Πρόβλημα με CRT TV

leas

Senior Member
5 August 2009
362
Καλησπέρα

Εχω μια Philips CRT Matchline 29" από το 2003. Τελευταία δεξιά και αριστερά της οθόνης χάνει λίγα εκατοστά. Π.χ. τα λογότυπα μερικών καναλιών είναι ελαφρώς κομμένα ή κάποιοι υπότιτλοι δεν εμφανίζονται δεξιά και αριστερά λίγο. (βλέπετε και στις φωτογραφίες στο Alter και στο ΣΚΑΙ) Είτε το γυρίσω σε 16:9 είτε το αφήσω σε 4:3 δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ακόμα και στο ΣΚΑΙ. Είναι σα να έχει "ξεχυλώσει" η εικόνα και από τις δυο μεριές αλλά όχι πάνω κάτω.

Καμιά ιδέα για το πώς θα το φτιάξω αυτό;

Attachments

• 06072010106.jpg
    06072010106.jpg
    74.3 KB · Views: 52
  • 06072010105.jpg
    06072010105.jpg
    69.7 KB · Views: 54
Last edited:
Είναι το φυσιολογικό "άνοιγμα" της εκτροπής, που συμβαίνει σε όλους τους καθοδικούς, αργά ή γρήγορα, καθώς γράφουν ώρες.

Μπορεί να διορθωθεί με τα ρυθμιστικά γεωμετρίας στο service menu...

Αλλοι παρακαλανε να επελθει η γηρανση και η ανακυκλωση και σε αλλους συμβαινει ετσι ευκολα .

Αυτα ειναι :D

Αλλοι παρακαλανε να επελθει η γηρανση και η ανακυκλωση και σε αλλους συμβαινει ετσι ευκολα .

Αυτα ειναι :D

Yπάρχει πάντα και η λύση του "δώρου" σε κάποιον συγγενή... :D

Υπάρχουν οι επιλογές μέσω Service Menu, για να την φέρεις στα ίσια της.
Εγώ το έχω κάνει στην 9417 και έχω πλήρες κάδρο χωρίς καθόλου κόψιμο εικόνας.

Δεν μας είπες το μοντέλο που έχεις.

Ευχαριστώ. Είναι η Philips 29PT8608/12. Που μάλιστα γράφει "Made in France" αντί αυτό που συνηθίζουμε σήμερα "Made in Taiwan, in China" κλπ :guitarist:

Πώς λοιπόν μπαίνουμε στο service menu;

Ευχαριστώ. Το βρήκα το service menu και τη διόρθωσα :a0210:

Πατώντας το 062596 και το i+ βγαίνει στο service menu. Από εκεί βρήκα τα ρυθμιστικά της γεωμετρίας και τα ρύθμισα. Είναι πολύ καλύτερα τώρα αν και θέλει λίγο ρύθμιση ακόμη.

Οι ώρες που έχει παίξει ξεπερνάνε τις 12800 αλλά τα χρώματα παραμένουν ζωντανά. Δεν πείραξα τίποτε άλλο. Οπότε δεν έχω και λόγο να την ανακυκλώσω τώρα την τηλεόραση παρά μόνο όταν καταργηθεί εντελώς το αναλογικό σήμα και έχουμε και υψηλή ευκρίνεια μέσω του επίγειου ψηφιακού σήματος ή αν χαλάσει γενικά.

Διάβασα σε ένα άλλο θέμα στο forum ότι ο μέσος όρος ζωής των ηλεκτρονικών σε τηλεωράσεις CRT είναι από 10000 έως 15000 ώρες. Είμαι ακόμη μέσα στο όριο:a0210:

Τελικά οι ώρες είναι 10850. Εχει λίγο μέλλον ακόμη η τηλεόρασή μου.

Το πρόβλημα λύθηκε αλλά δημιουργήθηκε άλλο χειρότερο!

"Σκαλίζοντας" το service menu για να δω τα Options άλλαξα μερικές ρυθμίσεις όσο αφορά τον ήχο και το Video και όταν το έκανα Store δεν ακουγόταν ο ήχος ενώ η εικόνα τρεμοπαίζει πότε πότε. Τώρα δεν μπορώ να ξαναμπώ στο service menu με τον κωδικό 062596 i+ γιατί ούτε το τηλεκοντρόλ δεν υπακούει. Ακόμα και για να αλλάξω κανάλι θέλει να πατήσω το πλήκτρο πολλές φορές:bigcry::bigcry::bigcry:

Πώς μπορώ να την επαναφέρω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις; Να κάνω ένα hard reset τέλος πάντων;

Τελικά, βρήκες λόγο για να την ανακυκλώσεις... Γιατί έπρεπε να σκαλίσεις πράγματα που δεν γνώριζες, πέρα από αυτό που σε ενδιέφερε αρχικά;

Δεν υπάρχει επαναφορά γιατί οι εργοστασιακές ρυθμίσεις είναι "μοναδικές" για κάθε τηλεόραση. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των Service Menus, από εδώ ρυθμίζονται οι τηλεοράσεις στο εργοστάσιο με ειδικές καρτέλες ελέγχου, ώστε να έχουν κοινή συμπεριφορά και εικόνα ανά μοντέλο, παρά τις όποιες ανοχές της γραμμής παραγωγής και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν...

Οπότε, δεν πειράζουμε αν δεν ξέρουμε και πριν πειράξουμε, σημειώνουμε τι πειράζουμε και τι τιμή είχε.

Αναζήτησε κάποιο service manual της τηλεόρασής σου, μήπως και βρεις εκεί κάποιον κωδικό hard reset. Αν υπάρχει πάντως, να έχεις υπόψη σου πως όλες οι μικρομετρικές ρυθμίσεις της εικόνας που έγιναν στο εργοστάσιο, πριν συσκευστεί η συσκευή σου, θα χαθούν...

Τα service manual δεν τα βρίσκεις εύκολα. Και αν τα βρεις δεν είναι δωρεάν όπως το user manual.

Αυτό είναι και το service menu

ALIGNEMENTS:

GENERAL:
Drive:

test pattern -> OFF
red -> 35
green -> 35
blue -> 35
cathode -> 3
red BL offset -> 7
green BL offset -> 7
tint -> NORMAL

Luminance Delays:
lum. delay pal -> 7
lum. delay secam -> 11
lum. delay bypass -> 10

EHT compression -> 0
Soft clipper -> Pwl + 0%
Luma gain -> 1
IF AFC -> 30

Tuner AGC -> 20
Blend intensity -> 16
Adjust peak white limiter-> 11
Vg2 Test Pattern -> OFF

NORMAL GEOMETRY:
Test pattern -> OFF
V slope -> 50
H shift -> 33
H amplitude -> 43
East/West Parabola -> 25
Upper East/West corner -> 41
Lower East/West cornel -> 45
East/West Trapezium-> 29
Horizontal parallalogram -> 8
Horizontal bow -> 8

OPTIONS:
Dual screen PIP:
Aux type -> NONE

Teletext/EPG:
TXT -> YES
NexTView present -> YES
NexTView type -> No flashram

Comunication:
Easylink Plus -> YES

Picture Tube:
CRT Type -> 4:3

Dynamic focus -> YES
Dooming prevent -> OFF
Bass corection -> Other

Video repro:
Featurebox type -> Prozonic

Light sensor -> NO
Pal plus -> No
Combfilter -> NO
Picture improvement-> No
Picnic AGC -> YES
Signaling bits -> YES
Vertical squeeze -> YES

Source selektion:
External 3 -> NO
External 4 -> NO

Audio Repro:
Dolby -> NONE

Acoustic system -> F17
MSP type -> MSP3415
AVL enable -> ON

Miscellaneous:
Heatsink Present -> YES
Tuner type -> UV1316
TXT sync L edge -> YES

OPTIONS NUMBER:

21393 04352 01024 00016
04215 00001 00000 00065

INITIALIZE NVM ->
STORE ->

DEALER OPTIONS:

PICTURE:
Cti -> YES

PERSONAL:
Blue Mute -> YES
Virgin Mode -> YES
Auto Store Mode -> PDC-VPS-TXT
Demo Menu Enable -> YES
Auto TV -> YES

TELETEXT:
Txt preference -> FLOF
East/West Txt -> EAST

STORE ->

Εκτός από το Normal Geometry άλλαξα τιμές στα:
Light sensor -> NO σε YES
Picture improvement-> No σε YES
Audio Repro:
Dolby -> NONE σε Dolby Surround

Εκτός από το Normal Geometry άλλαξα τιμές στα:
Light sensor -> NO σε YES
Picture improvement-> No σε YES
Audio Repro:
Dolby -> NONE σε Dolby Surround
Το Dolby λογικά σου χάλασε τον ήχο και το Picture improvement πιθανόν σου φταίει για τα περίεργα της εικόνας.
Για βγάλε την TV από το ρεύμα και ξαναβάλτη, καθώς μπορεί να επανέλθει η λειτουργία του τηλεκοντρόλ.

Το έκανα κι αυτό. Ολο το βράδυ την είχα βγάλει από την πρίζα αλλά τίποτα.

Προσπάθησε να ξαναμπείς στο service menu, ίσως πατώντας τα πλήκτρα πιο αργά, ώστε να αναιρέσεις τις δύο αλλαγές που σου δημιουργούν το πρόβλημα.

Αν δεν τα καταφέρεις, κάνε μια αρχή από εδώ, μήπως και βρεις το service manual, για περισσότερα (αν και έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος βέβαια, πως οι Philips απαιτούν σύνδεση με υπολογιστή και ειδικό λογισμικό της εταιρείας, για hard reset).

Προσπάθησε να ξαναμπείς στο service menu, ίσως πατώντας τα πλήκτρα πιο αργά, ώστε να αναιρέσεις τις δύο αλλαγές που σου δημιουργούν το πρόβλημα.

Αν δεν τα καταφέρεις, κάνε μια αρχή από εδώ, μήπως και βρεις το service manual, για περισσότερα (αν και έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος βέβαια, πως οι Philips απαιτούν σύνδεση με υπολογιστή και ειδικό λογισμικό της εταιρείας, για hard reset).

Ok. Ευχαριστώ. Δεν βρήκα τίποτα σχετικό εκεί για την ώρα.

Πώς να συνδέσεις την Philips σε υπολογιστή; Δεν έχει κανένα τρόπο. Ούτε com port έχει. Δε συζητώ για USB. Είναι μοντέλο 2002.

Λογικά, πρέπει να υπάρχει σειριακή θύρα πάνω στην κεντρική πλακέτα, σε μορφή ελεύθερων pins...

Με άλλα λόγια τρέξε στο μάστορα. Και με άλλα λόγια χ@σε ψηλά κι αγνάντευε-bye-