Προβολέας με δύσκολα χαρακτηριστικά

tympos

New member
26 January 2011
6
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το forum το οποίο αγνοούσα μέχρι σήμερα, αλλά διαπιστώνω ότι είναι ένας χώρος με ανθρώπους με πολύ μεράκι στο αντικείμενο.
Ζητώ τη βοήθειά σας για την αγορά προβολέα, με κάποια χαρακτηριστικά. Αν πήγαινα κατευθείαν σε μαγαζί με ηλεκτρονικά θα μου δίνανε ότι είχαν περίσσευμα, αν πάλι έψαχνα μόνος μου θα έκανα 3 μήνες να βρω αυτό που ψάχνω...
Στο ζητούμενο: Θέλω να αγοράσω προβολέα για το σαλόνι του σπιτιού μου, όμως λόγω πολύφωτου θα τον βάλω σε σημείο που πρέπει να πετάει λοξά το φως. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα είναι και στο ταβάνι, οπότε πρέπει να πετάει το φώς και προς τα κάτω. Με άλλα λόγια πρέπει ο προβολέας να έχει ρύθμιση τραπεζείου (νομίζω keystone το λένε σε κάποιους) τόσο οριζόντια, όσο και κάθετα. Η απόσταση του προβολέα (προβολή στον τοίχο) είναι περίπου 4μ. Το κέντρο της προβολής θα είναι περίπου 2,5μ αριστερά, άρα μιλάμε για απόσταση (διαγώνιο) περίπου 4,70. Χωρίς να υπολογίζουμε το πάνω-κάτω. Υπάρχει άραγε προβολέας που να μπορεί να ρυθμιστεί σωστά ώστε η "οθόνη" να είναι ορθογώνιο?
Επίσης θέλω να είναι πολύ καλή σε ανάλυση (full hd?, 1080p? ούτε ξέρω πως τα λένε).
Το σαλόνι είναι ανατολικό, επομένως πλην του πρωινού δεν έχει και τρελό φως, οπότε φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται τρελή φωτεινότητα.

Συγγνώμη που σας κούρασα αλλά θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων αν μπορούσατε να μου προτείνετε 2-3 προβολείς μαζί με πανί στην τιμή max 1900-2000 (αν υπάρχουν!!!).

Υ.Γ. Έχω προνοήσει να βάλω ρεύμα για πανί (να ανεβοκατεβαίνει). Μήπως αν βάλω γυψοσανίδα μόνιμα θα είναι καλύτερα???

Και πάλι ευχαριστώ!!!

Καλησπέρα.

Ας πάμε ένα-ένα και με τη σειρά...

Βασικά, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι ένας προβολέας που να διαθέτει οριζόντια και κάθετη μετατόπιση φακού (lens shift) σε ζώνη τιμής των 1500 - 2000 Ευρώ. Δώσε μας λίγες παραπάνω πληροφορίες. Πόσες ίντσες πανί θέλεις να ανοίξεις (πλάτος, ύψος σε εκατοστά)? Πόσο ύψος έχει το ταβάνι? Ποια θα είναι η απόσταση του προβολέα από το πανί και ποια η απόσταση θέασης?

Καλώς ήλθες στο φόρουμ!

lens shift ειναι αυτο που χρειαζεσαι.Το εχουν ολοι σχεδον οι lcd/dila και μαλιστα με αρκετα μεγαλα ορια.Πηγαινε στο site της epson και την panasonic (πχ panasonic 4000 και epson 5500/3600) .
Εχουν στοιχεια για αυτο που ζητας.Αν ζητας μεγαλη μετακινηση φακου (πχ πανω απο 50% του μηκους σε συνδοιασμο και με το πλατος) δεν θα βρεις τιποτα.

Καλώς σας βρήκα!!!
Λοιπόν, το ταβάνι έχει ύψος 2,95μ. Μπορώ όμως να βάλω και χαμηλότερα τον προβολέα, στα 2,50μ ας πούμε.
Έτσι όπως το σκέφτομαι θα ήθελα να έχω "οθόνη" σε μήκος στα 2μ. Ίσως και παρπάνω??? Πόσο πρέπει να είναι για να φαίνεται οκ?
Η μεγαλύτερη απόσταση θέασης είναι περίπου 4μ.
Σκέφτομαι η "οθόνη" να στο ύψος να ξεκινάει από το 1μ περίπου.
Έτσι όπως βλέπω τα σχέδια ο προβολέας θα πετάει από απόσταση περίπου 3,5μ από το πανί.
Επίσης ο προβολέας θα έιναι στα 2,00μ δεξιά από το κέντρο του πανιού.
Αν χρειαστεί θα ανεβάσω ένα σκαρίφημα...

το 2μ δεξια απο το κεντρο του πανιου ειναι το δυσκολο.Με τις αποστασεις και τα υψη θα την βρεις την ακρη.
Μπορεις να τον πας και αλλο προς το κεντρο του πανιου?

Βέβαια, και με λιγότερα χρήματα....συμβιβάζομαι. Διαβάζω για παράδειγμα ότι ο benq w 1000+ είναι πολύ καλός.
Ορίστε το σκαρίφημα.

Uploaded with ImageShack.us

το 2μ δεξια απο το κεντρο του πανιου ειναι το δυσκολο.Με τις αποστασεις και τα υψη θα την βρεις την ακρη.
Μπορεις να τον πας και αλλο προς το κεντρο του πανιου?

Όχι λόγω πολύφωτου...

Τότε, είναι προτιμότερο να μετακινηθεί το πανί προς τον τοίχο και να βλέπει ο θεατής από τον καναπέ ελαφρώς πλάγια. Προβολέα με μετατόπιση φακού τόσο μεγάλη στον οριζόντιο άξονα δεν γνωρίζω. Με λίγα λόγια, το τραπέζιο, όπως έχεις φτιάξει το σχεδιάγραμμα, δεν το γλυτώνεις.

Από τα 4 μέτρα απόστασης, καλές θα ήταν 100 (221χ125), 110 ίντσες (244χ137).

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου δώσατε.
Θα ζητήσω από τον αδερφό μου, ο οποίος δυστυχώς μένει σε άλλη πόλη, να φέρει τον προβολέα του (optoma hd20 νομίζω) ώστε να κάνουμε δοκιμή.
Ξέρει κανείς αν ο benq w 1000 + έχει keystone και για οριζόντια και για κάθετα?

Σας ευχαριστώ και πάλι

Απάντηση: Re: Προβολέας με δύσκολα χαρακτηριστικά

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου δώσατε.
Θα ζητήσω από τον αδερφό μου, ο οποίος δυστυχώς μένει σε άλλη πόλη, να φέρει τον προβολέα του (optoma hd20 νομίζω) ώστε να κάνουμε δοκιμή.
Ξέρει κανείς αν ο benq w 1000 + έχει keystone και για οριζόντια και για κάθετα?

Σας ευχαριστώ και πάλι

Όταν λες keystone, φαντάζομαι, εννοείς lens shift......δυστυχώς όχι μόνο lens shift δεν έχει ο Optoma, αλλά, έχει και offset που σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετηθεί σε απολύτως συγκεκριμένη θέση για τις ίντσες που θέλεις (π.χ. στις 100 ίντσες πρέπει να τοποθετηθεί 20 εκατοστά πάνω ή κάτω από το κέντρο της οθόνης). Ο Benq επίσης....

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του προβολέα epson TW 2900 ως προς τη διόρθωση τραπεζείου.

Διόρθωση Keystone : -96.3 ως +96.3 βαθμούς (κάθετα)/-47.1 ως + 47.1 (οριζόντια)

Λέτε να με βολεύει?

Έστειλα email στην εταιρεία κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, με συνημμένη την κάτοψη αλλά ακόμα δεν μου απάντησαν.

Απάντηση: Re: Προβολέας με δύσκολα χαρακτηριστικά

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του προβολέα epson TW 2900 ως προς τη διόρθωση τραπεζείου.

Διόρθωση Keystone : -96.3 ως +96.3 βαθμούς (κάθετα)/-47.1 ως + 47.1 (οριζόντια)

Λέτε να με βολεύει?

Έστειλα email στην εταιρεία κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, με συνημμένη την κάτοψη αλλά ακόμα δεν μου απάντησαν.

Φίλε tympos,

μην μπερδεύεις το keystone με το lens shift. Keystone διαθέτουν όλοι οι προβολείς για τη διόρθωση του τραπεζίου σε περίπτωση που τοποθετηθούν σε θέση εκτός προδιαγραφών. Το πρώτο ''μάθημα'' προβολικών που πήρα εδώ στο φόρουμ είναι ότι το keystone δεν το ακουμπάμε ούτε με σφαίρες διότι είναι από τους πρώτους παράγοντες ''καταστροφής'' της εικόνας (κυρίως στον τομέα της ευκρίνειας).