Προβολεας - Πανι/ Τοιχος

Χιούστον

Supreme Member
19 November 2006
4,862
Δίπλα στον economides...
Παιδια καλησπερα σε ολους...
Καινουργιος και εγω στο χωρο της βιντεοπροβολης.Εχω εναν optoma hd70 περιπου 2 μηνες....Αυτη τη στιγμη προβαλω σε τοιχο 120 ιντσες(2,7 μετρα πλατος) απο τα 5 μετρα περιπου (maximum στον προβολεα)- 5 μετρα ειναι και αποσταση θεασης....Εχω καποιες ερωτησεις για τους ειδικους καθοτι ασχετος εγω...
1ον. Απο τετοια αποσταση μηπως υπαρχει καποιο προβλημα? (φωτεινοτητας, κλπ)...Εμενα μου φαινεται πολυ καλη η εικονα...Μηπως θα επρεπε να την μικρύνω λιγο?Δεν ξερω υποθεσεις κανω...
2ον . Απο οτι καταλαβαινω μια οθονη θα εκανε διαφορα, αλλα τοσο μεγαλη (120") για να ειναι καλη πιστευω θα μου παει ο κουκος αηδονι...Μηπως προτειενται καποιο χρωμα να βαψω τον τοιχο σε εκεινο το σημειο...Θα δω διαφορα ετσι??
Ευχαριστω προκαταβολικα!!!

εχω την εντυπωση οτι ο προβολεας για να αποδωσει τα μεγιστα ποιοτικα χαρακτηριστικα του δεν πρεπει να ειναι στα ορια προβολης του.( μεγεθος και αποσταση )

Φιλε havoc σε ευχαριστω...
Εχει καποιος αλλος εμπερια στο θεμα?Ισως και με τον συγκεκριμενο προβολεα?
Η αποσταση προβολης δεν γινεται να αλλαξει..Το μεγεθος ισως?
Μαλλον το καλυτερο ειναι να πειραματιστω η υπαρχει σιγουρα απωλεια στο μεγιστο μεγεθος?

Re: Απάντηση: Προβολεας - Πανι/ Τοιχος

Φιλε havoc σε ευχαριστω...
Εχει καποιος αλλος εμπερια στο θεμα?Ισως και με τον συγκεκριμενο προβολεα?
Η αποσταση προβολης δεν γινεται να αλλαξει..Το μεγεθος ισως?
Μαλλον το καλυτερο ειναι να πειραματιστω η υπαρχει σιγουρα απωλεια στο μεγιστο μεγεθος?

H απόσταση του προβολέα δεν έχει τόση μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το zoom του να είνα κοντά στο μέγιστο. Δηλ. από την απόσταση που προβάλλεις να δείχνει όσο το δυνατό τη μεγαλύτερη εικόνα.

Άρα, αποφασίζεις πρώτα, τι μέγεθος εικόνας θές, μετά ζουμάρεις κοντά στο μέγιστο, και μετά πλησιάζεις η απομακρύνεις τον προβολέα για να πετύχεις το μέγεθος που θες.

Φυσικά, όσο πιο μικρή είναι η εικόνα τόσο πιο φωτεινή θα είναι.

Τουλάχιστον όμως με αυτή τη μέθοδο δεν χάνεις ένα μέρος της φωτεινότητας μέσα από τα οπτικά.

Νομίζω ότι ο HD70 έχει zoom 1.2:1 άρα η διαφορά φωτεινότητας από τη χρήση του zoom είναι γύρω στα 10% για τα δύο άκρα του zoom.

Σας ευχαριστω ολους!
Λουκα οποτε μαλλον ειμαι οκ, δεν με νοιαζει η μικρη μειωση της φωτεινοτητας ετσι και αλλιως στις φωτεινες σκηνες θελω σχεδον να κλεισς τα ματια μου....:)
Thanks!!

H απόσταση του προβολέα δεν έχει τόση μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το zoom του να είνα κοντά στο μέγιστο. Δηλ. από την απόσταση που προβάλλεις να δείχνει όσο το δυνατό τη μεγαλύτερη εικόνα.

Άρα, αποφασίζεις πρώτα, τι μέγεθος εικόνας θές, μετά ζουμάρεις κοντά στο μέγιστο, και μετά πλησιάζεις η απομακρύνεις τον προβολέα για να πετύχεις το μέγεθος που θες.

Τουλάχιστον όμως με αυτή τη μέθοδο δεν χάνεις ένα μέρος της φωτεινότητας μέσα από τα οπτικά.

Νομίζω ότι ο HD70 έχει zoom 1.2:1 άρα η διαφορά φωτεινότητας από τη χρήση του zoom είναι γύρω στα 10% για τα δύο άκρα του zoom.

Aπο τη πειρα που εχω στα οπτικα μεσα ληψεων οι φακοι ζουμ αποφευγεται να λειτουργουν στα ακρα τους.Εκει ειναι που αποδιδουν λιγοτερο.......

εγω για ψυχολογικους λογους θα προτιμουσα να ειναι στη μεση του φακου και οχι κοντα στα ακρα.......

Για φθηνή και εξαιρετική σε αποτέλεσμα λύση βαψίματος, βρες το πλαστικό χρώμα με επωνυμία 'σύννεφο' της Velchro σε όλα τα χρωματοπωλεία, με κόστος περί τα 5 ευρώ το κιλό.

Επειδή έχω κάνει τις συγκρίσεις μου, παίρνεις το 95-99 % των ακριβών ''dedicated' χρωμάτων που σύστησε παραπάνω ο φίλος, στο 1 /50 της αξίας.

Αυτό λέγεται και είναι value for the money -bye-

Φίλε Λουκά δυστυχώς θα σε διαψεύσω γιατί ισχύει εντελώς το αντίθετο!

Σκοπός είναι σε όλες τις περιπτώσεις, (zoom, horizontal + vertical shift e.t.c.) να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Ειδικά στη λειτουργία zoom πρέπει όσο το δυνατόν να αποφεύγουμε τη χρήση του. Δηλαδή ιδανικό θα ήταν να στήναμε έναν προβολέα σε τέτοια απόσταση από την οθόνη μας ώστε να μην το χρησιμοποιήσουμε καθόλου.

Αυτό θα ήταν βέβαια το ιδανικό αλλά επειδή τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να το χρησιμοποιούμε το δυνατόν λιγότερο, εξαντλώντας την απόσταση που έχουμε διαθέσιμη!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολεας - Πανι/ Τοιχος

Φίλε Λουκά δυστυχώς θα σε διαψεύσω γιατί ισχύει εντελώς το αντίθετο!

Σκοπός είναι σε όλες τις περιπτώσεις, (zoom, horizontal + vertical shift e.t.c.) να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Ειδικά στη λειτουργία zoom πρέπει όσο το δυνατόν να αποφεύγουμε τη χρήση του. Δηλαδή ιδανικό θα ήταν να στήναμε έναν προβολέα σε τέτοια απόσταση από την οθόνη μας ώστε να μην το χρησιμοποιήσουμε καθόλου.

Αυτό θα ήταν βέβαια το ιδανικό αλλά επειδή τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να το χρησιμοποιούμε το δυνατόν λιγότερο, εξαντλώντας την απόσταση που έχουμε διαθέσιμη!

Κώστα ακόμη και αυτό που λές να μπορούσε να γινόνταν, θα υπήρχε ο εξής προβληματισμός πάλι......με εντελώς απείραχτο zoom γιά κάδρο 100 ιντζών σχεδόν σε όλλους τους προβολείς θα θέλαμε αρκετά μέτρα απόστασης απο το πανί, ωπότε θα έμπαινε το θέμα φωτεινότητας στην μέση...έτσι δεν είναι;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προβολεας - Πανι/ Τοιχος

Κώστα ακόμη και αυτό που λές να μπορούσε να γινόνταν, θα υπήρχε ο εξής προβληματισμός πάλι......με εντελώς απείραχτο zoom γιά κάδρο 100 ιντζών σχεδόν σε όλλους τους προβολείς θα θέλαμε αρκετά μέτρα απόστασης απο το πανί, ωπότε θα έμπαινε το θέμα φωτεινότητας στην μέση...έτσι δεν είναι;

Όχι απαραίτητα Γιάννη.

Για αυτό υπάρχουν προβολείς που δίνουν την επιλογή να επιλέξεις φακό long ή short throw...

Η φωτεινότητα έχει να κάνει και με τον περιβάλλον χώρο ενώ το zoom επιδρά καταλυτικά στην ποιότητα της εικόνας μας. Βέβαια από ποιο σημείο και μετά είναι αισθητό το πρόβλημα εξαρτάται από την ποιότητα του φακού και τα οπτικά μέρη.

Επειδή όμως οι προβολείς με καλούς φακούς ακριβείας συναντώνται στην υψηλή κατηγορία τιμής, για αυτό το λόγο αναφέρω και την ελάχιστη χρησιμοποίηση του zoom.

Εντάξει, δεν εννοούσα να τοποθετήσουμε τον προβολέα μας στα 10 - 15 μέτρα.:jester:

Από την αρχή θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη θέση για τον προβολέα μας ώστε να προχωρήσουμε μετά σε κάποια αγορά λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο μας και επιλέγοντας μεταξύ long η short throw.

Πάρε παράδειγμα τις φωτογραφικές μηχανές. Ποια η συνήθης χρησιμότητα του zoom? Βασικά για να φωτογραφίζουμε κάτι από μεγάλη απόσταση.

Εάν μπορούσαμε να το φωτογραφίσουμε από κοντά δεν θα ήταν σαφώς καλύτερη η φωτογραφία μας?

Και όπως και να το κάνουμε, σίγουρα δεν ισχύει αυτό που μετέφερε ο φίλος μας ο Λουκάς. Το max zoom μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Παρακολουθώ τις εμπειρίες σας σχετικά με πανιά, βαμμένους τοίχους, ακόμα και γυψοσανίδες.
Δεν έχω ακούσει τίποτα για λευκές μελαμίνες, ή έστω καπλαμά βαμμένο.
Υπάρχει καμία γνώμη γι αυτό;

Από όσα έχω διαβάσει, έχω καταλάβει ότι πρακτικά δεν παίζει ρόλο το υπόστρωμα. Αν είναι επίπεδο, και κολλάει πάνω του η ειδική μπογιά, μας κάνει.

Τώρα, αν εννοείς να χρησιμοποιήσουμε άβαφη λευκή μελαμίνη, πιστεύω ότι θα κάνει τρελό "hot spot" σε σημείο που να μην βλέπεται. Γυαλίζει υπερβολικά!