Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Βασίλης Γ

Senior Member
8 February 2010
660
Πρόσφατα το UPS που είχα (Arch 650 - 600VA), μετά από πτώση τάσης, μου έβγαλε ένδειξη σφάλματος. Θεωρώντας ότι παρουσίασε πρόβλημα, αποφάσισα να αγοράσω καινούριο.
Την προηγούμενη Δευτέρα αγόρασα από το Πλαίσιο ένα καινούριο UPS, το TURBO-X 650 SD (650 VA, 390 W). Το σύνδεσα με τον Η/Υ την Τρίτη και το άφησα να φορτίσει. Την επόμενη ημέρα αποφάσισα να το δοκιμάσω. Το έβγαλα από τη πρίζα για να δω πόσο θα κρατήσει. Κράτησε λίγα δευτερόλεπτα (περίπου 25''), έκανε αρκετό θόρυβο κατα τη διάρκεια λειτουργίας και ξαφνικά ''έκοψε'' την έξοδο (έκλεισε ο Η/Υ) και εμφανίστηκε στην οθόνη του η ένδειξη FAULT (σφάλμα). Το πήγα στο Πλαίσιο για έλεγχο και μου είπαν ότι λειτουργεί κανονικά.
Στη συνέχεια το ξαναδοκίμασα, και πάλι τα ίδια και χειρότερα (ο Η/Υ έκλεινε αμέσως και στο UPS εμφανίζεται η ένδειξη FAULT). Επειδή το μόνο που άλλαξα πρόσφατα (τέλη Αυγούστου) ήταν το τροφοδοτικό (Coolermaster Silent Pro M600), και αυτό από το Πλαίσιο, τα πήγα και τα 2 για έλεγχο. Και τα 2, όπως μου είπαν, λειτουργούν κανονικά. Τα ξανασύνδεσα, έκανα πάλι
δοκιμή και τα ίδια. Σήμερα το δοκίμασα σε μία τηλεόραση LCD-TFT 32'' και δούλεψε κανονικά. Βέβαια άλλο φορτίο ''τραβάει'' η TV και άλλο ο υπολογιστής και η οθόνη. Στο μόνο
συμπέρασμα που έχω καταλήξει είναι ότι το UPS ίσως παρουσιάζει πρόβλημα όταν υπάρχει μεγάλο φορτίο (ίσως πάνω από 200W, 250W), ενώ τα καταφέρνει όταν υπάρχει μικρό φορτίο (πχ TV - 145W). Υπάρχει περίπτωση να φταίει το τροφοδοτικό; Καμιά ιδέα; Ευχαριστώ!

Καλησπέρα φίλε μου.
Δοκίμασες με κανενα άλλο PC ? Πάρε το UPS και πήγαινε σε κανα φίλο σου να δείς....

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Σιγα μην εχει και προγραμμα ελεγχου..
Ανηκει στην κατηγορια "φτηνο".

Περα απο αυτο ομως, θες να μας πεις οτι εβαλες επανω σε ενα ups 650va ενα τροφοδοτικο rated στα 5A/230 volt, δλδ ουτε λιγο ουτε πολυ 1150 VA..
Μπορει να μην τα τραβαει συνεχως, αλλα στο ξεκινημα ειναι σχεδον σιγουρο οτι τα πλησιαζει. Και ειναι πολυ πιθανον σε λειτουργια να θελει συνεχως τα μισα... Ολο και κατι αλλο θα χεις επισης επανω, πχ το monitor.
Καλα κανει και σβηνει. Χρειαζεσαι μεγαλυτερο ups, κατι σε 1200Va τουλαχιστον..

Κάνε αυτό πρώτα να δείς τι παίζει....
Αν δουλέψει κατι τραβαέι πολύ ρεύμα στο Pc σου.
Αν είναι έτσι μετρα ποσα watt τραβαει το Pc σου σε λειτουργεια (Αν ξέρεις και μπορείς βεβαια και παντα προσεκτικα).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Σιγα μην εχει και προγραμμα ελεγχου..
Ανηκει στην κατηγορια "φτηνο".

Περα απο αυτο ομως, θες να μας πεις οτι εβαλες επανω σε ενα ups 650va ενα τροφοδοτικο rated στα 5A/230 volt, δλδ ουτε λιγο ουτε πολυ 1150 VA..
Μπορει να μην τα τραβαει συνεχως, αλλα στο ξεκινημα ειναι σχεδον σιγουρο οτι τα πλησιαζει. Και ειναι πολυ πιθανον σε λειτουργια να θελει συνεχως τα μισα... Ολο και κατι αλλο θα χεις επισης επανω, πχ το monitor.
Καλα κανει και σβηνει. Χρειαζεσαι μεγαλυτερο ups, κατι σε 1200Va τουλαχιστον..

Δεν μου βγάζει overload.

Παλιότερα στον υπολογιστή είχα τροφοδοτικό 400W, μετά 550W (όπου δούλευε μια χαρά το προηγούμενο UPS 600VA) και τώρα 600W. Δεν έχω όμως από τότε προσθέσει κάτι άλλο στον Η/Υ. Είναι δυνατόν το τροφοδοτικό αυτό να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από τα προηγούμενα;

Ειναι δυνατον να εχει μεγαλυτερες στιγμιαιες καταναλωσεις που να διεγειρουν το μηχανισμο προστασιας, η πολυ απλα αυτο το ups ειναι πιο ευαισθητο απο το προηγουμενο. Οπως και ναχει τα πραγματα ειναι μαλλον οριακα, αλλα για επιβεβαιωση πρεπει να μετρησεις το ρευμα.
Ο ευκολοτερος τροπος ειναι με κανενα energy meter, αυτα με τις σουκο πριζες...

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Ειναι δυνατον να εχει μεγαλυτερες στιγμιαιες καταναλωσεις που να διεγειρουν το μηχανισμο προστασιας, η πολυ απλα αυτο το ups ειναι πιο ευαισθητο απο το προηγουμενο. Οπως και ναχει τα πραγματα ειναι μαλλον οριακα, αλλα για επιβεβαιωση πρεπει να μετρησεις το ρευμα.
Ο ευκολοτερος τροπος ειναι με κανενα energy meter, αυτα με τις σουκο πριζες...
Τροφοδοτικό και UPS δοκιμάστηκαν μπροστά μου στο Πλαίσιο. Εκεί δούλεψαν κανονικά. Βέβαια εκεί είχαν συνδέσει πάνω στο τροφοδοτικό μόνο μητρική και 1 σκληρό δίσκο (σε δικό τους υπολογιστή).
Θα χρειαστώ δηλαδή μεγαλύτερο UPS;

Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Ε δεν μενει και τιποτε αλλο... Προφανως ενα μικρο motherboard τραβαει τελειως αλλο ρευμα απο ενα quad core....
Σιγουρες απαντησεις, μονο αν μετρησεις...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Ε δεν μενει και τιποτε αλλο... Προφανως ενα μικρο motherboard τραβαει τελειως αλλο ρευμα απο ενα quad core....
Σιγουρες απαντησεις, μονο αν μετρησεις...
Pentium 4 2.66 έχω (παλιό μηχάνημα)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Tα pentium 4 ειναι γνωστο οτι τραβανε αντερα, σε σχεση με τα νεωτερα core duo και νεωτερα.
Τα εχω παροπλισει εδω και χρονια ακριβως για λογους καταναλωσης (σε 24 ωρη λειτουργια)....
Απο οτι ειχα μετρησει, αν θυμαμαι καλα 150 watt ακατεβατα στο idle, οταν το νεωτερο (τοτε) core 2 ηταν στα 60 idle

Άντε και παίρνω άλλο, μεγαλύτερο UPS. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως μου κάνει πάλι τα ίδια. Σε περίπτωση που αποφασίσω να πάρω άλλο, 1 KVA πρέπει να φτάνει λογικά;

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

Λογικα θα πρεπει να εισαι οκ, αλλα σιγουρες απαντησεις μονο με μετρηση...
(η δοκιμη).
Παντως απο οτι ειδα και σε αλλο σχετικο thread, ups 2200 kva με 200 κατι ευρω..
Cool

Αυτό που με παραξενεύει έιναι ότι με το τροφοδοτικό 530W και UPS 600VA προλάβαινα άνετα να κλείσω τον υπολογιστή. Τώρα που έβαλα τροφοδοτικό 600W ανέβηκαν τόσο οι απαιτήσεις σε ρεύμα;
2,2 KVA; ''Λίγο'' μεγάλο δεν είναι;;;

http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=4199
Active PFC τροφοδοτικό.

http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/UPS/Turbo-X-650-Sd-Line-Interactive-UPS-650SD.htm
Μάλλον δεν βγάζει καθαρό ημίτονο (ψάξε το).

τα active pfc τροφοδοτικά δεν τα πάνε καλά με τα μπακατελο-ups.
Βάλε ένα παλιό σου τροφοδοτικό να σιγουρευτείς οτι δεν έχει κάποιο πρόβλημα το ups, μετά γύρνα το πίσω και πάρε ένα με καθαρό ημίτονο. Κατα προτίμηση πιο ακριβό και επώνυμο. Σκέψου οτι αυτή είναι η συσκευή που προστατεύει τα μηχανήματά σου.

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με UPS Turbo-X 650SD

http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=4199
Active PFC τροφοδοτικό.

http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/UPS/Turbo-X-650-Sd-Line-Interactive-UPS-650SD.htm
Μάλλον δεν βγάζει καθαρό ημίτονο (ψάξε το).

τα active pfc τροφοδοτικά δεν τα πάνε καλά με τα μπακατελο-ups.
Βάλε ένα παλιό σου τροφοδοτικό να σιγουρευτείς οτι δεν έχει κάποιο πρόβλημα το ups, μετά γύρνα το πίσω και πάρε ένα με καθαρό ημίτονο. Κατα προτίμηση πιο ακριβό και επώνυμο. Σκέψου οτι αυτή είναι η συσκευή που προστατεύει τα μηχανήματά σου.
Έλα που ο μ.......ς πέταξα το παλιό τροφοδοτικό!!! Αλλιώς θα το είχα ήδη κάνει. Όταν λέμε ''καθαρό ημίτονο'' τι εννοούμε; Πως θα το καταλάβω; Σίγουρα αν ζητήσω σε κατάστημα ένα UPS με καθαρό ημίτονο, θα δω έναν υπάλληλο κάπως έτσι: :speechless-smiley-0

true sine ups μιλαμε για πολλα λεφτα...
Συνηθως ενα που να βγαζει "περιπου" η "σπασμενο" ημιτονο ειναι αρκετό.
Γενικοτερα ενα μεγαλυτερο line interactive ups θα τα καταφερει καλυτερα.
Ενας μπακαλικος, αλλα σιγουρος κανονας ειναι τα διπλασια va απο οσα χρειαζομαστε...
(κυριως γιατι το κοστος σε απολυτες τιμες ειναι μικρο πια)