Πρόβλημα στην αναπαραγωγή 5.1 ήχου - γρίφος η επίλυση του !

Alkis30

Established Member
16 April 2007
180
Καλησπέρα σε όλους. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα για το οποίο αδυνατώ να βρω λύση ! Εχω σπάσει το κεφάλι μου, έχω διαβάσει σε forums, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζω θυμίζει πιο πολύ μαθηματικό γρίφο που δεν έχει λύση ! Θα σας το παραθέσω λοιπόν όσο πιο αναλυτικά μπορώ και θα διατηρήσω μια κρυφή ελπίδα κάποιος από εσάς, με μεγαλύτερη τριβή και εμπειρία από εμένα γύρω από τα θέματα audio/video ,να μου δώσει την πολυπόθητη λύση στο πρόβλημα που με έχει φέρει σε απίστευτη απελπισία... Θα είμαι πραγματικά ευγνώμων.. Εχουμε και λέμε λοιπόν :

ΣΥΣΚΕΥΕΣ/ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ : Media player (HTPC Xtreamer Ultra 2) συνδέεται με οπτική ίνα SPDIF σε All-in-one ενισχυτή (Samsung) για ήχο και με HDMI σε TV 55" LED (Panasonic) για εικόνα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Κατά την αναπαραγωγή όλων των αρχείων video που περιέχουν 5.1 ήχο (AC3,DTS), κάθε 5-10 λεπτά ο ήχος χαλάει-παραμορφώνεται (τζιτζίρισμα) για 7-8 sec και στη συνέχεια επανέρχεται κανονικά

ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Το πρόβλημα εμφανίστηκε ξαφνικά. Για πολύ καιρό που έπαιζα με το συγκεκριμένο media player συνδεδεμένο στο συγκεκριμένο ενισχυτή ο ήχος ήταν απόλυτα σωστός
- Οταν αναπαράγω το ίδιο αρχείο 2η φορά ο ήχος παραμορφώνεται ακριβώς μετά την πάροδο του ίδιου χρονικού διαστήματος
- Σε αρχεία video με 2.1 ήχο δεν παρατηρείται το πρόβλημα
- Το media player όταν συνδεθεί σε άλλο ενισχυτή (και άλλη TV για εικόνα) παίζει μια χαρά ! (Αρα δεν φαίνεται να είναι software ή hardware πρόβλημα του media player)
- Αν συνδέσω άλλη πηγή-media player επάνω στον ενισχυτή και αναπαράγω 5.1 αρχεία δεν παρατηρείται το φαινόμενο αυτό (Αρα δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα του ενισχυτή)
- Εχω αλλάξει τα καλώδια οπτική ίνα και HDMI 3 φορές αλλά το πρόβλημα παραμένει.. (Δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα καλωδίων..άλλωστε αν χρησιμοποιήσω τα ίδια καλώδια σε άλλο media player δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα)

Είμαι πρόθυμος να δεχτώ οποιαδήποτε ερώτηση για επιπλέον πληροφορίες.. Εχω πελαγώσει και δεν μπορώ να οδηγηθώ σε κάποιο συμπέρασμα ώστε να εντοπίσω την αιτία του προβλήματος.. Μακάρι κάποιος από εσάς να το καταφέρει..Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Ποιο φορμα αρχειων αναπαραγεις?
Εχεις δοκιμασει κανα δισκακι dvd εταιριας?
Μηπως ειναι κανα cinavia? (λεω τωρα...)

Ποιο φορμα αρχειων αναπαραγεις?
Εχεις δοκιμασει κανα δισκακι dvd εταιριας?
Μηπως ειναι κανα cinavia? (λεω τωρα...)

Ως επί το πλείστον mkv αρχεία που έχουν 5.1 ήχο. Τί εννοείς δισκάκι DVD εταιρείας ? Το media player που παίζω και δημιουργείται το πρόβλημα δεν έχει DVD player...

Πέρασες πριν αρχίσει το πρόβλημα κάποια αναβάθμιση; Πρέπει να πας πίσω νοητά, μόνο έτσι θα καταλάβεις τι το προκάλεσε ξαφνικά αυτό. Νομίζω όμως για cinavia δεν παίζει για media player, δεν ξέρω όμως για την all in one συσκευή σου.

Πέρασες πριν αρχίσει το πρόβλημα κάποια αναβάθμιση; Πρέπει να πας πίσω νοητά, μόνο έτσι θα καταλάβεις τι το προκάλεσε ξαφνικά αυτό. Νομίζω όμως για cinavia δεν παίζει για media player, δεν ξέρω όμως για την all in one συσκευή σου.

Το μονο που αλλαξε απο το setup μου ειναι η TV που πριν ειχα μια 40αρα Samsung η οποια και αντικατασταθηκε απο μια 55αρα Panasonic (55ET5E). Δεν ειμαι ομως σιγουρος οτι χρονικα το προβλημα ξεκινησε ακριβως μετα την αλλαγη της TV.. αλλα περαν τουτου πως μπορει η αλλαγη της TV να χαλασε τη σωστη λειτουργια ηχου μεταξυ media player και all-in-one ενισχυτη ? Ο ηχος δεν περναει μεσω HDMI απο την TV.. Media player και ενισχυτης ειναι συνδεδεμενα με οπτικη ινα...
Οσον αφορα το cinavia τι θα μπορουσε δηλαδη να συμβαινει ?

Last edited:
Δεν έχω γνώση όσον αφορά cinavia, όσο για την τηλεόραση υπάρχει και το ενδεχόμενο απλά κακής συνεργασίας, πάρε όλο το σετ αν γίνεται και δοκίμασέ το σε άλλη τηλεόραση ή φέρε μια τηλεόραση στο σπίτι σου και δοκίμασε για να δούμε αν όντως φταίει αυτό. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αρχίσουμε να αφαιρούμε τις πιθανές αιτίες.

Δεν έχω γνώση όσον αφορά cinavia, όσο για την τηλεόραση υπάρχει και το ενδεχόμενο απλά κακής συνεργασίας, πάρε όλο το σετ αν γίνεται και δοκίμασέ το σε άλλη τηλεόραση ή φέρε μια τηλεόραση στο σπίτι σου και δοκίμασε για να δούμε αν όντως φταίει αυτό. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αρχίσουμε να αφαιρούμε τις πιθανές αιτίες.

Σκέφτομαι μόλις ξεκινήσει η αναπαραγωγή του αρχείου (στο οποίο ξέρω οτι ακριβώς μετά από 1 λεπτό παραμορφώνεται ο ήχος) να βγάλω την HDMI από την TV ώστε να μην υπάρχει η συνεργασία της TV καθόλου... Αφαιρώ μια πιθανή αιτία έτσι ή ακόμα καλύτερα θα είναι να συνδέσω μια άλλη TV πάνω στο setup μου για να αποκλείσω την παρέμβαση της συγκεκριμένης TV ως αιτία του προβλήματος ?

Επίσης σκέφτομαι να συνδέσω το media player και τη συγκεκριμένη TV με DVI να δω επίσης αν αυτό έχει κάποια επίπτωση ή οχι.. Τί λες ?

Κανε ο,τι μπορεις ωστε να αποκλεισεις ενδεχομενα. Καλη η σκεψη σου με υπομονη και δοκιμες θα βρεις τελικα τι φταιει.

Κανε ο,τι μπορεις ωστε να αποκλεισεις ενδεχομενα. Καλη η σκεψη σου με υπομονη και δοκιμες θα βρεις τελικα τι φταιει.

Μόλις αποκλείσω και την TV με τους παραπάνω τρόπους θα σου πω.. όμως τότε θα έχω αποκλείσει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και πιθανές αιτίες , τουλάχιστον όλα όσα εγώ μπορώ να σκεφτώ...

ΟΚ Αποκλείστηκε και η TV.. Επαιξα ένα αρχείο που ακριβώς μετά από 1 λεπτό παραμορφώνεται ο ήχος και το κάνει χωρίς να είναι συνδεδεμένη η TV.. Αρα έχουμε και λέμε

- Το media player αναπαράγει τα αρχεία 5.1 περίφημα με άλλους ενισχυτές 5.1 (έχω δοκιμάσει 2)
- Ο ενισχυτής μου παίζει τα αρχεία 5.1 περίφημα από άλλα media players (εχω δοκιμάσει 2)
- Ο συνδυασμός του ενισχυτή μου με το media player μου δημιουργεί αυτό το φαινόμενο !!! (Κάτι το οποίο δεν γινόταν στο παρελθόν !!!) - Για όποιον προτρέξει , ναι, έχω δοκιμάσει και άλλα καλώδια οπτικής ίνας που συνδέονται...

Νομίζω οτι βρίσκομαι σε μια πολύ μεγάλη σπαζοκεφαλιά... Είμαι διατεθειμένος πλέον ακόμα και να πληρώσω κάποιον που μπορεί να βρει την αιτία και να μου λύσει το πρόβλημα...

Σε καποιο απ τα δυο περασες αναβαθμιση τελευταια; Γιατι δεν δικαιολογειται πριν καιρο να συνεργαζονται και τωρα οχι. Κατι συνεβη που χαλασε αυτη τη συνεργασια.

Δοκίμασες uninstall και ξανά install τους codecs που έχεις βάλει; Τι codecs έχεις;

Στο HTPC εχω Openelec εκδοση του XBMC. Δεν ειναι θεμα codecs η αναβαθμισης της εκδοσης του openelec αφου

Α) Ετρεξα απο καθαρη εγκατασταση XBMC απο στικακι και κανει το ιδιο
Β) Οπως προειπα το HTPC παιζει χωρις προβλημα ηχου με αλλους ενισχυτες 5.1

Τα ηχεία και τα καλώδια/συνδέσεις τους, τα έχεις ελέγξει;
Πιθανότερο δείχνει να είναι κάποιο πρόβλημα του αρχείου πάντως.

Last edited:
- Τα καλώδια έχουν ελεγθεί (και αλλαχτεί) πολλές φορές.... το πρόβλημα παραμένει
- Πρόβλημα αρχείου δεν είναι αφού το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε ΟΛΑ τα αρχεία που περιέρχουν 5.1 ήχο (και ενεργοποιηθεί η έξοδος 5.1 SPDIF από το media player)
- Η πηγή αναπαράγει μια χαρά τα αρχεία όταν είναι συνδεδεμένη (ακόμα και με τα ίδια καλώδια) σε άλλον ενισχυτη

Mιας και εχεις γραψει και στο OpenELEC για να βρεις λυση στο προβλημα σου (δυστυχως εγω δεν ειμαι καθολου σχετικος με αυτα και δεν τα καταλαβαινω) κοιτα και στο παρακατω λινκ μηπως ειναι κατι σχετικο και σε βοηθησει.

http://openelec.tv/forum/68-audio/9136-ion2-xtreamer-ultra-sound-hdmi-spdif-asound-conf

Re: Απάντηση: Πρόβλημα στην αναπαραγωγή 5.1 ήχου - γρίφος η επίλυση του !

Mιας και εχεις γραψει και στο OpenELEC για να βρεις λυση στο προβλημα σου (δυστυχως εγω δεν ειμαι καθολου σχετικος με αυτα και δεν τα καταλαβαινω) κοιτα και στο παρακατω λινκ μηπως ειναι κατι σχετικο και σε βοηθησει.

http://openelec.tv/forum/68-audio/9136-ion2-xtreamer-ultra-sound-hdmi-spdif-asound-conf

Τα έχω ψάξει όλα αυτά... άλλωστε δεν είναι θέμα openelec αφού όπως προείπα το HTPC παίζει μια χαρά με άλλους ενισχυτές 5.1... Κάτι πρέπει να συμβαίνει με τη συνεργασία του HTPC με το συγκεκριμένο ενισχυτή που έχω...