Πρόγραμμα για μετονομασία φωτογραφιών και εύρεσης διπλών.

Edit->Catalog Settings->Metadata->Automatically write changes into xmp

Για όσες υπάρχουν ήδη και έχεις κάνει αλλαγές τις επιλέγεις και μετα Metadata->Save Metadata to file.
Προσοχή συμπληρωματικό xmp αρχείο φτιάχνει μόνο για raw.

Χρήσιμα όλα αυτά.
Καινούργιος σε επεξεργασία raw ρωτάει:
Αν δεν κάνεις αυτή τη διαδικασία και δε φτιαχτεί το επιπλέον xmp αρχείο δίπλα από το raw αρχείο, τι αλλάζει;
Δηλαδή οι αλλαγές που έχω κάνει μέσα από lightroom δεν μπορούν να διαβαστούν από άλλα αρχεία αν δεν φτιάξω αυτό το xmp αρχείο;
Μέχρι στιγμής όποια φωτογραφία ήθελα επιπλέον επεξεργασία με layers, είτε την έκανα tiff και την πέρναγα στο GIMP είτε την άνοιγα μέσα από το lightroom (με δεξί κλικ) στο photoshop.
Αν ανοιγα κατευθείαν το raw από το photoshop δεν θα διάβαζε τις αλλαγές του lightroom;

Εμβολιμη ερωτηση και συγγνώμη

Γιατι το φωτοσοπ δεν μου ακοιγει raw ?

Edit: (SOLVED) Επειδη δεν ειναι updated το φοτοσοπ.

Last edited by a moderator:
Χρήσιμα όλα αυτά.
Καινούργιος σε επεξεργασία raw ρωτάει:
Αν δεν κάνεις αυτή τη διαδικασία και δε φτιαχτεί το επιπλέον xmp αρχείο δίπλα από το raw αρχείο, τι αλλάζει;
Δηλαδή οι αλλαγές που έχω κάνει μέσα από lightroom δεν μπορούν να διαβαστούν από άλλα αρχεία αν δεν φτιάξω αυτό το xmp αρχείο;
Μέχρι στιγμής όποια φωτογραφία ήθελα επιπλέον επεξεργασία με layers, είτε την έκανα tiff και την πέρναγα στο GIMP είτε την άνοιγα μέσα από το lightroom (με δεξί κλικ) στο photoshop.
Αν ανοιγα κατευθείαν το raw από το photoshop δεν θα διάβαζε τις αλλαγές του lightroom;

Αν δεν κάνεις αυτό ("Edit->Catalog Settings->Metadata->Automatically write changes into xmp"), όλες οι αλλαγές που κάνεις στο Develop module αποθηκεύονται στον Catalog του LR και πουθενά αλλού. Συνεπώς είναι ορατές μόνο όταν ανοίγεις την επεξεργασμένη φωτογραφία με το LR.

Όταν κάνεις export μια φωτογραφία σε jpg, tiff κλπ τότε όλες οι αλλαγές "εφαρμόζονται" μόνιμα στη φωτογραφία και είναι φυσικά ορατές με όποιο πρόγραμμα κι αν ανοίξεις τη φωτογραφία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τη στέλνεις από το LR στο Photoshop για περαιτέρω επεξεργασία (αν προσέξεις, τη μετατρέπει σε tiff - ή psd, αναλόγως τι έχεις επιλέξει στα Preferences). Αν όμως ανοίξεις την ίδια raw φώτο απευθείας με το Photoshop, τότε αυτό (το Adobe camera Raw για την ακρίβεια) διαβάζει το απείραχτο raw (αφού οι όποιες αλλαγές υπάρχουν μόνο στον catalog του LR) και σου ανοίγει το σχετικό dialog για να την επεξεργαστείς.

Αν έχεις κάνει αυτό που λέει ο Γιώργος, τότε μαζί με κάθε αρχείο RAW που επεξεργάζεσαι στο LR δημιουργείται και ένα μικρό αρχειάκι XMP με όλες τις αλλαγές που έχεις κάνει στο Develop. Με αυτό τον τρόπο όλο το raw processing που έχεις κάνει στο LR είναι ορατό από όλα (νομίζω) τα προγράμματα επεξεργασίας, καθώς το xmp είναι universal πρότυπο.

Έτσι λοιπόν οι λόγοι για να ενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη επιλογή είναι 3: α) δεν χάνεις την επεξεργασία που έχεις κάνει αν αποφασίσεις κάποια στιγμή να αλλάξεις raw editor και β) δεν χάνεις την επεξεργασία που έχεις κάνει αν το Lightroom κάποια στιγμή πάψει να υποστηρίζεται γ) αν για κάποιο λόγο χάσεις το Catalog, δεν χάνεις και τις αλλαγές που έχεις κάνει στις φωτογραφίες!