Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Kαποιος .... πρεπει πρωτα να το βρει και να το ξηλωσει μεσα απο το λεβητα !
Ο σκετος-νετος ηλεκτρονικος θα το κανει αυτο ? (... οντως το πηγες μακρια !)

Δεν ξερω ..... ειμαι πολυ αποηοητευμενος. Εδωσα 1500 ευρω πριν 6 χρονια
για να μου χαλασει τωρα. Μια χαρα ... το planned obsolesence λειτουργησε.

Η ηλεκτρονικη πλακετα βρισκεται πισω απ το καπακι εντολων του λεβητα οπως στα πλυντηρια...
Δεν νομιζω να ειναι κοπος να ξεβιδωσει 2-3 βιδες να βγαλει τα καλωδια που προφανως θα ειναι με φισακια αφου ειναι σχετικα νεας τεχνολογιας και να βγαλει την πλακετα...
Αν ειναι να δωσεις 800 ευρω οπως ειπες πως κανει η πλακετα τοτε ρωτα εναν γατο ηλεκτρονικο...

Ο καυστηρας βγαζει ζεστο νερο κανονικα .... απο χθες το απογευμα.
Και το καντραν βγαζει τις σωστες ενδειξεις .... (μεχρι ποτε αραγε ?)

Ομως ...... αντε να μπω για μπανιο και στα μισα να μου βγαλει κρυο !!!! :blink:
Ειμαι ομηρος των διαθεσεων του καυστηρα ... :icon15: ... της κυκλοθυμικοτητας του.

Δηλαδη να το παραγγειλω απο την TermoMax ?

Βρηκα αυτο στο νετ > http://www.termomaxhasznaltalkatreszek.hu/inka.html
αλλα πες μου εσυ, τι ακριβως παραγγελνω (ειναι και στα ουγγαρεζικα). :icon15:

Yποψιν οτι δεν ειμαι ηλεκτρονικος ... και ολες οι πλακετες ιδιες μου φαινονται !
Αλλα ακομα και να ημουν ηλεκτρονικος .... σε τι γλωσσα θα κανω την παραγγελια ??

Last edited:
Tελικα, κανας αισθητηρας θα ναι ... η κανα μπεκ .... !
Απλα οι στραταρχηδες (ειδικοι, που λεει και ο Ναθ) θελουν να με ξαλαφρωσουν κατα 1000 ευρω.
Βοηθησα και εγω να αυτοεγκλωβιστω σε ενα σεναριο (το καντραν > αρα τα ηλεκτρονικα)
οποτε τους δινω χρυση ευκαιρια να τελεσιδικησουν "αμα ειναι πλακετα πας για αντικατασταση".
Δεν εξηγειται ηλεκτρονικη πλακετα που επαθε ζημια .... να δουλευει αψογα δυο μερες τωρα !

Last edited:
Στείλτους e-mail και πες τους ακριβώς τα προβλήματα. Στα αγγλικά πιστεύω καλά θα είναι. Δε νομίζω οι Ελληνές εδώ να τους μιλάνε στα Ουγγρικά!
Στη σελίδα που έβαλες λίνκ έχει και μεταχειρισμένα...αν επικοινωνήσεις φρόντισε να το διευκρινίσεις.

Ε να μην παθει το κοκομπλοκο του, παλι αποψε ? ... :icon15:
Να παθει ! Να μου θυμισει οτι <<ΑΥΤΟ>> κανει κουμαντο, οχι εγω !
Το μονο που αλλαξε απο την τελευταια φορα ειναι οτι επεσε αισθητα η θερμοκρασια (με τις βροχες).
Δεν φταιει η πλακετα, δεν ξαναμασαω. Η αισθητηρας ειναι, η καποιο μπεκ, η καποιο σκουπιδακι στα σωληνακια.

Σημερα, εγινε λυση 3ου κλιμακιου !!!
4 ωρες πηρε τον καυστηρατζη να καθαρισει τα παντα απαντα.
Ειχα αλατα, ακαθαρσιες και "πετρα" (απο τα συμπυκνωματα) .... σχεδον παντου.
Απο οπου περνουσε νερο .... η .... επικαθονταν ατμοι. Ολοι οι αισθητηρες, μα ΟΛΟΙ,
πεντε τον αριθμο, δεν εδιναν σωστες ενδειξεις, η ... δεν εδιναν ΚΑΘΟΛΟΥ ενδειξεις
στην πλακετα. No wonder που η πλακετα εβγαζε αλαμπουρνεζικα. Τα οξεα καθαρισμου
που χρησιμοποιηθηκαν ηταν δυο ειδων > ενα για τον εναλλακτη (Zilmot) και ενα για
τον καυστηρα (και τους σπινθιριστες-ιονιστη). ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ βαρια η μυρωδια τους,
σηκωνομουν και εφευγα. Δεν αντεχονταν. Οι καυστηρατζηδες εχουν τεραστιο
προβλημα με αυτο που κανουν. Υγειας .... !

Στο τελος εβαλε και αυτο το μηχανημα που μετραει μονοξειδια (Αζωτου η οτι αλλο)
μεσα στο φουγαρο και μετρησε τις εκπομπες. Η θερμοκρασια ρυθμιστηκε τελεια
(73 βαθμους για την θερμανση και 50 για το ζεστο νερο χρησης). Προηγουμενως
ηταν 50 για την θερμανση και 44 για το νερο χρησης, κατι που αυξανε αδικαιολο-
γητα την καταναλωση. Μην βαρατε, νομιζα οτι οσο πιο χαμηλα ειχα τις θερμοκρασιες
τοσο μικροτερη καταναλωση ειχα. ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ συνεβαινε. Ο καυστηρας αναβε και
εκλεινε αδικαιολογητα πολλες φορες. Το ορθο ειναι ο καυστηρας να ζεσταινει για λιγο
σ-υ-ν-ε-χ-ο-μ-ε-ν-α ... και μετα να ξεκουραζεται. Μεχρι να χρειαστει να ξαναζεστανει
(παλι συνεχομενα). Η χρηση αεριου αυξανε κατα 30% με 40% απ'οτι αφηνοντας την
πλακετα να αποφασισει ποτε να διακοψει την καυση. Ειχα αχρηστευσει το built-in logic
της πλακετας. Στο νερο χρησης δεν ειναι τοσο μεγαλη η δαπανη. Αλλα στο νερο θερμανσης
.... ντρεπομαι που το παιζω επιστημονας εδω μεσα.

Που να κρυψω τα μουτρα μου ..... :icon15:

Last edited:
Μου συνεστησε να μην ακουω οσους κρινουν τον καυστηρα απο την μαρκα.
Μου εδειξε τα επιμερους brands του εναλλακτη (Ζilmot), του κυκλοφορητη (Wilo),
της βαλβιδας αεριου και του μοτερ αερα (Ηοneywell) και μου εδειξε μετα ενα
προσπεκτους απο ανταλλακτικα της Wolf, Vailant, Βaxi και Ariston. Χρησιμοποιουν
ακριβως τις ιδιες μαρκες ανταλλακτικων με τα δικα μου υποσυστηματα.
Τους ιδιους κωδικους ! :bang:

Παντως, για 4 (και κατι) ωρες δουλεια .... 50 ευρω, μαλλον, ειναι λιγα.
Ηταν δηλητηριωδης δουλεια.

Kανονικα.

Με ΑΦΜ και πληρη στοιχεια (ονοματεπωνυμο, επιχειρηση, διευθυνση).
Και ΑΝ μεχρι την επομενη βδομαδα δεν παρατηρησω τιποτα χαζα
θα τον συστησω σε οποιον εχει προβλημα με την εγκατασταση του.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Nα προσθεσω και κατι ασχημο αλλα διαφωτιστικο για το αισιο τελος της οδυσσειας μου.

- "Μανο, αν με πετυχαινες μετα τις 10 Σεπτεμβριου που τρεχουμε ολοι σαν τρελλοι
μην περιμενεις οτι θα τρωγα 4 ωρες με τον καυστηρα σου. Ηξερα οτι ημουν χαλαρος
τις τελευταιες μερες και δεν χτυπουσε κανενα τηλεφωνο. Να ξερεις οτι το ιδιο ισχυει
και για πολλους αλλους συναδελφους. Γιαυτο ισως δεν εβρισκες κανεναν ζεστο και
προθυμο να ασχοληθει με το προβλημα σου."

- "Γιατι ομως ρε συ ? ... σε πηγαδι κατουρησα ? ... δεν εχω δικαιωματα ?"

- "Με δεκα τηλεφωνα να μου χτυπανε μεσα σε μια ωρα .... λιγο δυσκολο να βρω
την ηρεμια να διαλλυσω το μηχανημα σου, να περιμενω τα οξεα να κατακατσουν
και να επανασυναρμολογησω το μηχανημα σου καλυτερα και απο καινουργιο".

Το προσθετω στην κουβεντα μας ....

Last edited:
Έχει δίκαιο. Αφού θα το κάνεις, μη το κάνεις την τελευταία στιγμή.
Πχ, όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι να καθαρίσουμε το κλιματιστικό!

"Εκτος σεζον" οχι μονο γινεται η συντηρηση/επιδορθωση καλυτερa αλλα μαθαινεις και 2-3 πραγματα παραπανω.

- Μανο, γιατι η θερμοκρασια θερμανσης ειναι στους 50 C ?
- Eτσι στην τυχη ... για οικονομια ... εγω το εβαλα στους 50. :p
- Δεν σου ειπε κανεις που να τα βαλεις ? Oι υδραυλικοι που το εγκατεστησαν ?
- Τα ειχαν βαλει λιγο παραπανω ... στους 60 C ... εγω το κατεβασα στους 50 C !
- Mαλιστα .... ποσο σου ερχοταν η διμηνια τον χειμωνα, στα μεγαλα κρυα ?
- Μεταξυ 130 και 160 ευρακια.
- Ποσα σωματα καιγανε ?
- Τρια τριστηλα, στην εσωτερικη της ακαλυπτης πλευρας του μπαλκονιου, τα υπολοιπα δεν τα λειτουργω
γιατι βλεπουν στον διαδρομο της πολυκατοικιας και απο πανω και απο διπλα συνορευω με αλλα διαμερισματα.
- Μαλιστα .... δηλαδη καις περιπου 9.000 με 12.000 θερμιδες, σωστα ?
- Α, μην μου βαζεις δυσκολα ... δεν ξερω ποσο καιω.
- Ποση ωρα κανει για να ζεσταθει ο χωρος απο την στιγμη που θα βαλεις μπρος την θερμανση ?
- Αρκετη ... γυρω στα 10-15 λεπτα.
- Ποσα τεραγωνικα ζεσταινεις ?
- Γυρω στα 70 τμ !
- Παλι καλα που σου ρχεται 150 ευρα διμηνια ... ξερεις οτι καις τα σωματα σου στους 60-65 C
ενω η θερμοδυναιμικη τους αποδοση ειναι για 90 C ?
- ΟΧΙ ... :blink: .... και γιατι καινε τα σωματα στους 60 C και οχι στους 90 C ?
- Γιατι βρε Μανο .... πας και βαζεις τον καυστηρα να δουλευει στους 50 C .... για να μην πω
καμια κουβεντα για τους τουριστες που σου εστησαν την εγκατασταση .... εσυ δεν ηξερες,
αυτοι τι ηξεραν και το βαλαν στους 60 C ? Ο καυστηρας ανοιγει και κλεινει ολη την ωρα !
- Μα ανοιγα τις βρυσες και εβγαζαν καυτο νερο ... παθαινα εγκαυμα. Υπεθεσα ....
- Εκεινο ειναι ξεχωριστο κυκλωμα Μανο μου, ειναι για ζεστο νερο χρησης, δεν εχει σχεση
με το κυκλωμα θερμανσης. Το κυκλωμα θερμανσης ειναι ΠΟΛΥ ζεστοτερο γιατι τα σωματα
δεν ειναι απο σαρκα ... αντεχουν μεχρι και 100-120 C.
- Δεν τα ξερα ολα αυτα ... sorry !

Μετα απο δυο ωρες ειχε ρυθμισει τις καυσεις αναλογα με τις εκπομπες καυσαεριων στον θερμαγωγο
(το φουγαρο, πανω απο τον λεβητα) και μου λεει ....

- Την θερμοκρασια κυκλοφοριας θερμανσης δεν θα την πειραξεις σε παρακαλω. Θα μεινει στους 73 C
χειμωνα-καλοκαιρι. Aυτη ΔΕΝ ειναι η θερμοκρασια των σωματων, ειναι η θερμοκρασια καυσης στον
λεβητα. Κατανοητο ? Αν θες παιξε με την θερμοκρασια νερου χρησης (βρυσες) που ειναι στους 50 C,
μπορεις αν θελεις, το καλοκαιρι, να την κατεβασεις μεχρι τους 44-45 C αλλα οχι παρακατω.
Τα σωματα, οταν θα τα ανοιξεις θα πρεπει να ζεσταθουν μεσα σε 3-4 λεπτα ... ΤΟ ΠΟΛΥ.
Αν δεν ζεσταθουν σε 4 λεπτα με ξαναπαιρνεις τηλεφωνο για να ρθω να δω το γιατι. Ok ?

Για πειτε μου εσεις .... αν πρεπει να ξαναπαιξω με τον καυστηρα μου ? :p

Εγω λεω ... ΟΧΙ ! :laugh:

Last edited:
Καλά κι εσύ με τους 50 το μαμησες. Ουτε ενδοδαπεδια να δουλευες που λέει ο λόγος (αυτή δουλεύει βαριά βαριά 40). Θέλει απο 65 και πανω.
Αυτός αυτό που εννοούσε είναι οτι στα μεγαλα κρύα πιθανόν να μη μπορούσε ο θερμοστάτης να πιασει θερμοκρασία και ο λεβητας να έκαιγε όλη την ωρα.

Ακριβως αυτο Θαναση.

Ο λεβητας ανοιγε και εκλεινε ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ !
Ειναι αποριας αξιο ... πως μου ερχοταν ΜΟΝΟ 150 ευρω η διμηνια.

Αλλα μπορω να εξηγησω το γιατι (σε μενα μονο :laugh:).
Ειχα μαθει επι 22 χρονια σε διαμερισματα (με αστεια μονωση) με καλοριφερ λαδιου
που εκαιγαν τα μαλλιοκεφαλα τους. Ενα μονο καλοριφερ λαδιου, σε ενα μονο δωματιο,
μου εφερνε λογαριασμο ΔΕΗ .... μεγαλυτερο απο 100.000 δραχμες (εποχες '90 με '96).
Οποτε οταν μετακομισα στο σπιτι που μενω τωρα (το ειδες !!!) με τρια σωματα τριστηλα
και λογαριασμο 150 ευρω ... φοβομουν να το πω στον παπα. Θα με αφοριζε ! :laugh:

Διεστραμμενη λογικη ... αλλα να σαι σιγουρος οτι ΕΤΣΙ σκεφτηκα !

Last edited:
Προφανώς έχεις τα καινούρια σώματα που ονομάζουμε "πάνελ" και όχι τα παλιά καλοριφές με φέτες, έτσι?
Τα πάνελ τα βλέπεις στο εσωτερικό τους πως είναι ένας εναλλάκτης, σαν το ψυγείο του αυτοκινήτου ας πούμε, αλλά με παθητική κυκλοφορία αέρα...
Για να γίνεται αποτελεσματική εναλλαγή (μεταφορά της θερμοκρασίας από το μέταλλο στον αέρα του δωματίου), πρέπει να υπάρχει όσο γίνεται μεγαλύτερη ροή αέρα.
Αυτή η ροή επιτυγχάνεται καλύτερα όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη. Με μικρότερη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης δεν αναπτύσσεται κυκλοφορία του αέρα μέσα από το πάνελ. Δουλεύει σαν να είναι "μπουκωμένο" το θερμαντικό σώμα.

Αντίθετα, το νερό για πλύσιμο δεν υπάρχει λόγος να το ζεσταίνεις πολύ και μετά να ανοίγεις το κρύο να το κρυώσεις, σπαταλώντας ενέργεια. Αυτό καλύτερα να είναι κοντά στη θερμοκρασία που νιώθεις άνετα, αν γίνεται να ανοίγεις ελάχιστα έως καθόλου το κρύο στό μίκτη της βρύσης.
Βέβαια υπάρχει κι εκεί ας πούμε ένα ελάχιστο όριο θερμοκρασίας, για να είναι αποτελεσματική η εναλλαγή μέσα στο λέβητα.

Σε δικό μου παλιό Ιταλικό λέβητα, την πλακέτα την πρώτη φορά πριν χρόνια την αντικατέστησα με κόστος κοντά στα 150 ευρώ, ενώ η χαλασμένη επισκευάσθηκε εύκολα με κόστος χαρτζηλίκι στον ηλεκτρονικό που κάτι πυκνωτάκια κλπ. άλλαξε και αργότερα σε δεύτερο ίδιο λέβητα χρησιμοποιηθήκε η επισκευασμένη.

Πάντως συντήρηση όπως την περιγράφεις ίσως δεν έχω δεί ποτέ κάνενα τεχνίτη να κάνει, φαίνεται σωστός αυτός που βρήκες. Και καλό που υπενθύμισες και σε όλους να ασχοληθούν με τα μηχανήματα τώρα
(εγώ βέβαια εδώ που είμαι έχω πρόβλημα πως να κρυώσω το νερό της βρύσης, όχι πως να το ζεστάνω...)

Μαλιστα ...

Εαν χρειαστει να αλλαξω πλακετα, τουλαχιστον να ξερω οτι ειναι κατι κοντα στα 150 ευρω
(και οχι 250, οπως μου κελαηδησαν κατι αλλοι "λεβεντες" εδω περα .... και ταχα μου,
δεν μπορω να κανω την παραγγελια ΕΓΩ μεσω εμβασματος σε τραπεζα, μονο αυτοι,
και η εταιρεια δεν συναλλασεται με τελικους χρηστες αλλα μονο με θερμομηχανικους
και κουραφεξαλα .... ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ .... :icon15:)

Thanks bro -bye-

Last edited:
Μάνο διάβασα με προσοχή αυτά πού έγραψες και μου γεννήθηκε η εξής απορία
Είχες βάλει το νερό πού κυκλοφορούσε στα σώματα στους Χ βαθμούς [π.χ 60 ] ,πώς γίνεται να αναβοσβήνει ο καυστήρας αν ο εσωτερικός θερμοστάτης πού είναι π.χ στους 22 δε πιάσει τους 22; το μόνο πού μπορεί να συνέβαινε ήταν να έκαιγε περισσότερη ώρα ο καυστήρας μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία νά πάει στους 22 [π.χ]
Πώς γίνεται να αναβοσβήνει ο καυστήρας πού παίρνει εντολή από την εσωτερική μονάδα θερμοστάτη ;