Προβολεας και πανι με 1500-2000Ε

Χιούστον

Supreme Member
19 November 2006
4,862
Δίπλα στον economides...
Καλησπερα φιλοι μου!
Εδω και δυο εβδομαδες περιπου πηρα το hd-dvd player του xbox360 μαζι με το King-kong.Ηταν η πρωτη μου ουσιαστικη (εκτος απο κατι hd clips) επαφη με high definitιon και ομολογω οτι ενθουσιαστηκα.Και ας το ειδα σε μια samsung 26 1080i.
Οποτε μου εχει καρφωθει στο μυαλο να παρω ενα προβολεα. Το budjet με το πανι ειναι 1500 ευρω ισως και 2000 με λιγο ζορι.

Ερωτηση 1η:
Απο οτι καταλαβαινω παω για 720p.Η μηπως να περιμενω να πεσουν οι τιμες 1080p?Θα αργησει αυτο?Αν και εχω την εντυπωση οτι θα παθω τετοια πλακα με το 720p που δεν θα το σκεφτομαι το 1080p.

Ερωτηση 2η:Τι προβολεα να κοιταξω?Μαρκα κτλ.

Ερωτηση 3η:Για αποσταση θεασης γυρω στα 3-4 μετρα στις ποσες ιντσες προβαλω?

Ερωτηση 4η: Με προβληματιζει λιγο η εγκατασταση.Καρφωμα στο ταβανι κτλ.Υπαρχει αλλη λυση?

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!
Φιλικα,
Μιχαλης

1) Με αυτο το μπατζετ αλλα και με βαση τις μικρες διαφορες μεταξυ 720p & 1080p ναι πας για 720p με φορα και χωρις να το σκεφτεσαι.....το επομενο σου βημα δεν θα ειναι 1080p αλλα κατι καλυτερο.....

2) κοιτα καναν sony (εχουν προβληματακια αλλα καλη εικονα οι ατιμοι) καναν epson και αν δεν σε ενοχλει το rainbow effect καναν BenQ.....

3) εγω στα 4 μετρα βλεπω στις 105' και ειμαι μια χαρα και χανομαι ....αλλα οχι πιο κοντα.....δε θα συνιστουσα λιγοτερες ιντσες αν εχεις τα 4 μετρα γιατι σε λιγο καιρο θα σου φαινεται σαν τηλεοραση.....

4 ) ειναι τετοια η ευκολια να μην τον εχεις μεσα στα ποδια σου που θα σου ελεγα καρφωσε τον στο ταβανι....θα ζοριστεις μια φορα αλλα το να βλεπεις ταινια πρεπει ναναι πανω απο ολα ευκολια οχι βασανο βαλε βγαλε.........

Κοιτα τον εξαιρετικο Panasonic PX100E.. 720p, εξαιρετικη εικονα και συμπεριφορα αναλογη με dlp σε οτι εχει να κανει με το κοντραστ και την ανυπαρκτη ορατοτητα των πιξελς. Στα 1400-1500Ευρω.. και ενα αξιοπρεπες πανι με 350-450...
Eγω στα 3.9 μετρα βλεπω 97" 16:9 και θα ηθελα κι αλλο... Γενικα νομιζω οτι εχει βαση αυτο που λενε πολλοι εδω μεσα, οτι παρε οθονη τοσο μεγαλη οσο χωραει ο χωρος σου, γιατι ενω στην αρχη ακομα και μια 80" θα σε εντυπωσιασει, αυτη η αισθηση του εντυπωσιακου χανεται μεσα στις πρωτες 1-2 ταινιες και θες κι αλλο!!

Σε αυτα τα χρηματα μαλλον για 720p σε βλεπω.
Ενας προχειρος υπολογισμος εχει ως εξης:
προβολεας ~1000ε
πανι ~ 300ε
καλωδιο HDMI ~100e το 10μετρο.
Βαση οροφης ~ 150ε
Συνολο ~ 1550ε.
Προσωπικα ειμαι φαν των LCD προβολεων αφου ειναι πολυ εντονο το rainbow που βλεπω ακομα και σε ακριβους DLP προβολεις. Σε LCD προβολεις προτεινω τον φθηνοτερο που θα βρεις απο αυτους που εχουν το D5 πανελ και νομιζω οτι αυτος ειναι ο epson tw700. Ο συγκεκριμενος εχει πολυαγοραστει απο πολλα μελη του φορουμ και θα σου πουν εντυπωσεις (εγω εχω τον sanyo Ζ4 και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος). Σιγουρα πριν παρεις προβολεα καλο ειναι να τον δεις να παιζει πρωτα καπου.
Απο πανια υπαρχουν πολλα σε αυτην την κατηγορια τιμης. Τα πτυσσομενα βεβαια εχουν προβλημα με τις ζαρες που εμφανιζουν αργα ή γρηγορα. Εδω θα σου προτεινα κατι σε σταθερη οθονη (ανεβαινει ή τιμη) ή ακομα και προβολη στον τοιχο αν υπαρχει "καθαρος" τοιχος στην θεση που θα προβαλεις. (Εγω επελεξα την λυση του τοιχου αφου η δοκιμη που εκανα με πανι με απογοητευσε)
Απο καλωδια HDMI βρισκεις στα 100ε, 10μετρα που μεταφερουν ανετα 720p. ( Εδω με το supra ειμαι ΟΚ). Για παραπανω αναλυση πας σε πολυ πιο ακριβα καλωδια.
Για βασεις οροφης βρισκεις πολλες. Εμενα με βολεψε μια της vogels. Ειναι πολυ μεγαλη ανεση να εχεις τον προβολεα κρεμασμενο και να μην εισαι διαρκως στο μαζευε απλωνε καλωδια. Κεντραρε την οθονη κλπ προβληματα που θα συναντας αν τον εχεις σε τραπεζακι. Εναλλακτικα μπορεις να τον τοποθετησεις σε ραφι στον τοιχο αν βολευει η διαταξη του χωρου.

Παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις!
Οποτε παω για 720p και ξεχναμε το αλλο προς το παρων.....
Εχω διαβασει κατα καιρους για διαφορες DLP/ LCD, rainβοw ktl αλλα ομολογω οτι ειμαΙ ασχετος με το θεμα....
Δεν νομιζω οτι στα λεφτα που διαθετω μπορω να κανω και επιλογη, απλα θελω ενα καλο προβολεα σε αυτα τα λεφτα....
Η ρυθμιση ποσο μεγαλη θα ειναι η οθονη, ειναι απλη?Δηλαδη υπαρχει ενα μενου που λες" εγω βλεπω στα 4 μετρα και θελω 80 ιντσες?"....sorry για τις χαζες ερωτησεις αλλα οπως σας ειπα ειμαι λιγο ασχετος!
Τον τοιχο τον εχω!!μηπως να γλιτωνα το πανι και να εβαζα τα λεφτα στο προβολεα?Ειναι καλυτερη η προβολη σε τοιχο?
Ο epson ειναι σιγουρα στις επιλογες...Ειναι ευχαριστημενοι οι κατοχοι του?Ισως καποιον optoma..??
Ευχαριστω και παλι!
Νασται καλά!

Last edited:
Αν εχεις τον τοιχο μη το σκεφτεσαι καθόλου... σφιξε λιγο το ζωναρι και ..... βουρ για τον επσον.....

τον 1000ρη ομως !!!!!

O τοιχος ειναι καλη επιλογη αλλα οχι ως εχει. Δηλαδη πρεπει να τον βαψεις με ειδικο υλικο το οποιο δεν ειναι και ο,τι φθηνοτερο. Το καλυτερο που εχεις να κανεις κατ εμε αφου εχεις τοιχο ειναι να παρεις σταθερο πανι. Και σχετικα πιο οικονομικα θα σου βγει, και θα γλυτωσεις το θεμα ζαρες.
Κι απο κει και περα υπαρχουν απειρες ιδεες για το πως μπορει κανεις να το κανει να φαινεται και ωραια οταν δεν προβαλεις, οπως πχ.. κουρτινακια κλπκλπ..

Για το αν βλεπεις rainbοw ή οχι μονο με δοκιμη θα το μαθεις. Βρες καποιον με DLP προβολεα και κατσε δες μια ταινια αν αρχισεις και βλεπεις πολυχρωμες λαμψεις τοτε καλως ηρθες στο κλαμπ. Ειναι πιο εμφανες οταν βλεποντας το εργο "παιζεις" με τα ματια και κοιτας δεξια - αριστερα.
Το μεγεθος του καδρου εξαρταται κυριως απο το ποσο μακρια θα τοποθετηθει ο προβολεας απο τον τοιχο ή την οθονη. Φαντασου σε εναν κωνο να αυξομειωνεις το υψος του, τοτε αντιστοιχα μεταβαλεται και η βαση του. Εχει και ενα ζουμ ο προβολεας με το οποιο μπορεις να αλλαξεις το μεγεθος του καδρου. (Αυτο προτιμω να το εχω καπου στην μεση).
Ο τοιχος σιγουρα ειναι χειροτερος απο μια καλη οθονη. Ειναι ομως συγκρισιμος με μια μετρια οθονη. Αρκει να ειναι σπατουλαρισμενος και επιπεδος.

Από προβολέα πας σε Epson 700 που τον έχω και εγώ και είναι άψογος, ή στον επίσης πολύ καλό Sanyo Z5 που τον έχει πάρει πρόσφατα γνωστός μου και έχει και σύστημα καθαρισμού των πάνελς από τη σκόνη που το κάνει ο ίδιος ο χρήστης. (Με 400 περίπου ευρώ παραπάνω από τον Epson όμως και την ανάγκη περισσότερων ρυθμίσεων στην εικόνα, μόλις βγει από το κουτί, για να αποδώσει όπως ο Epson)... :antlers:

Όσο για το θέμα της στήριξης, αν ΔΕΝ θες να τον κρεμάσεις στο ταβάνι, προτίμησε να φτιάξεις ένα μικρό ραφάκι με πορτάκια και να το κρεμάσεις στον τοίχο και εκεί να έχεις μόνιμα τον προβολέα, και να το κλείνεις όταν δεν προβάλεις, έτσι ώστε να είναι ο προβολέας προστστευμένος από τη σκόνη και να μην φαίνεται κιόλας .... :grandpa:
Φυσικά θα το φτιάξεις λίγο πιο μεγάλο από τις διαστάσεις του προβολέα, για να έχεις χώρο πίσω για τα καλώδια, και για να εξαερίζεται κιόλας όταν δουλεύει ! Το κόστος είναι αμελητέο. Το δικό μου στοίχησε μόνο 35 ευρώ. Δες το και πάρε μια ιδέα ... Καλώς ήρθες στον χώρο της βιντεοπροβολής ! :BDGBDGB53:

P3170059.jpg

P3170060.jpg

Διονυση επειδη βλεπω εχεις μια φοβια με τη σκονη ισως ειναι καλυτερα να μη σκεπαζεις τον προβολεα με υφασμα... αποροφα την οποια σκονη και οταν το μετακινεις ειναι χειροτερα αφου τιναζεται κοντα στις γρυλλιες του προβολεα... κατι σε αντιστατικο (καλυμα οθονης υπολογιστη) θα ηταν ισως προτιμοτερο.

Διονυση επειδη βλεπω εχεις μια φοβια με τη σκονη ισως ειναι καλυτερα να μη σκεπαζεις τον προβολεα με υφασμα... αποροφα την οποια σκονη και οταν το μετακινεις ειναι χειροτερα αφου τιναζεται κοντα στις γρυλλιες του προβολεα... κατι σε αντιστατικο (καλυμα οθονης υπολογιστη) θα ηταν ισως προτιμοτερο.
Thanks! Θα δοκιμάσω με αντιστατικό κάλυμα! :antlers:

Σε ότι αφορά την φοβία με τη σκόνη, ΔΕΝ είμαι σίγουρος αν πρόκειται απλά για φοβία, ή για πραγματικό φόβο, αλλά με τόσα περιστατικά που έχω διαβάσει σε πολλά φόρουμς και περιοδικά για κοιλίδες σκόνης στην οθόνη κλπ... ΔΕΝ θα ήθελα να το ρισκάρω σε καμία περίπτωση ..... :grandpa:

Ένας από τους λόγους που συντελεί σε αυτό, είναι ότι μένω έπαρχία, και σε περίπτωση που χρειαστεί να πάει για service λόγω σκόνης το μηχάνημα, θα πρέπει με δικά μου έξοδα να το στείλω Αθήνα, (όπως και το παρέλαβα) ΧΩΡΙΣ να είμαι μπροστά για να τους πω τι φταίει, στη συνέχεια να πάει Ιταλία, μετά να ξανάρθει Αθήνα, ΚΑΙ ΠΑΛΙ να μου το στείλουν σπίτι μου ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ....

Λόγω του ότι δεν θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, φυλάω τα ρούχα μου για να έχω τα μισά ..... :grandpa:

Παιδια τελικα δεν κρατηθηκα και πηρα τον optoma HD70.
Τον πηρα απο το πλαισιο 899 ευρω. Τις τελευταιες εβδομαδες επεσε η τιμη.Οποτε γλιτωσα και καποια χρηματα.Προς το παρων προβαλω στο τοιχο 100 ιντσες περιπου.

Η εικονα στα ματια μου εξωπραγματικη. Αλλη φαση τελειως. Ειδα το king-kong και επαθα ενα ψιλοσοκ. Σκεφτειτε οτι ειναι ο πρωτος μου προβολεας, δεν ειχα δει ετσι και αλλιως αλλες φορες (ισως μια - δυο) και ειδα και hd.....Επαθα.......Με εντυπωσιασαν ιδιατερα τα χρωματα.Κανονικη ταινια σημερα.....

Ηθελα να ρωτησω αν ο προβλεας εχει ενα test pattern ας πουμε για να ρυθμιζεις με ακριβεια το zoom.Η το κανεις με το ματι?
Εχετε να προτεινετε κατι με τις ρυθμισεις του (ειναι και πολλες). Κυριως οσοι ηδη τον χρησιμοποιητε?
Ευχαριστω για τις συμβουλες σας!
Μιχαλης

Καλοριζικος.... πολυ καλη επιλογη.... για ρυθμισεις σιγουρα θα σου πουν οι αρκετοι κατοχοι... ειδικα σε ξενα σαιτ υπαρχουν σελιδες και σελιδες ρυθμισεων.

Thanks! Θα δοκιμάσω με αντιστατικό κάλυμα! :antlers:

Σε ότι αφορά την φοβία με τη σκόνη, ΔΕΝ είμαι σίγουρος αν πρόκειται απλά για φοβία, ή για πραγματικό φόβο, αλλά με τόσα περιστατικά που έχω διαβάσει σε πολλά φόρουμς και περιοδικά για κοιλίδες σκόνης στην οθόνη κλπ... ΔΕΝ θα ήθελα να το ρισκάρω σε καμία περίπτωση ..... :grandpa:

Ένας από τους λόγους που συντελεί σε αυτό, είναι ότι μένω έπαρχία, και σε περίπτωση που χρειαστεί να πάει για service λόγω σκόνης το μηχάνημα, θα πρέπει με δικά μου έξοδα να το στείλω Αθήνα, (όπως και το παρέλαβα) ΧΩΡΙΣ να είμαι μπροστά για να τους πω τι φταίει, στη συνέχεια να πάει Ιταλία, μετά να ξανάρθει Αθήνα, ΚΑΙ ΠΑΛΙ να μου το στείλουν σπίτι μου ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ....

Λόγω του ότι δεν θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, φυλάω τα ρούχα μου για να έχω τα μισά ..... :grandpa:
Ο τρόπος που τον προστατεύεις πάντως είναι παντελώς ανορθόδοξος.

Ο προβολέας ʽτραβάειʼ αέρα από κάτω οπότε το πανί που έχεις βάλει όχι μόνο δεν κάνει δουλειά αλλά αντίθετα είναι σαφώς χειρότερο καθώς απλώς μεταφέρει σκόνη στο ντουλάπι την οποία αργά ή γρήγορα (ακόμα και δεδομένου ότι αφαιρείς το πανί) θα ʽτραβήξειʼ ο προβολέας.

Δεδομένου ότι τον έχεις στο ντουλάπι, η γνώμη μου είναι δεν χρειάζεται καμία επιπλέον προστασία παρά μόνο ένα προσεκτικό ξεσκόνισμα (του ντουλαπιού και των πλαστικών μερών του προβολέα - προσοχή όχι του φακού γιατί αυτά τα πανάκια αφήνουν υπολείμματα ελαιώδους ουσίας) με πανάκια τύπου swiffer μία φορά την εβδομάδα.

Να ξέρεις ότι τα προβλήματα της εισροής σκόνης εμφανίζονται η σε πολύ βεβαρημένο περιβάλλον ή όταν πας να καθαρίσεις το φιλτράκι και δεν είσαι προσεκτικός και στο ενδιάμεσο μπει σκόνη στο μηχάνημα.

Με την θέση όμως που βρίσκεται (ντουλάπι) δεν πρέπει να ανησυχείς για τα παραπάνω και λογικά δεν θα χρειαστεί να καθαρίσεις και ποτέ το φιλτράκι.

Last edited:
Καλημερα φιλοι μου!
Χτες ειδα και ενα dvd.Ιδιες εντυπωσεις.Πολυ καλη εικονα, οχι φυσικα σαν του hd-dvd, αλλα εξαιρετικη για τα δικα μου κριτηρια.
Μπορει καποιος να βοηθησει με τις ρυθμισεις?
Πως ζουμαρουμε με ακριβεια?Υπαρχει καποιο test screen στον προτζεκτορα?
Οποιαδηποτε αλλη συμβουλη σε ενα ασχετο δεκτη..:)
Ευχαριστω πολυ!

Καλημερα φιλοι μου!
Χτες ειδα και ενα dvd.Ιδιες εντυπωσεις.Πολυ καλη εικονα, οχι φυσικα σαν του hd-dvd, αλλα εξαιρετικη για τα δικα μου κριτηρια.
Μπορει καποιος να βοηθησει με τις ρυθμισεις?
Πως ζουμαρουμε με ακριβεια?Υπαρχει καποιο test screen στον προτζεκτορα?
Οποιαδηποτε αλλη συμβουλη σε ενα ασχετο δεκτη..:)
Ευχαριστω πολυ!

Καλές θεάσεις.-bye-

Αν μπορείς κάνε pause σε υπότιτλους και εκεί κάνε το focus βλέποντας την εικόνα από πολύ πολύ κοντά.
Για το ζουμ είναι δικό σου θέμα τι σ' αρέσει.

Re: Απάντηση: Προβολεας και πανι με 1500-2000Ε

...Εχετε να προτεινετε κατι με τις ρυθμισεις του (ειναι και πολλες). Κυριως οσοι ηδη τον χρησιμοποιητε?
Ευχαριστω για τις συμβουλες σας!
Μιχαλης

Μιχαλη πρωτα κοιτα εδω...

www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=7888

και μετα εδω...

www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=10174http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=7888

Παιδια ευχαριστω παρα πολυ!Νασται καλα!

Αλλη μια ερωτηση για τις ρυθμισεις.Δεν πρεπει κανονικα να εχω ξεχωριστες ρυθμισεις για hd-dvd και dvd?Και να αλλαζω αναλογα με το τι βλεπω?Γενικως οι ρυθμισεις που θα κανω για dvd ας πουμε θα παιζει καλα ΟΛΑ τα dvd?

Ευχαριστω πολυ και παλι!:grinning-smiley-043

Καλές θεάσεις.-bye-

Αν μπορείς κάνε pause σε υπότιτλους και εκεί κάνε το focus βλέποντας την εικόνα από πολύ πολύ κοντά.
Για το ζουμ είναι δικό σου θέμα τι σ' αρέσει.

Παναγιωτη focus εννοουσα με το zoom.Ουτε την ορολογια δεν ξερς ακομα...:flipout: