Προβληματισμός για σήμα ΤιΒί

group131

AVClub Enthusiast
20 June 2006
1,026
Ηράκλειο
Καλησπέρα.

Λόγω μετακόμισης σε νέο σπίτι έχω το ακόλουθο πρόβλημα. Η μόνη θέση που μπορεί να μπει τηλεόραση, δεν έχει κοντά της πρίζα κεραίας.

Η τηλεόραση είναι 40 ιντσών. Έχουμε παραγγείλει και έπιπλα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής θέσης...

Υπάρχουν 2 πρίζες κεραίας. Η μία είναι στον απέναντι τοίχο (σε ευθεία γραμμή γύρω στα 4-5 μέτρα) και η άλλη είναι εξωτερική, στο μπαλκόνι στα 3 μέτρα περίπου.

Μέχρι στιγμής έχω 2 λύσεις:
1. Αν βάλω κανάλι και πάω καλώδιο γύρω-γύρω (από τον απέναντι τοίχο), θα χρειαστώ περί τα 12 μέτρα καλώδιο. Θα καταφέρω να δω εικόνα της προκοπής με τόσο μακρύ καλώδιο ή οι απώλειες θα είναι ...τραγικές?
2. Έχω ήδη στην κατοχή μου ασύρματο αναμεταδότη εικόνας. Το πρόβλημα είναι ότι συνδέεται σε Scart οπότε δυσκολεύει τον χειρισμό της τηλεόρασης (συν το ότι ο πομπός συνδέεται επίσης σε Σκαρτ κι άρα πρέπει να βάλω π.χ. το βίντεο ως πομπό...). Και δε ξέρω και πόσο καλό είναι να τρώμε τσάμπα ακτινοβολία αν μπορούμε να το αποφύγουμε.

Τι λέτε?
Καμιά άλλη ιδέα που να μην απαιτεί όμως το γκρέμισμα του σπιτιού?

Γιώργος

η εμπειρία τι μας λέει βρε παιδιά????

σίγουρα πολλοί από μας έχουν βρεθεί στην θέση του Γιώργου...

τι του απαντάμε???

Καλημέρα!!!

Καλησπέρα.

Λόγω μετακόμισης σε νέο σπίτι έχω το ακόλουθο πρόβλημα. Η μόνη θέση που μπορεί να μπει τηλεόραση, δεν έχει κοντά της πρίζα κεραίας.

Η τηλεόραση είναι 40 ιντσών. Έχουμε παραγγείλει και έπιπλα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής θέσης...

Υπάρχουν 2 πρίζες κεραίας. Η μία είναι στον απέναντι τοίχο (σε ευθεία γραμμή γύρω στα 4-5 μέτρα) και η άλλη είναι εξωτερική, στο μπαλκόνι στα 3 μέτρα περίπου.

Μέχρι στιγμής έχω 2 λύσεις:
1. Αν βάλω κανάλι και πάω καλώδιο γύρω-γύρω (από τον απέναντι τοίχο), θα χρειαστώ περί τα 12 μέτρα καλώδιο. Θα καταφέρω να δω εικόνα της προκοπής με τόσο μακρύ καλώδιο ή οι απώλειες θα είναι ...τραγικές?
Τα δώδεκα μέτρα δεν αποτελούν πρόβλημα, σε πολλές εγκαταστάσεις υπάρχουν πρίζες σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση και λειτουργούν κανονικά. Αν ακολουθήσεις αυτή τη λύση ένωσε κατευθείαν στο καλώδιο και τερμάτισε κατευθείαν στην τιβι (οι δυο πρίζες τοίχου που θα αποφύγεις, έχουν χειρότερη επίδραση στο σήμα από το δωδεκάμετρο καλώδιο)
2. Έχω ήδη στην κατοχή μου ασύρματο αναμεταδότη εικόνας. Το πρόβλημα είναι ότι συνδέεται σε Scart οπότε δυσκολεύει τον χειρισμό της τηλεόρασης (συν το ότι ο πομπός συνδέεται επίσης σε Σκαρτ κι άρα πρέπει να βάλω π.χ. το βίντεο ως πομπό...). Και δε ξέρω και πόσο καλό είναι να τρώμε τσάμπα ακτινοβολία αν μπορούμε να το αποφύγουμε.
Θα το απέφευγα γιατί εκτός από τους προβληματισμούς που παραθέτεις, το αποτέλεσμα θα είναι υποδιέστερο και λειγότερο ευέλικτο

Τι λέτε?
Καμιά άλλη ιδέα που να μην απαιτεί όμως το γκρέμισμα του σπιτιού?

Γιώργος

Μπορείς πάντα να ανοίξεις μια τρύπα στον τοίχο πίσω από την τιβι (αν είναι εξωτερικός) και να πας τοίχο τοίχο στην εξωτερική μπρίζα.

Ότι και να διαλέξεις καλή επιτυχία, και ενημέρωσε μας για το αποτέλεσμα

Τον ασύρματο αναμεταδότη εικόνας ξέχνα τον.
Οσον αφορά το μήκος του καλωδίου της κεραίας αν είναι καλής ποιότητος αυτό που θα βάλεις δεν πρόκειται να σού δημιουργήσει πρόβλημα. Μην ξεχνάς ότι το σήμα στις πρίζες της πολυκατοικίας είναι ήδη ενισχυμένο από τον ενισχυτή.
Επίσης αν μένεις στον 1ο όροφο 7όροφης πολυκατοικίας έχεις πάνω από 30 μέτρα καλώδιο (κακής ποιότητας που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι) από τον ενισχυτή μέχρι την πρίζα σου. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αν μένεις π.χ. στο 5ο όροφο 7όροφης πολυκατυκοίας το να προσθέσεις άλλα 12 μέτρα καλής ποιότητος καλώδιο δεν θα σού δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Πάλι θα είσαι σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τον 1ο όροφο.

Προσωρινά έχω βάλει τον αναμεταδότη για να κάνω για μερικές μέρες τη δουλειά μου.

Θα κάνω μια δοκιμή με καλώδιο κεραίας σε ευθεία γραμμή να δω πώς παίζει και το σαβ/κο θα περάσω κανάλια για να κάνω μάλλον τη λύση γύρω-γύρω ...

Θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις...

Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές
Γιώργος

αν το σημα ειναι αδυνατο πιθανον να σου βγαλη λιγα χιονια παραπανω.Στην περιπτωση αυτη βαλε ενισχυτη γραμμης

Τον ασύρματο αναμεταδότη εικόνας ξέχνα τον.
Οσον αφορά το μήκος του καλωδίου της κεραίας αν είναι καλής ποιότητος αυτό που θα βάλεις δεν πρόκειται να σού δημιουργήσει πρόβλημα. Μην ξεχνάς ότι το σήμα στις πρίζες της πολυκατοικίας είναι ήδη ενισχυμένο από τον ενισχυτή.
Επίσης αν μένεις στον 1ο όροφο 7όροφης πολυκατοικίας έχεις πάνω από 30 μέτρα καλώδιο (κακής ποιότητας που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι) από τον ενισχυτή μέχρι την πρίζα σου. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αν μένεις π.χ. στο 5ο όροφο 7όροφης πολυκατυκοίας το να προσθέσεις άλλα 12 μέτρα καλής ποιότητος καλώδιο δεν θα σού δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Πάλι θα είσαι σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τον 1ο όροφο.

Έχω σχετικό πρόβλημα. Κάποια κανάλια τα πιάνω χειρότερα από τον επάνω όροφο. Δηλαδή αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον ενισχυτή; Μπορώ κάπως να διορθώσω το πρόβλημα; Να πάρω καλύτερο καλώδιο κι αν ναι τι καλώδιο;

Συνήθως οι εργολάβοι στις πολυκατοικίες χρησιμοποιούν το φθηνότερο και χειρότερο καλώδιο που υπάρχει με σημαντικές απώλειες από όροφο σε όροφο.
Η μόνη λύση είναι να ανοιχτούν οι πρίζες και να αλλαχτεί με καλύτερο (ιταλικό συνήθως) Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατον γι αυτό εγκαταλείπεται η εγκατάσταση της πολυκατοικίας και τραβάνε νέες γραμμές εξωτερικές σε κάθε διαμέρισμα.

Τελικά το σαββατοκύριακο έγινε η επιχείρηση κανάλια+κεραία.

Τελικό αποτέλεσμα: Μια χαρά. Όλα τα κανάλια με αποδεκτή και πάνω εικόνα.

Μια απορία: Όταν έβαλα και το βίντεο στο κόλπο (σύνδεσα την κεραία με το βίντεο και από το βίντεο έστειλα σήμα στη Τιβί), χάλασε ελαφρά η εικόνα του MEGA (κάνει νερά). Καμιά ιδέα να το φτιάξουμε κι αυτό?

Γιώργος

Πάντα όταν παρεμβάλονται διάφορες συσκευές ανάμεσα στην κεραία και στην TV πέφτει ελαφρώς το σήμα.
Για δοκίμασε αντί να βάζεις την κεραία στο video και κατόπιν στην TV να πάρεις ένα splitter Υ που να διακλαδίζει το καλώδιο έτσι ώστε να έχεις ένα βύσμα που να μπαίνει στην TV και ένα στο video.