Προδιαγραφές CD Player

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Επειδή δεν βρήκα κάπου συγκεντρωμένες όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές (συχνότητες, τροφοδοτικά κλπ) που καλό θα ήταν να έχει το σημερινό (ίσως και αυριανό...) CD player ανεξαρτήτως τιμής(*), θα παρακαλούσα όποιον έχει κάτι υπ'όψη του να το καταθέσει. (Εκτός αν υπάρχει κάπου και δεν το είδα!)

(* Εννοώ πως είναι αυτονόητο η ποιότητα κατασκευής κάποιων εξαρτημάτων να ανεβάζει το κόστος, όμως μπορεί κάποιος να συμβιβαστεί αγοράζοντας μεν την "Χ" προδιαγραφή, πληρώνοντας δε χαμηλότερης ποιότητας υλοποίηση).

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Η καλύτερη προδιαγραφή είναι μάλον τα αυτιά μας.

Φίλε GeOrge, εννοώ τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν το δεκαετίας Technics SL-PG560A CD player μου, να υστερεί ( ; ) έναντι των σημερινών.
π.χ. DA converter MASH (1bit).

Φίλε GeOrge, εννοώ τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν το δεκαετίας Technics SL-PG560A CD player μου, να υστερεί ( ; ) έναντι των σημερινών.
π.χ. DA converter MASH (1bit).

Το MGNUM CD 014(10ετίας) που έχω είναι mash και σε πληροφορώ οτι έχει τσακίσει η κάνει να ιδρώσουν φημισμένα cdp ....don't believe the hype...

Last edited:
Γενικά έχω παρατηρήσει οτι τα πιό καλόηχα απο τα σύγχρονα cdp είναι αυτά που χρησιμοποιούν dac της crystal επίσης τεράστιο ρολλο παίζει η ποιοτητα τροφοδοσίας και του αναλογικού σταδίου εξόδου τα οποία ανεβάζουν και το κόστος αφού ουσιαστικά εκεί σολαρουν οι περισσοτερες εταιρίες μια και το ψηφιακό μέρος συνήθως είναι φασον..

Ορθώς εμίλησε ο προλαλλήσας...

Πραγματικά, με την εξέλιξη που έχει επισυμβεί στην κατασκευή οπτικών οδηγών ανάγνωσης και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, αυτό που κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις αναλογικές εξόδους, είναι πόσο καλά είναι στημένο αυτό το "τελευταίο" αναλογικό κομμάτι της ηλεκτρικής διαδρομής, ήτοι, τι ποιότητας ηλεκτρολογικά "ταπεινά" εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί (βλ. πυκνοτές, πηνία, αντιστάσεις) και πόσο καλή είναι η σχεδίαση σε θέμα απώλειας και θορύβου.

Το τροφοδοτικό παίζει και αυτό το ρόλο του, αλλά μιας και μιλάμε για ένα ταπεινό CD-Player που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ρεύμα, δεν μπορούν να πάνε και πολλά πράγματα στραβά εδώ.

Εδώ και περίπου 3-4 χρόνια δεν έχει βγει κανένα νέα τσιπάκι DAC στην αγορά. Οπότε, αν δεν πας σε λύσεις software (τύπου Anagram) για τη ψηφική επεξεργασία σε αντικατάσταση των παραδοσιακών φίλτρων υπερδειγματοληψίας, ο μόνος δρόμος βελτίωσης ενός cd player είναι το αναλογικό στάδιο. Τι να σου κάνουν οι κακόμοιροι κατασκευαστές;

Στο θέμα της ανάλυσης τουλάχιστον είμαστε στα ίδια δηλαδή;

Στο θέμα της ανάλυσης τουλάχιστον είμαστε στα ίδια δηλαδή;

Η τεχνολογία αυτή έχει φτάσει στα όρια της την τελευταία πενταετία τα οποία καλό θα είναι να αποδεχτείς γιατι ειδαλλιώς κινδυνέυεις να ξοδέψεις πολλά τσάμπα χρήμματα.
Παρόλα αυτά αν και βινυλιάκιας οφείλω να παραδεχτώ οτι απολαμβάνω τα cd μου χωρίς τύψεις αφου παίζουν εξαιρετικά (εντός των ορίων του format πάντα).
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι μία επιλογή με βάση τα αυτιά και το πορτοφόλι σου χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς υπερβολές στο κόστος.
Το cd μπορεί να βιάζονται να το θάψουν αλλά καλώς η κακώς πιστέυω οτι θα είναι έντονα παρών κοντά μας την επόμενη 15 με 20 ετία οπότε η αγορά ενός καλού cdp είναι επίκαιρη ..αρκεί να αποφέυγονται οι υπερβολές αφου πιστεύω οτι μετά το διχίλιαρο άντε τριχίλιαρο οι διαφορές μεταξύ των cdp πιο πολύ φιλολογικές παρά ουσιαστικές είναι ενω με 700-800 ευρώ μπορεί να προβεί κάπιος στην αγορά μιας πολύ σοβαρής πρότασης που θα κόστιζε πολλαπλάσια 5 με 10 χρόνια πρίν.

Last edited by a moderator:
Ευχαριστώ Petroulop!

Μπορώ να έχω και τρείς προτάσεις μέχρι τα 1.000€ please??? :ears:

(αν έχω 500 καλύτερα να κάνω υπομονή μέχρι να γίνουν 700-800-1000?)

Κάποια στιγμή σκέφτηκα το PS3 ως λύση.

Αργότερα κάπου (δε θυμάμαι) διάβασα πως έχει πολύ θόρυβο και δεν κάνει για χρήση CD player.
Πως εξηγείται αυτό; Στην HD αναπαραγωγή δεν ενοχλεί;

Ενοχλεί αλλά σε περιβάλλον home theater τα πράγματα είναι διαφορετικά (δεν ακούς τέτοιες λεπτομέρειες)πάντως σαν πηγή δεν λέει και πολλά πράγματα απλώς μας έχει μείνει η καλή εντύπωση του παλιού play station που έπαιζε πολύ καλά στην εποχή του.
Τον τελευταίο καιρό έχω δει κάποια καινούρια πράγματα σε DAC όπως πχ wolfson και sabre τα οποία λένε ότι είναι μακράν καλύτερα από άλλα κλασικά .το θέμα είναι ότι δεν βλέπουμε κάτι πραγματικά καινούριο από εταιρίες κολοσσούς όπως πχ η ΒΒ

Να προτείνω κι εγώ κάτι που πιστεύω και εισάγω:
Με ένα BENCHMARK DAC-1 (950 ή 700 μεταχ.) και ένα CD ή DVDplayer το υπάρχον ή ένα των 200-300 ευρω, θα έχετε πηγή πολλαπλάσιας αξίας.
Μία δοκιμή είναι το ασφαλέστερο πάντα.

Να προτείνω κι εγώ κάτι το οποίο πιστεύω ότι προσφέρει πολύ καλά χαρακτηριστικά για τα χρήματα που ζητά;

Με 650 ευρώ (καταλόγου) το κάτωθι
http://www.carat-audio.com/EN/Produits/C57.html

Με αυτό το DAC
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/pcm1796.html

Με τοροειδή μετασχηματιστή και αυτό το αναλογικό στάδιο εξόδου
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/opa2134.html

Αν και γενικώς δεν προτείνω μηχανήματα να πω και εγώ την γνώμη μου για ένα CD που χτυπάει ότι του έχω βάλει δίπλα του (μέχρι 18000 έχω φτάσει). το Cambridge 640 με μια μικρή μετατροπή και έχει γύρω στα 450 με 500 Ε.
Και το karat που λει ο pleo φαίνεται πολύ καλό.

Κύριοι themiloc, pleo και kontr σας ευχαριστώ πολύ!!!

Μου λείπει αρκετό διάβασμα για να κατανοήσω πλήρως τις προφανώς αξιόλογες προτάσεις σας.

(Η μεγάλη μου ανησυχία είναι μήπως προς όφελος της υψηλής πιστότητας αγνοήσω ή υποτιμήσω κάποιον άλλο σημαντικό (μελλοντικά?) παράγοντα.)

Ευχαριστώ Petroulop!

Μπορώ να έχω και τρείς προτάσεις μέχρι τα 1.000 please??? :ears:

(αν έχω 500 καλύτερα να κάνω υπομονή μέχρι να γίνουν 700-800-1000?)

Rega Apollo
Creek Evo
Naim cd5i

Τα δύο πρώτα μοιάζουν μεταξύ τους, το τρίτο έχει τον δικό του ήχο όχι απαραίτητα κακό σίγουρα όμως όχι του γούστου μου.
Προσπάθησε να τα ακούσεις πριν πληρώσεις.