Προγράμματα DSP

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,462
Ραφήνα
Στους ενισχυτές av υπάρχουν κάποια προγράμματα DSP όπως adventure, ski fi κτλ. Προσωπικά τα είχα πάντα απενεργοποιημένα, τώρα τελευταία όμως έχω αρχίσει και τα ψάχνω. Από ότι κατάλαβα είναι κάτι σαν equalizer, δηλαδή τονίζουν κάποιες συχνότητες. Μπορεί κάποιος να πει κάτι παραπάνω?

Προφανώς έτσι είναι. Δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω εκτός του οτι αποφεύγω τη χρήση τους αφού προφανώς όταν επιλεγεί ένα τετοιο πρόγραμμα ακούμε κάτι διαφορετικό απο αυτό που είχε στο μυαλό του o μηχανικός που έκανε το mastering για το δίσκο. Θα πεί κανείς οτι αυτή η επιλογή (της μη χρήσης τέτοιου προγράμματος) δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο αποτέλεσμα αφού το καλύτερο και το χειρότερο είναι υποκειμενικό (κοινώς γουστα είναι αυτά), αλλά ως θιασώτης της λογικής της αναλλοίωτης εικόνας και ήχου για παράδειγμα ενός blu-ray, το αποφεύγω. Εντάξει, να πω την αμαρτία μου, μερικές φορές ενεργοποιώ το THX Cinema....:p

Επίσης από ότι καταλαβαίνω τα προγράμματα DSP δεν ''παίζουν'' μόνο με το συχνοτικό εύρος αλλά και με άλλα χαρακτηριστικά όπως το balance των ηχείων. Κοιτάξτε πως περιγράφει το πρόγραμμα adventure το manual του ενισχυτή μου.

dsp.jpg

Να πω κι εγώ για το πως τα παρουσιάζει ο δικός μου ενισχυτής (Yamaha), ίσως βγάλεις περισσότερα συμπεράσματα.
Τα οναμάζει Sound Field Progams και τα χωρίζει σε 5 κατηγορίες:
1. Category MOVIE τα εξής:
Standard, Spectacle, Sci-Fi, Adventure, Drama, Mono Movie, Sports, Action Game, Roleyplaying Game.

2. Category MUSIC τα εξής:
Hall in Munich, Hall in Vienna, Chamber, Cellar Club, The Roxy Theatre, The Bottom Line, Music Video.

3. Category Stereo τα εξής:
2ch Stereo, 7ch Stereo.

4. Category ENHNCH (Compressed music enhancer) τα εξής:
Straight Enhancer, 7ch Enhancer.

5. Category SUR. DEC. τα εξής:
D Pro Logic, D PLIIx Movie/D PLII Movie, D PLIIx Music/D PLII Music, D PLIIx Gasme/D PLII Game, Neo:6 Cinema, Neo:6 Music.

Σου προτείνει ή να επιλέξεις ένα απο τα παραπάνω, ανάλογα με το έργο που βλέπεις ή τη μουσική που ακούς (επιλογή της Yamaha -"πιστεύουμε οτι οι ρυθμίσεις των τεχικών μας συναντούν τις απαιτήσεις σας, κλπ.") ή να επιλέξεις με το set up τις δικές σου ρυθμίσεις, ακόμα και να τροποποιήσεις το καθένα απο τα παραπάνω προγράμματα ξεχωριστά.
Μετα απο 2 χρόνια πειραμάτων που έκανα πειράζοντας τα πάντα (equalizer, ξεχωριστές εντάσεις- αποστάσεις ηχείων και ολα τα σχετικά), κατέληξα οτι οι ρυθμίσεις των κοντούληδων Γιαπωνέζων τεχνικών είναι εξαιρετικές και πρακτικά αδύνατον να τις κάνεις καλύτερες. Αν για παράδειγμα βάλεις να δεις James Bond και επιλέξεις Adventure, θα απολαύσεις πραγματικά το έργο. Αν βάλεις το El Passo, η επιλογή είναι Spectacle. Oι σφαίρες σφυρίζουν απο την κατεύθυνση που έρχονται. Οσον αφορα τη μουσική, ανάλογα τί είδος μουσικής ακούς. Αν πχ ακούς κλασσική, το πρόγραμμα Hall in Munich σου προσφέρει την αίσθηση οτι κάθεσαι σε μια αίθουσα 2500 θέσεων, περίπου στο κέντρο. ΚΑΘΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ έχει την περιγραφή του. Αν ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου γράψω για κάποιο συγκεκριμμένα.
Επαναλαμβάνω, οτι με το set up μπορείς να κάνεις οτιδήποτε δικό σου, αν αυτό σου ταιριάσει καλύτερα.
Ελπίζω να βοήθησα.
Τάσος.

Κάπως έτσι είναι τα προγράμματα και στον δικό μου yamaha. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι την διαφορά του adventure με το spectacle. Και τα δύο προορίζονται για ταινίες με δράση. Απλός στο spectacle το αναφαίρει ¨θέαμα¨. Επίσης λίγο που το δοκίμασα μου φάνηκε ότι στο δεύτερο ενισχύονται λίγο οι χαμηλές, ίσως για να αλλάξει την ατμόσφαιρα.

Φίλε toliskot,
Για να καταλάβεις τη διαφορά Adventure - Spectacle κάνε την εξής ρύθμιση:
-Βάλε το Sectacle
-Πάτα Set Up
-Με το επάνω/κάτω βελάκι πάνε DSP Parameter
-Πάτα ΟΚ, θα φανεί στην οθόνη "Spectacle", υπογραμμισμένο με διακεκομένη κόκκινη γραμμή.
-Πάλι με το επάνω/κάτω βελάκι, θα δεις στη σειρά Initialize, DSP Level, ..., ...
-Σταματάς στο DSP Level και με το δεξι βελάκι ρυθμίζεις στο +2 db.
-Πατάς Set Up και ολοκληρώνεις τη ρύθμιση.
Θα παρατηρήσεις σίγουρα τον πιο έντονο διαχωρισμό των ήχων απο αριστερά - δεξιά.
Για μενα έτσι φαίνεται η διαφορά. Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα αυτό προσπαθει να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα του κινηματογράφου με πολύ ευρεία οθόνη (το παλιό cinemascope) δηλ. να ξεχωρίζει όσο περισσότερο γίνεται η προέλευση των ήχων, απο αριστερά ή δεξιά της οθόνης.
Αν σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. άφησε τη ρύθμιση στ +2, αν όχι πάνε στο Initialize για να μηδενίσεις.
Πες μου τη γνώμη σου.
Τάσος

Απάντηση: Re: Προγράμματα DSP

Ετοιμες ρυθμίσεις delay, reverb κτλ είναι,
για να σου δημιουργούν τιις ψευδαισθήσεις αυτές που λέει ο tasos.