προβληματισμοί variac.

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
Καλημέρα, έχω κάποιες ας πούμε vintage συσκευές που έχουν καθήσει πολύ καιρό σε αποθήκη.
Όλες υποτίθεται από την εποχή δικτύου 220.
Σήμερα που μιλάμε βλέπω την τάση μου είναι 243.

Εκτός από την απραξία και ενδεχομένως κακή αποθήκευση, θα θεωρούσατε ασφαλές να συνδεθούν στο σημερινό δίκτυο οι συσκευές αυτές? Τι πρέπει να προσεχτεί?
Αν όχι υποθέτω η λύση είναι variac.
Δεν μιλάμε για υπερβολικές απαιτήσεις ισχύος. Απαιτήσεις μιας νορμαλ συσκευής, πχ ενισχυτής, ράδιο κλπ
Υπάρχει κάποιο φτηνό προσιτό variac αξιόπιστο ?
Μιλάμε τώρα για να αξιολογήσουμε τις παλιές συσκευές κλπ κλπ. Που μπορεί να είναι και άχρηστες.
Γενικά δηλ θέλω κάτι φτηνό αλλά ασφαλές.

Καλημέρα, έχω κάποιες ας πούμε vintage συσκευές που έχουν καθήσει πολύ καιρό σε αποθήκη.

Εκτός από την απραξία και ενδεχομένως κακή αποθήκευση, θα θεωρούσατε ασφαλές να συνδεθούν στο σημερινό δίκτυο οι συσκευές αυτές? Τι πρέπει να προσεχτεί?
Δεν μιλάμε για υπερβολικές απαιτήσεις ισχύος. Απαιτήσεις μιας νορμαλ συσκευής, πχ ενισχυτής, ράδιο κλπ
Μιλάμε τώρα για να αξιολογήσουμε τις παλιές συσκευές κλπ κλπ. Που μπορεί να είναι και άχρηστες.

υπάρχει εμπειρία από την χρήση του (διότι σαν μηχάνημα το έχω βρει και γω...)

Εχω το προηγουμενο μοντέλο που δεν ειχε οργανο επανω
Ενα θα πω κάκιστη κατασκευή ,το ανακατασκευασα ολο στην ουσια για λόγους ασφαλείας
Γενικα δεν συμπαθω τιποτα απο την amarad,ειχα κακη εμπειρία και απο μ/τ που ετριζαν

Οσο για τις συσκευες που ειναι 220v και τωρα εχουμε 240v στην ουσια δεν παθαινουν τιποτα ισως αλλαξει λιγο το ρευμα ηρεμιας προς τα επανω αλλα αυτο ρυθμίζεται

Εχω το προηγουμενο μοντέλο που δεν ειχε οργανο επανω
Ενα θα πω κάκιστη κατασκευή ,το ανακατασκευασα ολο στην ουσια για λόγους ασφαλείας
Γενικα δεν συμπαθω τιποτα απο την amarad,ειχα κακη εμπειρία και απο μ/τ που ετριζαν

Οσο για τις συσκευες που ειναι 220v και τωρα εχουμε 240v στην ουσια δεν παθαινουν τιποτα ισως αλλαξει λιγο το ρευμα ηρεμιας προς τα επανω αλλα αυτο ρυθμίζεται
πρόσφατη εμπειρία μου από τροφοδοτικό ήταν οτι....ανατινάχτηκε.
Εχω αρκετές συσκευές που απο τότε (60 χρόνια πριν) είχαν πρόβλεψη και για 230-240.
Δεν ξέρω μπορεί να έτυχε, αλλά γενικά έχω δει στο νετ όταν βάζουν στο ρεύμα κάτι παλιό αρχίζουν με μια χαμηλή τάση.
Γι αυτό ρωτάω...

υπάρχει εμπειρία από την χρήση του (διότι σαν μηχάνημα το έχω βρει και γω...)
To προηγούμενο μοντέλο, χωρίς βολτόμετρο, το έχω εδώ και 12 χρόνια. Δεν έχω συναντήσει προβλήματα στη χρήση του, ούτε έχω ενδείξεις "γήρανσης" του περιστροφικού μηχανισμού ρύθμισης της τάσης δικτύου.
Το βάριακ, όπως ξέρετε, δεν είναι μετασχηματιστής και η έξοδός του είναι γαλβανικά συνδεδεμένη με το δίκτυο. Κατά τη χρήση του πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά οι κανονισμοί ασφαλείας που διέπουν αυτές τις συσκευές.

πρόσφατη εμπειρία μου από τροφοδοτικό ήταν οτι....ανατινάχτηκε.
Εχω αρκετές συσκευές που απο τότε (60 χρόνια πριν) είχαν πρόβλεψη και για 230-240
Έστω Μ/Σ με πρωτεύων 220V δίνει "έξοδο" 30V. Ο ίδιος Μ/Σ αν τροφοδοτηθεί με 240V δίνει "έξοδο" 32,7V δηλαδή ΔV=2,7V. Mε την ανόρθωση θα φτάσουμε σε "υπέρταση" 3,8V .
Είναι άκρως απίθανο να "σκάσει" τροφοδοτικό από 3,8V "υπέρταση".
Θα "σκάσει" όμως σίγουρα αν έχουν "ξεραθεί" οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές του, διότι ο "ξηρός" ηλεκτρολυτικός συμπεριφέρεται ως κανονικό βραχυκύκλωμα.

Last edited:
Έστω Μ/Σ με πρωτεύων 220V δίνει "έξοδο" 30V. Ο ίδιος Μ/Σ αν τροφοδοτηθεί με 240V δίνει "έξοδο" 32,7V δηλαδή ΔV=2,7V. Mε την ανόρθωση θα φτάσουμε σε "υπέρταση" 3,8V .
Είναι άκρως απίθανο να "σκάσει" τροφοδοτικό από 3,8V "υπέρταση".
Θα "σκάσει" όμως σίγουρα αν έχουν "ξεραθεί" οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές του, διότι ο "ξηρός" ηλεκτρολυτικός συμπεριφέρεται ως κανονικό βραχυκύκλωμα.
και μένα η πρώτη μου σκέψη ήταν στους πυκνωτές, όμως τουλάχιστον οπτικά μου φάνηκαν ΟΚ.
Δεν αντιλέγω για τους κανόνες ασφαλείας.
Απλά ρώτησα αν το συγκεκριμένο το προτείνετε επειδή το έχετε (που τελικά ισχύει) ή επειδή ψάξατε και σεις το νετ

Γιατί δεν φτιάχνεις ένα μετασχηματιστή που το δευτερεύον να σου κάνει υποβάθμιση της τάσης κατά 10%?
Μπορείς να ζητήσεις π.χ. στον Γιατρά να σου φτιάξει ένα με τις απαιτήσεις που θες εσύ σε VA.
Το όφελος θα είναι η καλύτερη ποιότητα και κατά δεύτερον ότι θα έχεις απομόνωση.

η πρώτη μου σκέψη ήταν στους πυκνωτές, όμως τουλάχιστον οπτικά μου φάνηκαν ΟΚ
Oι "ξηροί" πυκνωτές δεν εμφανίζουν κάποια "παραμόρφωση" και δεν διαφέρουν οπτικά από τους "φρέσκους". Με το βάριακ μπορεί να επιτευχθεί ένα είδος "αναγέννησης" των "ξηρών" πυκνωτών. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά εξαιρετικά χρονοβόρα κι έχει ως εξής.
Ρύθμιση για "τάση δικτύου" 25V~ κι ενεργοποίηση της παλιάς συσκευής. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 50V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 100V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Δώδεκα ώρες αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 125V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 150V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Έξι ώρες αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 175V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 200V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στο μέγιστο, με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη και παραμένει σε κατάσταση τροφοδοσίας επί 24ωρο. Η "αναγέννηση" έχει πραγματοποιηθεί και η συσκευή μπορεί να τεθεί σε συστηματική κανονική χρήση.

Y.Γ Μ' ένα πολύπριζο μπορείς να "στρώσεις" ταυτόχρονα πάμπολλες συσκευές, αφού οι απαιτήσεις ισχύος είναι αμελητέες.

Last edited:
Oι "ξηροί" πυκνωτές δεν εμφανίζουν κάποια "παραμόρφωση" και δεν διαφέρουν οπτικά από τους "φρέσκους". Με το βάριακ μπορεί να επιτευχθεί ένα είδος "αναγέννησης" των "ξηρών" πυκνωτών. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά εξαιρετικά χρονοβόρα κι έχει ως εξής.
Ρύθμιση για "τάση δικτύου" 25V~ κι ενεργοποίηση της παλιάς συσκευής. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 50V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 100V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Δώδεκα ώρες αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 125V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 150V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Έξι ώρες αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 175V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στα 200V~ με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη. Μία ώρα αργότερα η "τάση δικτύου" ανεβαίνει αργά στο μέγιστο, με τη συσκευή πάντα συνδεδεμένη και παραμένει σε κατάσταση τροφοδοσίας επί 24ωρο. Η "αναγέννηση" έχει πραγματοποιηθεί και η συσκευή μπορεί να τεθεί σε συστηματική κανονική χρήση.

Y.Γ Μ' ένα πολύπριζο μπορείς να "στρώσεις" ταυτόχρονα πάμπολλες συσκευές, αφού οι απαιτήσεις ισχύος είναι αμελητέες.
πως εξηγείται αυτό;;
ξηρός πυκνωτής δεν σημαίνει ότι το λάδι του έχει χαθεί;;
διαρρεύσει, ξεραθεί, εξατμιστεί, ή ότι άλλο;;

Αν καταλήξεις στο AMARAD, τo 1KVA (->4Α) μήπως είναι μικρό;
Το 3KVA έχει 30€ παραπάνω στο SKROUTZ.

Κακη ποιοτητα κατασκευής σε καποια σημεια σχεδον ξεβιδωνενες κλεμες τα καλωδια ισα που ακουμπουσαν σε αυτες
Ειχε ενα κάκιστο φις τροφοδοσιας με τα καλωδια εσωτερικα σχεδον να μην κανουν επαφη
Το ελυσα και βρηκα τα παραπανω γιατι μου φαινόταν αβιδωτο το κελυφος του καθως τα δυο κομματια του ειχαν μεγαλο τζογο και οντως δεν ηταν καλα βιδωμενο
Αγιραστηκε καινουργιο απο κατάστημα ηλεκτρονικων
Ναι δουλευει ακομα αλλα δεν αγοραζω τιποτα απο αυτην την εταιρεία πλεον

Γιατί δεν φτιάχνεις ένα μετασχηματιστή που το δευτερεύον να σου κάνει υποβάθμιση της τάσης κατά 10%?
Μπορείς να ζητήσεις π.χ. στον Γιατρά να σου φτιάξει ένα με τις απαιτήσεις που θες εσύ σε VA.
Το όφελος θα είναι η καλύτερη ποιότητα και κατά δεύτερον ότι θα έχεις απομόνωση.
αυτή είναι η καλύτερη ιδέα και φτηνότερη, αλλά φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα των χαλασμένων ηλεκτρολυτικών, που κάποια στιγμή θα τους αλλάξω και θα ξαναδοκιμάσω.
Όλα όσα μου λέτε ακούγονται λογικά, όπως και το θέμα της υπέρτασης δηλαδή το ότι θεωρητικά θα αντέχουν σε μεγαλύτερη τάση.
Πάντως να δώσω περισσότερα χρήματα το αποκλείω διότι τα μηχανήματα που θέλω να "αναβιώσω" έχουν μικρή αξία και ενδεχομένως πολύ μικρή πιθανότητα να "πιασουν τόπο" ώστε να δικαιολογούν το οποιοδήποτε έξοδο

Δεν μου ακούγεται καλή ιδέα να προσπαθείς να επαναφέρεις ηλεκτρολυτικους πυκνωτές που έχουν ηλικία κοντά στη δικιά μου!
Δηλαδή φαντάσου σε ένα συμμετρικό τροφοδοτικό να λειτουργήσει αυτός που βρίσκεται στο θετικό rail αλλά όχι αυτός που είναι στο αρνητικό rail. Είναι επικίνδυνο...

Το κόστος για να αλλαχθούν ηλεκτρολυτικοί δεν νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο, αν είναι, καλύτερα να μείνουν απενεργοποιημένες οι συσκευές.

• Like
Reactions: STENTOR and mikemtb
Δεν μου ακούγεται καλή ιδέα να προσπαθείς να επαναφέρεις ηλεκτρολυτικους πυκνωτές που έχουν ηλικία κοντά στη δικιά μου!
Σωστό! Δεν είναι πανάκεια η "αναζωογόνηση". Είναι προσωρινή λύση μέχρι ν' αντικατασταθούν οι πυκνωτές.
φαντάσου σε ένα συμμετρικό τροφοδοτικό να λειτουργήσει αυτός που βρίσκεται στο θετικό rail αλλά όχι αυτός που είναι στο αρνητικό rail. Είναι επικίνδυνο...
Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείς το βάριακ. Στη χαμηλή τάση εκδηλώνονται τα προβλήματα -υπερθέρμανση- του πυκνωτή, οπότε αναγνωρίζεις κι αντικαθιστάς το "παθητικό" εξάρτημα δίχως να υποστεί βλάβη το κύκλωμα.

Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείς το βάριακ. Στη χαμηλή τάση εκδηλώνονται τα προβλήματα -υπερθέρμανση- του πυκνωτή, οπότε αναγνωρίζεις κι αντικαθιστάς το "παθητικό" εξάρτημα δίχως να υποστεί βλάβη το κύκλωμα.
Κατανοητό είναι αυτό που λες! Εγώ συνήθως κάνω τον έλεγχο, σε κάθε βαθμίδα ξεχωριστά με ρυθμιζόμενα τροφοδοτικά (φτάνουν μέχρι +-60V) που έχουν και περιορισμό ρεύματος.
Η περίπτωση όμως του βαριστορ, φαντάζομαι ότι είναι άλλου επιπέδου λύση, που χρειάζεται δεξιότητες, που δεν έχει ο καθένας που θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με αυτό.
Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι κάποιος που δεν έχει την εμπειρία καλό είναι να κάνει την πιο απλή λύση και αυτή για εμένα δεν είναι άλλη από το να αλλάξει τους ηλεκτρολυτικους ( όχι απαραίτητα ο ίδιος αν δεν ξέρει να το κάνει με ασφάλεια). Τέλος όταν δώσει τάση καλό θα είναι να έχει την απαραίτητη απόσταση!

• Like
Reactions: STENTOR