Πρόβλημα με Project Debut ΙΙΙ

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
16,419
Αθήνα
Καλησπέρα σας. Εδώ και λίγο καιρό έχω το εν λόγω πικάπ και φορά κεφαλή την Denon DL 110 (MC). Έχω το εξής πρόβλημα: Όταν ξεκινά να παίζει ο δίσκος όλα είναι καλά, μετά όμως από περίπου 10-15 περιστροφές του δίσκου το στέλεχος της κεφαλής ακουμπά πάνω στο δίσκο και φυσικά η βελόνα πηδά πάνω στο δίσκο. Aν σηκώσω το βραχίονα και τον τοποθετήσω πιο μέσα στον δίσκο η κεφαλή ακουμπά κατευθείαν στο δίσκο (σέρνεται δηλαδή). Να σημειώσω οτι η κεφαλή τοποθετήθηκε από συμφορουμίτη ο οποίος έχει εμπειρία σε πικάπ και δη σε Project αφού μάλιστα είχε και Debut οπότε πρέπει να αποκλεισθεί κάποια κακή ρύθμιση της κεφαλής, του βάρους ή του antiskating. Φτάσαμε στο συμπέρασμα οτι μάλλον φταίει ο βραχίονας με κάποιο τρόπο. Από τη μεριά μου μπορώ να βεβαιώσω οτι το πικάπ δεν υπέστη κάποια βίαιη μετατόπιση χωρίς να είμαι σίγουρος για άλλους "εξωγενείς παράγοντες", π.χ. καθαρίστρια αν και της έχω πει να μην καθαρίζει τις "επικίνδυνες" περιοχές. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Ανέβασε φωτογραφίες αν μπορείς για γίνει πιο κατανοητό το προβλημά σου και να βρεθεί μια λύση.

Κατ' αρχάς, έχεις ελέγξει αν το πλατώ σου είναι απόλυτα επίπεδο;
Υπάρχουν ειδικά αλφάδια σαν αυτό που τοποθετούνται στο κέντρο του πλατώ και βάσει αυτών ρυθμίζεις την ευθυγράμμιση ως προς το επίπεδο. Αν δεν είναι, ίσως αυτος ειναι ο λόγος που το στέλεχος ακουμπά στον δίσκο καθώς ο βραχίονας κινείται προς το κέντρο.

Επίσης, εξέτασε με μεγεθυντικό φακό το στέλεχος για να δεις αν εχει υποστεί παραμόρφωση, αν και το θεωρώ απίθανο αφου μας λες οτι η κεφαλή είναι καινούρια.

Βάζω και μερικές φωτό

Στην φωτό 1, όλα καλά (αρχή του δίσκου)
Στην φωτό 2, λίγο μετά το άκουσμα του δίσκου, βλέπετε οτι η κεφαλή "σέρνεται" πάνω στο δίσκο
Στην φωτό 5 βλέπετε τη βάση του βραχίονα.
Αν δεν μπήκαν οι φωτό θα τις ποστάρω αλλιώς.

Βάζω και μερικές φωτό

Στην φωτό 1, όλα καλά (αρχή του δίσκου)
Στην φωτό 2, λίγο μετά το άκουσμα του δίσκου, βλέπετε οτι η κεφαλή "σέρνεται" πάνω στο δίσκο
Στην φωτό 5 βλέπετε τη βάση του βραχίονα.

Μάλλον τα έκανα "ρόΐδο" κατά το κοινώς λεγόμενο. Ποστάρω τις φωτό:

Η απάντηση δόθηκε από τον Ορφέα σήμερα το μεσημέρι. Επειδή οι κεφαλές Denon δεν είναι μαγνητικά θωρακισμένες, το μεταλλικό platter του Project Debut έλκει την κεφαλή προς τα κάτω!!!! Γι'αυτό το λόγο αυτοί δεν προτείνουν κεφαλές Denon. Οι λύσεις είναι δύο:
Είτε αντικαθιστώ το platter με άλλο μη μεταλλικό ( πόσο να κάνει αυτό άραγε) ή αλλάζω κεφαλή. Γνωρίζετε κάποια κεφαλή στην τιμή της DL110 πάνω κάτω που να είναι θωρακισμένη, MM είτε MC με παραπλήσια ηχητικά χαρακτηριστικά?
P.S. Στο audioaffair βρήκα ένα ακρυλικό platter γύρω στις 60 λίρες. Έχει φόρους η αγορά από αυτό το site? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συζήταγα το θέμα αυτό με τον γνωστό μου συμφορουμίτη ο οποίος μου τοποθέτησε την κεφαλή και μάλιστα είχε και την ίδια πάνω σε Project (στο 6) και του φάνηκε περίεργο αυτό αφού ο ίδιος δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Έχετε ποτέ ακούσει κάτι αντίστοιχο ή σας έχει συμβεί ποτέ κάτι παραπλήσιο? Ευχαριστώ.

εγώ έχω dl 160 σε project χωρίς κανένα πρόβλημα!

ανάμεσα σε πλάτερ και δίσκο υπάρχει τζάμι και ματ φελλού

Εγώ είχα το mat της συσκευασίας μόνο. Έχεις και εσύ το Debut? Τέλος πάντων τώρα με το ακρυλικό των 65 ευρώ δεν υπάρχει πρόβλημα. Ξαναδοκίμασα το παλιό μου platter μόλις γύρισα σπίτι αφού ήμουν λιγάκι δύσπιστος μήπως αγόρασα τσάμπα το platter αλλά και πάλι είχα το αρχικό μου πρόβλημα.
Ηθικόν δίδαγμα: Η Denon DL110 εκτός από καλή κεφαλή αποτελεί και έναν ισχυρότατο ηλεκτρομαγνήτη!!!

Να κάνω μια ερώτηση καθαρά απο περιέργεια;
Παρατήρησες καμία διαφορά στον ήχο με το νέο platter;

Μάλλον κέρδισα κάτι σε ανάλυση και σε σώμα αλλά δεν μπρώ να είμαι σίγουρος. Ίσως χάρηκα απλά που μπόρεσα να ακούσω απρόσκοπτα τους δίσκους μου. Εξάλλου δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα αφού χρησιμοποιώ πολυκάναλο ενισχυτή (Pioneer VSX-LX 70) ο οποίος μπορεί να είναι καλός για home cinema αλλά δεν με ικανοπιεί στην στερεοφωνική ακρόαση γι'αυτό και προγραμματίζω αγορά δικάναλου.

Εχωντας και εγω το ιδιο πικαπ και με το ακρυλικο πλατω προσπαθησα σημερα να τοποθετησω την denon dl 110 επειδη ημουν πολυ απογοητευμενος απο τον ηχο της ortofon που δινεται μαζι με το πικαπ. τελικα καταφερα με μια βιαια κινηση να κοψω το πρασινο καλωδιακι πο ενωνεται με το χαλκινα βυσματα που κουμπωνουν στην κεφαλη. επισκευαζεται το παραπανω προβλημα;ο orhpeus θα μπορεσει να κανει κατi.εχω σκασει το πικαπ ειναι ολοκαινουργιο.παιδια οποιος μπορει ας δωσει καποια πληροφορια

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με Project Debut ΙΙΙ

Eυχαριστω για το ενδιαφερον σου.προφανως θα πρεπει να κολησει εκ νεου χαλκινο βυσματακι στο καλωδιο;

Εάν το μήκος του καλωδίου το επιτρέπει, τότε ναι.
Διαφορετικά θα κάνει ανακαλωδίωση.
Για όλα υπάρχουν λύσεις, μην αγχώνεσαι.

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με Project Debut ΙΙΙ

Αν υποθεσουμε οτι ολα πανε καλα με το παραπανω προβλημα, πιστευετε οτι αξιζει η αγορα του project speed box(διαχειριζεται εξωτερικα τις στροφες του πικαπ). το εχει κανεις δοκιμασει;Μπορει να προτεινει καποιος μια φτηνη κεφαλη για το project