Πρόγραμμα για μετονομασία φωτογραφιών και εύρεσης διπλών.

papako

AVClub Addicted Member
16 February 2008
1,575
Αθήνα
καλησπέρα σε όλους.
Αντιμετωπίζω δυο προβλήματα που είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι τα έχετε βρει μπροστά σας.

Χρησιμοποιώ ψηφιακές φωτογραφικές από την εποχή των 3 megapixel και έτσι έχω στον σκληρό δίσκο μου πολλές φωτογραφίες από διάφορες φωτογραφικές μηχανές (δικές μου και φίλων). Όλες οι φωτογραφίες είναι jpeg.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι έχω στον δίσκο διαφορετικές φωτογραφίες από διαφορετικές περιόδους με το ίδιο όνομα. Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα που να μετονομάζει τις φωτογραφίες. Πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν να διαβάζει το EXIF και να βάζει την ημερομηνία σαν όνομα, χωρίς φυσικά να αλλάζει την ποιότητα της φωτογραφίας.

Το δεύτερο, όχι τόσο σοβαρό όσο το πρώτο, είναι να υπάρχει η ίδια φωτογραφία σε πάνω από ένα σημεία, αποτέλεσμα τις χρήσης του υπολογιστή από πάνω από ένα άτομα. Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα που να αναδείξει τις διπλές φωτογραφίες. Αν μπορεί να αναγνωρίσει τις διπλές φωτογραφίες και με διαφορετικό όνομα ακόμα καλύτερα.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα στο intrenet που κάνουν αυτά που θέλω, αλλά θα ήθελα από εσάς να μου υποδείξετε προγράμματα που να έχετε χρησιμοποιήσει και κυρίως να είναι αξιόπιστα.

Εννοείτε ότι πριν τις αλλαγές θα γίνει (υπάρχει ήδη) πενταπλό backup.

Ευχαριστώ.
Στέφανος

καλησπέρα σε όλους.
Αντιμετωπίζω δυο προβλήματα που είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι τα έχετε βρει μπροστά σας.

Χρησιμοποιώ ψηφιακές φωτογραφικές από την εποχή των 3 megapixel και έτσι έχω στον σκληρό δίσκο μου πολλές φωτογραφίες από διάφορες φωτογραφικές μηχανές (δικές μου και φίλων). Όλες οι φωτογραφίες είναι jpeg.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι έχω στον δίσκο διαφορετικές φωτογραφίες από διαφορετικές περιόδους με το ίδιο όνομα. Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα που να μετονομάζει τις φωτογραφίες. Πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν να διαβάζει το EXIF και να βάζει την ημερομηνία σαν όνομα, χωρίς φυσικά να αλλάζει την ποιότητα της φωτογραφίας.

Το δεύτερο, όχι τόσο σοβαρό όσο το πρώτο, είναι να υπάρχει η ίδια φωτογραφία σε πάνω από ένα σημεία, αποτέλεσμα τις χρήσης του υπολογιστή από πάνω από ένα άτομα. Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα που να αναδείξει τις διπλές φωτογραφίες. Αν μπορεί να αναγνωρίσει τις διπλές φωτογραφίες και με διαφορετικό όνομα ακόμα καλύτερα.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα στο intrenet που κάνουν αυτά που θέλω, αλλά θα ήθελα από εσάς να μου υποδείξετε προγράμματα που να έχετε χρησιμοποιήσει και κυρίως να είναι αξιόπιστα.

Εννοείτε ότι πριν τις αλλαγές θα γίνει (υπάρχει ήδη) πενταπλό backup.

Ευχαριστώ.
Στέφανος

κανε μια αναζήτηση στο δίκτυο με τις λέξεις batch rename και θα βρεις αρκετά.

Τα duplicates είναι μάλλον πιο σοβαρό πρόβλημα. Για batch rename ακόμα και τα Windows πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν. Σε κάθε φάκελο επιλέγεις όλες τις φωτο κα δεξί κλικ "μετονομασία" θα δώσει όνομα "xxxxxxx.01" "xxxxxxx.02" κ.ο.κ (όπου xxxxxxx ότι θέλεις εσύ π.χ. ημερομηνία)
Όχι πολύ βολικό αλλά καλύτερο από το τίποτα. ..

Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Θα έκανα τις μετονομασίες με το χέρι αλλα οι φωτογραφίες βρίσκονται αρχειοθετημένες σε πολλαπλά directories με αρκετό βάθος έτσι ώστε η manual μετονομασία να είναι πρακτικά αδύνατη.

Βλάση, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω απλά ένα εργαλείο που βρήκα στο google. Η διαχείριση των αναμνήσεων και ειδικά η απώλεια τους από ένα πρόγραμμα που δεν έχει τεσταριστεί είναι πολύ επώδυνη. Ειδικά αν το πάρω χαμπάρι μετά από χρόνια.
Για αυτό τον λόγο ζητάω την βοήθεια σας, αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει η μπορεί να προτείνει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μπορεί να διαβάζει EXIF και να κάνει την μετονομασία, χωρίς να χαλάει την ποιότητα.

Προσωπικά το έκανα περυσι οταν αλλαξα υπολογιστή χιλιαδες αρχεία διασκορπισμένα ενοποιήθηκαν σε 1 "κατάλογο" με το Lightroom και νέο δισκο. H μετονομασία και η αντιγραφή γινεται αυτόματα τοποθετούνται σε directory ανα ετος/ημερομηνία με αυξουσα αρίθμηση. Εφόσον μιλάμε για αρχεία με exif ακόμα και με διαφορετικά ονόματα να έχουν, ίδιες φωτογραφίες σορτάρονται στο τέλος με Ημερομηνία και γίνεται ξεκαθάρισμα. Δυο φορές με το ίδιο όνομα δεν ανεβαίνουν υπάρχει ένδειξη. Εννοείται ότι όσα τα απερριπτε τα τσέκαρα. Το πρόβλημα το είχα με αρχεία σκαναρισμένα ή χωρίς exif οπου εκεί θεώρησα την ημερομηνία που έλεγε το αρχείο σαν ημερομηνία φωτογράφησης και ακολούθησα την ίδια διαδικασία. Στο τέλος ένα γρήγορο πέρασμα όλων των φωτογραφίων και έτοιμος

^^ Μπορεις σε παρακαλω να εξηγησεις λιγο παραπανω πως το εκανες αυτο με το lightroom (Δεν ειμαι πολυ εξοικειωμένος...)

Last edited:
Εδώ ο φίλος μας ο Mikko από τη Φινλανδία εξηγεί τη διαδικασία που περιγράφει ο Γιώργος.
Το Lightroom εκτός από πληρέστατος raw editor, είναι και πανίσχυρο εργαλείο για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης μας. Βασικά το γεγονός ότι συνδυάζει αυτά τα δύο σε ένα πολύ λειτουργικό και intuitive interface τον καθιστά αναντικατάστατο για μένα (όσο μπορείς να το πεις αυτό για software)!

Για απλή μετονομασία υπάρχει εντολή στα windows.

select all
F2
1
Στον επόμενο φάκελο συνεχίζεις από εκεί που τελείωσε ο πρώτος πχ. 312

Για δίπλες υπάρχει ένας manual πάλι τρόπος ταξινόμησης στο φάκελο < group by size> ο οποίος τις τοποθετεί διπλά δίπλα και μπορείς να τις διαγράψεις manual.

Ωραίο Νάσσο, ακριβώς όπως τα λες. Οι δυνατότητες αρχειοθέτησης του προγράμματος είναι απίστευτες και για μένα πια είναι το βασικό πρόγραμμα αν και δεν φημίζομαι για την ταξη μου. Αν πρωτοχρησιμοποιεί κάποιος το lightroom στην διαδικασία import μπορεί να ορίσει τα πάντα και να καθορίσει τα πάντα. Αν κάνετε ένα search στο google πιθανότατα θα βρείτε και καλύτερους οδηγούς πάντως ενδεικτικά
http://www.andrewsgibson.com/blog/2013/10/file-renaming-in-lightroom-part-one/
http://www.andrewsgibson.com/blog/2013/10/file-renaming-in-lightroom-part-two/

Ντινο και όποιος αλλος ψάχνει κάτι επειδή και εγώ δοκιμάζοντας το ανακαλύπτω αν θελετε κάτι συγκεκριμένο που δεν το βρίσκετε πεστε να το ψάξω

Last edited:
Ευχαριστω.

Εφτιαξα ενα PC προσφατα και εγκατεστησα το LR5.

Εχω μαξεψει απο το mac & απο το mbp περι τις 10.000 (μπορει και παραπανω) φωτος, "υλικο" 12-14 χρονων.... Χανει η μανα το παιδι και το παιδι την μανα. Η δικαιολογια στον εαυτο μου για την αγορα του PC αυτου ηταν μεταξυ αλλων η τακτοποιηση φωτογραφιων και βιντεο....

Δεν τα εχω καταφερει ακομη.
Στο mac με το aperture τα ειχα (σχετικα) τακτοποιημενα, δυστυχως δεν εχω το χρονο να κατσω να μαθω το lr ... Ειδωμεν

Μην το φοβάσαι είναι απλό
Εφόσον μιλάμε για νέο Pc αν έχεις και νέο δίσκο απλά import από τους παλιούς διαλέγοντας (όπως περίπου περιγράφει το 1ο λινκ) την template ονομασίας του αρχείου. Αυτό είναι το ευκολο και δεν παίρνει πάνω από ενα ΣΚ όχι όλα μαζί αλλά φακελλο, φακελλο από τους παλιους ελέγχωντας ότι όλα πήγαν καλά (αριθμό φωτογραφιών κ.λ.π) για περίπου 30000φωτογραφίες. Μετά το επόμενο βήμα ήταν το πιο δυσκολο να τις ομαδοποιήσω σε φακέλλους και collection. Προσωπικά ακολούθησα την λογική που περιγράφει ο Νάσος (έτος->μήνας-ημέρομηνία) στους φακέλους εκτός από κάποιους φακέλους που είχαν συγκεκριμένο θέμα (π.χ Ναυπακτος 2013). Σε κανονικές collection(πχ πορτρετα ή διακοπές) τοποθετούσα τις φωτογραφίες μόνο αφού είχα τελειώσει και την επεξεργασία τους επειδή μια φωτογραφία μπορεί να ανήκει σε πάνω από ένα collection οπότε αν δεν το έκανα έτσι θα έπρεπε να τα ξαναενημερώνω όλα. Ταυτόχρονα όσες καινούργιες έβγαζα έμπαιναν από την αρχή στη library στο σωστό φακελλο και μένει κάθε φορά η επεξεργασία τους και η κατηγοριοποίηση σε collection που γίνεται άμεσα. Στις καινούργιες από τα raw ακόμα περνάω keyword tags, και τις τοποθετώ στο χάρτη. Εννοείται ότι αλλαγές κάνω στα raw στο LR σώζονται στο αντίστοιχο xmp αρχείο και κανω πολλές από white balance ως lens correction. Εχω καταφέρει να ενημερώσω και το χαρτη για όλες τις παλιές και για ένα ποσοστό 80% και τα keywords ενώ όλες σχεδον έχουν μπει και στα σωστά collection. Βέβαια στην επεξεργασία για εκτύπωση (είμαι από αυτούς που δεν εκτυπωνουν αν δεν επεξεργαστούν) είμαι πια κανένα 6μηνο πίσω και ακούω γκρίνια αλλά που θα πάει θα τα καταφέρω.

Εννοείται εβδομαδιαίο backup που παίρνει κανένα 3ωρο ίσως και παραπάνω σε αργό βέβαια δισκο αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Το καλοκαίρι που έχασα το δίσκο του λειτουργικού σε 1 μέρα το κομμάτι των φωτογραφιών ήταν όπως πριν

Last edited:
Μην το φοβάσαι είναι απλό
Εφόσον μιλάμε για νέο Pc αν έχεις και νέο δίσκο απλά import από τους παλιούς διαλέγοντας (όπως περίπου περιγράφει το 1ο λινκ) την template ονομασίας του αρχείου. Αυτό είναι το ευκολο και δεν παίρνει πάνω από ενα ΣΚ όχι όλα μαζί αλλά φακελλο, φακελλο από τους παλιους ελέγχωντας ότι όλα πήγαν καλά (αριθμό φωτογραφιών κ.λ.π) για περίπου 30000φωτογραφίες. Μετά το επόμενο βήμα ήταν το πιο δυσκολο να τις ομαδοποιήσω σε φακέλλους και collection. Προσωπικά ακολούθησα την λογική που περιγράφει ο Νάσος (έτος->μήνας-ημέρομηνία) στους φακέλους εκτός από κάποιους φακέλους που είχαν συγκεκριμένο θέμα (π.χ Ναυπακτος 2013). Σε κανονικές collection(πχ πορτρετα ή διακοπές) τοποθετούσα τις φωτογραφίες μόνο αφού είχα τελειώσει και την επεξεργασία τους επειδή μια φωτογραφία μπορεί να ανήκει σε πάνω από ένα collection οπότε αν δεν το έκανα έτσι θα έπρεπε να τα ξαναενημερώνω όλα. Ταυτόχρονα όσες καινούργιες έβγαζα έμπαιναν από την αρχή στη library στο σωστό φακελλο και μένει κάθε φορά η επεξεργασία τους και η κατηγοριοποίηση σε collection που γίνεται άμεσα. Στις καινούργιες από τα raw ακόμα περνάω keyword tags, και τις τοποθετώ στο χάρτη. Εννοείται ότι αλλαγές κάνω στα raw στο LR σώζονται στο αντίστοιχο xmp αρχείο και κανω πολλές από white balance ως lens correction. Εχω καταφέρει να ενημερώσω και το χαρτη για όλες τις παλιές και για ένα ποσοστό 80% και τα keywords ενώ όλες σχεδον έχουν μπει και στα σωστά collection. Βέβαια στην επεξεργασία για εκτύπωση (είμαι από αυτούς που δεν εκτυπωνουν αν δεν επεξεργαστούν) είμαι πια κανένα 6μηνο πίσω και ακούω γκρίνια αλλά που θα πάει θα τα καταφέρω.

Εννοείται εβδομαδιαίο backup που παίρνει κανένα 3ωρο ίσως και παραπάνω σε αργό βέβαια δισκο αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Το καλοκαίρι που έχασα το δίσκο του λειτουργικού σε 1 μέρα το κομμάτι των φωτογραφιών ήταν όπως πριν

Ευχαριστω και παλι.

Χρονο να βρω και θα το προσπαθησω

Εγώ ευτυχώς απο νωρίς ξεκίνησα να τις αποθηκεύω κάθε φορά σε ξεχωριστό folder με αρίθμηση και περιγραφή. Το folder αυτό βρίσκεται σε ξεχωριστό folder του εκάστοτε μήνα, στον εκάστοτε χρόνο. Δλδ ένα path είναι πχ. Pictures/2013/12. December/1. Zillertal_Ski_7 to 15 December 2013/Sony A7/Day 1/
Ή για τα φιλμ Pictures/2013/7. July/5. IlianaWedding_M6_APX100_35mm/

Έτσι βρίσκω άμεσα την κάθε φωτογραφία που θέλω. Εκ των υστέρων όμως είναι σίγουρα δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο...

Με αυτό πρέπει να ασχοληθώ κι εγώ κάποια στιγμή...
Edit->Catalog Settings->Metadata->Automatically write changes into xmp

Για όσες υπάρχουν ήδη και έχεις κάνει αλλαγές τις επιλέγεις και μετα Metadata->Save Metadata to file.
Προσοχή συμπληρωματικό xmp αρχείο φτιάχνει μόνο για raw. Αν έχεις κάνει αλλαγές σε tiff ή jpeg με το Save Metadata to file σώζει τις αλλαγές στο αρχείο της φωτο

Είναι πολύ βολικό για να μεταφέρεις καταλογους από Pc σε pc μια και όταν κάνει import διαβάζει και xmp για τα raws. Τα collection δυστυχως δεν σωζονται πουθενά αλλού εκτός από τον catalog

Last edited:
Ευχαριστω.

Εφτιαξα ενα PC προσφατα και εγκατεστησα το LR5.

Εχω μαξεψει απο το mac & απο το mbp περι τις 10.000 (μπορει και παραπανω) φωτος, "υλικο" 12-14 χρονων.... Χανει η μανα το παιδι και το παιδι την μανα. Η δικαιολογια στον εαυτο μου για την αγορα του PC αυτου ηταν μεταξυ αλλων η τακτοποιηση φωτογραφιων και βιντεο....

Δεν τα εχω καταφερει ακομη.
Στο mac με το aperture τα ειχα (σχετικα) τακτοποιημενα, δυστυχως δεν εχω το χρονο να κατσω να μαθω το lr ... Ειδωμεν

10.000 αρχεία δεν είναι πολλά, το αντίθετο θα έλεγα.
Αλλά καλό θα είναι και μια ρεζέρβα σε εξωτερικό δίσκο.

Μπορει να λεω και λιγα....

Στο aperture μονο (στο mbp) ειχα 98gb... 3 χρονων υλικο...

Ακολουθώ κι εγώ το σύστημα έτος-μήνας-ημερομηνία-θέμα που περιγράφεται παραπάνω, τοποθετώντας τους φακέλους μέσα σε έτη. Για batch επεξεργασία ονομάτων κ.λ.π. θεωρώ το Irfanview thumbnails εξαιρετικό. Τέλος για την κουραστική διαδικασία του backup χρησιμοποιώ την free έκδοση του syncbackup από εδώ: http://www.2brightsparks.com/downloads.html#freeware το οποίο είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο, δηλαδή μπορεί να κάνει backup ολόκληρους δίσκους, partitions ή και συγκεκριμένα folders από διαφορετικούς δίσκους. Βέβαια για να μην "φορτώνω" πολύ τον υπολογιστή, το έχω ρυθμίσει να κάνει διαφορετικό κάθε μέρα, με κύκλο τεσσάρων ημερών. Επίσης έχει ένα μικρό bug, όταν κάνει backup τον βασικό δίσκο, βγάζει μήνυμα λάθους διότι δεν μπορεί να σώσει κάποια (αδιάφορα) αρχεία συστήματος - μπορείτε να το αγνοήσετε.