Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,158
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Ο λεβητας εγκατασταθηκε πριν 6 χρονια (TermoMax INKA 24K).
Ουγγαρεζικη κατασκευη ... 1500 ευρω ... (τωρα εχει πεσει στα μισα, το ξερω !)

Οριστε το καντραν !

ΓŽΕ‘ΓŽΒ±ΓŽΒ½Γβ€žΓΒΓŽΒ¬ΓŽΒ½.jpg

Υπαρχουν δυο ledακια κατω απο την ενδειξη θερμοκρασιας (44).
Το ledακι αριστερα δειχνει οτι λειτουργει συνεχεια (ενω πρεπει να αναβει μονο οταν τραβαω ζεστο νερο)
και το ledακι δεξια οτι υπαρχει σφαλμα (κανονικα πρεπει να ειναι σβηστο). ΦΥΣΙΚΑ ... δεν βγαζει
ζεστο νερο στις βρυσες (μπανιου η κουζινας). Ουτε στην ντουζιερα. Πουθενα !

Πριν απο εναν μηνα μου παρουσιασε το ιδιο προβλημα, μονο που τοτε η ψηφιακη ενδειξη (που γραφει 44)
εγραφε F6 και κανενα ledακι δεν αναβε. Συμφωνα με το manual ... "η φλογα εσβησε 4 φορες η δεν ανιχνευεται".
Πατησα το μεσαιο κουμπακι (στα τρια, δεξια) της Επαναφορας (η Reset) και ολα επανηλθαν στα φυσιολογικα τους.
Ειχα ζεστο νερο.

Manual.jpg

Τον Σεπτεμβριο μου ξαναπαρουσιασε προβλημα αλλα ηταν επειδη επεσε η πιεση στο δικτυο μου (λογω
ζεστης μαλλον). Συμφωνα με το manual η πιεση πρεπει να ειναι μεταξυ 1.5 bar και 2.5 bar και ειχε πεσει
στα 1.0 bar. Αφησα να τρεξει νερο στο δικτυο και ανεβηκε η πιεση. Στην φωτο φαινεται οτι η πιεση τωρα
βρισκεται στα 2.0 bar.

ΓŽΕ“ΓŽΒ±ΓŽΒ½ΓŽΒΏΓŽΒΌΓŽΒ΅Γβ€žΓΒΓŽΒ¬ΓŽΒΊΓŽΒΉ.jpg

Καποιος γνωστης ρε παιδια ... παταω reset αλλα τιποτα, δειχνει κολλημενο ! :nounder:

Last edited:
Και πως θα το ψαξω αυτο ?

Πρεπει να ανοιξω την συσκευη, σωστα ?

Βασικα καλυτερα θα ηταν να φερεις εναν τεχνικο...
Μπορει να ειναι και κατι απλο πχ να κλεισεις και να ανοιξεις την παροχη ρευματος και να ξεμπλοκαρει, μπορει και κατι πιο ειδικο...

Στο manual απαγορευεται ΡΗΤΑ η διακοπη ρευματος ως cold reset της συσκευης.
Προφανως, το reset του μπουτον (πανω στην συσκευη) δεν τα μηδενιζει ολα.
Και δεν ξερω καν τι περιεχεται στην λεξη "ολα".

Ναι, eventually ισως φωναξω τεχνικο ... αλλα θα λαβει 30 ευρουδακια με το καλησπερα.
Λεω μηπως γινεται να αποφυγω να δωσω τοσο ευκολα χρηματα (αν ειναι κατι απλο).
Επισης, ο τεχνικος (δηλαδη ο υδραυλικος μου) ηρθε πριν εναμισυ χρονο και (υποτιθεται)
εκανε γενικη συντηρηση. Ανοιξε την συσκευη και εκανε "τα δικα του". Κατι αδειασε απο
ενα δοχειακι (βγηκε ενα κιτρινοκοκκινο υγρο). Οποτε, τι μεσολαβησε και βγαζει τετοια
μπλοκαρισματα η συσκευη, μεσα σε εναμισυ χρονο ?

Δηλαδη τι γινεται σε περιπτωση διακοπης ρευματος απ τη ΔΕΗ?
Εχει UPS? Απιθανο...
Το οτι εκανε συντηρηση ο τεχνικος δεν σημαινει οτι δεν θα παθει καποιο προβλημα...

Nα πω την μαυρη αληθεια .... ειχα κατι διακοπες ηλεκτρικου πριν ενα διμηνο. Ισως και τριμηνο.
Λογω υπερτασης. Ομως, ο λεβητας δουλεψε κανονικα. Τα μικροπροβληματα αρχισαν πριν απο
εναν μηνα και το χοντροπροβλημα .... αποψε !

Εχω επιτηρητη τασης στον κεντρικο πινακα που διακοπτει την παροχη ρευματος σε ολοκληρο το
σπιτι μολις "αισθανθει" οτιδηποτε πανω απο 250 V. Αυτο που εγινε δηλαδη, πριν απο διμηνο/τριμηνο.
Ομως, ειναι απλο θεμα να επαναφερω την ταση χειροκινητα μεσα σε δευτερολεπτα ανεβαζοντας τον
γενικο (διακοπτη).

Τωρα αν εχει παθει ζημια (ο καυστηρας) απ'αυτη την διακοπη ... χλωμο το βλεπω ! Δεν περασε
παραπανω ταση, απλα δεν περασε ρευμα για κατι δευτερολεπτα (και ο καυστηρας δεν βρισκοταν
σε λειτουργια εκεινη την στιγμη). Η ψηφιακη ενδειξη θα εβγαζε αλαμπουρνεζικα. Χωρια οτι το
κυκλωμα αυτοπροστασιας δεν θα επετρεπε καν να ξαναδουλεψει ο καυστηρας (για λογους ασφαλειας).
Αλλα ... δεν ειμαι και εντελως σιγουρος ! Οπως δεν ειμαι σιγουρος αν ο καυστηρας περνει ρευμα
αποκλειστικα απο το δικο μου δικτυο. Δεν βγηκα ποτε εξω (στο μπαλκονι) σε μια διακοπη ρευματος
να τσεκαρω αν ηταν σβηστος (καντραν, κλπ). Λογικα, παιρνει ρευμα απο μενα. Ετσι δεν ειναι ? :p

Last edited:
Μάνο και φυσικά παίρνει ρεύμα μόνο από το δικό σου δίκτυο
Αυτά πού έγιναν πρίν 3 μήνες δεν μπορεί να αφορούν το σήμερα
Οπως και να έχει φώναξε τεχνικό

Προσωπικά ,τον έχω κλείσει και από το on -off ,αλλά δεν σε πάίρνω στο λαιμό μου

Και μη φωνάξεις υδραυλικό. Θερμουδραυλικό καυστηρατζή φώναξε. Να έχει το εργαλείο (πάνω από χιλιάρικο αγορά) να σετάρει σωστά τα καυσαέρια. Και ΌΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνει χημικό καθαρισμό στον εναλλάκτη. Μπορεί το πρόβλημα σου να είναι εκεί. Μπορεί και να μην είναι. Άλατα και σκουπίδια θα έχει σίγουρα πάντως που ρίχνουν το βαθμό απόδοσης.

Και μη ξεχνιόμαστε... Να πάρεις απόδειξη. Πώς θα πάει μπροστά η Ελλάδα? Ε?

Χθες τραβηξα μια λαχταρα ...

Το καντραν .... ΕΣΒΗΣΕ.
Καμια ενδειξη, κανενα ledακι, τιποτα !
Χωρις να ακουμπησω τα παραμικρο.

Οποτε λεω .... "ε ... ετσι οπως τα κανες ... πεσε να κοιμηθεις ....
και βλεπουμε αυριο που θα κουβαλιεσαι για να κανεις μπανιο ...." :icon15:

Σημερα .... γυρναω σπιτι .... δυο οριζοντιες παυλιτσες στην ενδειξη της θερμοκρασιας. :blink:
Τουλαχιστον περνουσε ρευμα, δεν ειχε καει πλακετα, δεν πηγαιναμε για 800 ευρω αντικατασταση.
Γυρναω το μεσαιο ποτενσιομετρο στην θερινη λειτουργια .... και ο καυστηρας πηρε μπρος. :bang:
Το ποτενσιομετρο αυτο, ειτε το γυρισω αριστερα (χειμερινη λειτουργια) ειτε δεξια (θερινη
λειτουργια) τελει χρεη γενικου διακοπτη On/Off για τον καυστηρα. Δεν εχει σημασια προς
τα που θα το γυρισω. Απλα πηρε μπρος. Μεχρι αυτη την στιγμη που μιλαμε ... τα δυο ledακια
κατω απο την ψηφιακη ενδειξη ειναι ... σβηστα (οπως πρεπει να ναι).

:rip:

Μνησθητι μου ....

Last edited:
Δεν προλαβα να χαρω .....

Παλι μουτρωσε ο TermoMax :icon15:
Δειχνει ..... 4 (.... απο 44).
Ουτε ζεστο νερο βγαζει, ουτε reset μπορω να κανω.
Aπλα δειχνει 4 ....

Κατι εχει παθει η πλακετα του !

Τωρα μολις ... ξαναπηρε μπρος ! :blink:

Αλλα δεν του δινω σημασια .... not anymore ! :icon15:
Απο χθες, περισσοτερο ακουω τι συμβαινει εξω στο μπαλκονι
παρα μεσα στο σπιτι. Δεν ειναι δουλεια αυτη .... :icon15:

Μολις ηρθε ο θερμουδραυλικος ....

Γνωματευση : δεν θελω να σε λυπησω αλλα ο εγκεφαλος το καυστηρα ειναι dead .... :icon15:

Θα παρω ενα δυο γνωμες ακομα ... (και μετα θα παω να αυτοκτονησω !)

Μολις ηρθε ο θερμουδραυλικος ....

Γνωματευση : δεν θελω να σε λυπησω αλλα ο εγκεφαλος το καυστηρα ειναι dead .... :icon15:

Θα παρω ενα δυο γνωμες ακομα ... (και μετα θα παω να αυτοκτονησω !)

Η μια γνωμη ειναι να πας σε εναν πολυ καλο ηλεκτρονικο με την πλακετα, μπορει να εχει σκασει κανενας πυκνωτης, καμια αντισταση αντε και στην χειροτερη κανενα τσιπακι που να ειναι ευκολο να το βρει...
Κι αν ειναι τοσο γατος ο ηλεκτρονικος μπορει να στο προγραμματισει κιολας αν υπαρχει προσβαση για upload/download firmware...

Το πηγα λιγο μακρια βεβαια...

Kαποιος .... πρεπει πρωτα να το βρει και να το ξηλωσει μεσα απο το λεβητα !
Ο σκετος-νετος ηλεκτρονικος θα το κανει αυτο ? (... οντως το πηγες μακρια !)

Δεν ξερω ..... ειμαι πολυ αποηοητευμενος. Εδωσα 1500 ευρω πριν 6 χρονια
για να μου χαλασει τωρα. Μια χαρα ... το planned obsolesence λειτουργησε.