Λοιπόν έχουμε ένα τοίχο 2.3m. Πολλές φορές γεμίζουμε τον διαθέσιμο χώρο με το κάδρο (το έκανα και εγώ αυτό αρχικά και όταν έχεις πανί είναι δύσκολα τα πράγματα - αμα είναι τοίχος είναι πιο απλά γιατί μικραίνεις το κάδρο με το ζουμ) και όταν έρθει ή ώρα των ηχείων για τα front r/l κυρίως δεν ξέρουμε που να τα βάλουμε.
εσύ μπορείς να εκμεταλλευτείς όλο τον τοίχο το αριστερό θα βρίσκεται αριστερα της εσοχής και το δεξιό μπορεί να είναι στο δεξιό άκρο της εσοχής και όταν βλέπεις το τραβάς λίγο δεξιότερα.
230cm τοίχος - 2 x 5 cm το μαύρο border = 220cm
σε κάρδο 16:9 που πάιζουν οι υποψήφιοι προβολείς έχεις 99 ίντσες --> κάδρο με πλάτος 220cm και ύψος 124cm.
ας πούμε ότι ξεκινάς από 80cm από το πάτωμα (o τοίχος θα έχει κάποιο έπιπλο για τηλεόραση ??? υπάρχει περιορισμός ύψους???)
80 + 124 + 5 τo κάτω μαύρο border = 204+5 = 209.
συνεπώς το πάνω μέρος της οθόνης θα είναι 209cm από το πάτωμα
ταβάνι έχεις στα 290cm και είπες ότι υπάρχει κάδρο του οποίου η πάνω μεριά απέχει από το ταβάνι 85cm δηλαδή από το έδαφος 290-85cm = 205cm.
πάμε καλά. σε βλέπω για dlpακια. :blush:
λοιπόν κάποιες επιλογές στο 1000ρικο πάνω κάτω είναι οι εξής:
dlp
http://www.skroutz.gr/s/383525/BenQ-W1060.html
http://www.skroutz.gr/s/335971/BenQ-W1100.html?keyphrase=benq+1100
http://www.skroutz.gr/s/441790/Optoma-HD23.html?keyphrase=optoma+hd23
σε αυτή την κατηγορία τιμής οι dlp δεν έχουν lens shift. συνεπώς ο προβολέας θα πρέπει να μπεί στο κέντρο της οθόνης σε σχέση με το πλάτος.
τώρα το ύψος του καθορίζεται από το offset.
τι σημαίνει το offset.
σημαίνει ότι για δεδομένη απόσταση φακού πανιού ο προβολέας θα πρέπει να μπεί κάποιους συγκεκριμένους πόντους κάτω από το κάτω μέρος της οθόνης αν τον έχεις σε τραπεζάκι ή κάποιους συγκεκριμένους πόντους πάνω από το πάνω μέρος της οθόνης αν τον έχεις ανάποδα σε βάση οροφής ή τοίχου η αλλιώς όπως λέμε ταβανιασμένο.
εκ πρώτης όψεως με πάνω μέρος της οθόνης στα 209 ο προβολέας θα είναι πάνω από 209 πόντους από το πάτωμα σε βάση οροφής ή τοίχου. σε ποιο ύψος θα μας το πεί το offset που δίνει ο κατασκευαστής για την απόσταση μεταξύ φακού και τοίχου. πάντως σε κάθε περίπτωση θα είναι πάνω από το αμετακίνητο κάδρο.
πάντως γενικά έχεις περιθώριο περίπου 80cm για την τοποθέτηση του προβολέα και δεν νομίζω να αντιμετωπίσεις πρόβλημα ακόμα και με τους benq 1100/1200 που έχουν μεγαλύτερο offset από τους άλλους (περίπου 40 - 50 πόντους).
lcd
οι νέοι επσον 3d που φαίνονται δελεαστικές προτάσεις (ιδίως ο 5900 κοντά στο χιλιάρικο) δεν έχουν lens shift στις χαμηλές σειρές. συνεπώς πρέπει να τοποθετηθούν κέντρο και απότι είδα στο manual του 5900 πρέπει να είναι αλφάδι με το κάτω μέρος της οθόνης ή αλφάδι με το πάνω μέρος της οθόνης.
epson 3200
http://www.skroutz.gr/s/289183/Epson-EH-TW3200.html
ο συγκεκριμένος έχει οριζόντιο και κατακόρυφο lens shift και κάνει την εγκατάσταση παιχνιδάκι. μπορείς να τον βάλεις σε ένα ραφάκι πάνω από τον πίνακα (δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς στο μέσο του πλάτος) και να φέρνεις την εικόνα δεξιά και αριστερά πάνω κάτω με το με το lens shift.
φυσικά υπάρχουν όρια μετακίνησης - η χρήση του lens shift στα όρια πρέπει να αποφεύγεται.
αν και dlpακιας κατέληξα στον συγκεριμένο λόγω ευκολίας τοποθέτησης και λόγο μεγάλου ζουμ - σχεδόν ο μόνος που μου βγάζει 107 ίντσες στα 3.4m.
αν και στην αρχή τον πήρα με κακό μάτι για τα χρήματα του είναι τίμιο μηχανάκι φέρνοντας όλα τα κουσούρια της τεχνολογίας lcd. ανομοιομορφία των πανελς - σύγκλιση - ευκρίνεια. ευτυχώς εγώ έπεσα σε καλό κομμάτι.
στους dlp ένα πρόβλημα που υπάρχει είναι το rainbow το οποίο το βλέπει λίγος κόσμος αλλά άμα το βλέπεις είναι εξαιρετικά ενοχλητικό στη θέαση.
θα σου πρότεινα να κάνεις μια βόλτα στα καταστήματα του χώρου και να ζητήσεις να δείς προβολείς αυτής της κατηγορίας τιμής. κυρίως dlp για να δείς και το θέμα του rainbow. δεν ξέρω πόσους θα βρείς στημένους μιας και το βάρος έχει πέσει στους 3d των 2000+ ευρώ. λογικά θα υπάρχουν και κάποια από αυτά τα μηχανάκια.
δεν ξέρω ποιές είναι οι εμπειρίες σου από βιντεοπροβολή. αν δεν έχεις είναι σίγουρο ότι θα πείς γούαου. πάνω κάτω οι προβολείς του χιλιάρικου παίζουν στα ίδια με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκάστοτε τεχνολογίας (dlp - lcd) τα οποία τα δέχεσαι και ζείς με αυτά.
πάντως γενικά ο χώρος σου προσφέρεται για βιντεοπροβολή.
κάνε ένα τσεκάρισμα στους υπολογισμούς μου μήπως έχω κάνει κάτι λάθος ή εχω καταλάβει λάθος και εχω κάνει λανθασμένες υποθέσεις και εδώ είμαστε.
ΥΓ. o benq 5000 είναι κατά την ταπεινή μου ανώτερη κατηγορία από αυτούς που συζητάμε. αν μιλάμε για μεταχειρισμένο προβολέα (και υπάρχουν κατά καιρούς καλές ευκαιρίες) βασικό σημείο που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι η κατάσταση της λάμπας (ώρες). οι λάμπες δίνουν μια διάρκεια ζωής αλλά συνήθως πολύ νωρίτερα αρχίζει και πέφτει η φωτεινότητα και χρειάζονται αλλαγή. το κόστος τους αρχίζει από 150-200 ευρώ και ανεβαίνει.