Προβληματισμός και διλήματα.

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,633
Βέροια
Εδώ και δύο χρόνια έχω μπλέξει με τα ενεργά κρος.
Τα δε ηχεία έχουν αλλάξει/μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον είναι κάργα σούργελα και πανάσχημα πλην όμως τίμια και τετραενισχυόμενα.

Attachments

• DSC01318.JPG
    DSC01318.JPG
    141.8 KB · Views: 124
Που λέτε αφού παιδεύτηκα κάργα μου έμειναν μόνο προβληματάκια στα πρίμα.
Αλλά δεν είμουν και σίγουρος...
Προχθέ όμως ήρθε στο πλέυμπουντρούμ ένας φίλος ο οπόιος είναι μουζικάντης και επαγγελματίας του ήχου.
Το συστέμ του άρεσε αλλά εντοπισε κι αυτός το πρόβλημα στα πρίμα.
Έτσι σιγουρεύτηκα.
Μου πρότεινε από ένα ακόμα τουήτερ σε κάθε πλευρά ως λύση!!!
Μάλιστα είπε πως τα δύο μοναδικά τουήτερς του κάθονται λίγα και ανορθόδοξα σε σχέση με τα υπόλοιπα πολλά μεγάφωνα...

Το πρόβλημα έγκειτε στο ότι τα πριμα θέλουν σχεδόν άλλα 3 ντιμπί για να έρθουν καλώς.
Αλλά αν δώσω 3 ντιμπί κέρδος από τα ποτς των ενεργών κάτι χαλάει στις χροιές.
Προφανώς τα κρος δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα ενίσχυσης...
Πέρα από αυτό ο Χάφλερ που οδηγει στα πρίμα είναι και λίγο αναισθητούλης...

Έτσι σκέφθομαι σοβαρά την προτάσή του.
Βέβαια υπάρχει και η σκέψη για αγορά διπλάσιας ισχύως τελικού στα πρίμα ώστε να κερδηθούν αυτά τα τρία ντιμπί.
Ήτοι από 2χ75RMS να πάω στα 2χ150 και βάλε...

Τι λέτε????

γιαννη με διπλασιας ισχυος τελικο δεν κερδιζης.

πρεπη να εχει μεγαλυτερο gain ασχετος ισχυος.

αλλα δυο τουιτερια θα σου μειωσουν και τις ανακλασεις απο

πατωμα και ταβανι ενδιαφερων ακουγεται.

θα εχεις και διπλασια προσληψη ισχυος.

αν το οτι χαλανε οι χροιες οφειλεται στο gain του κρος θα γινη η δουλεια.

αν ομως οφειλεται στη σχεση μεσαιων υψηλων παλι θα χαλασουν.

υ.γ.3db ειναι πολλα εισαι σιγουρος;

Τετραενισχυμένα και τετράπαχα τα κόβω. Πόσα βατ τα ταϊζεις βρε;:BDGBDGB53:

Εκείνο το δεκαπεντάρι είναι το μιντρεινζ; Και τα 8άρια είναι τα γούφερ ε; Πρωτότυπο... :chinscratch:

Βρε Γιάννη, έχεις δεί εσύ ποτε ηχείο με δύο τουίτερ; Ακόμα και το Γκράντε Γιουτόπια ένα έχει. Βρες καλύτερα ένα τρόπο να αυξήσεις το κέρδος ηλεκτρικά, πχ με πιο ευαίσθητο τελικό ή με παρεμβολή κάποιου προενισχυτή. Εκτός κι αν το τουίτερ σου δεν αντέχει άλλα βάτ

Πάντως το σύστημα σου έχει ξεφύγει σε πολυπλοκότητα και δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.....

...Εκτός ίσως από την ανάγκη πλέον κανενός DEQ όπου θα σου φέρει τις χροιές εκεί που θέλεις. Ίσως τελικά το πρόβλημα να μην είναι σε όλο το φάσμα του τουίτερ απλά να σου λείπει μία περιοχή.

Last edited:
νομιζω οτι to deq θα κανη δουλεια.

να ανεβαση τα πολυ ψηλα π.χ. πανω απο 5-6khz και οχι απο 1800 που ανεβαζη το κρος.

Απάντηση: Re: Προβληματισμός και διλήματα.

γιαννη με διπλασιας ισχυος τελικο δεν κερδιζης.

πρεπη να εχει μεγαλυτερο gain ασχετος ισχυος.

αλλα δυο τουιτερια θα σου μειωσουν και τις ανακλασεις απο

πατωμα και ταβανι ενδιαφερων ακουγεται.

θα εχεις και διπλασια προσληψη ισχυος.

αν το οτι χαλανε οι χροιες οφειλεται στο gain του κρος θα γινη η δουλεια.

αν ομως οφειλεται στη σχεση μεσαιων υψηλων παλι θα χαλασουν.

υ.γ.3db ειναι πολλα εισαι σιγουρος;

Μπακ και μένα μου καλοάρεσε η ιδέα του.
Και όσο ναναι είναι άνθρωπος έμπειρος με χιλιάδες ώρες πτήσης που τον εμπιστέυομαι.
Μάλιστα γνωστός συμφορουμίτης τηλεφωνικά μου έδωσε και σαφώς μεγαλύτερο σώμα στα πρίμα με δύο τουήτερς ανά πλευρά.
Πράγμα που αν μη τι άλλο είναι ευπρόσδεκτο.

Τα τρία ντιμπί αρχικά φαίνονται όντως πολλά.
Αλλά βλέπω πλέον πως το σύστημα SEAS-HAFLER να μην μπορεί να ακολουθήσει τα υπόλοιπα...
Πάιζουν ρόλο βεβαια και οι ηχογραφήσεις αλλά και ο λοβός ακτινοβολίας.
Κάτι μου λέει πως ο λοβός του τουήτερ είναι πλέον ανεπαρκής ώστε να ακολουθήσει τους υπόλοιπους δρόμους και το 15ιντσο mid.

Πειραματίστηκα πολύ με τα gain των κρος γι' αυτό καταλήγω στα περί ανεπάρκειας.
Έβαλα και δανεικό γραφικό EQ και πάντα μου έδεινε +3 ντιμπί στα 15κ για να είναι όλα ΟΚ.

Attachments

• DSC01321.JPG
    DSC01321.JPG
    63 KB · Views: 28
Απάντηση: Re: Προβληματισμός και διλήματα.

Αλλιως γνωμη μου ειναι οτι θελεις "αλλο" τουιτερ, π.χ. κατι τετοιο

http://www.toutlehautparleur.com/tweeters/beyma-tpl150-p-2164.html

ή κανενα καλο ντραιβερ 1".

Πλατον αυτά τα "τουητεράκια" τα καλοκοίταζα πέρσι όταν "ανακάτευα" τα ηχεία μου.
Τα θεώρησα όμως για τις δυνατότητές μου πανάκριβα, μόνο και μόνο για να πειραματιστώ...
Άλλο 150 ευρά και άλλο 900.
Άσε που μετά αν δεν... άντε να τα σπρώξεις...

Τετραενισχυμένα και τετράπαχα τα κόβω. Πόσα βατ τα ταϊζεις βρε;:BDGBDGB53:

Εκείνο το δεκαπεντάρι είναι το μιντρεινζ; Και τα 8άρια είναι τα γούφερ ε; Πρωτότυπο... :chinscratch:

Βρε Γιάννη, έχεις δεί εσύ ποτε ηχείο με δύο τουίτερ; Ακόμα και το Γκράντε Γιουτόπια ένα έχει. Βρες καλύτερα ένα τρόπο να αυξήσεις το κέρδος ηλεκτρικά, πχ με πιο ευαίσθητο τελικό ή με παρεμβολή κάποιου προενισχυτή. Εκτός κι αν το τουίτερ σου δεν αντέχει άλλα βάτ

Πάντως το σύστημα σου έχει ξεφύγει σε πολυπλοκότητα και δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.....

...Εκτός ίσως από την ανάγκη πλέον κανενός DEQ όπου θα σου φέρει τις χροιές εκεί που θέλεις. Ίσως τελικά το πρόβλημα να μην είναι σε όλο το φάσμα του τουίτερ απλά να σου λείπει μία περιοχή.

Γειά σου Φουσεσυριανέ!
Μάυρη πέτρα έριξες στον πάνω μαχαλά...
Που είσαι να βοηθήσεις την κατάσταση?

Ρε συ υπάρχουν πολλά ηχεία με μπόλικα τουητέρια.
Απλά παραείναι τρανά, ακριβά και σπάνια.
Το τουήτερ από τα 2Κ5 και πάνω αντέχει 100 βατ.
Δεν έχει πρόβλημα πρόσληψης με τον Χάφλερ.

Το 15άρι είναι μιντ ανοικτής μπάφλας.
Παίζει από 500 έως 3000 χέρτζια με μπέρυ
Από κατ' τα δύο κλειστού τύπου 8άρια JBL, πάιζουν από 145 έως 500 χερτζια με τον έταιρο μπερυ.
Και μετά στον πάτο τα 4 8άρια Audax με το κτήνος τον Crown.
Είναι πολλά τα βατ αλλά ευτυχώς πλέον το ηχείο τα αντέχει χωρίς ζόρι και συμπίεση...
Η χαρά σου είναι!:grinning-smiley-043

Όντως το σύστημα έχει ξεφύγει παντού.
Η ΔΕΗ με έχει ρημάξει... και όπου νάναι θα μου την πέσουν ακτιβιστές της γκρην πης.:flipout:
Στο τ(ρ)έλος με βλέπω και με επιπλέον τουήτερ και με παχύτερο τελικό...

Πάντως στο EQ μόνο την κλίμακα των 15Κ πειράζω και όλα έρχονται.
Οι υπόλοιπες περιοχές είναι στο flat, αν σου λέει κάτι αυτό και βοηθήσει.

Attachments

• DSC01322.JPG
    DSC01322.JPG
    126.1 KB · Views: 48
Τέλος πρωτού αρχίσω και ξοδεύω χρήμα θα πειραματιστώ και με προσαρμογή κόρνας στα SEAS.
Προσδοκώ αύξηση της ευαισθησίας του μεγαφώνου, ομαλότερου λοβού και διασποράς.

Μήπως κανείς από τους κορνάκηδες πειραματίστηκε ποτέ με κάτι παρόμοιο σε τουήτερ ώστε να μου πει αποτέλεσμα???

Attachments

• DSC01328.JPG
    DSC01328.JPG
    71.2 KB · Views: 41
ακριβογιαν αυτο που μου λενε οι δοκιμες σου με το eq ειναι οτι δεν θελεις τουιτερια ουτε κορνες.

θες αυξηση στα πολυ ψηλα.

βαλε ενα deq και καθαρισες.

Ναι ρε συ δεν διαφωνώ.

Η αμέσως όμως προηγούμενη "σκάλα" του EQ είναι τα 8Κ.
Άρα όταν σηκώνω τα 15Κ σηκώνονται και άλλες περιοχές του φάσματος.
Δεν είναι νομίζω τόσο απλό το θέμα.
Εξ' άλλου το τουήτερ λογικά δεν πάσχει απόκρισης και το πρόβλημα είναι πολύ μακριά από την συχνότητα κρος.

γιαννη το οτι με το αυτι φτιαχνη σηκωνοντας τα 15k δεν σημαινη οτι εχει λυθη το προβλημα.

ειναι και οι εγγραφες στη μεση που διαφερουν.

με μετρηση με το deq θα κανης ακομα καλυτερη και πιο all around δουλεια.

ασε που μπορης να φτιαξης 2-3 preset αναλογα τις εγγραφες.

Μπακ για τις εγγραφές το ανέφερα.
Ξέρω τι παπάρες μπορείς να φάς...

Το ντεκ το πήρες εσύ και ντεν έχω άλλο μάνα μου.
Δεν θέλω (ακόμα...) EQ!
Το έχω σαν τελευταία λύση λόγω άνεσης πειραματισμών και χώρου.

Ειδικά αυτό που δανείστηκα, ηχητικά είναι ψιλοχάλια...
Θα δω αν μπορώ να κάνω κάτι με μετρητικό στο πισί.

γιαννη και εγω το αποφευγω οσο μπορω.

παρολο που δεν χαλαη τον ηχο σαν το σωστο χωρο τιποτα.

εχω καταφερη να δουλευω μονο ενα παραμετρικο στα 30hz.

λεω να φτιαξω κατι μπασοπαγιδες μπας και το καταργησω τελειως.

με το pc μετρωντας και παιζοντας με τις αποκοπες και τις σταθμες θα τα φερης.

με το αυτι ξεχνα το.

υ.γ.α και με τα ακουστικα κεντρα.

Re: Απάντηση: Προβληματισμός και διλήματα.

Τέλος πρωτού αρχίσω και ξοδεύω χρήμα θα πειραματιστώ και με προσαρμογή κόρνας στα SEAS.
Προσδοκώ αύξηση της ευαισθησίας του μεγαφώνου, ομαλότερου λοβού και διασποράς.

Μήπως κανείς από τους κορνάκηδες πειραματίστηκε ποτέ με κάτι παρόμοιο σε τουήτερ ώστε να μου πει αποτέλεσμα???

Γιάννη τα δικά μας χωνιά παίζουν απο χαμηλά. 1-2ΚΗΖ και με compression drivers.

Φυσικά θα κερδίσεις ευαισθησία και θα ξεφορτωθείς μέρος των ανακλάσεων.
Αλλά κάτι μου λέει ότι το τουιτεράκι δεν θα είναι τόσο χαρούμενο με το φόρτωμα που θα του κάνει η κόρνα. Δεν είναι σχεδιασμένο γι αυτό.

εγώ λέω ότι με δύο τουίτερ θα δεις την απόκριση να γίνεται σαν καρδιογράφημα. Οι μικρές διαφορες που θα προκύψουν στις αποστασεις των ακουστικών κέντρων (που αποκλείεται να μην τις έχεις εφόσον είναι αδύνατον να μην κινείσαι ούτε στον οριζόντιο ούτε στον κάθετο άξονα θα σου δώσουν εξάρσεις και ακυρώσεις που μάλλον θα σε ενοχλήσουν χειρότερα. Αυτό που θέλεις (εφόσον σου λείπουν τα dB είναι μια φόρτιση κόρνας (ή ένα άλλο ήδη φορτισμένο και σχεδιασμένο κατάλληλα tweeter)

μέτρησες (χωρίς ανακλάσεις) να δείς τι συμβαίνει με λεπτομέρεια ή κινείσαι με το αυτί μόνο ?

John τα δύο τουήτερς φρονώ πως δεν είναι απαραίτητο ντε και καλά να είναι σε κατακόρυφη διάταξη για να υπάρξει ενδεχόμενο πρόβλημα κέντρων.
Καθώς το 15άρι είναι τεράστιο σε σχέση με τα τουητεράκια, μπορώ κάλλιστα να τα τοποθετήσω στον οριζόντιο άξονα πάνω από το mid ή στον κάθετο στα πλαινά του.
Το ηχείο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εξέλιξης και όλες οι δοκιμές επιτρέπονται.
Να φανταστείς πως οι μπάφλες των τουήτερς είναι φτιαγμένες από χαρτόκουτο!!!

Απο κει και πέρα προς το παρόν δεν μετρώ, μόνο ακούω.
Παλιά που άκουσα και μετά μέτρησα πέτυχα διάνα σ' αυτό που άκουγα, καθώς η μέτρηση ήταν άψογη.
Έτσι το πήρα λίγο πάνω μου!:antlers:
Έλα όμως που παρόλη την άψογη μέτρηση του τότε και με μικρότερο σύστημα ηχείων, το τώρα χωρίς μέτρηση είναι κλάσεις ανώτερο σαν αποτέλεσμα.
Γενικά η μέτρηση χρειάζεται δεν αντιλέγω, αλλά πλέον βλέπω πως ενώ πολλά ηχεία μετράν καλά, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους!
Ειδικά σε διαφορετικές στάθμες μέτρησης και χώρους, αντικειμενικά γίνεται ένα ψιλοαλαλούμ...
Tέσπα φεύγω από την επιστήμη και πάω σε φιλοσοφίες και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Οπότε σταματώ εδώ το σκεπτικό μου.

Κατανοώ ότι βάζω δύσκολους προβληματισμούς αλλά προσπαθώ να τα έχω όλα χωρίς να ματώσω οικονομικά...
Και ευτυχώς βλέπω εδώ και χρόνια πως υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό παρόλη την αντίθετη άποψη περί HI-END.
Άσε που μου αρέσει η διαδικασία καθώς οι εμπειρίες που μου προσφέρει είναι ανεκτίμητες.

Πάντως έχω και μια επιφύλαξη για τουήτερς κόρνας καθώς η εμπειρία μου από αυτά είναι περιορισμένη...

Last edited:
γιαννη μονο κατακορυφα μπαινουν.

αν τα βαλης οριζοντια θα θα εχεις περιορισμενη διασπορα

δεξια-αριστερα και αυξημενη πανω-κατω.