προβλημα στα mkv σε HTPC

m3fisto

Senior Member
30 September 2007
360
Patra
τον τελευταιο καιρό αντιμετωπίζω προβλήματα στη θέαση HD ταινιων απο το HTPC είτε αυτες βρίσκονται τοπικά σε δίσκο είτε μέσω δικτύου. Η κάρτα γραφικών είναι μια ΑΤΙ 2600 ΧΤ η οποια θεωρητικά είναι υπέραρκετή για θέαση HD με χρήση DXVA. Στην πραγματικότητα όμως ενώ πολλές ματρόσκες και bluray τα παίζει απρόσκοπτα, στην πλειοψηφία των 1080 Mkv εχω artifacts και σοβαρό σπάσιμο εικόνας. Η αναπαραγωγή mkv γίνεται με mpcHC και των bluray με powerDVD.Την ίδια στιγμή στο laptop με ΑΤΙ 3400κάτι αλλά και στα desktop Με nvidia 9800 GT τα ίδια mkv Με το mpcHC Παίζουν απρόσκοπτα.

Χρονικά την εμφάνιση των προβλημάτων την τοποθετώ σε ένα διάστημα που έκανα κάτι αλλαγές στο HTPC μεταξύ των οποίων αλλαγή σκληρών,τροφοδοτικου και καρτας ήχου. Απο αυτα υποψιάζομαι αρκετα το τροφοδοτικό. Αρχικά είχα ένα Enermax 480 και τώρα έχει ενα Fortron 400ρι.
Θα μπορουσε να φταίει το τροφοδοτικό για τέτοια συμπτώματα ή να κοιτάξω κατευθείαν για νέα κάρτα γραφικών.
Ποια προτείνετε?

To DXVA είναι πάντα ύποπτο, σε συνδυασμό με τους drivers της κάρτας γραφικών. Στην δικιά μου 2600ΧΤ έχει διάφορα προβλήματα σε XP.

Το τροφοδοτικό δεν πρέπει να ευθύνεται.

Για αρχή, δοκίμασε κάποια διαφορετική έκδοση drivers.

drivers και λειτουργικά έχω δοκιμάσει. αλλά τίποτα.Αυτό που πιστεύω πλέον είναι πως η έκδοση του dxva που είναι υλοποιημένη στην 2600 δεν είναι τόσο πληρης όσο σε άλλες κάρτες γραφικών. Το VMR9 το δοκίμασα και ναι μεν βελτιώνεται το σπάσιμο στην εικόνα αλλα τα artifacts παραμένουν ενώ χάνω και δυνατότητα υποτίτλων.

μαλλον με βλέπω να προβαίνω σε αγορά καινουριας
για προτείνετε καμια οικονομική ΑΤΙ, το πολυ κανα 70ρι ευρά

Last edited:
Απάντηση: Re: προβλημα στα mkv σε HTPC

drivers και λειτουργικά έχω δοκιμάσει. αλλά τίποτα.Αυτό που πιστεύω πλέον είναι πως η έκδοση του dxva που είναι υλοποιημένη στην 2600 δεν είναι τόσο πληρης όσο σε άλλες κάρτες γραφικών. Το VMR9 το δοκίμασα και ναι μεν βελτιώνεται το σπάσιμο στην εικόνα αλλα τα artifacts παραμένουν ενώ χάνω και δυνατότητα υποτίτλων.

μαλλον με βλέπω να προβαίνω σε αγορά καινουριας
για προτείνετε καμια οικονομική ΑΤΙ, το πολυ κανα 70ρι ευρά

Και κάρτα να αλλάξεις ίσως να μην λύσεις το πρόβλημα.
Εγώ είχα φάει τρελή ήττα με το tearring (σπάσιμο) κι ότι κι αν έκανα δεν μπορούσα με τίποτε να απαλλαγώ. Δοκίμάσαμε και 3-4 φιαφορετικές κάρτες, από φτηνές μέχρι πολύ ακριβές, αλλά καμία διαφορά.
Άλλάζα και drivers αλλά τίποτε. Κάποια στιγμή, μετά από δεκάδες αλλαγές απεγκαταστάσεις και ξαναεγκαταστάσεις έστρωσε. Δεν ξέρω πώς ούτε γιατί.
Το ξέρω οτι είναι δύσκολο αλλά άν έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μιά κάρτα πρίν την πληρώσεις κάντο. Κι εγώ με την 2600ΧΤ είμαι ακόμα και το output στο EVR/Vista.

Δυστηχως, η πιο σιγουρη λυση ειναι φορματ και στησιμο απο την αρχη.Εχει δικαιο ο Μπαμπης και με αλλαγη καρτας μπορει να υπαρχει ακομα προβλημα αν γινεται conflict μεταξυ προγραμματων.

δε χρησιμοποιω κανενα εξωτερικο codec ή φιλτρο
Φορματ εχω κανει πολλά. Δοκίμασα μάλιστα εκτός απο vista 32/64 Και seven 32/64. Απο drivers εχω δοκιμασει πολλους απο τη σειρα 8.χχ αλλα και την 9.χχ.
Οπως ειπα και πιο πανω, το προβλημα δεν το είχα πάντα αλλα εμφανιστηκε πριν κανα διμηνο.

εκανα και ενα προχειρο βιντεάκι να δειτε περι τίνος πρόκειται. Η εγγραφή είναι απο φωτογραφική και το κοψε-ραψε με το virtualdub.ωστοσο ειναι ενδεικτικα του προβληματος. Τόσο το coraline όσο και το fast n furious ειναι 1080p

http://rapidshare.com/files/271275193/artifacts2.avi

Από το βιντεάκι που είδα εμένα πιό πολύ πρόβλημα του αρχείου μου μοιάζει...
Δοκίμασες να το παίξεις και κάπου αλλού και το παίζει σωστά;

ναι οπως ανεφερα ολες οι ταινιες που μου κανουν αρτιφακτς παιζουν σε 2 desktop και στο λαπτοπ χωρίς προβλήματα.επίσης ποτέ δε μου κάνει τα ίδια άρτιφακτ στα ίδια αρχεία.Αν ξαναπαιξω δηλαδή τις 2 ταινίες πιθανότατα δε θα εχω πρόβλημα στις ίδιες σκηνές αλλά σε άλλες

Είναι πρόβλημα με το DXVA. Μπορεί να φτιάξει με άλλη κάρτα γραφικών ή driver, αλλά θα σου έλεγα να γυρίσεις σε software decoding και να ησυχάσεις.

Χωρίς να έχω τη εμπειρία άλλων μελλών, θα έλεγα κι εγώ πως αυτό το hardware decoding είναι περισσότερο μόδα (ένας υποτιθέμενος λόγος για αγορά καινούριας κάρτας) προς το παρόν παρά ουσία. Υπάρχει πραγματικό όφελος άραγε ή μόνο μπλεξίματα;

Δικά μου μπλεξίματα που είχα όμως στον ψηφιακό ήχο και όχι την εικόνα λύθηκαν απλά με τον εξής τρόπο. Αντικατάσταση του Media Player Classic (απεγκατάσταση και καθαρισμός της registry) και όλου του πακέτου K-Lite με το πολύ καλό KMplayer, το οποίο φαίνεται να είναι το K-lite killer, και το οποίο όσοι δοκίμασαν εγκατέλειψαν το MPC. Θα πρότεινα να το δοκιμάσεις. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο conflict μεταξύ MPC και (σπασμένου ? ) powerDVD, όπου το hardware decoding-acceleration μάλλον δεν είναι απολύτως "hardware".

Χωρίς να έχω τη εμπειρία άλλων μελλών, θα έλεγα κι εγώ πως αυτό το hardware decoding είναι περισσότερο μόδα (ένας υποτιθέμενος λόγος για αγορά καινούριας κάρτας) προς το παρόν παρά ουσία. Υπάρχει πραγματικό όφελος άραγε ή μόνο μπλεξίματα;

ο m3fisto έχει επιλέξει επιτάχυνση από κάρτα γραφικών μέσω της οδού του DXVA από MPCHC... Εγώ μέσω CUDA / coreACV pro (μονο για nvidia). Δεν έχω πια κανένα πρόβλημα. Οσο για το αν υπάρχει πραγματικό όφελος, θα μπορούσε να σου απαντήσει κάποιος με cpu που δεν είχε τα "κότσια" να παίξει HD, αλλά τώρα πια παίζει απροβλημάτιστα μέσω κάρτας γραφικών (ειδικά με τον δικό μου τρόπο που γενικά είναι πιο απροβλημάτιστος και περισσότερο συμβατός, αρκεί ξαναλέω να υπάρχει φρέσκια nvidia)

Φυσικά κάποιος με ισχυρό διπύρηνο ή τετραπύρηνο επεξεργαστή, δεν χρειάζεται καμία είδους βοήθεια από την κάρτα γραφικών για τα mkv...

ο m3fisto έχει επιλέξει επιτάχυνση από κάρτα γραφικών μέσω της οδού του DXVA από MPCHC... Εγώ μέσω CUDA / coreACV pro (μονο για nvidia). Δεν έχω πια κανένα πρόβλημα. Οσο για το αν υπάρχει πραγματικό όφελος, θα μπορούσε να σου απαντήσει κάποιος με cpu που δεν είχε τα "κότσια" να παίξει HD, αλλά τώρα πια παίζει απροβλημάτιστα μέσω κάρτας γραφικών (ειδικά με τον δικό μου τρόπο που γενικά είναι πιο απροβλημάτιστος και περισσότερο συμβατός, αρκεί ξαναλέω να υπάρχει φρέσκια nvidia)

Φυσικά κάποιος με ισχυρό διπύρηνο ή τετραπύρηνο επεξεργαστή, δεν χρειάζεται καμία είδους βοήθεια από την κάρτα γραφικών για τα mkv...

Νομίζω αυτό είναι το νόημα. Ότι θα πρέπει κάποιος να έχει ας πούμε επεξεργαστή Celeron 5ετίας ή κάτι τέτοιο ώστε να αντιμετωπίζει προβλήματα με mkv HD, τα οποία θα λυθούν αγοράζοντας μια από τις τελευταίες κάρτες γραφικών και πληρώνοντας τον αποκωδικοποητή coreAVC pro κ.λ.π ; Ενώ μια CPU των 50-60 (και λιγότερο) θα μπορούσε άνετα να παίξει οτιδήποτε... Και ο φίλος που ξεκίνησε το thread εδώ αναρωτιέται αν πρέπει να αγοράσει κάτι "καλύτερο" από 9800...??? για να λειτουργεί απρόσκοπτα το DXVA και να "ξεκουράζεται" ο επεξεργαστής... που θα "κουράζεται" πότε; όταν στέλνουμε email ?

Δεν θέλω να ξεκινήσω κάποια διαμάχη, απλά σε ότι αφορά τη χρήση του PC μας στο σπίτι, είμαι πάντα υπέρ των απλών και φθηνών λύσεων και πιστεύω πως πρέπει να πούμε στο φίλο εδώ, πως ΔΕΝ χρειάζεται άλλη κάρτα, αλλά διόρθωση των ρυθμίσεων ή κατάργηση του hardware decoding. Τουλάχιστον αυτή είναι η γνώμη μου

Επανερχομαι με feedback.
andre καπου παρανοησες το Post Μου. Δεν ειπα οτι ειχα 9800 στο HTPC, ειπα οτι ειχα μια ΑΤΙ 2600 και ειχα προβλημα. Σημερα μου ήρθε η φλασιά να ξαναδοκιμάσω την Onboard και πράγματι ενεργοποιησα την 3200 HD της μητρικής. Τα artifacts εξαφανίστηκαν, αλλα το tearing που ήταν και ο λόγος χρήσης της 2600 καλά κρατεί.Άρα με βλέπω να παίρνω μια φθηνή ΑΤΙ των 40 ευρώ και να λύνω οριστικά και τα 2 προβλήματα (φυσικά μέχρι να εμφανιστούν καινούρια :P)

O coreavc εχει απαράδεκτη ποιότητα.οπως ειναι προφανές το Performance boost Που εχει σε σχεση πχ με τον decoder του ffdshow δεν γίνεται με κάποιο μαγικό κώδικα. κόβει απο λεπτομέρεια και ακρίβεια για να μπορέσει να αναπαράγει και προτείνεται μόνο για πολύ παλιά μηχανήματα είτε πχ για netbook όπου το μέγεθος της οθόνης ειναι μικρό για να φανουν διαφορές.Ένας απο τους λόγους που προτιμουμε το DXVA ειδικά της ΑΤΙ ειναι η κορυφαία ποιότητα εικόνας.

O coreavc εχει απαράδεκτη ποιότητα.οπως ειναι προφανές το Performance boost Που εχει σε σχεση πχ με τον decoder του ffdshow δεν γίνεται με κάποιο μαγικό κώδικα. κόβει απο λεπτομέρεια και ακρίβεια για να μπορέσει να αναπαράγει και προτείνεται μόνο για πολύ παλιά μηχανήματα είτε πχ για netbook όπου το μέγεθος της οθόνης ειναι μικρό για να φανουν διαφορές.Ένας απο τους λόγους που προτιμουμε το DXVA ειδικά της ΑΤΙ ειναι η κορυφαία ποιότητα εικόνας.

Τα παραπάνω τα έχεις δει με τα μάτια σου;

Αν ναι, κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά με το setup σου.