προβλημα με ηχεια (?)

shadow

New member
4 July 2006
72
λοιπον ,εχω τα παρακατω
technnics SL1200 mkii με ortofon SUPER OM 10
phono tsakiridis zeus
line tsakiridis alexander
kai tsakiridis artemis
Roister Status 7

το προβλημα :
οταν βαζω δισκο να παιξει τα μεγαφωνα μπαινοβγαινουν σαν τρελα χωρις να ακουγεται τιποτα ! ο ρυθμος (του μεσα εξω)ειναι τελειως κουκουρουκου δεν συμβαδιζει με την μουσικη.το κανει και χωρις να παιζει το πικαπ.με το source στο phono και ανοιγοντας την ενταση το ιδιο.το περιεργο ειναι φυσικα οτι το ρευμα που τρωνε τα ηχεια δεν μεταφραζεται σε ακουστικη συχνοτητα.
Λεω ειναι ο phono .ok τον παω στον μπαμπα του ,μου δινει καινουργιο λεγοντας οτι φταιει μια προβληματικη παρτιδα τρανσιστορ (?).
Αποτελεσμα το ιδιο.Βαζω μεταξυ πικαπ και τελικου εναν μικτη (φοβερος θορυβος) τα ιδια !Κοιταζω καλωδιωσεις βραχιονα -κεφαλης ολα καλα.Αλλαζω interconnect ,τα ιδια ! Δυστυχως δεν εχω αλλο πικαπ να δοκιμασω.
Το πιο κουφο απο ολα.Κατεβασα και εγραψα σε cd (flac αρχεια) καποια εργα που δεν υπαρχουν σε cd και ειναι transfer απο βυνιλιο.Το κανει παλι !!!
Εχω κανει και εγω τρανσφερ απο βυνιλιο σε cd αλλα δεν ειχα προβλημα.
Εχει κανεις καμμια ιδεα γιατι κοντευω να τραλλαθω.Φοβαμαι να βαλω δισκο μην παρω τα μεγαφωνα στο χερι.
Ευχαριστω και συγνωμη αν σας κουρασα

Κάτι σε ground loop μου κάνει αυτό.

Δοκίμασε να βάλεις το phono σε άλλη πρίζα (εκτός πολύπριζου, αν είναι εφικτό) και δοκίμασε να το συνδέσεις σε κάποια άλλη είσοδο του Αλέξανδρου.

Μπορεί να φταίει ο Αλέξανδρος...

Έλεγξε τα ρεύματα όπως προτείνει και ο Guybrass.

Μπορεί να είναι και λόγο κάποιου μηχανικού συντονισμού του συστήματος πλατό-βραχίονας-τραπεζάκι στήριξης.
Κάνει το ίδιο με την επιλογή στο phono χωρίς να είναι συνδεδεμένο πάνω του το πλατό?

Τώρα για το κουφό με τα flac… τι να πώ… καθώς εκεί βάζεις cd και προφανώς και άλλο Line… Να είχε μέσα το flac χαμηλόσυχνα σήματα… κουφό .

EDIT… ώστε πρόβλημα με παρτίδα… καλή φάση που τουλάχιστον εσύ άλλαξες το δικό σου.

Άλλο θέμα μπορεί να είναι τα RCA.
Όταν γυρίζεις τον προενισχυτή σε πηγή που πρακτικά δεν υπάρχει συνεχίζεις να έχεις αυτόν τον "θόρυβο";

Τοσο αμεσες απαντησεις δεν περιμενα :worshippy:
αλλαξα και πριζα στο πλατο,εντος πολυπριζου...δεν.θα δοκιμασω και εκτος
ο αλεξ δεν νομιζω.Αλλαξα και line ,δοκιμασα και με πλατο-μικτη-τελικο.Τα ιδια.Mαλλον κατι φταιει με το πλατο και τα ρευματα ? Ποια ρευματα ομως ?
Με το phono χωρις πλατο πανω δεν δοκιμασα,το φοβηθηκα.
δεν αλλαξα rca στο πικαπ,θα το δοκιμασω.interconnect πλατο-phono αλλαξα.

δεν νομιζω οτι ειχε καποιο προβλημα με παρτιδα.απλα μου τον αλλαξε .Για να το πει αυτο εγω καταλαβαινω οτι διαπιστωσε το προβλημα και τον τσεκαρε ελυσε,πραγμα που δεν εγινε .Εδω δεν φταιει καν ο Διας

Last edited:
Μπορείς να δοκιμάσεις βήμα-βήμα τα μηχανήματα.

Συνδέεις ηχεία με τελικούς, χωρίς pro. Το κάνει;
Προσθέτεις τον line pro. Το κάνει; Από όλες τις εισόδους;
Προσθέτεις τον phono pro. Το κάνει;
Προσθέτεις και το πλατό. Το κάνει;

Αν δεν είναι στραβοί οι δίσκοι που παίζεις, τότε μου θυμίζει, το φαινόμενο, κακοστημένο πλατό.

Θα πρότεινα να ελέγξεις τις ρυθμίσεις της κεφαλής, του βραχίωνα, είτε σα βάρος, είτε σαν υπερκρέμαση, είτε σαν αζιμούθιο, είτε σαν σωστή τοποθέτηση της κεφαλής στο κέλυφος.

Η οποιαδήποτε εσφαλμένη κίνηση της κεφαλής πάνω στο αυλάκι του δίσκου μεταφέρεται ως τάση στο πηνίο με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα στο τελικό αποτέλεσμα.

Αν δεν είναι στραβοί οι δίσκοι που παίζεις, τότε μου θυμίζει, το φαινόμενο, κακοστημένο πλατό.

Θα πρότεινα να ελέγξεις τις ρυθμίσεις της κεφαλής, του βραχίωνα, είτε σα βάρος, είτε σαν υπερκρέμαση, είτε σαν αζιμούθιο, είτε σαν σωστή τοποθέτηση της κεφαλής στο κέλυφος.

Η οποιαδήποτε εσφαλμένη κίνηση της κεφαλής πάνω στο αυλάκι του δίσκου μεταφέρεται ως τάση στο πηνίο με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα στο τελικό αποτέλεσμα.

+1000

Απο την στιγμη που κανει τα ιδια οταν το CD παιζει υλικο γραμμενο απο το πικαπ, σημαινει οτι το προβλημα ειναι στο ιδιο το πικαπ, και δεν εχει να κανει με Ενισχυτικα ή καλωδια, ποσο μαλλον οταν η ταλαντωση των κωνων ειναι ακανονιστης συχνοτητας και πλατους. Εαν το κανει μονο οταν η βελονα ακουμπαει στον δισκο, αυτο σημαινει οτι μαλλον δεν χρειαζεται να ψαχνεις για ρευματα μοτερ, μεταδοση κινησης ή γειωσεις. Εαν το κανει μολις παρει εμπρος το μοτερ και πριν η βελονα πατησει στον δισκο ειναι θεμα Ηλεκτρικο (του πικαπ παντα)

Υπαρχουν δυο δρομοι που μπορεις να κινηθεις. Ο δρομος της επισκευης και ο δρομος της καταστολης :

1) Εντοπιζεις το προβλημα σε πλατω-βραχιονα-κεφαλη -ρυθμισεις συμφωνα και με τις οδηγιες του ισοβιτη.
Οπως το περιγραφεις ακουγεται σαν να υπαρχει προβλημα στην αναρτηση της βελονας πανω στην κεφαλη. Ενδεχομενως δεν γινεται αποσβεση της πρωτης βυθισης (που συμβαινει παντα κατα την στιγμη της επαφης της βελονας με τον δισκο), και αυτη η πρωτη βυθιση διεγειρει μια σειρα απο ανεξελεγτες ταλαντωσεις (οπως σε ενα ουζαρισμενο αμορτισερ - περιγραφεται σαν ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ της κεφαλης). Πειραματικα δες τι αποτελεσματα μπορει να φερει η μεταβολη του βαρους αναγνωσης. Προς το καλυτερο ή το χειροτερο ?

2) Σαν μετρο καταστολης, εξεταζεις την περιπτωση να παρεμβαλεις αμεσως μετα το Phono stage ενα υποηχητικο φιλτρο που θα υποβιβαζει σοβαρα την περιοχη κατω απο τους 20 Hz.

Και βεβαια ακομα καλυτερα και τα δυο μαζι.

λοιπον και εγω ειχα καταληξει οτι το προβλημα ειναι το πικαπ αλλα ¨

το κανει σε συγκεκριμενους δισκους,οχι σε ολους,και μαλιστα συγκεκριμενων καλλιτεχνων (???) πχ οτι και να βαλω απο Diamanda Galas .Με τους dirty three πχ δεν εχει κανενα προβλημα (και αρκετους αλλους).
τα flac και mp3 ειναι κατεβασμενα οχι ηχογραφημενα απο το συγκεκριμενο πικαπ.ηχογραφηση που εχω κανει με δισκο που τον παιζει μια χαρα παιζει και αυτη αντιστοιχα.
Γι αυτο εχω πελαγωσει.Εχω καταληξει στο οτι σε καποιες ηχογραφησεις ειναι ευαισθητουλι.Τωρα ποιο κομματι ....τρεχα γυρευε.
ΑΝΤΙ πχ κατεβασα σε mp3 2 διαφορετικες ηχογραφησεις του ιδιου δισκου
στην 1 το κανει στην αλλη οχι.
Ετσι για δοκιμη αν εχει καποιος ορεξη και μπορει και να τον ενδιαφερει η μουσικη κατεβαστε απο εδω

http://www.avantgardeproject.org/AGP6/index.htm

προσεγμενες ηχογραφησεις avant-garde συνθετων που δεν υπαρχουν σε CD

Ετσι για δοκιμη αν εχει καποιος ορεξη και μπορει και να τον ενδιαφερει η μουσικη κατεβαστε απο εδω

http://www.avantgardeproject.org/AGP6/index.htm

Τί είδους μουσική είναι αυτή εάν επιτρέπεται?Τα κατέβασα μόλις κι αγριεύτηκα.Δεν κάνουν για βράδυ σίγουρα...:vroam:

Το πρόβλημά σου λέγεται rumble. Το είχα και εγώ...

Δεν την κουβέντα http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=31826

Ξεκίνα από το καλό στήσιμο του πικάπ...

Και άσε τις δοκιμές με τις ...πρίζες και τις φάσεις αλλού είναι το πρόβλημα... Δεν την παραπάνω συζήτηση σχετικά με το τι είναι το ρημάδι το rumble...

Last edited:
Φιλε Αργυρη ευχαριστω ,ειναι το μονο που εξηγει απολυτα το προβλημα
αν και δεν βλεπω να βρισκω λυση περα απο το φιλτρο.Με το στησιμο τι αλλο να κανω εκτος απο αυτο που ανεφερεται στο manual δεν ξερω.Επαιξα και με τις ρυθμισεις αλλα δεν ειδα προκοπη.
Μπορει δηλαδη να αλλαξω και πικαπ και παλι τα ιδια?

φιλε Lemarchand η μουσικη ειναι ας πουμε πειραματικη συγχρονων συνθετων,
και σιγουρα το συγκεκριμενο εργο ειναι μονο για βραδυ.
Κατεβασε τα notes που εχει σε καθε δισκο για να εχεις μια ιδεα του τι ακους.Kαλες ακροασεις -bye-

Φιλε Αργυρη ευχαριστω ,ειναι το μονο που εξηγει απολυτα το προβλημα
αν και δεν βλεπω να βρισκω λυση περα απο το φιλτρο.Με το στησιμο τι αλλο να κανω εκτος απο αυτο που ανεφερεται στο manual δεν ξερω.Επαιξα και με τις ρυθμισεις αλλα δεν ειδα προκοπη.
Μπορει δηλαδη να αλλαξω και πικαπ και παλι τα ιδια?

φιλε Lemarchand η μουσικη ειναι ας πουμε πειραματικη συγχρονων συνθετων,
και σιγουρα το συγκεκριμενο εργο ειναι μονο για βραδυ.
Κατεβασε τα notes που εχει σε καθε δισκο για να εχεις μια ιδεα του τι ακους.Kαλες ακροασεις -bye-
Η ενδοτικότητα της κεφαλής σου είναι ακατάλληλη για το συγκεκριμένο βραχίονα... Αυτός είναι ο λόγος που έχεις συχνότητα ιδιοσυντονισμού ψηλά.
Δοκίμασε όταν γράφεις το δίσκο στο CD να έχεις το volume στο μηδέν και δες αν στην ίδια ένταση μουσικής έχεις ίδια ταλάντωση στο γούφερ...

Αν δεις ότι η ταλάντωση μειώνεται, αυτό σημαίνει ότι εκτός και από το rumble έχεις και feedback, δηλαδή συντονίζεται η βελόνα, στέλνει το σήμα στον ενισχυτή, αυτός το ενισχύει , το ξαναστέλνει στα ηχεία και ο ήχος από τα ηχεία (παρόλο που είναι υποηχητική η συχνότητα και εσύ δεν την ακούς) ξαναμπάινει στη βελόνα που τον αρπάζει από κραδασμούς...

"Η ενδοτικότητα της κεφαλής σου είναι ακατάλληλη για το συγκεκριμένο βραχίονα "

ελληνιστη η ενδοτικοτητα ? ειναι καποιο ειναι απο τα παρακατω ?
και αν ναι εχει κανεις ιδεα καποια ποιο καταλληλη να την αλλαξω ?θα κανω δουλεια ?

Output voltage at 1000 Hz,
5cm/sec.
4 mV

Channel balance at 1 kHz
1,5 dB

Channel separation at 1 kHz
22 dB

Channel separation at 15 kHz
15 dB

Frequency range
20-24.000 Hz

Frequency response
20-20.000 Hz + 3 / - 1 dB

FIM distortion at recommended
tracking force, DIN 45.542
< 1%

Tracking ability at 315Hz at
recommended tracking force
70 µm

Compliance, dynamic, lateral
25 µm/mN

Stylus tip radius
r/R 8/18 µm

Equivalent stylus tip mass
0,5 mg

Tracking force range
1,25-1,75 g (12,5-17,5 mN)

Tracking force, recommended
1,5 g (15 mN)

Tracking angle
20°

Internal impedance, DC resistance
1 kOhm

Internal inductance
580 mH

Recommended load resistance
47 kOhm

Recommended load capacitance
200-400 pF

για τον βραχιονα υπαρχουν χαρακτηριστικα που πρεπει να προσεξω πριν την επιλογη βελονας ?

Last edited:
Ενδοτικότητα είναι το compliance.

Υπάρχουν διάφοροι "υπολογιστές" στο διαδίκτυο, όπου βάζεις την ενεργό μάζα του βραχίονά σου και την ενδοτικότητα της κεφαλής και σου δίνει τη συχνότητα συντονισμού, η οποία θα πρέπει να είναι 8-12Hz ή ακόμα καλύτερα 9-11.

Περισσότερα δες στα sticky θέματα που άνοιξα στις "Πηγές", με θέμα τα βασικά για τα αναλογικά.

πολυ διαβασμα ρε παιδακι μου για βαλεις ενα δισκο να παιζει ,και να παιζει σωστα
τα ειχα πιο απλα τα πραγματα στο μυαλο μου :-)
παιρνεις τα μηχανακια,τα κονεκταρεις,βαζεις την πλακα
και απολαμβανεις

Last edited:
πολυ διαβασμα ρε παιδακι μου για βαλεις ενα δισκο να παιζει ,και να παιζει σωστα
τα ειχα πιο απλα τα πραγματα στο μυαλο μου :-)
παιρνεις τα μηχανακια,τα κονεκταρεις,βαζεις την πλακα
και απολαμβανεις

Έτσι ακριβός την πατάμε όλοι…
Και μετά σου λέει ότι οι υπολογιστές είναι δύσκολοι :-)

τουλαχιστον τα pc δεν θελουν φυσικη και ηλεκτροτετοιο για να τα παιξεις !
δεν μαθαμε στο σχολειο και τωρα τα βρισκουμε μπροστα μας,
και μου τα λεγε ο πατερας....:bang: