Προβλημα με σκουπιδι στο φακο

Το ερώτημα είναι μάλλον αν έπρεπε να "καθαρίσεις" τον αισθητήρα τρίβωντάς τον. Πήγαινε τον σε ένα service να δείς τι θα σου πούν και πόσο.

Για την ευκρίνεια τί ακριβώς εννοείς? Τί θες να δείς που δεν βλέπεις και πόσο ευθύνεται για αυτό η μηχανή και κατα πόσο η τεχνική σου.
Η DSLR είναι ενα εργαλείο αλλα δεν είναι μαγικό και απαιτεί ενασχόληση και υπομονή. Έχω την εντύπωση οτι είσαι λιγάκι βιαστικός, αλλά δεν γίνονται έτσι αυτά. Η φωτογραφία είναι τέχνη, και όπως δεν μαθαίνεις να ζωγραφίσεις μόλις αγοράζεις ένα πινέλο, έτσι η αγορά φωτογραφικής δεν συνεπάγεται οτι δεν πρέπει να μάθεις να την χρησιμοπιείς.

Το θέμα είναι τώρα να δείς αν έχεις κάνει σοβαρή ζημιά στην μηχανή και αν διορθώνεται. Τον αισθητήρα, αν δεν ξέρουμε τί κάνουμε δεν τον αγγίζουμε ποτέ. Το πολύ πολύ με ένα πουάρ να φυσήξουμε μαλακά. Μακάρι να είσαι τυχερός και να την γλιτώσεις με μικρή ζημιά.

σου φανηκε μεγαλη η ζημεια απ την πρωτη φωτογραφια που σηκωσα ρε Αlex?Πολυ στεναχωρεθηκα.Κ τι εννοεις αν διορθωνεται?Υπαρχει πιθανοτητα να μην φτιαχνετε καν η να ειναι ακριβη η επισκευη?Στην ευκρινεια αναφερομαι οχι σε φωτογραφιες που χρειαζετε ταλεντο για να βγουν καθαρες αλλα για μια απλη φωτογραφια που θα τραβουσε ο καθενας.Νομιζω δεν παρεχει μεγαλη ευκρινεια η μηχανη.Με την compact οταν τραβουσα φαινοταν πολυ μετρια η φωτογραφια στην οθονη της μηχανης αλλα στο pc εβγαινε πολυ καθαρη ενω στη dslr φαινονται υπεροχες στην οθονη της μηχανης αλλα οταν ανεβαινουν pc δε μου φαινονται καθολου ευκρινεις.

Το προβλημα της ευκρινειας που λες οφειλεται στο οτι η slr θελει λιγο να ξερεις τι κανεις,αν τραβας και σε jpeg οι εργοστασιακες ρυθμισεις ειναι φλατ και μουντες λιγο,αλλα μπορεις να τα αλλαξεις απο το μενου της μηχανης.(picture styles)

Επισης η αυτοματη εστιαση στον 18-55 is ειναι λιγο περιεργη,μπορει να φταιει και αυτο.

Η πρωτη ειναι απο τζαμι?Αν οχι μαλλον ετριψες τον αισθητηρα(κακως),αλλα μη σκας,εδω ανθρωποι χανονται που λεει και ο πατερας μου...Αυτα διορθωνονται.

Δεν μπορώ να κρίνω το μέγεθος της ζημιάς και αν υπάρχει καν ή είναι απλή βρωμιά που απλώθηκε, δεν είμαι ειδικός. Δυστηχώς δεν είναι κάτι που μπορείς πλέον να διορθώσεις μόνος, καλύτερα να την πάς στο σερβις. Σου έδωσε ο ΒΙΟΣ ένα τηλέφωνο, πάρτο να δείς τι γίνεται.
Μακάρι φίλε μου να είναι κάτι πολύ απλό.

Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι εννοείς ευκρίνεια, αλλα αν ας πούμε σου φαίνονται μουντές ίσως πρέπει να ανεβάσεις λίγο το κοντραστ και τον κορεσμό. Ψάξε στο μανουαλ κάπου θα λέει πως να το κάνεις. Το θέμα με τις κόμπακτ σε σχέση με τις dslr είναι οτι σε default έχουν πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι άλλες σου δίνουν την δυνατότητα να ελέγχεις εσύ το πώς θέλεις να έχεις όλες τις παραμέτρους, οπίτε θα πρέπει να συνιθίσεις οτι θα πρέπει τις φωτογραφίες σου να τις περνάς στον υπολογιστή για λίγη επεξεργασία μετά.

το εκανα αυτο με το διαφραγμα κ το αποτελεσμα απογοητευτικο.Πολυ μαυριλα κ ενα μεγαλο εντονο μαυρο σε ενα σημειο οσα σημεια κ αν τραβηξα.
img0804.jpg

δειτε για παραδειγμα αυτη που την εβγαλα κ με νορμαλ ρυθμισεις.

Μετα που δοκιμασα να θολωσω λιγο δεν υπηρχε τοσο το προβλημα
84032173.jpg

κ γενικα οι φωτογραφιες οπως κ να το δοκιμασω δεν εχουν καθολου ευκρινεια πραγμα που συνεχιζει να με κανει να αναρωτιεμαι αν εκανα καλα που πηρα dslr.
48130969.jpg

προσπάθησε να σηκώσεις τη φωτογραφία αυτή (την πρώτη) σε ανάλυση τουλάχιστον 1024Χ600 για να τη δούμε καλύτερα. Τώρα είναι πολύ μικρή.