Προενισχυτες για πικαπ

jan41

Senior Member
24 July 2006
330
Να παρουσιασω και εγω κατι προσφατες κατασκευες για phono stage. Hταν αφορμη απο ενα φιλο χαιφιντελα που ελεγε οτι οι λαμπες ειναι ακαταλληλες για καφαλες MC λογω θορυβων
φυσηματων σταθεροτητας μικροφωνισμων κλπ.Η κεφαλες που χρησιμοποιηθηκαν ηταν η Denon 304, με 0.18mv εξοδο και μια Ortofon MC10 MK2 και οι δυο χαμηλοεξοδες και προκληση για ενεργη ενισχυση με λαμπες [μην αξιολογουμε σαν λαμπατα phono κατι μικρα κουτακια γνωστων εταιρειων που οι λυχνιες εχουν εντελως διακοσμητικο ρολο..]
Το πρωτο ειναι με μετασχηματιστη εισοδου Harman Gardon XT3 με ενισχυση χ10 και συνολικο κερδος στον 1KHZ 69db , και το δευτερο με τα πανεμορφα "τριοδακια" jfet k170BL σαν προενισχυση μπροστα και συνολικο κερδος στον 1Khz 72db περιπου.
H τοπολογια ειναι SRPP και η ισοσταθμηση RIAA παθητικη,, Η παραλληλια των ενεργων στοιχειων , μονοδρομος για μειωση θορυβου ,οπως και το ταιριασμα αυτων. Φυσικα εξωτερικο τροφοδοτικο και πληρης σταθεροποιηση ολων των τασεων και στα δυο σχεδια. Αποτελεσμα τελειο, αθορυβα εντελως ,,μου θυμησε το phono του Pass που ειχα πριν καιρο ..ο ηχος εκπληκτικος , η αποκλιση της καμπυλης RIAA περιπου 0,5db στους 20 khz ,[ με ελεγχο με το inverse riaa της VTL.] Το δυσκολο παντως ειναι οτι χρειαζεται πολυ ψαξιμο για καλες αθορυβες και αντιμικροφωνικες λαμπες με ιδια διαγωγιμοτητα και πολυ προσεκτικη κατασκευη γενικα.
:guitarist:

Attachments

• phono1.jpg
    phono1.jpg
    32.6 KB · Views: 131
  • riaa1.jpg
    riaa1.jpg
    31.4 KB · Views: 137
  • 1.jpg
    1.jpg
    39.4 KB · Views: 133
και το δευτερο phono ,,λαμπα με jfet μπροστα..

Attachments

• phono2.jpg
    phono2.jpg
    31.7 KB · Views: 106
  • riaa2.jpg
    riaa2.jpg
    36.7 KB · Views: 102
  • ps.jpg
    ps.jpg
    68.9 KB · Views: 114
Και τα δυο σχηματικα χωρις την τροφοδοσια..:operator:

Attachments

• gtg.jpg
    gtg.jpg
    64.2 KB · Views: 123
  • fet tube5k.jpg
    fet tube5k.jpg
    42.5 KB · Views: 107
Απάντηση: Re: Προενισχυτες για πικαπ

Γεια σου Γιαννη με τα ωραια σου.Αυτο με το jfet ειναι αυτο που μου ελεγες παλια?

Σταυρο καλημερα ...-bye- δεν θυμαμαι τι ελεγα ...αλτσχαιμερ γαρ, αλλα τα παιδευω αυτα τον τελευταιο καιρο...
Αληθεια βινυλιο χρησιμοποιείς???:guitarist:

Ναι ειναι μπελας.... αλλα πιστεψε με ομορφος μπελας..:flipout:

DAC ?? Δεν γινεται...:BXVZCBXZ6:
Δοκιμαζω τωρα κατι αλλο και μετραω,απο ενισχυτικα ..-bye-

Ωραίος! Καλή Διασκέδαση και καλή συνέχεια!

Γιάννη το παλεύω στο μυαλό μου κανά δυο χρόνια τώρα και παίρνω φόρα.

Με την δικιά σου παρουσίαση παίρνω δύναμη.

Εχω ένα ζευγάρι Tamura step up και κάτι τριοδάκια με κέρδος >150 και μικροφωνισμούς πρακτικά μηδενικούς.

Καλημερα, καλο μηνα:operator:
Γενικα τα phono με μεγαλο κερδος και με λυχνιες ,ειναι κουραστικη λεπτοδουλεια λογω θορυβων, επιλογη υλικων ,τοποθετηση υλικων ,ρυθμιση
καμπυλης...κλπ.Γενικα καλο ειναι το τροφοδοτικο ξεχωριστο,,και πολυ καθαρες DC τασεις παντου.
Παρολο τον κοπο ομως ακουγονται θαυμασια τελικα.
-bye-

Γιαννη το επαναφερω,μιας και τα φετακια αυτα θα τα δοκιμασω μολις παω κατω για πρωτο σταδιο....4 ματσαρισμενα παραλληλα
Στα ποσα mA τα πολωσες?Αποτις καμπυλες θελουν αρκετα ψηλο ρευμα μαλλον,και χαμηλη ταση.....κανενα καλο σημειο βρηκες?

Καλημερα ,,:operator:
Ειναι πολωμενα στα 6 ma περιπου το καθενα,[0,130v στο source],, μπορουν και παραπανω αλλα ισως ζεσταθουν ελαφρα.Μιλαμε για την σειρα BL.Ακουστικα με πολλες δοκιμες μου καθησαν καλυτερα εκει αρκει να ειναι ταιριασμενα..
Exω φτιαξει και ενα all fet, βασισμενο σε αυτο http://www.passdiy.com/pdf/pearlphono.pdf , με αρκετες αλλαγες ομως. -bye-..