Πρόβλημα με Yamaha RX-V2600...

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
..Ένας ξάδερφός μου έχει το εξής configuration:

Ενισχυτής: Yamaha RX-v2600
Ηχεία: Triangle Heliade es
Sub: Velodyne (δεν θυμάμαι ακριβώς μοντέλο)

Σε αναπαραγωγή audio (απο dvd player) και σε ένταση λίγο πάνω απ´τη μέση , ύστερα απο λίγη ώρα ο ενισχυτής "κόβει" (χαμηλώνει η ένταση) και απ'οτι καταλαβαίνω κόβει τα μπάσα..
Το πρόβλημα το έχω ακούσει 2 φορές (και οι 2 σε πάρτυ) και την πρώτη φορά έψηνες αυγά απ'τη θερμοκρασία που είχε ανεβάσει ο ενισχυτής ενώ τη δεύτερη ήταν πολύ χαλαρός (καθώς είχε ένα ανεμιστήρα πάνω του)..

Τα ηχεία είναι 8 Ohm και 91 db sensitivity...

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει το παραπάνω ή μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας..

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα με τον NAD 3155, άναβε το αυτόματο σύστημα προστασίας και έκλεινε μετά απο λίγο αφού κρύωνε ο ενισχυτής.
Η λύση ήταν η αλλαγή των καλωδίων σύνδεσης με τα ηχεία, απο τότε ίσα που ζεσταίνεται λίγο, ενώ πρώτα έβραζε!
Κάτι ανάλογο φαίνεται να έιναι και το δικό σου, ας δούμε τι έχει να πει και κανενα άλλο μελος του φόρουμ.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια και ο ενισχυτής δεν έχει και τα απαραίτητα γκάζια για να μπορέσει να οδηγήσει τα εν λόγω ηχεία.
Η πρόταση μου είναι να αγοράσεις τα γνωστά μας ανεμιστηράκια στα 220v ώστε να ψύχει το εσωτερικό του ενισχυτή.
Δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά είναι μια πολύ πρόχειρη λύση μέχρι την αγορά ενός καλού δικάναλου τελικού.

Αν ψάξεις λίγο στο φόρουμ θα βρεις σχετικό thread με ανάλογο πρόβλημα που είχα κι εγώ με τον ίδιο ενισχυτή (εμένα έσβηνε). Οι λύσεις που βρήκα ήταν οι εξής:
1. Σε πάρτυ ο ενισχυτής τοποθετείται σε θέση που να αερίζεται καλά
2. Ένα ανεμιστηράκι 220V πάνω από τις γροίλιες ρουφάει αέρα.
3. Πάντα παίζεις stereo (2.1) και ΠΟΤΕ 5-ch stereo. Θα διαπιστώσεις ότι σε stereo παίζει και πιο δυνατά.

Όλα αυτά είναι λογικά... ο ενισχυτής μπορεί να γράφει 120W αλλά η τιμή αυτή είναι μόνο αν παίζει ένα κανάλι. Δεν είναι δυνατόν να τροφοδοτεί συνεχώς πολλά ηχεία. Δεν έχει τη δύναμη. Έτσι βάζεις stereo και οι αντοχές αυξάνονται.
Αν θέλεις περισσότερα πρέπει να κοιτάξεις να προσθέσεις έναν τελικό στο σύστημά σου...

ο καυμενος 2600 μολις αντικρισει δυσκολα ηχεια ευχεται να ηταν XT παρα να βασανιζεται αδικα οι ανεμιστηρες δεν ειναι οτι πιο σωστο γατι ναι μεν ψυχουν αλλα ο 2600 συνεχιζει να βασανιζεται και χλυαρος

Ώστε είναι φυσιολογικό..:frown:

Βρήκα και το αντίστοιχο topic..

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ..:worshippy:

Πέρα από αυτά που γράφονται παραπάνω...

Ο Av σου έχει ένα "κρυφό" μενού (βλέπε manual) από όπου καθορίζεται αν ο
εσωτερικός ανεμιστήρας θα είναι συνέχεια ανοικτός ή αν θα ανοίγει αυτόματα.

Προτείνω, ειδικά για τους θερινούς μήνες, να ενεργοποιήσεις την διαρκή λειτουργία του.
Έτσι θα αυξήσεις τις πιθανότητες γραμμικής λειτουργίας του και θα ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να τον ...πάρεις στο χέρι.
(Ναι...υπάρχει αυτή η πιθανότητα)

Θα ρωτήσεις εύλογα... -Γιατί...δεν παιρνει μπρος...μόνος του;
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν παίρνει μπρός όταν "πρέπει"...ή αν παίρνει γενικά.
Στον παλαιότερο RXV 1500 δεν είχε "πάρει" ποτέ.
Παρότι μπορούσε κανείς να ψήσει παϊδάκια πάνω του.

...Πάντα παίζεις stereo (2.1) και ΠΟΤΕ 5-ch stereo. Θα διαπιστώσεις ότι σε stereo παίζει και πιο δυνατά...

Σε ποιο mode πρεπει να το εχω για να παρω 2.1 στον 1500? Νομιζω το sub (αυτο το .1) δεν το ακουω απο στερεοφωνικο σημα, π.χ. mp3. Εχω μονο τα μπασα τον μπροστινων large ηχειων...

Ο AV σου έχει ένα "κρυφό" μενού (βλέπε manual) από όπου καθορίζεται αν ο εσωτερικός ανεμιστήρας θα είναι συνέχεια ανοικτός ή αν θα ανοίγει αυτόματα... Στον παλαιότερο RXV 1500 δεν είχε "πάρει" ποτέ.

Αυτο το "κρυφό" μενού υπαρχει και στον 1500?

Σε ποιο mode πρεπει να το εχω για να παρω 2.1 στον 1500? Νομιζω το sub (αυτο το .1) δεν το ακουω απο στερεοφωνικο σημα, π.χ. mp3. Εχω μονο τα μπασα τον μπροστινων large ηχειων...

Νομίζω ότι σε stereo mode αν έχεις δηλώσει στο μενού να "βγαίνουν" τα χαμηλά και από τα κύρια ηχεία και από το sub, λειτουργεί το sub.
Αν έχεις δηλώσει μόνο από τα κύρια...δεν.

Αυτο το "κρυφό" μενού υπαρχει και στον 1500?

Δυστυχώς όχι.
Από τον 1600 και μετά.

Μπορεις να δηλωσεις ολα τα ηχεια small ωστε οι χαμηλες ολες να παιζουν απο το σαμπ και να παιζει και πιο ξεκουραστα ο yamaha χωρις πυρετους και αρωστιες.

Εχω τον 2500 που είναι πάνω κάτω ο ίδιος από θέμα ισχύος.

Οπως έχω ξαναγράψει, ακούστε:

Ακόμα και σαν χρήση προενισχυτή, δηλαδή χωρίς τα ηχεία να είναι πάνω του, σε υψηλές στάθμες έκανε διακοπές και βέβαια έψηνες ομελέτα... Καλά διαβάσατε. Και δεν πρόκειται για ελλατωματικό μοντέλο καθώς αλλάχτηκε και έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα και ο επόμενος.

Είπαμε, για σοβαρές δουλειές (βλ. σωστή οδήγηση με υψηλές στάθμες) η λύση λέγεται τελικός.

Μια καλή, και φθηνή λύση που λέει κι ο Μανώλης, την οποία έχω δοκιμάσει ο ίδιος με άριστα αποτελέσματα είναι να βάλετε πάνω στο σασί του με φορά να τραβάει ανεμιστηράκια της pasp . Οχι τα μικρά που βάζουν μέσα στο pc, αλλά κάτι βαρβάτα με μεταλλικό σασί και μάλιστα κατ ευθείαν στα 220V οπότε δεν χρειάζεται και μετασχηματιστής έξτρα. Μιλάμε ο ενισχυτής μένει κρύος. Οχι χλυαρός, ΚΡΥΟΣ.

Και στον 4600 πριν παρω τελικο μπορουσα να ψησω αυγα ανετα πανω του. Οταν του εβαλα τελικο ηρεμησε κατα πολυ. Παντως ειναι απαραιτητο να "αναπνεει" σωστα το μηχανημα. Πολλοι (συμπεριλαμβανομενου και εμενα στην αρχη) τα κλεινουν σε ρακ και επιπλα και τα παγιδευουν.

Μια καλή, και φθηνή λύση που λέει κι ο Μανώλης, την οποία έχω δοκιμάσει ο ίδιος με άριστα αποτελέσματα είναι να βάλετε πάνω στο σασί του με φορά να τραβάει ανεμιστηράκια της pasp . Οχι τα μικρά που βάζουν μέσα στο pc, αλλά κάτι βαρβάτα με μεταλλικό σασί και μάλιστα κατ ευθείαν στα 220V οπότε δεν χρειάζεται και μετασχηματιστής έξτρα. Μιλάμε ο ενισχυτής μένει κρύος. Οχι χλυαρός, ΚΡΥΟΣ.

Ετσι ακριβως... Αν δεν μπορεις να το πραγματοποιησεις μονος σου,μπορεις να μου τον φερεις να στο φτιαξω εγω.-bye-