Πρόβλημα με ΕΡΤ - Υμηττού

Θα πρέπει εδω να αναλύσουμε λίγο τις τεχνικές επιλογές που έκαναν οι 2 πάροχοι (Digea, ΕΡΤ).

Ως προς την Αττική (όπου έχω κάνει πεδιομέτρηση) είναι προφανές πως η Digea έχει δώσει ηλεκτρική κλίση του διαγράμματος ακτινοβολίας προς τα κάτω. Ετσι αύξησε το πεδίο της εντός λεκανοπεδίου και φυσικά χάνει σε κάλυψη εκτός Αττικής. Σοφή τεχνική επιλογή γιατί δεν έχουν πομπό στην Πάρνηθα
Θα πρέπει λοιπόν να καλύψουν με τους πομπούς Υμηττού-Αίγινας και περιοχές που κανονικά θα έβλεπαν από Πάρνηθα (όπως Βύρωνα, Ζωγράφου κλπ).

Η ΕΡΤ έχει σχεδόν μηδενική κλίση στα διαγράμματα εκπομπής.
Γι' αυτό φτάνει και πιο μακρυά από την Αττική (Η ψηφιακή στα Δολιανά Τρίπολης είναι αναμετάδοση από Αττική...) Και πολύ καλά έκανε αφού είχε και την Πάρνηθα
Στο κανάλι 52 όμως χάρη στη Digea, δεν υπάρχει η Πάρνηθα (να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα).
Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έχουν λήψη στα cine+ και δεν έχουν λήψη στη ΝΕΤ.
Στις ρίζες του Υμηττού η διάφορα σε στάθμη είναι της τάξης των 10dB υπέρ της Digea. Στο Ηράκλειο-Μεταμόρφωση η διαφορά μειώνεται στα 5-7dB.

Πολύ έξυπνη επιλογή από την πλευρά της ΕΡΤ ήταν η υιοθέτηση του 64QAM. Τους έδωσε μεγαλύτερο bit rate που χρειαζόντουσαν απελπισμένα λόγω του MPEG2. Επιλογή που τους δικαίωσε βλέποντας την εικόνα της ΝΕΤ.
Έχασαν εις γνώση τους κάποιους με προβληματικές εγκαταστάσεις/περιοχές κερδίζοντας χρόνο να διορθώσουν το θέμα της κάλυψης, αφού η αναλογική εκπομπή υπάρχει ακόμη.

....... (να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα).....
...Μήπως είναι ώρα να "ψοφήσει" η ΚΥΑ ;
Το τρελό της υπόθεσης είναι ότι η Digea, πάροχος υπηρεσίας σε ουσιαστικά παράνομους σταθμούς το παίζει θεματοφύλακας των νόμων!
Πού 'σαι βρε Χυτήρη; Τι τους κοιτάτε ακόμα;

....Η ΕΡΤ έχει σχεδόν μηδενική κλίση στα διαγράμματα εκπομπής.Γι' αυτό φτάνει και πιο μακρυά από την Αττική.......

μενω στο ΒΥΡΩΝΑ και λαμβανα το 2ο μπουκετο ,απο αντανακλαση (γιατι η κεραια μου βλεπει Παρνηθα)μεχρι που
ξεκινησε ο πομπος της Αιγινας.απο τοτε χαθηκαν τα 4 καναλια(ΕΤ1-ΝΕΤ-ΕΤ3 ΒΟΥΛΗ).Αλλαξαν κατι στο λοβο ακτινοβολιας του Υμμητου με την εναρξη της Αιγινας, ή κατι αλλο συμβαινει?

Θα πρέπει εδω να αναλύσουμε λίγο τις τεχνικές επιλογές που έκαναν οι 2 πάροχοι (Digea, ΕΡΤ).

Η ΕΡΤ έχει σχεδόν μηδενική κλίση στα διαγράμματα εκπομπής.
Γι' αυτό φτάνει και πιο μακρυά από την Αττική (Η ψηφιακή στα Δολιανά Τρίπολης είναι αναμετάδοση από Αττική...) Και πολύ καλά έκανε αφού είχε και την Πάρνηθα.

Αυτό σημαίνει ότι για να πιάσω (στη Φιλοθέη) ψηφιακά της ΕΡΤ πρέπει να βάλω κεραία και προς Πάρνηθα ή θα διορθωθεί το πρόβλημα ???

Όχι.Μετά από παράπονα της Digea προς την κυβέρνηση,η ΕΡΤ σταμάτησε την εκπομπή του 2ου μπουκέτου από Πάρνηθα.
Νεότερα από Μάρτιο,όταν πλέον υπογραφεί η αναθεωρημένη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική απόφαση), η οποία θα επιτρέπει την ψηφιακή εκπομπή από Πάρνηθα.
Για τα + της ΕΡΤ τα οποία συνεχίζουν να εκπέμπουν από Πάρνηθα αλλά δεν δείχνουν διαφημίσεις,κανένα πρόβλημα από τους κυρίους της Digea φυσικά ...

Last edited:
Παιδιά, καλησπέρα και καλώς σας βρήκα. Έχω πρόβλημα με την τηλεόραση μου. Samsung lcd 32άρα. Μέχρι τώρα έπιανα κανονικά ψηφιακά ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ HD, 0-6 TV, MAD TV, MTV GREECE. Πλέον όμως έχει σταματήσει να δείχνει αυτά τα κανάλια και μου λέει ότι έχει ασθενές σήμα. Επίσης, να σημειώσω ότι γύρισα την κεραία στον Υμηττό, λόγω οικοδομής, ενώ μέχρι τώρα η κεραία κοιτούσε στην Πάρνηθα αλλά η Samsung του σαλονιού τα δείχνει κανονικά, παρά την αλλαγή και η κεραία είναι κοινή και για τις 2 τηλεοράσεις. Δοκίμασα αυτόματη αποθήκευση εξ αρχής, ελεγχόμενη αποθήκευση του καναλιού 52, Πέρασα το παλιό fw, αλλά δεν έχω πετύχει κάτι. Εγώ είμαι Άνω Ηλιούπολη. Ιδέες;

Μάλλον παλιά έπιανες από αντανάκλαση και τώρα που γύρισες την κεραία την έχασες. Γύρισες μεν την κεραία προς Υμηττό, αλλά για κάποιον λόγο μάλλον δεν πιάνεις καλό σήμα από εκεί. Εγώ έχασα ολόκληρη την συχνότητα 63 όταν άλλαξε κεντρική κεραία η διπλανή μου πολυκατοικία. Τότε κατάλαβα πως ότι έπιανα, το έπιανα από αντανάκλαση. Άρα δοκίμασε περιστροφή της κεραίας μήπως πιάσει σε άλλο σημείο. Αν έχεις ασθενές σήμα ίσως βοηθήσει και ένας ενισχυτής.

Last edited:
Re: Απάντηση: Πρόβλημα με ΕΡΤ - Υμηττού

Ενισχυτή έχουμε, πολύ καλό και η κεραία βγάζει σήμα σε 7 τηλεοράσεις. Το θέμα είναι άλλο που δεν καταλαβαίνω. Πώς γίνεται να έχει πρόβλημα το σήμα στην τηλεόραση του δωματίου μου και το σήμα στην τηλεόραση του σαλονιού να μην έχει κανένα πρόβλημα., όπως επίσης και στο δωμάτιο των γονιών μου.

Παιδιά, τελικά το πρόβλημα ήταν στην σύνδεση του καλωδίου της κεραίας, δεν ήταν καλά σφιγμένο, το έσφιξα και τώρα δουλεύει ρολόι!

Άρα όντως δεν είχες καλό σήμα μετά το στρίψιμο της κεραίας. Δεν έφταιγε όμως η αντανάκλαση, αλλά η κακή σύνδεση. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολη η λύση και σε μένα, και να μην είναι θέμα αντανάκλασης που έχασα την συχνότητα 63. Δυστυχώς όμως εγώ δεν έχω ακουμπήσει την κεραία μου. Σκέφτομαι τρόπους να πάω να κάνω σαμποτάζ στην κεραία της γειτονικής πολυκατοικίας.:flipout:

Τώρα που το ξανατσέκαρα, πάλι μου βγάζει, αλλά λιγότερο τώρα το ασθενές σήμα στα κανάλια αυτά.