Πρόβλημα με κεντρικό ηχείο από σετάκι Klipsch Quintet

17 June 2006
10,668
Από κάποια στιγμή έπαψε να ακούγεται το κεντρικό ηχείο από το σετάκι των Klipsch Quintet που έχω.
Μετά από λίγες δοκιμές ήταν φανερό ότι ο ενισχυτής παίζει κανονικά, και το καλώδιο είναι επίσης ΟΚ.
Από το ηχείο ακούγονται μόνο οι ψηλές από την κορνίτσα, αλλά τα 2 woofer δεν κουνιούνται καν.
Το άνοιξα και το cross-over που έχει μέσα οι πυκνωτές με το μάτι φαίνονται ΟΚ και επίσης δεν υπάρχει κάτι οπτικά που να δείχνει ότι κάτι έχει χαλάσει.
Δοκίμασα τα woofer μόνα τους και παίζουν επίσης μια χαρά, οπότε με τη μικρή μου εμπειρία καταλήγω ότι φταίει το cross-over.
Έχετε καμιά ιδέα τι παραπάνω να κοιτάξω ή γενικά τι θα μπορούσα να κάνω.
Το βάζω εδώ το μήνυμα γιατί προφανώς θα παίξει από ότι φαίνεται κολλητήρι...

Μια φωτογραφία θα βοηθούσε. Δεν ξεκολλάς το ένα ποδαράκι από τις αντιστάσεις που είναι για τα mid να τις μετρήσεις για αρχή;
Βεβαιώσουν ότι δεν έχει πειραχτεί πρώτα καμία ρύθμιση όμως.

στα δίδρομα δεν υπάρχει αντίσταση σε σειρά με το midbass, στην περίπτωση του τρίδρομου εφόσον ειναι σε σειρά μπορεί αν ελεγθεί και χωρίς ξεκόλλημα

κατέγραψε και τις τιμές των πυκνωτών σε παρακαλώ

Ακολουθήστε το σήμα με ένα παλμογράφο ή εναλλακτικά με ένα πολύμετρο εφαρμόζοντας μια χαμηλή συχνότητα (π.χ 200Hz).
Το πιθανότερο είναι πως το σήμα έχει μειωθεί πολύ, κοντά στον τελικό πυκνωτή του cross (αυτόν που είναι πιο κοντά στη σύνδεση με το mid woofer),
λόγω εσωτερικού βραχυκυκλώματος που ακολούθησε μετά από καταστροφή του εν’ λόγω πυκνωτή, προφανώς από μειωμένη αντοχή ή και κακό υπολογισμό.

την ίδια σκεψη εκανα κι εγω, αν βραχυκυκλώσει βέβαια ο πυκνωτής, ο ενισχυτής στις χαμηλές συχνότητες θα βλέπει μόνο την αντισταση του πηνίου που ειναι σε σειρά με τα woofer και αμφιβάλλω αν ο ενισχυτής (ιδιως αν ειναι πολυκάναλος) μπορει να διαχειριστεί τόσο χαμηλό φορτιο, κι επειδή δεν μπαινει σε προστασία μπορεί να παίζει άλλο σενάριο, πχ σπασμένη κόλληση, κακή επαφή στα φισάκια με το καλώδιό τους κτλ. Το cross που είδα στο ebay πρέπει να είναι απο τον δορυφόρο αλλα από όσο φαινεται ο πυκνωτής του woofer παρα εχει μεγαλη χωρητικότητα για κλασικό δευτερης ταξης κατωδιαβατό. Στα πολυκάναλα παίζουν μερικές φορές ανορθόδοξα σενάρια (με την εννοια που εχουμε συνηθίσει στον δικαναλο ηχο) πχ συχνα τα midbass στο κεντρικό ειναι δυο τετράωμα σε σειρά για να μην εχουν πρόβλημα οι πολυ ασθενικοι πολυκάναλοι με την χαμηλη εμπεδηση ενός 4ωμου ηχείου. Επίσης φοβάμαι μήπως ο μεγάλος πυκνωτής στην προκειμένη περίπτωση είναι σε σειρά με τα midbass για να κόψει τις πολύ χαμηλές συχνότητες και να μην στρεσσάρει τα μικρες από αποψη ισχύος μονάδες (το έχω συναντήσει σε μικρούς δορυφόρους), σε περίπτωση που ο χρήστης δεν τα σετάρει στον πολυκάναλο ως small. Τι εμπεδηση βλεπει ο ενισχυτής βέβαια στην περίπτωση αυτη, λιγο ενδιαφέρει τον κατασκεαστη του ηχειου...

Παλι ο πυκνωτής ειναι υποπτος δηλαδη, σε ενα cross τι αλλο να χαλάσει, ο ηλεκτρολυτικός ή κάποια διακοπή continuity.

Last edited:
Λοιπόν ανεβάζω 3 φωτογραφίες από το cross.
Ο μεγάλος πυκνωτής αν δεν φαίνεται είναι 220 μF / 100 V, οι δύο μικροί είναι 3 μF / 100 V και ο μεσαίος είναι 15 μF / 100 V.
Να πάω να πάρω 4 πυκνωτές να τους αλλάξω όλους;

3.jpg2.jpg1.jpg

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με κεντρικό ηχείο από σετάκι Klipsch Quintet

Να πάω να πάρω 4 πυκνωτές να τους αλλάξω όλους;

μην βιάζεσαι. Μπορεί απλά να έχεις καπου ασυνέχεια που δεν οφειλεται σε κάποιο πυκνωτή.

το πρώτο που πρέπει να κάνεις έιναι να ακολουθήσεις την διαδρομή του σήματος και να φτιάξεις στο χαρτί το σχηματικό του κρός. Παράλληλα θα ελέγξεις με το πολύμετρο την συνέχεια κυκλώματος βήμα βήμα από την είσοδο του κρός μέχρι να καταλήξει στο woofer. Βάλε το πολύμετρό σου στην ένδειξη buzzer ή στο ωμόμετρο στην ένδειξη 200. Πηνία και αντιστάσεις δεν θα πρέπει να σου δείχνουν ασυνέχεια, θα πρέπει να σου δείχνουν από σχεδόν βραχυκύκλωμα έως λίγα ohm.

Για τους πυκνωτές προς το παρόν μην κάνεις τίποτα εκτός από το να μας ποστάρεις το σχηματικό γιατι ενώ φαίνεται κάτι απλό, θελει λίγη συζήτηση.

αν δεν σου είναι δύσκολο, βγαλε και μια φωτό με το κάτω μέρος της πλακέτας, καθώς επίσης και μια από το πλάι που να φαίνεται το πάνω ασημί μέρος του μεγάλου πυκνωτή

Λοιπόν όσο και αν μου φάνηκε απίστευτο, ακολούθησα το σήμα βήμα-βήμα και υπάρχει διακοπή σε δύο σημεία. Έκανα μια πολύ πρόχειρη ένωση με καλώδιο και όντως έπαιξε το ηχείο μια χαρά, οπότε εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.
Στις 2 φωτογραφίες που ανεβάζω η ασυνέχεια βρίσκεται μεταξύ Α και Β.
Το ερώτημά μου πρώτα από όλα πως είναι δυνατόν να χαλάσει η πλακέτα, ενώ έπαιζε απροβλημάτιστα σχεδόν 2 χρόνια (καινούργια τα είχα αγοράσει τα ηχεία), χωρίς καν να κουνηθεί μια φορά από τη θέση του το ηχείο.
Από εκεί και πέρα βέβαια το πρακτικό ζήτημα είναι πως να το φτιάξω. Να κολλήσω καλώδιο από την κάτω πλευρά της πλακέτας και να ενώσω απευθείας τις δύο κολλήσεις ή είναι πολύ προχειροδουλειά; Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο;

underside.jpg

1+.jpg

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με κεντρικό ηχείο από σετάκι Klipsch Quintet

Από εκεί και πέρα βέβαια το πρακτικό ζήτημα είναι πως να το φτιάξω. Να κολλήσω καλώδιο από την κάτω πλευρά της πλακέτας και να ενώσω απευθείας τις δύο κολλήσεις ή είναι πολύ προχειροδουλειά; Έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο;

Δε θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά προχειροδουλειά ειναι αυτή του κατασκευαστή που φτιάχνει crossover του κ..λου. Μια χαρά είναι όπως το σκεφτηκες με το καλωδιάκι, πολύ σωστό σε βρίσκω. Πριν από αυτό όμως λιώσε πρωτα τις κολλήσεις μήπως απλά έχεις ψυχρή κόλληση αντί για διακοπή στην πλακέτα.

Το πιθανότερο να πρόκειται για ψυχρές κολλήσεις.
Επίσης η επιλογή του τύπου του track στη πλακέτα είναι μάλλον ατυχής.
Χρειαζόταν συνεχής και παχιά επίστρωση χαλκού.
Καλή τακτική είναι να περαστούν όλες οι κολλήσεις ένα νέο χεράκι,
κατά προτίμηση με κόλληση παλαιού τύπου που περιέχει μόλυβδο
(είναι πιο σταθερές με λιγότερα προβλήματα στο χρόνο).

και αν δεν κάνω λάθος είναι όπως είχα υποψιαστεί, ο μεγάλος πυκνωτής είναι σε σειρά με το σήμα στην εισοδο του κρός. Εισοδος δεν είναι το κόκκινο-μαυρο που είναι δεμένα με tie wrap?

Ναι το μονό ζευγάρι κόκκινο/μαύρο είναι η είσοδος.
Παλαιό καλάι δεν νομίζω να μου έχει μείνει...θα ρίξω μια ματιά και στο πανεπιστήμιο μήπως έχει ξεμείνει πουθενά καθόλου από προηγούμενες δεκαετίες.
Θα δοκιμάσω πρώτα να αφαιρέσω το παλιό καλάι και να το ανανεώσω. Αν δω ότι έχω μετάδοση σήματος θα το αφήσω έτσι. Αλλιώς προφανώς θα βάλω το καλώδιο.
Πάντως η τιμή που έρχονται τα Klipsch Quintet στη Γερμανία που τα πήρα νομίζω ότι είναι αρκετά καλή σε σχέση με την απόδοσή τους. Φυσικά δεν περίμενα κάτι σούπερ ποιοτικό με τόσα λίγα χρήματα. Βέβαια προφανώς και περίμενα να μην έχω τέτοια προβλήματα από μια εταιρία σαν την Klipsch (δηλαδή απλά να σταματήσει να παίζει).

Το πιθανότερο είναι να βρείτε κάτι.
Η οδηγία RoHS δεν εφαρμόζεται (τουλάχιστον εκτενώς) σε instrumentation, ιατρικά και στρατιωτικά μηχανήματα.
Όσο αφορά τον πυκνωτή εισόδου νομίζω πως μπαίνει τόσο σαν προστασία από τις πολύ χαμηλές συχνότητες υλοποιώντας υψιπερατό φίλτρο,
αλλά και σαν προστασία από πιθανή συνεχή τάση.
Πρέπει να είναι τουλάχιστον καλής ποιότητας.