Πρόβλημα με παλιό receiver

Ducksong

Supreme Member
11 July 2013
5,009
The Dutch Mountains
Εβγαλα απο μακρά αποθήκευση ενα Kenwood KR-V7010 και το σύνδεσα με ένα ζευγάρι Magnat Monitor 202. Προσωρινά τα έχω συνδέσει με το pc μου και ενα πικάπ Technics sl-1310 , αλλά ο σκοπός ειναι να τα πάω στο εξοχικό το καλοκαίρι και να τα συνδέσω με ενα streamer που έχω.

Αρχικά είχα 2 θέματα με το δεξί κανάλι, που δεν λειτουργούσε σε χαμηλή ένταση και έκανε κάποια χρατς χρατς σε χαμηλή και μεσο-χαμηλή ένταση. Εχω κάνει κάποιο εσωτερικό καθαρισμό με πινέλο, ισοπροπυλική αλκοόλη, σπρέι αέρα και σπρέι επαφών, αλλά δεν έχω γνώση του που μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα.

Διάβασα ότι τέτοια προβλήματα λύνονται με καθαρισμό του speaker relay. To άνοιξα, το καθάρισα και το πρόβλημα του να μην ξεκινάει το κανάλι σε χαμηλή ένταση λύθηκε, όμως το χρατς χρατς παραμένει.

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

Το εχω παθει με καμποσα ηλεκτρονικα αυτο. Ενω αποθηκευτηκαν λειτουργικα (σε σωστο χωρο, οχι σε καμια παλια-αποθηκη με υγρασια) μετα απο καποια χρονια παροπλισμου ειχαν σοβαρα προβληματα λειτουργιας. Τελικα το καθισιο τα αρρωσταινει!

Πρώτης γενιάς av receivers! Τα ιδία συμπτώματα με τον δικό μου Yamaha AVX-700 που παρέδωσε το πνεύμα πριν πολλά πολλά χρονια ενώ ήταν και αυτός σε ακινησία.

Μάλλον ξεραμένοι πυκνωτές.

όταν τον άνοιξες, είδες για κανένα χαλασμένο πυκνωτή?
Οχι, τουλάχιστον απο φουσκώματα και διαρροές, δεν ξέρω αν ειναι ξεραμένος πως θα το καταλάβω.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι έντονο, εμφανίζεται μόνο σε χαμηλές εντάσεις και περίπου 1 στις 2 φορές που τον ανοίγω, έπαιξα 15 λεπτά στο 50% του volume και 3-4 λεπτά στο 70% και δεν υπήρξε κανένα θέμα, το χαμήλωσα μόνο γιατι δεν αντεχα 'αλλο στο 1.5 μετρο να ψάχνω για παραμόρφωση.
Σήμερα όμως επανήλθε και το θέμα του να μην ξεκινάει το αριστερό ηχείο. Πειραματιζόμενος διαπίστωσα ότι δεν έχει σημασία η ένταση του ενισχυτη, αλλά η ένταση που φτάνει στα ηχεία.
Δλδ έχω τον ενισχυτή στο 20% volume αλλά κρατάω την ένταση απο το pc χαμηλά και το αριστερό ηχείο δεν ξεκινά. μόλις ανοίξω την ένταση απ το pc, ξεκινάει να παίζει.
Δεν είναι ομως θέμα ηχείων γιατί μόλις βαλω το δεξί, αριστερό έχω το ίδιο πρόβλημα.
Οσο γράφω περνάει μια σκέψη μήπως φταίει το καλώδιο!! Θα πειραματιστώ αλλά κάθε ιδέα ευπρόδεκτη

Οχι, τουλάχιστον απο φουσκώματα και διαρροές, δεν ξέρω αν ειναι ξεραμένος πως θα το καταλάβω.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι έντονο, εμφανίζεται μόνο σε χαμηλές εντάσεις και περίπου 1 στις 2 φορές που τον ανοίγω, έπαιξα 15 λεπτά στο 50% του volume και 3-4 λεπτά στο 70% και δεν υπήρξε κανένα θέμα, το χαμήλωσα μόνο γιατι δεν αντεχα 'αλλο στο 1.5 μετρο να ψάχνω για παραμόρφωση.
Σήμερα όμως επανήλθε και το θέμα του να μην ξεκινάει το αριστερό ηχείο. Πειραματιζόμενος διαπίστωσα ότι δεν έχει σημασία η ένταση του ενισχυτη, αλλά η ένταση που φτάνει στα ηχεία.
Δλδ έχω τον ενισχυτή στο 20% volume αλλά κρατάω την ένταση απο το pc χαμηλά και το αριστερό ηχείο δεν ξεκινά. μόλις ανοίξω την ένταση απ το pc, ξεκινάει να παίζει.
Δεν είναι ομως θέμα ηχείων γιατί μόλις βαλω το δεξί, αριστερό έχω το ίδιο πρόβλημα.
Οσο γράφω περνάει μια σκέψη μήπως φταίει το καλώδιο!! Θα πειραματιστώ αλλά κάθε ιδέα ευπρόδεκτη
Τωρα αρνείται να παρουσιάσει οτιδήποτε! θα περιμένω να το επαναλάβει. Διορθωνω τα ποσοτά στο παραπάνω γιατί είναι ψηφιακό το volume με db αντί για νούμερα και μπερδεύτηκα: έπαιξα 15 λεπτά στο 60% του volume και 3-4 λεπτά στο +75% και δεν υπήρξε κανένα θέμα,
Δλδ έχω τον ενισχυτή στο 35% volume αλλά κρατάω την ένταση απο το pc χαμηλά και το αριστερό ηχείο δεν ξεκινά. μόλις ανοίξω την ένταση απ το pc, ξεκινάει να παίζει.

Δεν είναι το καλώδιο! Εβαλα το Juke Box Hero των Foreigner να παίξει στο περίπου 30% volume, ξεκινάει μόνο το ένα ηχείο και μόλις μπήκαν τα drums και η ηλεκτρική, ξεκίνησε και το δευτερο!

Αν αλλάξεις το RCA (δεξί στο L & αριστερό στο R) μόνο στην είσοδο του ενισχυτή τι γίνεται? Παραμένει στο ίδιο κανάλι?

Επίσης είδες αν κουμπώνουν καλά οι μπόρνες?
72900d.jpg

Αν αλλάξεις το RCA (δεξί στο L & αριστερό στο R) μόνο στην είσοδο του ενισχυτή τι γίνεται? Παραμένει στο ίδιο κανάλι?

Επίσης είδες αν κουμπώνουν καλά οι μπόρνες?
View attachment 248022
Ναι. ότι και να αλλάξω το πρόβλημα είναι το ίδιο κανάλι, Κουμπώνουν καλά! δοκίμασα και στο Α και στο Β χωρίς να αλλάξει κάτι

έχει τέτοια ποτενσιόμετρα στάθμης?
View attachment 248024

αν ναι, ρίξε καθαριστικό spray
Ναι και μάλιστα τις πρώτες 2 εβδομάδες ένοιωθα ότι δεν είχε καθόλου μπάσο το setup, τα κοίταξα και ήταν στο 0! Τα γύρισα στο full και έφτιαξε ο ήχος. Το πρόβλημα υπήρχε όμως και πριν και μετα.

Ναι και μάλιστα τις πρώτες 2 εβδομάδες ένοιωθα ότι δεν είχε καθόλου μπάσο το setup, τα κοίταξα και ήταν στο 0! Τα γύρισα στο full και έφτιαξε ο ήχος. Το πρόβλημα υπήρχε όμως και πριν και μετα.
Επειδή είναι τα μόνα ποτενσιόμετρα που έχει, δεν τους ρίχνεις ένα καθαριστικό, μπας και?

• Like
Reactions: vlad66 and Ducksong
Αν ήταν από τους 4 μεγάλους πυκνωτές στην τροφοδοσία, μάλλον θα είχε το πρόβλημα και στα 2 κανάλια

έχεις και με το πικάπ το ίδιο πρόβλημα ;;
Ναι και με το πικάπ, σε χαμηλή ενταση δεν παίζει. Εντωμεταξυ όλη μέρα σήμερα, τόσες δοκιμές, ένα χρατς δεν έκανε!
Διευκρινίζω ότι το πρόβλημα με το ένα κανάλι υπάρχει μόνο όταν ανοίγει το receiver. Απαξ και λειτουργήσει το 2ο ηχείο δεν το ξανακάνει. Το χρατς όμως ενδέχεται να εμφανιστεί στην διάρκεια του playback αν είναι χαμηλά η ένταση, πάντα στο ίδιο κανάλι

Θα πρότεινα να βάλεις τον διακόπτη επιλογής αντίστασης των ηχείων στην πλάτη του ενισχυτή, στην αριστερή θέση "LESS THAN 8Ω".

Και ρίξε και σ' αυτόν spray.

Θα πρότεινα να βάλεις τον διακόπτη επιλογής αντίστασης των ηχείων στην πλάτη του ενισχυτή, στην αριστερή θέση "LESS THAN 8Ω"
Ετσι τον είχα αρχικά. Ψάχνοντας να βρω γιατί δεν είχα μπασο τον γύρισα στα 8Ω.
Εκτός αν το προτείνεις γενικά ως την σωστή ρύθμιση

στο link τα δίνει 4-8Ω η Magnat.
Και συνήθως οι περισσότεροι το ωραιοποιούν λίγο ή πολύ προς τα πάνω.
Πάντως αν δεν τσιτώσεις τον kenwood, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.