Προβληματισμός και διλήματα.

Γιάννη έχω δύο ιδέες:
α) να βάλεις ακόμα ένα αλλά φτηνότερο τουίτερ το οποίο να το κόψεις στα 10Κ Δεν σου περισεύει κάτι από τα παλιά;
β) να το κάνεις ντ´απολίτο δηλαδή δύο τουήτερ και στην μέση το 15άρι μίντ :flipout:
Και τ(ρ)ελικά να καταλήξεις σε ένα deq να βρείς την υγειά σου.

Άντε γιατί τα Χριστούγγενα έρχονται και ανεβαίνω για πιστοποίηση...-bye-

Re: Απάντηση: Προβληματισμός και διλήματα.

Τέλος πρωτού αρχίσω και ξοδεύω χρήμα θα πειραματιστώ και με προσαρμογή κόρνας στα SEAS.
Προσδοκώ αύξηση της ευαισθησίας του μεγαφώνου, ομαλότερου λοβού και διασποράς.

Μήπως κανείς από τους κορνάκηδες πειραματίστηκε ποτέ με κάτι παρόμοιο σε τουήτερ ώστε να μου πει αποτέλεσμα???

Μαλλον το tweeter δεν κανει, για πολλους και διαφορους λογους. Ο πιο βασικος ειναι ο εξης: Αν επιχειρισεις να ριξεις περιοχες του φασματος με πολυ μικρο μηκος κυματος σε σχεση με τις φυσικες διαστασεις της χοανης, τα μετωπα που θα δημιουργηθουν στην αρχη της διαδρομη της, ειναι ιδιαιτερα σφαιρικα, πραγμα το οποιο συνεπαγεται αυξημενες ανακλασεις. Το αποτελεσμα αυτων των ανακλασεων στην εσωτερικη επιφανεια του χωνιου ειναι η δημιουργια ανωτερων αρμονικων και ο χρωματισμος του ηχου. (κανε ενα ψαξιμο στο νετ "higher order modes" και θα βρεις πολυ ενδιαφεροντα σχετικα).
Aρα λοιπον ή κοβεις τις πολυ υψιλες, που φανταζομαι θα ανεβαινει το μεγαφωνο ή το χρησημοποιεις μονο γιαυτες, με πιο μικρο χωνι βεβαιως.

Γενικα οι κορνες μπροστινης, πρεπει να παιζουν σε μια μικρη περιοχη του φασματος, της οποιας τα λ θα ειναι σχετικα κοντινα μεταξυ τους, καλα υπολογισμενες και οχι οτι τυχει, διαφορετικα ...:grinning-smiley-043

Ρισκαροντας τωρα μια προβλεψη (και αν το εχεις ηδη το χωνι, μπορεις να μου πεις αν εχω δικιο) , πιθανοτατα ο ηχος θα γινει πιο σκληρος, κουραστικος, καπως αφυσικος ...

John τα δύο τουήτερς φρονώ πως δεν είναι απαραίτητο ντε και καλά να είναι σε κατακόρυφη διάταξη για να υπάρξει ενδεχόμενο πρόβλημα κέντρων.
Καθώς το 15άρι είναι τεράστιο σε σχέση με τα τουητεράκια, μπορώ κάλλιστα να τα τοποθετήσω στον οριζόντιο άξονα πάνω από το mid ή στον κάθετο στα πλαινά του.
Το ηχείο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εξέλιξης και όλες οι δοκιμές επιτρέπονται.
Να φανταστείς πως οι μπάφλες των τουήτερς είναι φτιαγμένες από χαρτόκουτο!!!

Απο κει και πέρα προς το παρόν δεν μετρώ, μόνο ακούω.
Παλιά που άκουσα και μετά μέτρησα πέτυχα διάνα σ' αυτό που άκουγα, καθώς η μέτρηση ήταν άψογη....

το μικρότερο κακό συμβαίνει όταν είναι τοποθετημένα στον κατακορυφο άξονα γιατι συνήθως κινουμαστε αριστερά η δεξιά τους και συνεπώς οι σχετικες αποστάσεις απο τα ακουστικά κέντρα δεν διαφοροποιούνται (εκτος αν αλλάζουμε υψος δηλαδη ακουμε ορθιοι ή καθιστοί). Αν τα βάλεις σε μη κατακόρυφη διάταξη είναι σίγουρο πως σε δυο διπλανές θεσεις του καναπέ σου η απόκριση θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Γενικά όταν είναι αναποφευκτο να χρησιμοποιηθούν περισσότερες απο μία μονάδες που παίζουν την ιδια περιοχή συχνοτήτων η πάγια τακτική ειναι να μπαινουν η μια πανω απο την άλλη. Τέσπα μιά ιδέα είπα μόνο. Δεν είμαι υπέρμαχος της κυριάρχησης των μετρήσεων έναντι των ακροάσεων κατά την διαρκεια της εξέλιξης, πιστεύω όμως ότι χρειάζεται ταυτόχρονος συνδυασμός των δυο μεθόδων γιατί η μέτρηση ξεκαθαρίζει καποια πραγματα που δεν μπορουμε να ξεχωρίσουμε αμεσα με το αυτί, και μας προφυλάσσει από "πατάτες" ασυμφωνίας φάσεων κτλ γλυτώνοντας και χρόνο. Φυσικά βάζουμε εδώ άνω τελεία όπως λέει κι ο Χατζηνικολάου για να μην ξεφύγουμε κι απο το θέμα.

Θα "κορνάρεις" δηλαδή?

:grinning-smiley-043John, Τζιμάκο, αρχικά θα δοκιμάσω με ότι έχω.
Και τις χοάνες φυσικά που τις έχω στην κατοχή μου αν και όπως λέτε και σεις, πιθανολογώ και γω ότι δεν θα κάνω τίποτα σπουδαίο...

Η λύση του Βαγγέλη:grinning-smiley-043 είναι υπό σκέψη για ένα ας πούμε super tweeter.
Kάτι παλιές πιεζοηλεκτρικές μοτορόλες κάπου πρέπει να βόσκουν μέσα στην αποθήκη.
Και από τουήτερς έχω μπόλικα: SEAS-FOCAL-PHILIPS-NOKIA).
Απλά δεν αντέχουν το απαιτούμενο βατάζ για μόνιμη λύση αν και μετά τα 10Κ ίσως και να αντέχουν (δεν ξέρω).
Για πειραματισμό όμως μπορούν σίγουρα να προσφέρουν.
Με ένα απλό φιλτράκι 6dB/oct δύναται εύκολα να δουλέψουν παραλληλισμένα καθώς περισσευούμενους δρόμους δεν έχω στα κρος μου ούτε κάβα τελικό.

:grinning-smiley-043Μπακ, John, το SEAS είναι 29άρι.
Έχει όμως και το γνωστό "χαμόγελο"
Δηλαδή ενώ είναι στρόγγυλο ο φακός του έχει δύο θέσεις τοποθέτησης, οριζόντια ή κάθετα γι' αυτό και το προσδοκόμενο παιχνίδι.

Τα σενάρια είναι πολλά.
Ευτυχώς έχω υπομονή και δεν βιάζομαι.
Και έχω ανθρώπους που ενδιαφέρονται και βοηθούν είτε εδώ μέσα είτε τηλεφωνικά.:a0210:

Attachments

• DSC01329.JPG
    DSC01329.JPG
    114.5 KB · Views: 33
τωρα που το σκεφτομαι 1ης ταξης φιλτρο θα προβληματιση ακομα και ψηλα.

οι μοτορολες μπορη να την παλεψουν μονο.

τα focalακια μετα τα 6-7k με 2ης ταξης θα ηταν κουτι και θα αντεχαν και τα γκαζια.

Παμε για πεντάδρομο λοιπόν???!!!
Θα πέσει φωτιά να με κάψει...:flipout:

Πάντα συμπαθούσα τις μοτορόλες!

Καλό ξημέρωμα.:grinning-smiley-043

Φίλτρο 2ης τάξης οπωσδήποτε!
και παίξε με τα φοκαλάκια, είναι πολύ καλά και ανεβαίνουν ψηλά αν θυμαμαι καλά.
Πες του Μανώλη να σου φτιάξει δύο πηνία και μπορεί να σε λυπηθεί και ...να γλυτώσεις το ξύλο:flipout:

Τέλος πρωτού αρχίσω και ξοδεύω χρήμα θα πειραματιστώ και με προσαρμογή κόρνας στα SEAS.
Προσδοκώ αύξηση της ευαισθησίας του μεγαφώνου, ομαλότερου λοβού και διασποράς.

Μήπως κανείς από τους κορνάκηδες πειραματίστηκε ποτέ με κάτι παρόμοιο σε τουήτερ ώστε να μου πει αποτέλεσμα???

με προσαρμογη μιας μικρης ομως κορνας θα εχεις το αποτελεσμα που θες !
και οχι μονο 3 ντι μπι αλλα +

Last edited:

:grinning-smiley-043John, Τζιμάκο, αρχικά θα δοκιμάσω με ότι έχω.
Και τις χοάνες φυσικά που τις έχω στην κατοχή μου αν και όπως λέτε και σεις, πιθανολογώ και γω ότι δεν θα κάνω τίποτα σπουδαίο...

ok δοκιμασε και μας λες.

Εντελως προσωπικη αποψη παντως, δεν βλεπω το λογο για δευτερο τουιτερακι. Αντιθετως δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσες μικροσυσκευες κατω απο το δεκαπενταρι και οχι δυο τεραστιες γουφερακλες με καμια -δυο κιλοβατια η καθεμια?

Το 2404 (ή κάποιο αντίστοιχο) το άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στο εξωτερικό.
Τουλάχιστον οπτικά νομίζω ότι ήταν αυτό … βγάζει η jbl και άλλα αντίστοιχα οπτικά?
Ήταν σε ένα JBL Monitor περίπου 70λτ με 12-15ιντσο από κάτω και κάποια ρυθμιστικά στην πρόσοψη. Στο site της JBL δεν το βρήκα το ηχείο άρα ίσος είναι παλαιότερο μόνιτορ ηχείο.

Σε μακρόστενο χώρο ήταν τοποθετημένα γύρω στα 7 ηχεία στον τοίχο με την κόρνα σε ύψος περίπου 2 μέτρα. Ο χώρος πρέπει να ήταν μετρημένος γιατί δεν μπούμαρε καθόλου. Μου έκανε εντύπωση η διασπορά των ηχείων σε αυτή την τοποθέτηση. Ήχος που δεν ήταν σκληρός, με αρκετό αέρα και ανάλυση. Πρόγραμμα με ηλεκτρονική και ρόκ μουσική. Σπάνια παρατηρώ ηχεία σε μαγαζιά, αλλά τα συγκεκριμένα μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Άλλωστε δεν συναντά κανείς εύκολα τη σειρά μόνιτορ έξω, συνήθως πλαστικά PA.

Απάντηση: Re: Προβληματισμός και διλήματα.

Παίζει κι αυτό.

http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_comp/pdf/ft17h.pdf

<40ευρά έκαστο

Πρόεδρε πολύ μου άρεσε το ποτ στο σχηματικό.
Αντί να παιδεύεσαι με βάλε βγάλε αντιστάσεων χώνεις ένα και ξενοιάζεις!
Πρακτικά πράγματα που υπερνικούν ακόμα και τα καλώδια...

Τελικά λύσεις υπάρχουν πολλές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβληματισμός και διλήματα.

ok δοκιμασε και μας λες.

Εντελως προσωπικη αποψη παντως, δεν βλεπω το λογο για δευτερο τουιτερακι. Αντιθετως δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσες μικροσυσκευες κατω απο το δεκαπενταρι και οχι δυο τεραστιες γουφερακλες με καμια -δυο κιλοβατια η καθεμια?

Κάτσε ρε συ:grinning-smiley-043 με τις γουφεράκλες.
Ψόφιος για τέτοια είσαι!

Ακόμα μικρός είμαι!
Παίζω με micro Hi-Fi!:flipout:

Το 2404 (ή κάποιο αντίστοιχο) το άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στο εξωτερικό.
Τουλάχιστον οπτικά νομίζω ότι ήταν αυτό … βγάζει η jbl και άλλα αντίστοιχα οπτικά?
Ήταν σε ένα JBL Monitor περίπου 70λτ με 12-15ιντσο από κάτω και κάποια ρυθμιστικά στην πρόσοψη. Στο site της JBL δεν το βρήκα το ηχείο άρα ίσος είναι παλαιότερο μόνιτορ ηχείο.

Σε μακρόστενο χώρο ήταν τοποθετημένα γύρω στα 7 ηχεία στον τοίχο με την κόρνα σε ύψος περίπου 2 μέτρα. Ο χώρος πρέπει να ήταν μετρημένος γιατί δεν μπούμαρε καθόλου. Μου έκανε εντύπωση η διασπορά των ηχείων σε αυτή την τοποθέτηση. Ήχος που δεν ήταν σκληρός, με αρκετό αέρα και ανάλυση. Πρόγραμμα με ηλεκτρονική και ρόκ μουσική. Σπάνια παρατηρώ ηχεία σε μαγαζιά, αλλά τα συγκεκριμένα μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Άλλωστε δεν συναντά κανείς εύκολα τη σειρά μόνιτορ έξω, συνήθως πλαστικά PA.

Φιλαράκι όταν ήμανε διακοπάς σύχναζα σε μία "οργανωμένη" παραλία.
Είχε απουλές κάτι ηχεία ο τύπος πολύ μούξου.
Το ένα από το άλλο στα 7 μέτρα.
Πήγα και γω και ξεπέζεψα στα 7 μέτρα από δαύτα για να κάνω τρίγωνο...
Άμα τα άκουγε κανείς καθώς πρέπει χαιεντάς θα αυτοκτονούσε δια πνιγμού για τα λεφτά που πλέρωσε...
Μάρκα όμως δεν γράφω και πόσο κάνουν... γιατί θα με διαγράψουν...

Re: Απάντηση: Re: Προβληματισμός και διλήματα.

Πρόεδρε πολύ μου άρεσε το ποτ στο σχηματικό.
Αντί να παιδεύεσαι με βάλε βγάλε αντιστάσεων χώνεις ένα και ξενοιάζεις!
Πρακτικά πράγματα που υπερνικούν ακόμα και τα καλώδια...

Τελικά λύσεις υπάρχουν πολλές.

Γιάννο, τέτοια ρυθμιστικά έχω κι εγώ μεσαίο και πρίμο. Της Fostex τα 50βατα. Χλιδή μιλάμε. Και όλα συνδεμένα με κροκοδειλάκια. Δεν παιρνάω και καμμιά σοβαρή ισχύ. Το πολύ 1watt.

-bye-

Λοιπόν έπηξα αλλά είδα:
Έβαλα τα κορνίδια στα SEAS και ο ήχος έγινε σαν "τον χάρο τον αντάμωσαν" ένα πράμα.
Πανωλεθρία...
Ματώσαν τ' αυτιά μου.
Πολύ χάλι.
Μην το κάνετε.-

Μετά όμως έχωσα τις μοτορόλες.
Τις έβαλα παράλληλα με τα SEAS παρεμβάλλοντας έναν TESLA bipolar 1μF.
O ήχος πήγε εκεί που ήθελα συχνοτικά και το άκουσμα από άποψης δυναμικών ήταν σοκ και δέος...
Oι πιατινιές και τα τομ είχαν απίστευτη ενέργεια, σπίθα και σκάσιμο.
Η μοτορόλα χρειάζεται όμως να γίνει λίγο πιο ντελικάτη.
Και αυτό περιέργως δεν αφορά τα hard ακούσματα αλλά τα soft!!!
Δηλαδή ενώ περίμενα σε δυναμικά σιντί να ενοχληθώ κάπως από τις μοτορόλες, αντιθέτως ενοχλήθηκα ελαφρά στα μαλακά σιντί...
Για σήμερα όμως δεν ξαναασχολήθηκα με αντιστάσεις και πυκνωτές γιατί άκουγα κανά τρίωρο...
Τόσο καλά πέρασα.
Το κόλπο έχει μπόλικο ψωμί, οπότε ξεχνάω αναγκαστικά τα δίδυμα τουήτερς και ανεμίζω πλέον πρός τους 5 δρόμους... δοκιμάζοντας ότι έχω από τουήτερς και ότι εξασφάλισα για δοκιμή.

δηλαδη στα soft ακουσματα ειχες σκληροτητα;

τα φοκαλακια θα παιξουν τζαμι αλλα θα χρειαστης και πηνιο.

και πυκνωτη λιγο μεγαλυτερο καπου 2.2uf.

δηλαδη στα soft ακουσματα ειχες σκληροτητα;

τα φοκαλακια θα παιξουν τζαμι αλλα θα χρειαστης και πηνιο.

και πυκνωτη λιγο μεγαλυτερο καπου 2.2uf.

Μπακ καλημερούδια.
Δεν ήταν σκληρότητα.
Ήταν απλά κάπως κουραστικό το άκουσμα πέρα απ' αυτά που είχα συνηθίσει να ακούω στο σύστημα.
Σα να με έβαλε η μοτορόλα να διαλέξω αναγκαστκά το ζωντανό άκουσμα από το βελούδινο...
Επίσης θυμάμαι σε έναν παλιό Ήχο πως είχαν δοκιμάσει κάτι παρόμοιο και τους άρεσε.
Δεν μπορώ όμως να βρώ το σχηματικό του φίλτρου που χρησιμοποίησαν τότε.

Από τιμές έχεις υπ' όψιν σου τι να βάλω για πηνίο στο φοκαλάκι για να κάνει ένα cut off στα 8-9Κ?