Πρόβλημα με av ενισχυτή...

chris888

New member
7 May 2009
24
Έβρος
Ένας φίλος μου αγόρασε μέσω ebay, av ενισχυτή από Αμερική. (Yamaha Rx V557)Όταν τον πήρε στα χέρια του διαπίστωσε ότι η τροφοδοσία του ήταν για Αμερικάνικο δίκτυο.....110 v...φανταστείτε απογοήτευση..Πήγε λοιπον και αγόρασε μετατροπέα απο 220 v σε 110 v..για 350 watt συσκευή..(ο κατασκευαστής έγραφε ότι καταναλώνει 350 watt)

Ενώ δουλεύει καλά παρατηρούνται τα εξής:
α)Όταν μπεί σε κατασταση αναμονής και επανελθει ο ήχος του είναι κατα πολύ χειρότερος απ'ότι πρίν (θολά μεσαία και πρίμα)
β)Κάποιες φορές ο ήχος βελτιώνεται απίστευτα πχ.όταν ξεχαστεί ανοιχτός,βγεί απο την πρίζα και ξαναμπεί (χωρίς να έχει περάσει απο standby)

Υπάρχει κάποια λύση για το θέμα αυτό;;;

Σας ευχαριστώ πολύ (και εκ μέρους του φίλου μου)!!!

Δεν νομίζω να φταίει το τροφοδοτικό. Πριν 2 χρονια αγόρασα απο ebay (Αμερική μεριά) έναν ΑV SONY και τον σύνδεσα με ένα απλο τροφοδοτικό 220-110. Η απόδοση του ήταν σταθερή άσχετα με το πόσες ώρες έπαιζε ή ήταν σε αναμονή...

Ένας φίλος μου αγόρασε μέσω ebay, av ενισχυτή από Αμερική. (Yamaha Rx V557)Όταν τον πήρε στα χέρια του διαπίστωσε ότι η τροφοδοσία του ήταν για Αμερικάνικο δίκτυο.....110 v...φανταστείτε απογοήτευση..
Εμ, δεν το περίμενε αυτό;

Εγώ θα άνοιγα τον ενισχυτή και θα έβλεπα τον μετασχηματιστή. Στα 2/3 των μηχανημάτων ο μετασχηματιστής έχει δύο τυλίγματα, ένα για 110V και ένα για 130V. Με ένα κατσαβίδι αλλάζεις τις βίδες και συνδέεις το καλώδιο στο σωστό τύλιγμα και είσαι έτοιμος.

Έχει συμβεί να κάψει γνωστός ενισχυτή χρησιμοπιώντας ενδιάμεσο μετασχηματιστή...

Εγώ θα άνοιγα τον ενισχυτή και θα έβλεπα τον μετασχηματιστή. Στα 2/3 των μηχανημάτων ο μετασχηματιστής έχει δύο τυλίγματα, ένα για 110V και ένα για 130V.

Μήπως εννοείς 230V;;Γιατί μπερδεύτηκα....

Θα κατεβάσεις το σχέδιο το κυκλωματικο απο το σαιτ της Yamaha->support->download και το μοντελο για αμερική και το μοντέλο για ευρώπη.Θα συγκρύνεις το κυκλώμα και τα ρευματα και τον δύο ιδίως στο σημείο τροφοδοσίας και εάν είναι οι τιμές όμοιες τότε απλα αλλάζεις τον μετάσχηματιστη στα 230.Ενναλακτικά ζητάς βοήθεια απο το το service του νακα.Αν δεν βγάλεις ακρη τότε περιέληξη απο την αρχη στα 230 αλλά τα αποτελέσματα ποικοίλουν απο όλες τις απόψεις ακουστικά-κυκλωματικά.

Θα κατεβάσεις το σχέδιο το κυκλωματικο απο το σαιτ της Yamaha->support->download και το μοντελο για αμερική και το μοντέλο για ευρώπη.Θα συγκρύνεις το κυκλώμα και τα ρευματα και τον δύο ιδίως στο σημείο τροφοδοσίας και εάν είναι οι τιμές όμοιες τότε απλα αλλάζεις τον μετάσχηματιστη στα 230.Ενναλακτικά ζητάς βοήθεια απο το το service του νακα.Αν δεν βγάλεις ακρη τότε περιέληξη απο την αρχη στα 230 αλλά τα αποτελέσματα ποικοίλουν απο όλες τις απόψεις ακουστικά-κυκλωματικά.

Ευχαριστώ για την πρόταση :a0210: αλλά αδυνατώ να βρώ τα κυκλωματικά σχέδια...συνεπώς μου είναι δύσκολο να συνεχίσω...
Μάλλον θα κοιτάξω το voltage που βγάζει το τροφοδοτικό και θα αγοράσω ένα άλλο που θα βγάζει το ίδιο αλλά απο 220v..
...μήπως θα μπορούσα να το αλλάξω και με τοροειδή;; :award:

Δεν πιστεύω ότι φταίει ο step down transformer των 220V -> 120V.

Έχω ηχητικά μηχανήματα που παίζουν έτσι άψογα εδώ και 20 χρόνια.

Αν η συμπεριφορά του ενισχυτή αλλάζει ανάλογα το πόση ώρα είναι αναμμένος κτλ, μάλλον έχει πρόβλημα.

Δεν πιστεύω ότι φταίει ο step down transformer των 220V -> 120V.

Έχω ηχητικά μηχανήματα που παίζουν έτσι άψογα εδώ και 20 χρόνια.

Αν η συμπεριφορά του ενισχυτή αλλάζει ανάλογα το πόση ώρα είναι αναμμένος κτλ, μάλλον έχει πρόβλημα.

Μηπως τίθεται θέμα αλλαγής του step down transformer των 350 watt με κάποιον μεγαλύτερο;; πχ. 450 ή 500 watt ;; (η τροφοδοσία του είναι 350 watt /440 VA)Μήπως δηλαδή το ρεύμα που του παρέχει ο transformer είναι ασθενικό όταν πρόκειται για δυναμικές;;

Υπόψιν ότι ο transformer παραγει έναν ήχο σαν βουητό, ιδιαίτερα όταν ο ενισχυτής μπεί σε standby,αλλα και κατα την λειτουργία του σε μικρότερο βαθμό....

Ευχαριστώ!

Δεν είναι θέμα ισχύος του μετασχηματιστή, εκτός αν λέει ψέματα στις προδιαγραφές του.

Ένας ελαφρύς βόμβος είναι κοινό φαινόμενο.

BTW, σίγουρα μιλάμε για μετασχηματιστή, έτσι; Γιατί κυκλοφορούν και "μετασχηματιστές" μετατροπής από 220V σε 120V οι οποίοι λειτουργούν με ηλεκτρονικά εξαρτήματα και δεν είναι πραγματικοί μετασχηματιστές.

Δεν είναι θέμα ισχύος του μετασχηματιστή, εκτός αν λέει ψέματα στις προδιαγραφές του.

Είναι όντως μετασχηματιστής αρκετά βαρύς και ογκώδης..απλά αυτό που φοβάμαι είναι φτιαγμένος να μετασχηματίζει απο 220v σε 110v τα 350 watt οπότε τα υπόλοιπα που ίσως του ζητάει ο ενισχυτής προκειμένω να αποδόσει κάποιες δυναμικές κωλλύεται να τα παρέχει.....μπορεί και να κάνω λάθος..αλλά πως εξηγείται τότε ότι: αν τον αφήσει ο φίλος μου ανοιχτό, κλείσει το πολύμπριζο και το ξανανοίξει η ηχητική του αποδοση του βελτιώνεται κατα πολύ;;;;; (ιδίως στα μεσαία και τα πρίμα...φεύγει κατι σαν θολούρα/κουρτίνα και γίνονται κρυστάλλινα)

ευχαριστώ και πάλι!

Αυτό μου ακούγεται πιο πολύ για πρόβλημα ηλεκτρονικής φύσης του ενισχυτή, όπως π.χ. κάποιος προβληματικός πυκνωτής.

Αν ο μετ/της είναι μικρός, για αρχή θα καίει στην αφή μετά από λίγη ώρα λειτουργίας του ενισχυτή σε μεγάλες στάθμες. Αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιφέρει ακουστές διαφορές στον ήχο σε μικρές εντάσεις.

Αυτό μου ακούγεται πιο πολύ για πρόβλημα ηλεκτρονικής φύσης του ενισχυτή, όπως π.χ. κάποιος προβληματικός πυκνωτής.

Αν ο μετ/της είναι μικρός, για αρχή θα καίει στην αφή μετά από λίγη ώρα λειτουργίας του ενισχυτή σε μεγάλες στάθμες. Αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιφέρει ακουστές διαφορές στον ήχο σε μικρές εντάσεις.

Μάλιστα, τουλάχιστον, για να μην μακρηγορούμε άλλο, θα μπορούσα να ρίξω μια ματια στο (εσωτερικό) τροφοδοτικό του ίδιου του ενισχυτή μήπως έχει ρύθμιση για 220v...Θα το κοιτάξω όταν θα τον ξαναδώ..

Ευχαριστώ για όλα..:grinning-smiley-043

αν υπάρχει κάτι άλλο ή γνωρίζει κανείς άλλος παρακαλώ να postάρει...