ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ PANASAT Ή ΤΗΣ TV?

matilda

New member
11 October 2006
98
Εδώ και λίγο καιρό είμαι κάτοχος μιας Pana TX-P50S20E 50" και απο την πρώτη μέρα που την απόκτησα είμαι και συνδρομητής της Nova.Απο την πρώτη φορά που παρακολουθώ τα κανάλια της Nova έχω παρατηρήσει το εξής....στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει πάντα ένα κενό 3 περίπου εκατοστών μαύρης μπάρας ενώ στο επάνω όχι.

p1000802q.jpg

Η σύνδεση του δέκτη είναι με scart και όχι με component.Το έχει παρατηρήσει άλλος αυτό το φαινόμενο και αν γνωρίζετε τι μπορεί να φταίει?

Last edited:
Είναι "feature" όλων των panasat 1110 αυτό φίλε μου. Το έψαξα εξαντλητικά όταν είχα βάλει κι εγώ νόβα πριν από λίγο καιρό. Η νόβα πουλάει τρέλα και αρνείται να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι και να πεις άκρη δε θα βγάλεις.

Πάντως για να μην παιδεύεσαι τζάμπα, σου λέω ότι δε φταίει ούτε η τηλεόρασή σου, ούτε το καλώδιο, ούτε τίποτε άλλο. Είναι γνωστό κατασκευαστικό ελάττωμα του συγκεκριμένου δέκτη από την πρώτη ημέρα που κυκλοφόρησε. Τον πρώτο καιρό έλεγαν ότι θα το διορθώσουν με κάποιο firmware. Από τότε πέρασαν 2 χρόνια, τίποτα δεν κάνανε και πλέον μούγκα. Όποιος τους παίρνει του λένε ότι πρώτη φορά το ακούνε κλπ. Υπομονή 2 μήνες μέχρι να βγει ο hd δέκτης.

Ναι. Ωραία πράγματα. Κορυφαία η νοβα!
Και σ’ αυτούς τους 2 μήνες οι κάτω γραμμές του πάνελ θα έχουν ένα ωραίο burn. Καλού κακού δες στα other settings, τη ρύθμιση του overscan αν είναι on (που απ’ το το εργοστάσιο έτσι έρχεται) Το άλλο που μπορεί να γίνει είναι μέσω service menu να μεγαλώσεις κατά 1εκ το overscan

Ή ...απλά συνεχίζεις να βλέπεις όπως βλέπεις :angel:

Τώρα μου έβαλες ψύλους στα αυτιά.Το overscan το έχω ήδη στο on.Απο την άλλη παίζω σε καθημερινή βάση mkv και αυτό κάπως πιστεύω να βοηθάει την κατάσταση γιατί απο το service menu χλωμό το κόβω εδώ στην επαρχία που μένω,θα πρέπει να στείλω την tv Αθήνα.

Re: Απάντηση: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ PANASAT Ή ΤΗΣ TV?

To ιδιο προβλημα ειχα και εγω και στον Panasat και σε δεκτη Venex που ειχα πριν...

Μαλλον η Nova εκπεμπει την εικονα μη "κεντραρισμενη" και μπερδευει τις τηλεορασεις...

Η λυση ειναι να μπεις στο σερβις μενου και με πολυ προσοχη για να μην γινει καμια ζημια να μετακινησεις την εικονα προς τα κατω...

Service Menu

Είσοδος: Κρατάμε πατημένο το [Vol-] στην TV και πατάμε 000 στο χειριστήριο.

Πλοήγηση: Με τα αριθμητικά πλήκτρα [1], [2] επιλέγουμε κυρίως μενού (1-μπροστά, 2-πίσω) και με τα [3], [4] επιλέγουμε υπομενού (3-μπροστά, 4-πίσω). Για να αλλάξουμε κάποια τιμή χρησιμοποιούμε τα [V+], [V-] από το χειριστήριο. Για να επικυρώσουμε την αλλαγή το [OK]. Για να βγούμε από κάποια επιλογή ή από το service menu πατάμε το [Exit].

Συμβουλή: Η περιήγηση με τα αριθμητικά πλήκτρα είναι ακίνδυνη και το μενού με λίγες επιλογές, αλλά δεν πατάμε ποτέ το ΟΚ αν δεν είμαστε σίγουροι για τις συνέπειες των αλλαγών μας. Κι επειδή "του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ", όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε υπάρχει το [Exit]. Τέλος αν έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποια αλλαγή επιβάλλεται να έχουμε καταγράψει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του αντίστοιχου πεδίου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΝΟΥ (πλοήγηση μεταξύ των επιλογών με τα [1], [2])
  • SERVICE
    • Είναι η αρχική οθόνη και περιέχει πληροφορίες για το firmware και τις ώρες λειτουργίας της τηλεόρασης. Δεν έχει κάποιο υπομενού.
  • ADJUST
    • Αλλάζει τις βασικές παραμέτρους της εικόνας. Ειδικά την πρώτη τετράδα προτείνω να μην την αλλάξει κανείς. Ακολουθούν τα υπομενού και οι εργοστασιακές τιμές της δικής μου 37PX8. Πλοήγηση μεταξύ των υπομενού με τα [3], [4].
  • CONTRAST 231
  • COLOR 2B
  • TINT 00
  • SUB-BRT 80C
  • Η-POS 0 (μετακινεί την εικόνα οριζόντια)
  • Η-AMP 0 (οριζόντιο overscan)
  • V-POS 0 (μετακινεί την εικόνα κατακόρυφα)
  • V-POS 0 (κατακόρυφο overscan)
  • WB-ADJ
    • Περιέχει τα Cut και Drive των τριών βασικών χρωμάτων. Οι όποιες αλλαγές επηρεάζουν την σύνθεση του άσπρου χρώματος και όλου του greyscale. Με το [7] επιλέγεις την θερμοκρασία λευκού που θα τροποποιηθεί (Cool, Normal, Warm). Ακολουθούν τα υπομενού και οι εργοστασιακές τιμές για τα Warm (δεξιά του Normal, όπου υπάρχουν διαφορές). Πλοήγηση μεταξύ των υπομενού με τα [3], [4].
    • R-CUT 80
    • G-CUT 80
    • B-CUT 80
    • R-DRV FC --- F4
    • G-DRV F9 --- FC
    • B-DRV A1 --- C9
    • ALL-CUT 80
    • ALL-DRV FC
  • OPTION
    • Περιέχει πληροφορία για τον τύπο του πάνελ. Δεν ξέρω αν μπορεί να πειραχτεί και δεν θέλω να μάθω :D Έχει μόνο ένα υπομενού.
    • PANEL TYPE 37HD
  • AGING
    • Περιέχει διάφορα patterns. Αν ξαφνικά κοκκινίσει η οθόνη μην τρομάξετε απλά συνεχίστε την περιήγηση κανονικά με τα αριθμητικά πλήκτρα.
  • SRV-TOOL
    • Επίσης δεν υπάρχει λόγος να πειραχτεί. Δεν το έψαξα πολύ αλλά νομίζω πως χρειάζεται κωδικός πρόσβασης και περιγράφει καταγεγραμένα προβλήματα που μπορεί να είχε η τηλεόραση στο παρελθόν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Προσωπικά δεν άντεξα και πείραξα λίγο το μπλε μετά τα διαγράμματα που έβαλε ο Πάνος :D

Βλέπω σε Cinema-Warm και απλά άλλαξα την τιμή B-DRV από A1 σε B5. Η αλλαγή έγινε με το μάτι με γνώμονα διάφορες σκηνές από ταινίες και δίνει λιγότερο "κιτρινωπή" χροιά στο άσπρο. Το τελικό αποτέλεσμα του λευκού που πήρα είναι κάπου μεταξύ των εργοστασιακών Warm και Normal.

Y.Γ Και για όποιον δεν καταλαβαίνει που κολλάνε τα A1, B5, FC κλπ http://en.wikipedia.org/wiki/Hexadecimal

Υ.Γ 2: Άλλαξα και το overscan και έβαλα τα H-AMP και V-AMP στο -30, αλλά βλέπω μέσω Nova. Δεν δοκίμασα αν επηρεάζει τις υπόλοιπες εισόδους.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=673953#post673953

Re: Απάντηση: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ PANASAT Ή ΤΗΣ TV?

Θα αλλαξεις το V-POS και το H-POS μεχρι να κεντραριστει η εικονα , αν θυμαμαι καλα εγω τα εβαλα στο -8 και στο -5....

Εγώ πάλι αυτό πρώτη φορά το ακούω.
Σε ένα φίλο με sony fullhd και 1110 δεν έχω παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο, πως μου ξέφυγε ;
Θα το ξανακοιτάξω και θα επανέλθω.

Η Sony εχει ενα aspect ratio που λεγεται "smart" , επισης μπορεις με τα "βελακια" απο το κοντρολ να ανεβοκατεβασεις την εικονα οποτε δεν φαινεται η μπαρα...

Στο λεω γιατι εχω και Sony στην οποια τελικα με τα παραπανω δεν υπαρχει προβλημα...

Αν ομως την βαλεις σε αλλο aspect ratio λογικα θα δεις και εσυ την μαυρη γραμμη στο κατω μερος...

Το μόνο που καταφέρνεις με αυτόν τον τρόπο όμως είναι να αλλοιώσεις τη γεωμετρία της τηλεόρασής σου. Το θέμα δεν είναι ότι η εικόνα που δίνει ο panasat φεύγει εκτός κάδρου, αλλά ότι λείπει κομμάτι της εικόνας. Η εικόνα είναι κεντραρισμένη σωστά (στον κάθετο άξονα τουλάχιστον), απλά οι τελευταίες γραμμές της στο κάτω μέρος είναι πάντα μαύρες για κάποιον ανεξήγητο λόγο. Αυτό να σημειωθεί ότι συμβαίνει ανεξάρτητα από το σήμα της νόβα. Η ίδια ακριβώς μαύρη μπάρα υπάρχει και όταν απλά χαζεύεις το μενού του δέκτη, χωρίς να έχεις καν κάρτα μέσα.

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι πρόβλημα υπάρχει και στον οριζόντιο άξονα, απλά είναι λιγότερο οφθαλμοφανές από το κενό του κάθετου. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις ότι η εικόνα είναι αισθητά μετατοπισμένη προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να χάνεται η αριστερή πλευρά της εικόνας εκτός κάδρου. Το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία του φίλου πιο πάνω, όπου το σήμα της ΝΕΤ βρίσκεται μετα βίας εντός πλαισίου τηλεόρασης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα κενό μερικών πόντων.

Τέλος, αν παίξεις με τις ρυθμίσεις αναλογίας της τηλεόρασης και σμικρύνεις το κάδρο, θα διαπιστώσεις ότι τα κομμάτια που λείπουν δεν βρίσκονται εκτός ορατής περιοχής, αλλά αντιθέτως δεν υπάρχουν. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο αυτού του δέκτη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει μόνο στον 1110. Τα παλιότερα μοντέλα, είχαν χίλια μύρια άλλα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον όταν έδειχναν κάτι, αυτό ήταν κεντραρισμένο...

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι πρόβλημα υπάρχει και στον οριζόντιο άξονα, απλά είναι λιγότερο οφθαλμοφανές από το κενό του κάθετου. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις ότι η εικόνα είναι αισθητά μετατοπισμένη προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να χάνεται η αριστερή πλευρά της εικόνας εκτός κάδρου. Το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία του φίλου πιο πάνω, όπου το σήμα της ΝΕΤ βρίσκεται μετα βίας εντός πλαισίου τηλεόρασης, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα κενό μερικών πόντων.

+1000

Σε μερικά κανάλια μάλιστα το σήμα τους βγαίνει εκτός οθόνης τουλάχιστον κατα το ήμισυ.

Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο αυτού του δέκτη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει μόνο στον 1110. Τα παλιότερα μοντέλα, είχαν χίλια μύρια άλλα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον όταν έδειχναν κάτι, αυτό ήταν κεντραρισμένο...

Και στον Venex που ειχα υπηρχε ακριβως το ιδιο προβλημα , απλως σε αλλες τηλεορασεις οπως πχ. Sony δεν φαινεται λογω aspect ratio...

Γι'αυτο και λεω οτι ειναι η εκπομπη και οχι ο δεκτης...

Εγώ πάντως με τον 1100 στην φιλιπς 9731 δεν είχα κανένα πρόβλημα και ούτε έλλειπε κάποιο κομμάτι. Δεν τον έχω όμως πλέον, μου τον άλλαξαν με τον 990 όταν "ξεπάντρεψαν" την κάρτα.
Είναι η ιδέα μου, ή όλοι όσοι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα έχετε τηλεόραση πανασόνικ;

Eγώ τι να πω με τον DM800 που στο πάνω μέρος της οθόνης έχω μια διακεκομένη γραμμή; :flipout:

Με DVI=>HDMI σε Samsung 40" LCD

Εγώ πάντως με τον 1100 στην φιλιπς 9731 δεν είχα κανένα πρόβλημα και ούτε έλλειπε κάποιο κομμάτι. Δεν τον έχω όμως πλέον, μου τον άλλαξαν με τον 990 όταν "ξεπάντρεψαν" την κάρτα.
Είναι η ιδέα μου, ή όλοι όσοι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα έχετε τηλεόραση πανασόνικ;

Και panasonic plasma, και samsung lcd και sony crt, μέχρι και σε 14άρα grundig το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Eγώ τι να πω με τον DM800 που στο πάνω μέρος της οθόνης έχω μια διακεκομένη γραμμή; :flipout:

Με DVI=>HDMI σε Samsung 40" LCD

Η διακεκομμένη γραμμή στο πάνω μέρος απ' όσο γνωρίζω είναι πρόβλημα του τηλεοπτικού σήματος και θα τη δεις σε οποιαδήποτε τηλεόραση δεν κάνει overscan.

Τελικά μόλις χθές διαπίστωσα ότι αυτό το ελλάτωμα του δέκτη μου άφησε ένα ωραιότατο burn κάτω χαμηλά στην οθόνη.Έβαλα να παίξει όλη νύχτα το break in dvd αλλά τίποτα,αυτό εκεί.Με τις υγείες μου....