πρόγραμμα λήψης βιντεο από κασέτα mini DV σε PC

gmask

Senior Member
30 January 2008
302
Με ποιό προγραμματάκι θα έχω τη μέγιστη δυνατή ανάλυση και αργότερα εύκολο editing ώστε να περάσω παλιές κασέτες mini DV στον υπολογιστή μου?

αυτό το windv τι μέγιστη ανάλυση δίνει?
Όπως καταλάβατε, ψάχνω την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας.

Δεν έχεις και επιλογές ξέρεις... Αν το βίντεο σου είναι DV και το κάνεις ως τέτοιο capture 1:1 στο σκληρό, η ανάλυση για PAL είναι μία: 720 x 576...

Υπάρχει τρόπος, αλλά δεν μπορώ να πω πως αξίζει τον κόπο να μπεις σε τέτοια διαδικασία, ειδικά αν στο setup σου έχεις ήδη μία συσκευή που κάνει καλό upscaling.

Όπως και αν έχει, αν σκοπεύεις να εμβαθύνεις τόσο, θέλεις τουλάχιστον το τελευταίο Premiere της Adobe...

φυσικά και με ενδιαφέρει, θέλω λεπτομέρειες. Δεν ξέρω αν θα με βοηθήσει ο ONKYO TX-NR 906 που διαθέτω.

Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη software-λύση δεν θα χρειαστείς εξωτερικό hardware.

Σε γενικές γραμμές, θα ανοίξεις ένα project στο Premiere σε κάποιο φορμά HD, ανάλογα με τις απαιτήσεις σου κι έπειτα θα κάνεις capture το υλικό σου από την DV-κάμερα... Στη συνέχεια, θα κάνεις blow-up το captured υλικό σου σε full-frame κι έτσι θα το έχεις κάνει upscale... Από εδώ και πέρα αρχίζει ο δύσκολος και χρονοβόρος δρόμος... :D Πριν κάνεις export το υλικό σου, μπορείς να "παίξεις" με όλες τις παραμέτρους της εικόνας και τα φίλτρα του Premiere, έτσι ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (μέχρι και frame interpolation μπορείς να εισάγεις).

προφανώς έχεις ασχοληθεί με αυτά που περιγράφεις. τελικά αξίζει τον
κόπο? Η ποιότητα της εικόνας όντως βελτιώνεται? Θα τα περιγράψεις λίγο αναλυτικότερα πριν ξεκινήσω τη διαδικασία?

Το αν αξίζει τον κόπο είναι σχετικό...

Ο Onkyo σου, απ' ό,τι βλέπω διαθέτει το Reon VX της HQV, οπότε μάλλον δεν αξίζει να ασχοληθείς...

Κάνε το μονταζάκι σου και έπειτα στείλ' το πάλι στην κασέτα ή καψ' το ως DVD-Video με μέγιστο bitrate και άσε τον Onkyo να κάνει το deinterlacing και το upscaling προς το μέσο προβολής...

επομένως μπορεί το μοντάζ να γίνει από ένα πιο ελφρύ πρόγραμμα. Ποιό θα πρότεινες? Από εκεί και πέρα, ο ONKYO κάνει κάποιο ψευδο upscaling ή κοροιδεύει?

Για upscalling υπάρχει ειδικό φίλτρο στο premiere και το after effects που εκμεταλλεύεται αλγορίθμους σαν αυτούς του Photoshop. Μόλις πάω σπίτι θα σου πω πως λέγεται η σουίτα με τα εξτρα φίλτρα.

επομένως μπορεί το μοντάζ να γίνει από ένα πιο ελφρύ πρόγραμμα. Ποιό θα πρότεινες? Από εκεί και πέρα, ο ONKYO κάνει κάποιο ψευδο upscaling ή κοροιδεύει?

Με το τσιπάκι που φοράει ο Onkyo, πρέπει να κάνει εξαιρετικό upscaling...

Από τα "ελαφριά" προγράμματα, θα σου πρότεινα το Premiere Elements, το οποίο ακολουθεί τη λογική του κανονικού Premiere με όλες τις ευκολίες και τους wizzards των ερασιτεχνικών όμως κι έτσι, όχι μόνο θα κάνεις αξιοπρεπώς τη δουλειά σου, αλλά μελλοντικά θα μπορέσεις πιο εύκολα να περάσεις και σε πιο σοβαρά εργαλεία...

photis, ποιά είναι τελικά αυτή η σουίτα?Τελικά premiere και upscaling με ειδικά φίλτρα ή elements?

τελικά τι να κάνω? Ανοίγω premiere pro στο οποίο έχω βάλει ως plug-in το Instant HD. Στέλνω το υλικό εκεί αλλά σε ποιό φορμά? Το αρχείο αποθηκεύεται ως τι? Παράκληση - βοήθεια...

Ανοίγεις νέο project σε HD format. Εισάγεις το SD αρχείο σου στο bin και στη συνέχεια στην timeline σου. Στην αρχή θα το δεις να καταλαμβάνει μικρό μέρος του monitor. Μετά πας στα video effects, επιλέγεις Red Giant, Instant HD, και το βάζεις στο αρχείο σου στην timeline. Κάνεις και τις ρυθμίσεις που θες και στο τέλος ρεντάρεις και είσαι ετοιμος...

για να κατλάβω...
τι το καλύτερο θα δει κάποιος αν μετατρέψει το SD σήμα σε HD ??