Απάντηση: Re: Απάντηση: προεδρευόμενη κοινοβουλευτική χουντοκρατία
Βρήκα ενα Εβραϊκο blog που μου φαινεται έγκυρο σχετικά με τούς ορισμούς..
Σε άλλα θέματα βεβαια αγγιζει κάπως τά ''Σιωνιστικά''...
Σού δινω το link και ψάξτο αν δεν βαριέσαι κι´εσύ..
Η αλήθεια ειναι πώς υπάρχει μιά ιδιαιτερότητα στούς ορους,συχνά δυσδιάκριτη ..
http://abravanel.wordpress.com/2008/09/21/meaning_in_greek_of_terms_israelite-jew-israeli/
Μάλλον και οι ίδιοι έχουν πρόβλημα να αυτοπροσδιοριστούν...
(μάλλον θα σκέφτονται τις επιπτώσεις που θα έχει ο οποιοσδήποτε ορισμός αφού ως εκλεκτός λαός του Θεού προφανώς έχουν κάποιες ευθύνες παραπάνω...)
Έτσι δεν μπόρεσα να βγάλω κάποιο σίγουρο συμπέρασμα...
Οι κυρίως λόγοι είναι ότι ο ίδιος ο blogger
1) θεωρεί δόκιμους του όρους “Ιουδαϊσμός” = “Εβραϊκή Θρησκεία"...
2) αρνείται να προσδιορίσει τον άθεο Εβραίο που κατοικεί εκτός Ισραήλ... (μάλλον δεν μπορεί!)
Ο
φυλετικός ορισμός του εβραίου πάντως υπάρχει σε άλλα
sites οπότε προσωπικά θα τον διατηρήσω (με διευκολύνει στην αντίληψη των πραγμάτων, τίποτε παραπάνω)
1) Εβραιοι ειναι οι γιοι του Ισραηλ ή αλλιως Ισραηλιτες (αρχαια φυλη). Γι αυτο οταν οι Εβραιοι εφτιαξαν δικο τους κρατος το ονομασαν Ισραηλ.
2) Τωρα δεν ξερω αυτος που δεν ειναι Ισραηλιτης δηλ. Εβραιος και παιρνει την υποηοοτητα του κρατους ο οποιος θα λεγεται Ισραηλιτης πως διαχωριζεται στην κοινωνια των Εβραιων.
3) Ιουδαιος ειναι ο οπαδος της Ιουδαικης θρησκειας που ειναι η θρησκεια των Ισραηλιτων. Αυτονοητο πως ο μη Εβραιος που εχει ασπαστει αυτη την θρησκεια λεγεται Ιουδαιος.
1) Έτσι έχω καταλάβει και εγώ. Σε προηγούμενο ποστ μου εκ παραδρομής αναφέρθηκα σε Ισραηλίτες αντί ισραηλινούς!
2) Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι θα λέγεται Ισραηλινός και όχι ισραηλίτης, που είναι συνώνυμο του εβραίος.
πχ. Ισραηλινός Άραβας Μουσουλμάνος, Ισραηλινός Εβραίος Άθεος κτλ
3) Έτσι έχω καταλάβει και εγώ.
Για να γίνω πιο αντιληπτός πιστεύω ότι εβραίος γεννιέσαι αν έχεις εβραία μητέρα (αυτό το ισχυρίζονται και οι ίδιοι), Ισραηλινός γίνεσαι αν πάρεις την υπηκοότητας του Ισραήλ (το αποδέχονται και αυτό οι ίδιοι) και Ιουδαίος γίνεσαι αν επιλέξεις τη θρησκεία της φυλής των Εβραίων, δηλαδή τον Ιουδαϊσμό.
Φυσικά Εβραίος = Ισραηλίτης (προσοχή όχι απαραίτητα και Ισραηλινός)
Με κάθε επιφύλαξη βέβαια... απλή τροφή για σκέψη... μιας και είναι απλά η εντύπωση που έχω σχηματίσει προσωπικά και τίποτα παραπάνω.