Προβολέας από τα 2,80 μ. ?

axd528

Established Member
3 December 2008
100
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία !

Μετά κόπων και βασάνων έφτιαξα εδώ και λίγο καιρό "το χώρο μου", ο οποίος για γραφείο-καπνιστήριο ξεκίνησε και σε πλέι ρουμ καταλήγει σιγά σιγά...
Το γραφείο μπήκε εκ των πραγμάτων μαζί με λοιπά και ήμουν στην αναμονή για τηλεόραση, της οποίας η βασική χρήση θα ήταν gaming και sport tv στα μπρέικ...:tongue:
Κι ενώ λοιπόν έψαχνα τις 46άρες, μου μπήκε η ιδέα για προβολέα...
Γιατί όχι 65 και ίσως 70 ίντσες, αντί για 46?
Μήπως οι 46 είναι ούτως ή άλλως "λίγες" μπροστα στη χαρά του πανιού ?
Σκέφτομαι την αλλαγή της αγοράς σε προβολέα λοιπόν.Το οικονομικό πάνω κάτω το ίδιο το υπολογίζω (αν όχι φθηνότερο).
Υπάρχουν περιορισμοί στο χώρο και χρειάζομαι τη βοήθειά σας:
Η απόσταση προβολής θα είναι περί τα 2,80μ, η θέασης σχεδόν το ίδιο ή -10π. Υπάρχει επίσης περιορισμός πλάτους εικόνας-οθόνης στο 1,50μ. Η χρήση όπως αρχικά σχεδιασθείσα-gaming.
Είδα στο http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD20-projection-calculator-pro.htm ότι ο optoma hd20 για παράδειγμα στα 2,46μ απόσταση, παίζει 68'', με 1,50μ πλάτος οθόνης και...γενικά ζει στα κόκκινα (τι χάνω τότε) ?
Δεν έχω καταλάβει και πως υπολογίζεται το ζουμ (1,2 στον συγκεκριμένο). Στα 2,80μ θα καταφέρω να διατηρήσω αυτές τις ίντσες (λόγω μήκρου διατιθένου πλάτους) ή όχι ?
Άλλο προκύπτον πρόβλημα είναι η οθόνη...να μην προεξέχει πολύ από το πανί στο τελείωμα του, είπαμε πλάτος 1,50 άντε 1,55μ. με λίγη τύχη...
Καλά το σκέφτομαι ή δεν αξίζει η φασαρία γι αυτό το χώρο ? Εάν αξίζει τι προτείνετε ?
Ή πάμε πάλι για tv ?

Ελπίζω να μην σας κούρασα, ευχαριστώ !

Last edited:
Eυχαριστώ για την πρόταση φίλε αpο1,
έχει καλές κριτικές από ότι κοίταξα, ιδιαίτερα φωτεινός με game mode, με τεράστιες ευκολίες τοποθέτησης, επιλογή στα 1000ε περίπου http://www.skroutz.gr/s/30574/Panasonic-PT-AX200E.html?keyphrase=Panasonic+PT-AX200E
και σε άλλη τιμή για όσους πάνε κανά ταξιδάκι προς δύση μεριά http://www.projectorpeople.com/projectors/projdtls.asp?itemid=23153&itmname=Panasonic+PT-AX200U
...720p το μείον του.
Με κάτι τίς παραπάνω, έρχεται ο benq w1000 ο οποίος όπως είδα καλύτερα, θα έπαιζε στο 1,50μ, 68'' κι αυτός όπως ο optoma ...στα ''φουλ κόκκινα'' όμως...http://www.projectorcentral.com/BenQ-W1000-projection-calculator-pro.htm και στα 2,60μ. απόσταση.
Ακόμα έχω την απορία λειτουργίας του ζουμ για να υπολογίσω τα 2,80 που με ενδιαφέρουν :bigcry: (είναι πολύ κοντά τελικά)? δεν ξέρω κι αν ενδείκνυται αυτός ο προβολέας για 2,80 κάπου πήρε το μάτι μου για longthrow...
Θα προτιμούσα τη dlp προβολή πάντως.

Καλησπέρα φίλε μου. Από την ίδια απόσταση έχω κι εγώ τον προβολέα μου και βλέπω σε 82". Φυσικά έχω LCD προβολέα (Epson TW2000) με μεγάλο ζουμ και lens shift, που με διευκόλυναν πολύ στην τοποθέτηση. Νομίζω ότι χρειάζεσαι οπωσδήποτε αυτά τα 2 στοιχεία κι εσύ και μάλλον ένας DLP δεν θα μπορέσει να στα δώσει...

Καλησπέρα φίλε Πάνο.
Είδα ότι οι 82'' του Epson TW2000 έχουν 1,82μ. πλάτος, σε απόσταση ''βολής'' 3,32 μέτρων στο παραπάνω σάιτ (οι τιμές που εμφανίζονται να υποθέσω ότι είναι οι ''default'') ? και εσύ παίζεις από τα 2,80, έχοντας ''ανοίξει'' την εικόνα σου, αν τα λέω καλά. Είσαι ευχαριστημένος από αυτό που βλέπεις ?
Ο προτζέκτορας σου είναι πολύ καλύτερος και σε άλλη τιμή από το χιλιάρικο που σκέφτομαι να διαθέσω. Πιστεύεις ότι θα πάρω λίγη από τη μαγεία της θέασης στις 65-70'' και σε αυτά τα χρήματα?
Toν benq w1000 να τον αποκλείσω για αυτή την απόσταση ?
H ''dlp τοποθέτηση'' είναι βάζω οθόνη-κεντράρω προβολέα-βιδώνω και τέλος? Με το πάνω κάτω τι γίνεται ? Κάτι 13-14εκ. βλέπω, αυτό είναι όλο ? Γιατί άντε να τον κεντράρω μες στη μέση και ψηλά, άλλα όχι πάνω από το κεφάλι μου.
Πολύ λίγες ερωτήσεις έκανα τελικά...:slapface:

Φίλε εδώ θα βρεις το εργαλείο για επιλογή μοντέλου (επέλεξε gaming και λοιπά) και εδώ για υπολογισμό τοποθέτησης των μοντέλων της Sanyo, ίσως σε βοηθήσει και με αντίστοιχα μοντέλα άλλων εταιριών.
(εγώ έχω τον PLV-Ζ3) δεν κάνω διαφήμιση :) ως ευχαριστημένος κάτοχος βρήκα το site και στο προτείνω.

Πάντως επειδή ενδιαφέρεσαι για παιχνίδια να προσέξεις τα εξής:

1. Για να αποδώσουν πραγματικά οι προβολείς χρειάζεται συσκότιση στο δωμάτιο που θα παίζεις.

2. Με τα παιχνίδια μερικές φορές περνάμε πολλέεεεες ώρες. Ανάλογα το mode λειτουργίας η λάμπα ενός προβολέα διαρκεί 2000-4000 ώρες. Το κόστος αντικατάστασής της κυμαίνεται 200-300 ή και περισσότερο.

3. Το χαρακτηριστικό lens shift είναι απαραίτητο για να ρυθμίσεις σωστά την εικόνα. Όμως στα όρια της μετατόπισης του φακού συνήθως εμφανίζεται παραμόρφωση που κάνει την μια πλευρά να φαίνεται σαν πλευρά τραπεζίου σχήματος.

4. Οι προβολείς έχουν όλοι ανεμιστηράκι για ψύξη. Σε low mode (λίγο χαμηλότερη φωτεινότητα και κατανάλωση και θόρυβος ανεμιστήρα) τα καλά μοντέλα βρίσκονται λίγο πάνω από τα 20+ db, σε full mode φτάνουν ή ξεπερνάνε τα 30 db, μπορεί να σε ενοχλήσει σε ήσυχο περιβάλλον αν βρίσκεται κοντά σου.

Last edited:
Φίλε andre74 ευχαριστώ για τα τips!
Ομολογώ ότι οι sanyo είναι προβολείς που δεν τους πολυγνωρίζω.
Φίλε ptzelepis όπως προείπα για τον ΑΧ200 (αλήθεια στον U ή στον Ε αναφέρεστε, μάλλον στον U)? νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό προβολέα, με καλές κριτικές κλπ.
Η ένσταση μου είναι ότι πλέον γίνεται μοντέλο... τριετίας, με ότι αυτό συνεπάγεται π.χ. ανάλυση εκτός ανταγωνισμού κλπ, ενώ παράλληλα διαθέτει κατά τη γνώμη μου και μή ανταγωνιστική τιμή για τα ''χρόνια'' του...περιέργως και στο εξωτερικό όπως στο http://www.projectorpeople.com/projectors/projdtls.asp?itemid=24767&itmname=BenQ+W1000
όπου έχει την ίδια τιμή με τον benqw1000-999$...
Με προβληματίζουν επίσης τα αστεράκια στις ώρες της λάμπας και στον θόρυβο

Last edited: