Πρόβλημα με Εσωτερικά Καλώδια Ηχείων

ZakVlassis

New member
19 June 2010
16
Καλημέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας σε κάτι. Έχω έναν YAMAHA V471 5.1 με 5 ηχεία Magnat και sub Magnat με όλα τα καλώδια περασμένα μέσα από τον τοίχο κατά την κατασκευή του σπιτιού. Το θέμα μου είναι ότι την τελευταία εβδομάδα τα surround ηχεία σταμάτησαν να παίζουν και κατά το τεστ του ενισχυτή είναι νεκρά. Δεν είναι τα ηχεία γιατί δοκίμασα και άλλα ενώ και οι έξοδοι του ενισχυτή δουλεύουν κανονικά. Οπότε καταλήγω στο ότι είναι τα καλώδια μέσα στον τοίχο με μοναδική αιτία να είναι να κόπηκαν πιθανώς από τοποθέτηση κουρτινόξυλων (αν και δούλευαν μέχρι πρότινος). Έχει κάποιος κάποια ιδέα για πιθανή λύση του θέματος πλην πλαστικών καναλιών και να με σώσει από την κατάθλιψη? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Re: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΧΕΙΩΝ

Καταρχάς σιγουρέψου ότι είναι όντως τα καλώδια μη κάνεις τζάμπα δουλειά.

Τα καλώδια είναι μέσα στον τοίχο μέσα στο τσιμέντο βαλμένα χύμα?
Ή
Είναι μέσα σε σωλήνα (εντός του τοίχου) και αλλάζουν?
Με ατσαίινα να τραβήξεις καινούρια καλώδια αντικαθιστώντας τα παλιά δηλαδή γίνεται?

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..Θα πρέπει να ρωτήσω τον ηλεκτρολόγο μου που δεν έχω καταφέρει να τον εντοπίσω ακόμα ώστε να τα μετρήσει κιόλας να δούμε ότι σίγουρα δεν παίζουν..Βέβαια έβαλα και άλλο hifi και τίποτα, έβγαλα και τις πρίζες των συγκεκριμένων ηχείων και συνέδεσα απευθείας τα καλώδια και δεν...Πάντως η αλήθεια είναι ότι ξεκινάνε από σωλήνα και καταλήγουν σε 2 σωλήνες που βγαίνουν από τον τοίχο, έναν για κάθε ηχείο.. Αν ισχύει αυτό η ατσαλίνα θα ήταν καλή ιδεά..αλλά μιλάμε για τεράστια απόσταση μπορεί και πάνω από 15μ για το ένα ηχείο και 20μ για το άλλο με τα γύρω γύρω...υπάρχει τέτοια ατσαλίνα?

Μπορεί να έχει και ανοιχτή ‛υπομονή’ σε κάποιο σημείο και να μοιράσεις την απόσταση. Λ.χ η γραμμή να ξεκινά από το στέρεο να φτάνουν μαζί οι σωλήνες μέχρι την πρώτη γωνιά του σπιτιού, από όπου βγαίνει ένα καλώδιο, και εκεί που βγαίνει το καλώδιο αυτό, να βλέπεις από την ίδια τρύπα πιο βαθιά και το άλλο καλώδιο.

Εφόσον υπάρχει σωλήνα, έχεις ελπίδες να τα αλλάξεις :-)

Κάνε ένα καλό οπτικό έλεγχο μόνος σου, γιατί που να θυμάται και ο ηλεκτρολόγος λεπτομέρειες….

Τι διατομής ήταν το καλώδιο και τι watt έστελνες προς τα πίσω ηχεία ? Δε πιστεύω να είχες λεπτά λεπτά καλώδια κοκινόμαυρα και να έστελνες 1000 watt δηλαδή ?

Το παράξενο είναι που λες ότι ‛καήκαν’ και τα δύο καλώδια για τα πίσω κανάλια…

Τα καλώδια είναι 2,5 οπότε θεωρούνται χοντρά αν δεν κάνω λάθος.. Τα πίσω ηχεία πρέπει να ναι 2χ90 τα Magnat Supreme 200, όχι κάτι υπερβολικό..Λες μήπως δεν άντεξαν τα καλώδια? Δε νομίζω μου φαίνονται αρκετά χοντρά..φοβάμαι μήπως τρυπήθηκαν κατά την τοποθέτηση των κουρτινόξυλων που μπήκαν από την πλευρά των surround καλωδίων.. Θα προσπάθήσω να δω μέσα από το σωλήνα όπως είπες και στη χειρότερη σκέφτομαι μήπως βγάλω τα κουρτινόξυλα να δω και εκεί μέσα μπας και. Θέλω να αποφύγω τα κανάλια γιατί είναι καινούριο το σπίτι και είναι κρίμα αφού υπάρχει ήδη η εγκατάσταση..Και δούλευε σούπερ ρε γαμώτο και σε ταινίες 5.1 αλλά και σε μουσική με 5ch.stereo μου κάλυπτε όλο το χώρο.. :(

Απάντηση: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΧΕΙΩΝ

Με ένα πολύμετρο(απόστασης επιτρέποντος),μπορείς να δείς αν τα καλώδια φέρουν το σήμα ή όχι

Ευχαριστώ, ναι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο σίγουρα θα υπάρξει μέτρηση πρώτα..αν ποτέ εμφανιστεί ο ηλεκτρολόγος.. Κοίταζα στη χειρότερη των περιπτώσεων μήπως μπορώ να τα μετατρέψω σε ασύρματα αλλά δε νομίζω ότι πρόκειται για αξιόπιστη λύση (αν είναι εφικτή)