πρόβλημα με yamaha και pc

george197

New member
31 March 2007
11
Παιδιά τα φώτα σας!!Αν και προχωρημένος όσον αφορά τα pc έχω μαύρα μεσάνυχτα στα συστήματα ήχου. Εδώ και έναν χρόνο έχω έναν στερεοφωνικό yamaha ax-496 με ηχεία wharfedale 8.4. Τον έχω συνδέσει με το pc και μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να παίζει με μεγάλη ένταση. Την περασμένη εβδομάδα με αφορμή μια συγκέντρωση έγινα ρεζίλι. Ο ενισχυτής έμπαινε συνέχεια σε stand by μόλις δυνάμωνε η ένταση και χωρίς να έχει ζεσταθεί. Το volume του ενισχυτή ήταν στο μισό αλλά μόλις μεγάλωνα την ένταση από την sound card .....σιωπή. Έχω δοκιμάσει όλους τους συνδιασμούς volume ενισχυτή και κάρτας χωρίς αποτέλεσμα.Διάβασα ότι μπαίνει σε λειτουργεία ένα κύκλωμα για την προστασία του ενισχυτή αλλά η ένταση δεν ήταν και τόσο μεγάλη που να το δικαολογεί. Τον συνέδεσα και με ένα cd player (μήπως φταίει το pc) αλλά τα ίδια. Την βοήθειά σας.

Αυτό μου κάνει κάτι από βραχυκύκλωμα. Έλεγξε όλες τις εξόδους των ηχείων από τον ενισχυτή και το ίδιο στα ηχεία. Μήπως έχει κοπέι κάποιο καλώδιο?
Εαν θέλεις κάνε το πείραμα αλλά με ένα μόνο ηχείο στην αρχή και μετά να προσθέσεις ένα ένα στον ενισχυτή. (οι συνδέσες πάντα με κλειστί ενισχυτή πάντα)

Eυχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Τις συνδέσεις τις έχω ελέγξει καθώς έχω αλλάξει και καλώδια. Διαβάζοντας το manual λέει ότι ο ενισχυτής είναι 8 ωμ ενώ τα ηχεία μου είναι 6. Παίζει κάποιο ρόλο αυτό?

Ο ενισχυτης "δεν ε'ιναι 8 Ohm" . Άλλο αυτό που λες και άλλο αυτό που αναφέει το manual δηλ τι φορτία μπορεί να δει σην έξοδό του και να τα οδηγησει καταλλήλως.

Attachments

• ax.jpg
    ax.jpg
    66.8 KB · Views: 24
Λοιπόν, επανήλθα. Βγάζω τα καλώδια τελείως και ανοίγω τον ενισχυτή σιγά σιγά σχεδόν μέχρι το τέρμα: O ενισχυτής δεν κλείνει. Βάζω μόνο το αριστερό ηχείο: O ήχος ακούγεται αρκετά δυνατά με το volume του ενισχυτή πάνω από το μισό και της κάρτας το ίδιο. O ενισχυτής δεν κλείνει. Βάζω μόνο το δεξιό ηχείο να παίξει και ο ενισχυτής πάλι δεν κλείνει. Βάζω και τα δύο ηχεία με το volume του ενισχυτή στην μέση. Μόλις το volume της sound card περνάει τη μέση μπαίνει σε stand by. Καμμιά ιδέα? Μήπως όντως παω να παίξω δυνατά και φέρνω τον ενισχυτή ή τα ηχεία στα όριά τους?

μηπως πρεπει να χαμηλωσεις την ενταση πο την καρτα σου διοτι μπορει να δεχεται πολυ ρευμα στην εισοδο του ο ενυσχητης και να κλεινει απο αυτο ......

αν αντί να δυναμώνεις από την sound card δυναμώνεις από τον ενισχυτή έχεις το ίδιο πρόβλημα?
αν ναι - και με βάση τα παραπάνω - ίσως ο ενισχυτής δε σηκώνει τα ηχεία (επίσης να υποθέσω ότι ο ενισχυτής δροσίζεται και ότι είναι σε σημείο όπου παίρνει αέρα)

Αν δυναμώσω από τον ενισχυτή έχω το ίδιο πρόβλημα. Δεν πρέπει να είναι θέμα θερμότητας γιατί μου το κάνει ενώ είναι ανοιχτός για ένα λεπτό. Υπάρχει περίπτωση να μην σηκώνει τα ηχεία? Ο ενισχυτής είναι 2χ75 και τα ηχεία 150w.

Αν θέσεις τον ενισχυτή στη θέσει "6Ω" και κάνει τα ίδια, τότε απλώς ο κατασκευαστής του έχει ρυθμίσει κατάλληλα το κύκλωμα προστασίας, ώστε να κλείνει εάν βλέπει ηχεία με σχετικά χαμηλή αντίσταση, (για να μην υπερθερμανθεί). Άρα το ένα από τα δύο πρέπει να αντικατασταθεί. Ή αλλάζεις τον ενισχυτή με κάποιον άλλον, που μπορεί να δώσει υψηλότερο ρεύμα (ακόμη κι αν η ονομαστική του ισχύς είναι μικρότερη), ή αντικαθιστάς τα ηχεία με κάποια άλλα, των οποίων η αντίσταση να μην "πέφτει" τόσο χαμηλά, επίσης, ανεξαρτήτως της ονομαστικής ισχύος τους. Τελικά, στην περίπτωσή σου ναι, ο ενισχυτής "δεν σηκώνει" τα ηχεία.