Καλημέρα.Την πλακέτα όπως και όλο τον προενισχυτή τα έχει σχεδιάσει ο Τζωρτζάκης Μανώλης και εαν θέλει μπορεί να πει για μετρήσεις.Το θεωρητικό του Opa είναι το παρακάτω.ΜΠΡΑΒΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΩΡΑΙΑ ΠΛΑΚΕΤΑ !!!![]()
ΑΠΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ;;;
ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ;;;
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ;;;;
ΤΙ ΔΙΧΝΕΙ;;;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ!!!![]()
![]()
offset εχει ελαχιστο (λογω 627) και συνηθως <0,1 mV .. επισης σαν προενισχυτης δεν απαιτει προσθετο στάδιο buffer (ασε που η ιστορια με το buf634 μεσα στον βρόχο του τελευταίου τελεστικού ειναι "κάπως" διαφορετική ακουστικα..) καθώς το οπα εχει ικανή ικανότητα ρεύματος, ητοι +/- 45 mA με ρεύμα ηρεμίας στο στάδιο εξόδου περίπου 6-6,5 mA. Συνεπώς σε φυσιολογικο φορτίο το στάδιο εξόδου του τελεστικού δεν εισερχεται καν σε λειτουργία τάξης Β, αλλά λειτουργεί για όλο το σήμα σε ταξη Α.
Σάββα το σχηματικό του τροφοδοτικού δεν το έχω αλλά υπάρχει στο περιοδικά που συνεργαζόταν ο Μανώλης.Πρέπει να ψάξω τα περιοδικά για να το βρω.Είναι πάντως διπλή σταθεροποίηση με τα LM317/LM337 και με πυκνωτές εισόδου στα 10000μF και γέφυρά ανόρθωσης με γρήγορες διόδους.Νομίζω όμως ότι είναι καλύτερα να γίνει έτσι όπως είναι.Να φανταστείς ότι με αυτούς τους πυκνωτές βγάζεις το προ ενισχυτή από την πρίζα και λειτουργεί για 1 σχεδόν λεπτό.Νικόλα μπορείς να δώσεις το σχηματικό της τροφοδοσίας ;
Υποθέτω πως ο ογκώδης μετασχηματιστής και οι μεγάλοι πυκνωτές εντάσσονται στη φιλοσοφία του Μανώλη για μεγάλα αποθέματα και δεν είναι απαραίτητοι.
.... και δεν είναι απαραίτητοι.
Ευχαριστω για τις απαντησεις.
Αυτην την αποψη ειχα κι εγω, @Μανωλη ΜΤΖ, δηλαδη οι περισσοτεροι εμπορικοι ενισχυτες που εχουν αντισταση εισοδου (στα χαρτια) 22Κ εως 100Κ δεν θα εχουν προβλημα στην οδηγηση τους?
Τι γινεται ομως σε περιπτωση καταστροφης τους? δεν θα περασει στην εξοδο ολη η θετικη DC ταση (θετικη η αρνητικη)?
Σκεφτομαι μηπως η καλυτερη λυση τελικα ειναι η παλια καλη και σιγουρη χρηση πυκνωτη στην εξοδο. Ενας 22μF με μια 220Κ ( για να μην μικρυνει πολυ σε σχεση με την αντισταση εισοδου των τελικων) θα ηταν αρκετα καλα νομιζω.
Επειδή σε κάποιο άλλο παλιότερο θέμα σχετικό με regulators είχε αναφερθεί πως η κυμάτωση μειώνεται κατά 6dB όταν έχουμε διπλή σταθεροποίηση σε σχέση με την απλή. Έχω όμως την πεποίθηση πως τελικά η εξασθένηση της κυμάτωσης είναι (θεωρητικά) η διπλάσια σε dB αφού έχουμε να κάνουμε με κέρδος (εξασθένηση) δύο "σταδίων" σε σειρά...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.