προβολεας για μπαλκονι....

garfield

Senior Member
5 August 2006
437
ΛΑΡΙΣΑ
για πειτε ιδεες για ενα προβολεα στο μπαλκονι που θα παιζει στις 84" απο τα 3-3,5μ σχεδον αποκλειστικα μπαλιτσα, απο Μαρτη μεχρι Νοεμβρη...
λογικα χρειαζεται τεραστια φωτεινοτητα και να κραταει ενα καλο επιπεδο μαυρου...
οθονη σε τι κερδος; 1,1 ή 0.95?
πορτοφολι μεχρι τα 700ε περιπου..
720p ή 1080p???

ερχεται και το Μουντιαλ φετος και θελω να ετοιμαζομαι...

μεχρι στιγμης εχω κατα νου:
τον Optoma hd67n (ληγει ενας μεθαυριο σε τιμη χωμα στο ebay) αλλα θελει και το 3D-XL για να παιζει 3Δ...
τον Benq w700
τον Benq w1070
τον Optoma hd25

αλλος???

ο εν λογο προβολεας αξηζει τον κοπο στα χαρακτηρηστηκα του βλεπω (αν ειναι αυτος.... ασχετος βεβαια ) εχεις τρεις εισοδους HDMI KAI STO SKROYTZ H TIMH EINAI TSOYKTERI τη λετε και δυνατοτητα αναπαραγωγης 3δ λεει;;

για πειτε ιδεες για ενα προβολεα στο μπαλκονι που θα παιζει στις 84" απο τα 3-3,5μ σχεδον αποκλειστικα μπαλιτσα, απο Μαρτη μεχρι Νοεμβρη...
λογικα χρειαζεται τεραστια φωτεινοτητα και να κραταει ενα καλο επιπεδο μαυρου...
οθονη σε τι κερδος; 1,1 ή 0.95?
πορτοφολι μεχρι τα 700ε περιπου..
720p ή 1080p???

ερχεται και το Μουντιαλ φετος και θελω να ετοιμαζομαι...

μεχρι στιγμης εχω κατα νου:
τον Optoma hd67n (ληγει ενας μεθαυριο σε τιμη χωμα στο ebay) αλλα θελει και το 3D-XL για να παιζει 3Δ...
τον Benq w700
τον Benq w1070
τον Optoma hd25

αλλος???

Οι dlp δεν εχουν καλο μαυρο και οσο μεγαλυτερη η φωτεινοτητα τοσο χειροτερο το μαυρο στις σκοτεινες σκηνες.
Επειδη τα μηχανακια εχουν πολυ φως, αν υπαρχουν και αντανακλασεις τοιχων στο μπαλκονι το μαυρο θα μειωθει κι αλλο λιγο.
Τωρα, αν παιζουν μονο αθλητικα που ειναι φωτεινες και οχι σκοτεινες σκηνες οπως στις ταινιες, ισως δεν θα υπαρξει πολυ ιδιαιτερο προβλημα ακομα και στις 84 ιντσες. Πολυ φως ομως σε αυτες τις ιντσες και δεν ξερω αν θα σε κουρασει στα ματια.

Οσον αφορα το 720p ή 1080p θα ελεγα οτι τα μηχανακια στην τιμη τους εχουν πολυ καλη εικονα. Αρα το ιδανικο θα ηταν να χρησιμοποιηθουν και για ταινιες εκτος αθλητικων. Οποτε για αυτο το λογο πλεον καλυτερα θα ηταν να επιλεξεις 1080p, προτεινω το 1080p. Εξαλλου τα νεα μοντελα εκτος της μεγαλυτερης αναλυσης ειναι και βελτιωμενοι και σε αλλα θεματα. Οποτε η οποια διαφορα τιμης απο τα 700 ευρω που εβαλες σαν budget ειναι μικρη για το κερδος που θα εχεις.

Παμε στα της τοποθετησης απο το πανι.

Ο optoma hd67n θα σου δωσει τις 84" (αναλογως του zoom) απο τα 2.88 εως τα 3.16 μετρα.
Ο benq w700 θα σου δωσει τις 84¨(αναλογως του zoom) απο τα 2.87 εως τα 3.18 μετρα.
Ο benq w1070 εχει short throw φακο και για να σου δωσει 84" θα πρεπει να τοποθετηθει (αναλογως zoom) στα 2.14 εως 2,79 μετρα.
Απο τα 3,5 μετρα θα σου δωσει απο 105" εως 137" (αναλογως zoom)
Οποτε καταλαβαινεις οτι ο benq w1070 δεν σου κανει αν η αποσταση τοποθετησης ειναι μη διαπραγματευσιμη.
Ο Optoma hd25 θα σου δωσει τις 84" (αναλογως zoom) απο αποσταση 2.79 εως 3.35 μετρα.

Αυτη την εποχη vfm για τα χαρακτηριστικα τους ειναι ο benq w1070 και ο optoma hd25. Αν δεν σε πειραζει φυσικα ο short throw φακος του w1070.

Συμπληρωματικα να πω οτι το frame interpolation (προσθετα καρε για αποφυγη judder στην κινηση εικονας) ειναι κατι που το εχουν ακριβοτερα μοντελα προβολεων και δυστυχως, αν και στις ταινιες δεν το προτιμουν λογω soap opera effect, στα αθλητικα κρινεται αρκετα απαραιτητο. Ομως κανενας απο τους παραπανω entry level προβολεις δεν διαθετει F.I.

Last edited:
την αποσταση στα 3-3,5μ το πολυ, τη βαζω γιατι αν τοποθετηθει πιο πισω,παραμονευει η καψα που θα παραγει το bbq,2-2,5μ πιο πισω....
84" αναγκαστικα γιατι δεν υπαρxει πεγαλυτερο πλατος και πιστευω πως μια τετοια διασταση σε στυλ μεγαλης τηλεορασης με συστημα 2.0 που θα παιρνει ηχο απο τη δευτερη ζωνη του ενισχυτη θα ειναι μια χαρα για μπαλιτσα με φιλους και ψητα,μπυρες,κλπ...
για ταινιες δε το νομιζω αφου υπαρχει το κυριως συστημα στο σαλονι με βιντεοπροβολη στις 123" και 7.2.....

ηχεια και καλωδια ηχου/εικονας εχω παρει και μενουν μονο ο προβολεας και η οθονη...

ειμαι παντα ανοιχτος σε προτασεις...

Last edited:
Aφου υπαρχει και κυριο συστημα και δεν υπαρχει λογος για ταινιες στο μπαλκονι οπως λες, θα μπορουσες να στραφεις και σε εναν μεταχειρισμενο.
Ναι μεν στους μεταχειρισμενους τιθεται θεμα της εγγυησης που τρεχει ή εχει ληξει και η καταπονημενη λαμπα, αλλα αγοραζεις με μειωμενο κοστος.
Ακομα κι αν ενα μεταχειρισμενο παλαιοτερο μοντελο υπολειπεται σε φως, ειναι κατι που στις 84" δεν θα εχεις ιδιαιτερο προβλημα, ομοιως η ανυπαρξια 3d ειναι αδιαφορη.
Τελος F.I. δεν εχουν ουτε τα παραπανω νεα μοντελα που επελεξες, οποτε ουτε εκει χανεις.
Αν ειναι μονο για ματσακια, ισως ενα παλαιοτερο μοντελο (εστω και 720p) σε πολυ καλη τιμη, ή ενας νεος 720p (αλλα η διαφορα τιμης δεν θα ειναι χαωδης απο τους 1080p)
να ειναι πιο σωστη οικονομικα περιπτωση αυτη την εποχη αν προκειται μονο για τους αγωνες.

Εσυ ξερεις καλυτερα τι ζητας απο εικονα, και αν αξιζει να δωσεις το κατι παραπανω.!

το εχω σκεφτει και εγω αφου θα ειναι part time συστημα,αρα η οικονομια χρηματος ειναι θεμιτη...
γιαυτο αλλωστε ρωταω και για τον οπτομα 67n που ληγει σε χτυπημα αυριο και να παει το πολυ 250ε.... σχεδον καινουργιος ειναι...
το 3Δ οντως ειναι σχεδον αδιαφορο σε αυτην την περιπτωση...
σε τηλεοπτικο σημα ειτε επιγειο ειτε δορυφορικο, το 720p ειναι πιστευω αρκετο...
απλα οι χαμηλης τιμης 1080ρηδες εχουν κλεισει σημαντικα τη ψαλιδα...

εχεις καποια αλλη προταση;

Για τέτοια χρήση προσωπικά λέω μελλοντικά να χρησιμοποιήσω τον epson tw 680 που τώρα έχω ευχή και κατάρα στο σαλόνι. Όταν με το καλό τον αλλάξω, μπαίνει στο κουτί για να περιμένει το καλοκαίρι στο εξοχικό στη μπαλκονάρα και του χρόνου στο νέο σπίτι στη μπαλκονάρα. Δε χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από εναν 720P για αυτή τη δουλειά. Όσο για φωτεινότητες κλπ το κάδρο των 82 ιντσών μου το βγάζει με αξιοπρέπεια σε οθόνη με gain 0.6 o συγκεκριμένος προβολέας με άνεση, Πόσο μάλλον οι dpl. Μη μασάς. Ότι βρεις φτηνότερο σε καλή κατάσταση λάμπας σε μτχ. Εγώ αυτό θα έκανα. Και με τα λεφτά που μένουν πάρε κανένα αυτοενισχυόμενο ηχειάκι εξωτερικού χώρου.

Δώσε βάση και στην ευκολία τοποθέτησης. Στο μπαλκόνι δε λέει να κάνεις ταρζανιές για μόνιμη τοποθέτηση. Στήνεις εύκολα και ξεστήνεις εύκολα. Ότι και να ναι δεν είναι να μένει έξω μόνιμα στηριγμένο. Βάζεις-βγάζεις και προβάλλεις σε τοίχο. Άντε και καλές μπύρες!

Απάντηση: Re: προβολεας για μπαλκονι....

το εχω σκεφτει και εγω αφου θα ειναι part time συστημα,αρα η οικονομια χρηματος ειναι θεμιτη...
γιαυτο αλλωστε ρωταω και για τον οπτομα 67n που ληγει σε χτυπημα αυριο και να παει το πολυ 250ε.... σχεδον καινουργιος ειναι...
το 3Δ οντως ειναι σχεδον αδιαφορο σε αυτην την περιπτωση...
σε τηλεοπτικο σημα ειτε επιγειο ειτε δορυφορικο, το 720p ειναι πιστευω αρκετο...
απλα οι χαμηλης τιμης 1080ρηδες εχουν κλεισει σημαντικα τη ψαλιδα...

εχεις καποια αλλη προταση;

H τιμη ειναι δελεαστικη απο τη μια, αλλα διαβαζω οτι το rbe ειναι σχετικα ορατο και πολυ φοβαμαι οτι στις 84 ιντσες με παραπανω φως, θα ειναι πιο ενοχλητικο.
Δεν ξερω ποσο ευαισθητος εισαι στο rbe. (Καθως και η παρεα σου)

Πιστευω ομως οτι ακομη κι αν εχει πολυ φως, με ενα πανι 0.8 Gain θα ερθει στα ισια του καλυτερα. (εξαρταται ποσες ωρες εχει η λαμπα του, ποσο θα πεσει το φως με ενα στοιχειωδες καλιμπραρισμα/ρυθμισεις)

Που ειναι και αυτος ο "νουμερακιας" ο χατζηγεωργιου να βαλει κατω τα κομπιουτερακια του να μας πει. ?

Μα ποση τουρτα εφαγε στα γενεθλια του AVCLUB που εξαφανιστηκε ετσι. ?
f080.gif

Ασε που τωρα μου ηρθε στο μυαλο παλι το BBQ που θα κανεις. Αν γινεται σχετικα ταυτοχρονα, μηπως με κανεναν αερα η καπνα πηγαινει μεσα στο μηχανακι.! (υπο αυτη την εννοια, δεν λεει και για ακριβο μηχανημα. Εσυ ξερεις βεβαια καλυτερα χωροταξικα το χωρο σου και τι ....ακολασιες εχεις σκοπο να κανεις με τα κοψιδια.) :flipout:

Last edited:
κοιτα,για προβολι και οθονη,δε βιαζομαι...
το θεμα ειναι να στηθει μεχρι το Μαρτη,και τους 8 του Ch.League....
απλα αν προκυψει κατι καλο δε θα πω οχι... αλλωστε υπαρχουν πολλα αλλα να αγοραστουν για τα αλλα συστηματα στο σπιτι...
η κουβεντα γινεται για να διαπιστωσω τι ειναι καλυτερο σ'αυτην την περιπτωση..
dlp or lcd? 720p or 1080p?
θετικο ή αρνητικο κερδος οθονης?

κοίτα, αν θέλεις σοβαρά να το ψάξεις τόσο πολύ και να βάλεις και οθόνη κλπ, το gain της οθονης είναι μάλλον ότι είναι και τα καλώδια στο δικάναλο. Το fine tuning δηλαδή μόνο που εδώ θα έχει πολύ σημαντικότερο μερίδιο στο τελικό αποτέλεσμα. Για μένα είναι πάντα μεγαλύτερης σημασίας η ευκολία σε αυτά οπότε θα έψαχνα κάτι μτχ με lens shift (δλδ lcd) αφού hidef συνθήκες με τη λάμπα της ΔΕΗ δε βγαίνει. Ενδεικτικά βέβαια αν έχεις την άνεση να κάνεις μια φωτομέτρηση στο μπαλκόνι σίγουρα θα βοηθούσε τους guru του forum... Τώρα από σήμα... τον παλιό καλό καιρό η erthd νομίζω ότι προέβαλε σε fullhd τους αγώνες του mundial. τώρα δεν ξέρω τι θα παίξει και ούτε έχω nova ή κάτι τέτοιο. Πάντως από το upscale μην περιμένεις και θαύματα. Από κίνηση τώρα που μάλλον σε νοιάζει το περισσότερο ειλικρηνά δεν έχω ιδέα αλλά μάλλον αυτός μαζί με το lens shift πρέπει να είναι οι σημαντικοί παράγοντες και το θέμα κάδρου και φωτεινότητας πανιού το βλέπεις στη συνέχεια σε σχέση με τον προβολέα που βρίσκεις

Απάντηση: Re: προβολεας για μπαλκονι....

κοιτα,για προβολι και οθονη,δε βιαζομαι...
το θεμα ειναι να στηθει μεχρι το Μαρτη,και τους 8 του Ch.League....
απλα αν προκυψει κατι καλο δε θα πω οχι... αλλωστε υπαρχουν πολλα αλλα να αγοραστουν για τα αλλα συστηματα στο σπιτι...
η κουβεντα γινεται για να διαπιστωσω τι ειναι καλυτερο σ'αυτην την περιπτωση..
dlp or lcd? 720p or 1080p?
θετικο ή αρνητικο κερδος οθονης?

Εξαρταται.!
Ενα μοντελο (ειδικα μεταχειρισμενο με πεσμενη λαμπα) που βγαζει λιγο φως ή εστω σχετικα ικανοποιητικα στις 84" θα μπορουσε να βοηθηθει με θετικο κερδος οθονης, μιας και τα αθλητικα ειναι ωραια με vivid και ζωντανα/φωτεινα χρωματα. (ειδικα αν τα fl στο πανι ειναι λιγα ή οριακα λιγα)
Σε ενα μοντελο με πολυ φως , ειδικα στις 84" αν μιλαμε και για μοντελο dlp οπου εχει θεμα με rbe, μια οθονη 0.8 gain ή ενα nd2filter (για να αφαιρεθει οταν πεσει η λαμπα) επισης μπορει να βοηθησει. ( ΑΝ υπαρξει θεμα rbe και διαπιστωθει εκ των υστερων)

Οποτε, προφανως αναλογα τον προβολεα και το φως που θα δινει, θα κανεις και τις υπολοιπες επιλογες σου για εναν καλο συνδιασμο.

Οσον αφορα το 720p/1080p δεν ξερω απο που θα προβαλεις υλικο και αν αυτο θα ειναι τηλεοπτικο ή HD αγωνες.
Απο τη μια στις 84" το 720p δεν ειναι απαγορευτικο.
Απο την αλλη, οπως βλεπεις εφτασε η εποχη που μιλαμε και για 4Κ. Και για ψυχολογικους λογους ενα 1080p ακουγεται καλυτερο.!
Πιστευω οτι αυτο θα το κρινει η αποφαση σου για το ποσα θα ξοδεψεις.

Για frame interpollation δεν σχολιαζω, γιατι θα εκτοξευτει το budget πολυ.
Και οσο κι αν ειναι MUST, δεν ξερω αν θες να δωσεις τα χρηματα επειδη θα βλεπεις περιστασιακα.

Last edited:
O garfield θα χρησιμοποιει τον προβολεα μονο για αθλητικα δρωμενα.! Οποτε προφανως η πηγη δεν θα ειναι pc ωστε να χρησιμοποιηθει SVP.!

Αν μιλαμε για ταινιες και (δυνατο) pc, τοτε ναι, το svp ειναι η λυση για οσους προβολεις δεν διαθετουν F.I.

edit:
Με προλαβε ο γκαλης.!

η χρηση οθονης χειροκινητης ή ηλεκτρικης (διαφορα της ταξεως των 200-250ε) ειναι μονοδρομος μιας και η τοποθετηση της φοράς προβολης δεν εχει τοιχο....

υπολογιστης δε θα ειναι συνδεδεμενος οποτε αναζητηται η απλη λυση.

τηλεοπτικο σημα ειτε απο επιγειο ειτε απο δορυφορικο σημα και κατα 80-90% αθλητικου περιεχομενου,οσο το status παραμενει εργενικο....

στραφηκα περισσοτερο σε benq & optoma μιας και αυτων των εταιριων τα entry level προβολακια κυριως σε 720p δειχνουν πως ειναι δυνατα για τη χρηση και τη διασταση που τα θελω.
συμφωνα με το Projection Calculator Pro,βγαζουν μεγαλη φωτεινωτητα στις 84" απο μικρη αποσταση και αν δεν κανω λαθος οταν θα πεφτει το σκοταδι,ακομα και με τα φωτα της πολης τριγυρω θα ειναι υπεραρκετο...
rbe προβλημα δεν εχω και ουτε οι περισσοτεροι απο τους φιλους μου που εχουν ερθει και εχουν δει προβολη στο σπιτι μου,μιας και παιζω με dlp. (optoma hd70).
το 4Κ που λεμε πως ειναι προ των πυλων νομιζω πως ειναι ακομα πολυ μακρια (οικονομικη) ακομα και για κυρια χρηση,ποσο μαλλον για καλοκαιρινη αθλητικη θεαση...
ζητουμενο ειπαμε πως ειναι η χαλαρη διαθεση και οχι το ξεψειρισμα των πιξελ....
μια μεγαλη θερινη τηλεοραση θελω να φτιαξω με συνολικα 1200 - 1500ε περιπου...
720p νομιζω πως γι'αυτη τη χρηση ειναι υπερ-αρκετα και ειδικα στην Ελλαδα οπου το αθλητικο HD ειναι εξτρα,και η συζητηση για το 1080p γινεται μονο επειδη την τελευταια χρονια εκλεισε δραματικα η ψαλιδα των τιμων με την εμφανιση του 1070 και του 25 απο benq & optoma...

πιανω τον εαυτο μου να ζηλευει μια καφετερια στη γειτονια μου,που προβαλει στον τοιχο αθλητικα με ενα optoma 750gt και αυτο ειναι που θελω να φτιαξω και εγω και να το απολαμβανω μονος η με παρεα...

Last edited:
garfield, μου φαίνεται οτι τσάμπα ψηρίζεις τη μαϊμού.
Εδώ και 5 χρόνια βλέπουμε θαυμάσια ποδόσφαιρο από έναν Optoma 65 (κόστος 640 ) σε μιά οθόνη 2μΧ2μ των 90 .
Τι gain μου λέτε και 4Κ ρε παιδιά;
Εγώ θα σούλεγα να μην δ´ψσεις πάνω από 8-9 κατοστάρικα για προβολέα - οθόνη και ηχοσύστημα συνολικά. Μια χαρά είναι για ταράτσα, κι οχι μόνο γιοα ποδόσφαιρο, με κάποιους μικροσυμβιβασμούς βλέπεις κι όσες ταινιούλες θές.

Δεν διαφωνω καθολου.
Απλα επειδη οι τιμες εξαρτωνται απο αγορες εσωτερικου-εξωτερικου , επισημες εγγυησεις ή οχι , διαφορες τιμων κλπ, υπαρχει περιπτωση ενα καινουργιο (οχι μεταχειρισμενο) προβολεα 720p που θα διαλεξεις να σου βγει 100-150 ευρω μονο φθηνοτερος απο εναν π.χ. 1080p dlp με dark chip 4 , κλπ κλπ.
Υπο αυτη την εννοια λοιπον αναφερα οτι αν συγκιριακα καταληξεις σε δυο μοντελα με μικρη διαφορα τιμης, προτιμησε το 1080p.

Tωρα αγορα απο εξωτερικο, προβολεα νεου μεν, αλλα παλιου μοντελου 720p, οπου βρισκεις τιμη χωμα (π.χ. 250 ευρω που ανεφερες) δεν το συζητω καθολου.
Αν πληρωσεις εστω και τα μισα χρηματα και δεν εχεις ιδιαιτερες απαιτησεις, στρεψου στον φθηνοτερο, απο τη στιγμη που οι προδιαγραφες του σε καλυπτουν.!

Το σιγουρο ειναι οτι μπαλκονατο, θερινο, θα το ευχαριστιεσαι.!
Μη σου πω οτι θα πετας και καμια ταινιουλα και σειρα με τα σνακσ και τα κοψιδια με τη δροσουλα και θα την καταβρισκεις.!

Kαι ανεφερες κατι που μου ειχε διαφυγει εντελως.
Τα φωτα της πολης και οι ωρες μεταδοσης των οποιων αγωνων, σημαινουν οτι χρειαζεσαι το πολυ φως για να μην ξεπλενεται η εικονα.
Τωρα, δεν ξερω αν στα συγχρονα μηχανακια των 2000 lumens (λιγοτερων οταν ρυθμιστουν) φτανουν και περισσευουν στις 84" ή χρειαζεται και οθονη θετικου κερδους.

Δεν εχω εμπειρια απο μπαλκονο καταστασεις. Μονο κατι προβολεις σε καφετερειες, παλια μηχανακια με λιγο φως που εχουν θολη και ξεπλυμενη εικονα.

Σιγουρα ατομα που εχουν βγαλει προβολεα σε εξωτερικο χωρο, και εχουν επιγνωση απο απογευμα, σουρουπο, δημοτικα φωτα κλπ φωτα θα ξερουν να σου πουν περι φωτος εμπειρικα, αν χρειαζεται παραπανω gain η οθονη, ή γινεται δουλεια και με gain 1.