Προβολέας σε χώρο εκδηλώσεων

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,534
Όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχει κάποιος σχετικός φωτισμός στον χώρο.
Για παράδειγμα φανταστείτε των χωρο του δωματιου σας (10 τμ) να φωτίζεται με μια 100watt λάμπα.
Για τετοιο φως μιλαω περίπου.

Ποια τεχνολογία έχει περισσότερο φως;
LCD ή DLP;

Ένα μηχανημα που διαφημίζεται με 3200 lumens (πχ optoma hd26) θα έκανε δουλεια ή θα πρέπει να ανέβω στις 4500-5000 lumens;
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν καλύτερα μία γκρι οθόνη ή θα έριχνε πολύ την φωτεινότητα;

Τα 100 watt δίνουν γύρω στα 1000 lumens.
Αντε να την κάνουμε 75αρα την λάμπα και να πούμε γύρω στα 800 lumens.

Κοιτάξτε, δεν μιλαμε να παίξω σε reference καταστάσεις 16-235.
Απλά να μην είναι ξέπλυμα η εικόνα εντελως

Εχω τον Optoma XD 141X. Πολυ δυνατος, στα 3000 ansi. Μια χαρα παιζει και με αναμενο φως.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ultra short throw προβολέα. Είναι η μόνη λύση σε χώρους χωρίς ελεγχόμενο φωτισμό. Aκόμη και με 2-2500 lumen θα πάρεις εικόνα τηλεόρασης.
Αν από την άλλα δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να πας σε τέτοιον προβολέα θα πρέπει να κοιτάξεις να πάρεις κάποιον με τουλάχιστον 4500 lumen και να παίξει όσο ποιο κοντά στην οθόνη γίνεται.
Γκρι οθόνη την ξεχνάς. Λευκή και με υψηλό gain θα σου πρότεινα (1.2 για παράδειγμα).

Για Ultra short throw προβολεα θα συμφωνησω, για την οθονη προτεινω κι εγω λευκη ματ χωρις καθολου κερδος γιατι δεν θα δουλεψει. Και 10 κερδος να εχει αν βαλεις τον προβολεα ταβανι η παραπανω φωτεινοτητα θα παει στο πατωμα και αν τον βαλεις στο πατωμα το κερδος θα βχει στο ταβανι. Επισεις αυτοι οι προβολεις θελουν τελειως λια-επιπεδη επιφανεια για να μην δημιουργουν παραμορφωσεις στην εικονα οποτε οι οθονες που παιζουν οι Ultra short throw πρεπει να ειναι αυστηρα σταθερες.

Ο προβολεας θα μπει στο ταβανι.
Όταν λέτε ultra short throw, εννοείτε στο 1 μέτρο να βγάζει 100 ίντσες;
Για τις γκρι οθονες το ανεφερα γιατι ειχα δει σε παλιότερο θεμα ότι έδιναν καλυτερο contrast σε φωτεινους χώρους.

Από θέμα τεχνολογιας, παιζει τι να προτιμησω;

Last edited:
Συνεχίζω, αναφέροντας υπαρκτα μοντέλα.
Είμαι μεταξύ του Optoma gt1080 ο οποίος δίνει 100 ίντσες στο 1 μέτρο, με 2800 lumens.
Και του Optoma hd26 ο οποίος δίνει 100 ίντσες στα 3,3 μέτρα με 3200 lumens.
Σε όλα τα άλλα ας υποθέσουμε ότι είναι ίδιοι (έχουν 25000:1 contrast).
Ποιος θα παίξει πιο φωτεινά στην περίπτωση μου;

Επίσης τα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστης στα lumens, έχουν να κάνουν με μέτρηση μπροστά στο φακό και με μηδέν περιβάλλων φωτισμό;