Πρόβλημα με Δορυφορικό Δέκτη.(DM600)

Iakovos T

Established Member
28 July 2009
271
Νέα Σμύρνη
Καλημέρα σε όλους.

Κατ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Μπαβιόλη για την υποδοχή στο forum.

Είμαι νέος χρήστης του site και ζητώ την πολύτιμη βοήθειά σας.

Κατ αρχάς να σας πώ μερικά πράγματα για μένα.
Το μεγάλο χόμπι μου είναι η μουσική και κατ επέκταση το Home Cinema.
Έχω επενδύσει αρκετό χρόνο και χρήμα και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα στον τομέα αυτό.

Εκτός από τα παραπάνω ασχολούμαι και με την δορυφορική τηλεόραση.
Εδώ λοιπόν ζήτω την βοήθειά σας διότι παρ όλο που έχω την απαραίτητη εγκατάσταση, έχω αρκετά κενά.
Μέχρι χθες η δορυφορική σύνθεση μου ήταν η παρακάτω:

Πιάτο με 2 LNB για Hot & Astra.
Ο τελευταίος δέκτης ήταν ένα πολύ οικονομικό μηχάνημα (Hivion 100) με δύο θήρες για κάρτες. Πριν 2 χρόνια τον είχα αγοράσει περίπου 80 ευρώ μέσω του διαδικτύου.
Όλα πήγαιναν σχετικά καλά μέχρι πριν λίγες μέρες που ξαφνικά έγινε αδύνατη η ακρόαση των ραδιοφωνικών καναλιών. Όπως σας είπα παραπάνω ακούω πολύ ράδιο λόγω της αγάπης μου για την μουσική.

Έτσι ξεκίνησα για την αγορά ενός ποιοτικότερου υποτίθεται δέκτη και κατέληξα στον dreambox 600. (Δεν αγόρασα ακόμη τον 800 διότι ο χώρος που έχει τοποθετηθεί δεν είναι ο κύριος για το “καλό” Home Τheater) Έλεγα αργότερα και αν έμενα ευχαριστημένος να αγόραζα και τον 800 .

Από εδώ άρχισαν τα βάσανά μου. Η εικόνα μπορώ να πω παρ όλες τις ρυθμίσεις δεν είναι αυτή που περίμενα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι η ίδια με την εικόνα του προηγούμενου δέκτη.
Το μενού δεν μου άρεσε. ΠΧ στον προηγούμενο δέκτη επέλεγες ένα μενού από τα favorites και ο μη ψαγμένος χρήστης (τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειας) έβλεπε ΜΟΝΟ αυτά τα κανάλια που ήταν καταχωρημένα σε αυτό το favorite. Έτσι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην χρήση από τα παιδιά.
Τώρα όλα σου εμφανίζονται όλα μπροστά σου.
Εκτός αυτού δεν γνωρίζω τίποτα για την ρύθμισή του.
Με πολύ δυσκολία έπιασα μόνο σποραδικά κανάλια από τους δύο δορυφόρους. Πόσο μάλλον που άκουσα πως υπάρχει δυνατότητα για ξεκλείδωμα κάποιων καναλιών.

Ο τρόπος που έγινε προς το παρόν με Η/Υ είναι μέσω της serial interface, επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα για απ ευθείας σύνδεση με το internet. Ο παραπάνω υπολογιστής βλέπει internet ασύρματα με πολύ καλό σήμα.

Ζητώ συγνώμη που σας κούρασα.

Αναμένω άμεσα απάντησή σας.

Φιλικά Ιάκωβος.

Re: Πρόβλημα με Δορυφορικό Δέκτη.

Καλώς ήλθες, ίσως είναι καλύτερα κάποιος από τους mods να μεταφέρει το νήμα στην ενότητα των δορυφορικών για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον φίλο...

Αλέξη ???

Re: Πρόβλημα με Δορυφορικό Δέκτη.

Καλώς ήρθες, μετέφερα το θέμα στην κατηγορία dreambox.

Καλησπέρα και καλωσόρισες φίλε Ιάκωβε.

Ίσως θα ήταν καλύτερα εάν γινόσουν πιο συγκεκριμένος γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ώστε να μπορέσουν οι φίλοι εδώ να σου δώσουν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές απαντήσεις.

Βασικό σημείο είναι η εγκατάσταση ενός από τα πολλά ανεπίσημα λογισμικά που υπάρχουν για το δέκτη σου.
Θεωρόντας ότι έχεις ήδη εγκαταστήσει ένα ανεπίσημο image και συνοπτικά στα όσα αναφέρεις:
- Το dreambox και οι linuxάτοι δέκτες γενικότερα αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία δορυφορικών δεκτών. Σίγουρα δεν είναι οι πιο εύχρηστοι δέκτες που μπορεί να αγοράσει κανείς ωστόσο δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερα δύσκολο και όταν αποκτήσεις μια ευχέρεια θα δεις ότι έχουν πάρα πολλά να σου προσφέρουν. Πρέπει λοιπόν να τους αντιμετωπίσεις διαφορετικά απ'ότι είχες συνηθίσει μέχρι σήμερα. Εάν απαιτείς δέκτη "plug'n'play" με τον οποίο δεν θέλεις να ασχοληθείς ιδιαίτερα τότε πρέπει να στραφείς προς άλλους δέκτες.
- Η εικόνα των δορυφορικών καναλιών εξαρτάται ως επί το πλείστον από την ποιότητα με την οποία αυτά παρέχονται και όχι από τις δυνατότητες του δέκτη. Οπωσδήποτε παίζει το ρόλο του και ο δέκτης αλλά όχι τόσο δραματικά όσο φαντάζεσαι. Ειδικά στα κανάλια SD εξαρτάσαι πάρα πολύ από το bitrate με το οποίο εκπέμπονται γι'αυτό και θα δεις αρκετές διαφορές από πάροχο σε πάροχο ή ακόμα και ανάμεσα σε κανάλια του ίδιου παρόχου. Η κατάσταση καλυτερεύει όταν ο δέκτης σου έχει δυνατότητες HD οπότε και μπορεί να κάνει ένα upscale στα SD κανάλια με συνέπεια να τα βλέπεις αρκετά βελτιωμένα. Ο DM600 δεν είναι HD ωστόσο η εικόνα που παρέχει είναι αρκετά καλή. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ρυθμίσεις τις TV σου.
- Favorites υπάρχουν και στον DM. Μπορείς να φτιάξεις όσα θέλεις καθώς επίσης να επιλέξεις τον τρόπο μετάβασης από λίστα σε λίστα πχ εάν τελειώσουν τα κανάλια της μιας λίστας κατα το zapping να μην ανήγει αυτόματα η επόμενη λίστα. Το που βρίσκονται οι σχετικές ρυθμίσεις εξαρτάται από το λογισμικό που χρησιμοποιείς.
- Ελεύθερα κανάλια θα δεις πανεύκολα. Συνδρομητικά, απαιτείται η εγκατάσταση ενός softcam η οποία γίνεται εύκολα μέσω του online server ανάλογα με το image που χρησιμοποιείς. Όσο για το ξεκλείδωμα, είναι μια κουβέντα που δεν μπορεί να γίνει εδώ...
- Βρες έναν τρόπο να συνδέσεις σε δίκτυο το DM με το internet. Μόνο τότε θα εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του οι οποίες, πίστεψέ με, θα σε εκπλήξουν. Ακόμα και χωρίς αυτό, τουλάχιστον κάνε σύνδεση δικτύου μεταξύ DM και υπολογιστή.

Αυτά για αρχή. Όπως σου είπα ήδη, θα μπορέσουν οι φίλοι εδώ να σε βοηθήσουν αν γίνεις πιο συγκεκριμένος ως προς το πρόβλημα πχ. τι θες να πετύχεις, σε ποιο σημείο δεν καταλαβαίνεις τι πρέπει να κάνεις ή τι λειτουργία ψαχνεις ακριβώς.

Καλημέρα και από μένα,

Όπως προανέφερα και πιο πάνω, τον δέκτη τον παρέλαβα προχθές το απόγευμα. Όντως χθες που ασχολήθηκα λίγο μαζί του, πράγματι παρατήρησα ότι πράγματι ο δέκτης έχει τις δυνατότητες που προ ανέφερες.
Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα μάθω και εγώ τα κόλπα του.
Κατ αρχάς το μενού που έχω αυτή την στιγμή πρέπει μάλλον να είναι το βασικό, διότι έχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση με αυτή του προσπέκτους.

Θα ήθελα αν γίνεται να με βοηθήσεις (όποτε βέβαια έχεις τον χρόνο), για τις αρχικές κινήσεις. (Τι αρχεία προγράμματα, πρέπει να κατεβάσω στον Η/Υ, που θα τα βρώ, και το βασικότερο πως θα κάνω τις αντίστοιχες συνδέσεις - όσο και αν σου φαίνεται περίεργο - είμαι στο θέμα αυτό άσχετος, παρ όλο που στον χώρο που εργάζομαι είμαι και προϊστάμενος μηχανογράφησης μιας αρκετά μεγάλης εταιρείας).

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες.

Με εκτίμηση, Ιάκωβος.

...Κατ αρχάς το μενού που έχω αυτή την στιγμή πρέπει μάλλον να είναι το βασικό, διότι έχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση με αυτή του προσπέκτους...

Έχεις λοιπόν το λογισμικό της "μαμάς" Dream, το οποίο σε περιορίζει σε πολλά πράγματα.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόλις φορτώσεις ένα άλλο θα ξετυλιχθεί μπροστά σου ο κόσμος του dreambox. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή "πνίγομαι" κυριολεκτικά. Ελπίζω αργότερα μέσα στη μέρα να βρω χρόνο να γράψω κάποια πρώτα βήματα εάν ωστόσο δεν έχει προλάβει να βοηθήσει ένας άλλος φίλος.

Και επειδή η δουλειά όσο πάει και αυξάνεται, δεν βλέπω να προλαβαίνω κάτι σήμερα...

Για αρχή όμως, μπορείς να βάλεις ένα νέο image ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία μέσω σειριακής θύρας και τη βοήθεια ενός null serial καλωδίου.
Για το δέκτη σου θα σου πρότεινα το Pli Jade image (το θεωρώ κορυφαίο για Enigma1 δέκτες σαν το δικό σου) το οποίο μπορείς να κατεβάσεις από εδώ.
Από το Pli Wiki μπορείς να μάθεις πάρα πολλά για το τι μπορείς να κάνεις στο δέκτη σου.
Εάν είσαι συνδρομητήτς της Nova, εγκατέστησε το softcam Scam από τον online server του Pli για να "δεις" την κάρτα σου χωρίς να χρειαστείς ρυθμίσεις και να έχεις θέαση στα συνδρομητικά σου κανάλια.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο για τα πρώτα σου βήματα. Συγνώμη που δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προσφέρω κάτι περισσότερο λόγω έλλειψης χρόνου. Ωστόσο, γράψε εδώ για νέες σου απορίες και σίγουρα (κάνοντας λίγο υπομονή) θα απαντηθούν. Ψάξε τα παλαιότερα threads, υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες δημοσιευμένες.

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ, μένω υποχρεωμένος.

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν βιάζομαι, έτσι και αλλιώς, μέχρι προχτές δεν είχα τέτοια ποιότητα δέκτη, οπότε μπορώ να περιμένω όσο χρόνο χρειαστεί.

Επί πλέον και εγώ πνίγομαι αυτόν τον καιρό.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με τα βασικά και βλέπουμε.

Καλό απόγευμα, Ιάκωβος.

να τον ακούς τον dimfil γιατί είναι εξπέρ σε αυτά τα θέματα και τον ευχαριστώ κι εγώ για την βοήθειά του

Καλημέρα σε όλους.

Χθες είπα να ασχοληθώ λίγο με τον δέκτη - δυστυχώς τελευταία δεν έχω χρόνο για τέτοιες εργασίες.

Με λίγα λόγια, οι εργασίες που έγιναν σχετικά εύκολα ήταν οι εξής:

- Πραγματοποιήθηκε η σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω null serial καλωδίου και εγκαταστάθηκε το image που πρότεινε ο Dimfil. Εκείνο που μου φάνηκε κατ αρχάς, - μπορεί να είναι και η ιδέα μου - ήταν η βελτίωση της εικόνας των καναλιών. Φυσικά και το μενού είναι πολύ καλύτερο.

Έχω όμως μερικές απορίες:

Μετά από τα παραπάνω, προσπάθησα να συνδέσω τον δέκτη στο internet, μέσω adsl της On telecoms.
Αυτό που έκανα ήταν απλώς να συνδέσω τον δέκτη με το μόντεμ μέσω καλωδίου δικτύου.
Πρέπει να ρυθμίσω κάτι άλλο; Πως θα δω αν είναι πράγματι συνδεδεμένος με το Internet ; - Τελικά είμαι πολύ άσχετος από ότι φένεται.

Και κάτι άλλο: Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα ENIGMEDIT αλλά δεν τα κατάφερα. Μόλις πάει να διαβάσει κάποιο αρχείο πχ .tv κολλάει.
Υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα;

Φιλικά, Ιάκωβος.

Έχω όμως μερικές απορίες:

Μετά από τα παραπάνω, προσπάθησα να συνδέσω τον δέκτη στο internet, μέσω adsl της On telecoms.
Αυτό που έκανα ήταν απλώς να συνδέσω τον δέκτη με το μόντεμ μέσω καλωδίου δικτύου.
Πρέπει να ρυθμίσω κάτι άλλο; Πως θα δω αν είναι πράγματι συνδεδεμένος με το Internet ; - Τελικά είμαι πολύ άσχετος από ότι φένεται.

Μέσα από το μενού του δέκτη, θα πας στο δίκτυο και θα κάνεις ένα τεστ δικτύου για να δεις αν είσαι όντως συνδεδεμένος κι αν σου δίνει κανονικά ΙΡ ο ρούτερ σου

Και κάτι άλλο: Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα ENIGMEDIT αλλά δεν τα κατάφερα. Μόλις πάει να διαβάσει κάποιο αρχείο πχ .tv κολλάει.
Υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα;

Χρησιμοποίησε το DreamboxEdit 3.0 για τα settings και
Filezilla για FTP πρόγραμμα

Φιλικά, Ιάκωβος.

-bye-

Καλημέρα σε όσους έχουν απομείνει ακόμη στην Αθήνα.

Σχετικά με τα παραπάνω, θέλω να ρωτήσω τα ακόλουθα:

α. Τι είναι ένα FTP Πρόγραμμα, που υπάρχουν αρχεία του και μερικές οδηγίες από τους γνώστες.

β. Με το πρόγραμμα DreamboxEdit, πως γίνεται η σύνδεση με τον δέκτη? (Ο δέκτης αυτή την στιγμή είναι συνδεδεμένος με τον Η/Υ μέσω null serial καλωδίου).

Σας ευχαριστώ.

- Το FTP είναι πρόγραμμα μεταφοράς αρχείων, λειτουργεί μέσω ethernet και μπορείς π.χ. να μεταφέρεις μια εγγραφή από τον σκληρό δίσκο του δέκτη στο PC.
Δες εδώ:
ϴhttp://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=21559&highlight=FTP+%F3%FD%ED%E4%E5%F3%E7

- η απάντηση στο β είναι μέσω δικτύου. (Ethernet)

"" Εάν είσαι συνδρομητήτς της Nova, εγκατέστησε το softcam Scam από τον online server του Pli για να "δεις" την κάρτα σου χωρίς να χρειαστείς ρυθμίσεις και να έχεις θέαση στα συνδρομητικά σου κανάλια "".

Ερώτηση:

Ο online server του Pli ευρίσκεται στον dreem ή στον ΗΥ και μετά μεταφέρεται το αρχείο στον δέκτη?

Μέσα από το μενού του δέκτη σου θα το κατεβάσεις και θα το εγκαταστήσεις. Δεν έχει καμία σχέση ο υπολογιστής. Απλά πρέπει ο δέκτης σου να είναι συνδεδεμένος στο internet.

Και εγώ ευχαριστώ τον Dimfil για τη βοήθεια του. Δεν το ξερα ότι οι HD δέκτες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα για τα SD κανάλια, απο τους SD δέκτες.

Έχω τον DB 800. Δεν ξέρω πόσα κοινά έχουν οι 2 δέκτες για να σε βοηθήσω.

Καλό απόγευμα
Θανάσης