Πρόβλημα με ενεργοποίηση (Initialize) M2 nvme SSD

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Θέλω να αντικαταστήσω τον M2 nvme SSD (500 Gb) που έχει ένα laptop, με μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Πήρα λοιπόν έναν Samsung 990 Evo Plus 1 TB και μια Εξωτερική θήκη, ώστε να κλωνοποιήσω τον υπάρχοντα SSD στον καινούργιο, και μετά να βάλω τον καινούργιο στο laptop.
Έβαλα τον καινούργιο στην θήκη, την σύνδεσα στο laptop και πήγα στο Disk Management για να τον ενεργοποιήσω (Initialize). Δυστυχώς όμως βγαίνει σφάλμα "Incorrect Function".
Δοκίμασα μέσω diskpart και βγήκε το ίδιο σφάλμα.

Την διαδικασία μέσω Disk Management την έκανα και στο laptop (Win 11) και στο desktop (Win 10), με τα ίδια αποτελέσματα.
Το diskpart το δοκίμασα μόνο στο desktop.
Και στις δύο περιπτώσεις, με τον σκληρό στην εξωτερική θήκη.

Στο Event Viewer βλέπω αυτό:

Event 10. Virtual Disk Service
VDS fails to write boot code on a disk during clean operation. Error code: 80070001@02070008

Καμμιά ιδέα;

111212.jpg

1111re333.jpg

Κατά πάσα πιθανότητα λαλακίζεται η θήκη. Μπορείς να τον δοκιμάσεις κάπου εσωτερικά χωρίς θήκη/αντάπτορα;

WTF!!! 🤬 Άλλος λαλακίζεται μου φαίνεται...
Ξαναέβαλα τον καινούργιο σκληρό στη θήκη, τον σύνδεσα στο desktop, άνοιξα το Disk Management, επέλεξα Initialize ως GPT, και ΕΓΙΝΕ!!!
Μήπως δεν τον κούμπωνα καλά μέσα στη θήκη; Μάλλον αυτό θα έγινε! Φοβόμουν να πιέσω αρκετά. 😳

Τώρα είμαστε εδώ:

88888888888888.jpg

Οπότε δεξί κλικ και New Simple Volume για να ανοίξει ο σχετικός Wizard;

Αν δεν ειναι βλάβη, ειναι πιθανόν καποια ασυμβατότητα με το chipset της θηκης (συνηθισμένο).

Τσεκαρε για τελευταιους drivers από τον κατασκευαστή του chipset (συνηθως ASM).

Λοιοπόν, έγινε η κλωνοποίηση. Δεν έχω βάλει ακόμη μέσα τον καινούργιο διότι παρατήρησα το εξής.
Τα τρία partition του παλιού αντιγράφηκαν μεν στον καινούργιο, αλλά ο υπόλοιπος διαθέσιμος χώρος του καινούργιου έμεινε ως unallocated, οπότε τον έκανα Νέο Τόμο με καινούργιο γράμμα. (D).
Τώρα ο καινούργιος σκληρός φαίνεται σαν δύο.
Διορθώνεται αυτό; Γίνεται να ενοποιηθεί ο D, με τον E;

ggt546hd2340k.jpg

Μόνο με δοκιμή θα το δεις, το πολύ να χρειαστεί να ξανακάνεις κλωνοποίηση

Σωστός!
Για να είμαι σίγουρος, θα ξανακάνω κλωνοποίηση, φροντίζοντας να μην περισσέψει χώρος. Βρήκα tutorial για το Macrium και θα το μελετήσω.