Project 'Projectορας'!

Πολυ καλο thread.....Απλα και κατανοητα....
Αν ενας προβολεας δεν διαθετει lens shift θα πρεπει να εγκατασταθει, ετσι ωστε ο φακος να βλεπει στο κεντρο του καδρου (ειτε κρεμαστος ειτε στο ραφι)?

Όχι, δεν είναι αναγκαίο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το όφσετ του φακού και η τοποθέτηση του προβολικού μπορεί να διαφέρει από προβολέα σε προβολέα. Άλλος κάθεται στη μέση της οθόνης και άλλος από πάνω ή κάτω από την οθόνη. Το lens shift μπαίνει εδώ ακριβώς για να βοηθήσει την τοποθέτηση δίνοντας εύρος καθ' ύψος και αν υπάρχει οριζόντιο και κατά πλάτος.

Από ότι έχω καταλάβει στο κέντρο θα ήταν ιδανικά αλλά από το παρακάτω σχέδιο φαίνεται ότι μπορούν να τοποθετηθούν έτσι ώστε το κέντρο του φακού να έχει μια μικρή απόσταση από το άκρο της οθόνης (το λεγόμενο offset).

View attachment 83868

Το γράφημα δείχνει τη σωστή θέση τοποθέτησης του συγκεκριμένου προβολικού. Κάθε άλλη είναι λάθος και αν δεν διαθέτει μετακίνηση φακού ώστε να διορθώσεις, θα έχεις τραπεζοειδή εικόνα στην οθόνη σου.

Το γράφημα δείχνει τη σωστή θέση τοποθέτησης του συγκεκριμένου προβολικού. Κάθε άλλη είναι λάθος και αν δεν διαθέτει μετακίνηση φακού ώστε να διορθώσεις, θα έχεις τραπεζοειδή εικόνα στην οθόνη σου.

Δηλαδή αν κεντραριστεί δεν θα δουλεύει σωστά; θα θέλει διόρθωση keystone;
Πάντως αν είναι έτσι ότι έχω δει μέχρι τώρα σε τέτοια διάταξη δουλεύουν....η οποία μάλλον με βολεύει!

Αν δεν κεντραριστεί και δεν διαθέτει μετακίνηση φακού, δεν κάνει τίποτα το keystone. Το Keystone εξυπηρετεί μονάχα όταν τον έχεις τοποθετήσει λάθος καθ' ύψος και όχι παράκεντρα.

Αν κεντραριστεί και μπει καθ' ύψος στο κατάλληλο σημείο θα δουλεύει μια χαρά χωρίς περαιτέρω ρυθμίσεις.

Με τον όρο κεντράρισμα εννοούσα τόσο το κάθετα όσο και το οριζόντιο. Ας πούμε ότι οριζόντια είναι στο κέντρο. Αν στη κατακόρυφη διάσταση μπει στο κέντρο της εικόνας ο προβολέας με το παραπάνω γράφημα δεν θα δείχνει σωστά;

Με τον όρο κεντράρισμα εννοούσα τόσο το κάθετα όσο και το οριζόντιο. Ας πούμε ότι οριζόντια είναι στο κέντρο. Αν στη κατακόρυφη διάσταση μπει στο κέντρο της εικόνας ο προβολέας με το παραπάνω γράφημα δεν θα δείχνει σωστά;

οπως σου είπε και ο γιάννης ο κάθε προβολέας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά τοποθέτησης.

1) αν έχει lens shift (οριζόντιο και κάθετο- epson 3200) έχεις ευκολία τοποθέτησης. το lens shift φέρνει το κάδρο εκεί που θές.
2) αν έχει lens shift κάθετο μόνο (πχ benq 20000) τότε θέλει κέντρο στο πλάτος και με το κατακόρυφο lens shift φέρνεις το κάδρο πάνω - κάτω (οχι δεξιά αριστερά)
3) αν δεν έχει lens shift (dlp που σου προτεινα στο χιλιάρικο) τότε πρέπει να μπεί κέντρο στο πλάτος και το ύψος καθορίζεται από το offset. το offset δεν είναι σταθερό αλλά μεταβάλλεται με την απόσταση φακού πανιού / τοίχου. δεν μεταβάλλεται με το zoom. αν δεν είναι σωστά στη θέση τότε θα σου κάνει τραπέζιο και πρέπει να καταφύγεις στο keystone που έχει αρνητική επίδραση στην εικόνα.

Τώρα βλέπω ταινίες σε μια 40" full HD Sony Bravia.
Αλλες φορές η ταινία είναι 1080p και άλλες 720p. Ομολογώ ότι δε βλέπω κάποια διαφορά στην ποιότητα της εικόνας στη μία και στην άλλη περίπτωση. Δεν έχω κάνει και συγκριτικό τεστ αλλά για να το πω και αλλιώς είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα σε όλες τις περιπτώσεις.
Αναρωτιέμαι τα εξής:
Α) Μήπως είμαι γκαβός;
Β) Αν όντως δεν βλέπω ή δεν υπάρχει διαφορά που να είναι πολύ αισθητή μεταξύ των δύο αναλύσεων μήπως τελικά είναι προτιμότερο για πρώτο προτζέκτορα να προτιμήσω κάτι σε 720p αντί για 1080p όπου εκεί αναγκαστικά από ότι βλέπω παίρνω και το 3Δ που δεν με ενδιαφέρει καθόλου; Με δεδομένο ότι βλέπω διαφορά τιμής μέχρι και πάνω από 50% στη HD ready από τη FullHD περίπτωση.
Γ) Μήπως στο μεγάλο μεγέθος θα είναι πιο έντονες ο διαφορές; ...ξέρω πρέπει να τα δω ιδιοίς όμμασι αλλά πείτε και εσείς οι εμπειρότεροι τη γνώμη σας.

Την παρασκευή εκτός απροόπτου θα δω το tw6000 εν δράσει.
Προτάσεις για hd ready για να διαβάζω εν τω μεταξύ έχουμε;

Για να διακρίνεις τη διαφορά ανάλυσης πρέπει να τηρείς και τους ''κανόνες'' απόστασης. Επομένως, όχι, δεν είσαι τυφλός, απλά, καθόσουν πιο μακρυά απ' όσο έπρεπε για να διακρίνεις τις διαφορές. Σ' ένα μεγάλο κάδρο, όμως, σαν αυτό του προβολέα και με δεδομένο ότι τηρούνται οι αποστάσεις θέασης, τις διαφορές από 720 σε 1080 θα τις δεις. Ωστόσο, οι διαφορές στην ευκρίνεια, ανάμεσα στις 2 HD αναλύσεις, θα είναι μικρότερες από αυτές του SD vs HD (720).

Ευχαριστώ Γιάννη.
Αν υπάρχουν προτάσεις στα 720 που τις θεωρείς αξιόλογες, ειδικά ως προς το λόγο value for money, τις γράφεις αν θες.

Αν θέλεις τη γνώμη μου, θα σου έλεγα ότι αν το μπάτζετ σου σε καλύπτει, πήγαινε σε 1080 προβολέα. Σήμερα, δεν θα πήγαινα σε 720 προβολέα εκτός αν έβρισκα μεταχειρισμένο παλαιότερης κοπής ο οποίος και είναι σε άλλη κατηγορία. Η ανάλυση δεν καθορίζει και τη συνολική ποιότητα του μηχανήματος, ωστόσο, είναι σημαντικός παράγοντας. Υπάρχουν και παλιότερα μοντέλα 720 τα οποία κοντράρουν ακόμα δυνατά μηχανήματα, πόσω μάλλον τα σημερινά 720 (τα οποία είναι ελάχιστα πια...).

Το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε...έπεται η συνέχεια! :Banane0:

SONY VPL-HW15

2012-12-11 21.11.45.jpg

Γιάννη χίλια ευχαριστώ και για την ευχή και για όλη τη βοήθεια τόσο καιρό...έστω και λίγο καθυστερημένα.

Ξέρω ότι οφείλω να γράψω εντυπώσεις από τον προβολέα που πήρα.
Καταρχήν να ευχαριστήσω και όλους τους υπόλοιπους φίλους για τη βοήθεια τους με τις συμβουλές τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χορταίνω να βλέπω ταινίες...ειδικά αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ και σταμάτησα να παρατηρώ τεχνικά στοιχεία της εικόνας και να απολαμβάνω την ταινία που προβάλλεται.

Εχω ψωνιστεί και νομίζω ότι έχω εξαιρετική εικόνα πάνω στο λευκό τοίχο μου. Αφού είχα κάνει το λάθος...να έχω δει πρώτα να παίζει ένας JVC και μετά να ψάχνω για προβολέα ήταν πολύ δύσκολο να βρω κάτι που να με ικανοποιεί στα λεφτά που μπορούσα να δώσω. Τελικά ο SONY, ίσως επειδή είναι και αυτός sxrd, με έχει ικανοποιήσει τα μέγιστα. Ειδικά όταν σκέφτομαι τα λεφτά που έδωσα για να τον πάρω, και ότι στην πορεία σηκώνει και πολύ βελτίωση τόσο στην επιφάνεια προβολής (βάψιμο, οθόνη, κλπ) όσο και από πλευρά καλιμπραρίσματος, που όταν είμαι έτοιμος θα κάνω.

All in all, είμαι πολύ ευχαριστημένος ως τώρα (και όλη η οικογένεια φυσικά) και προχωρώ με τα λοιπά στοιχεία που πρέπει σιγά-σιγά να αναβαθμίσω όπως πηγή, ενισχυτής, περιφερειακά ηχεία...και όχι απαραίτητα με τη σειρά που τα έγραψα.

Αρχές Οκτώβρη ξεκίνησε το prοject.
Στην αρχή τα πράγματα ήταν κάπως έτσι...

01.jpg

02.JPG

03.JPG

Δεν ξέρω για εσάς αλλά σε εμένα μεταξύ των άλλων μου καθόταν στο λαιμό το εντοιχισμένο έπιπλο στη γωνία...να'ναι καλά το project το ξεφορτωθήκαμε και αυτό μετά από 10 χρόνια!

Εν αρχή είναι ο προβολέας (Sony PVL-HW15, αγορασμένος μτχ από αγγελία στο avsite)

04.jpg

05.jpg

Καθόλου εύκολη υπόθεση το κανάλι στη σκωτία γύρω γύρω από το γύψινο στην οροφή...αλλά χαλάλι του!
Βάση ιδιοκατασκευή.

Στη συνέχεια ο ήχος.
Είχα άγχος για την τοποθέτηση των surround.
Τελικά μετά από δοκιμές μπήκαν στο πλαϊ και ψηλά κανά μέτρο από τα αυτιά. Τι και αν ο ένας τοίχος απέχει πιο πολύ από τον άλλο.

07.jpg

06.JPG

08.JPG

Να'ναι καλά ο ONKYO και το audyssey του. Οπου και να τα βάλεις τα φτιάχνει ο μαέστρος και παίζουν!

onkyo.jpg

Βέβαια στον ήχο είχα και ένα θέμα με τα ηχεία.
Τα τελευταία πέντε χρόνια μου έκαναν παρέα τα adagio των αρχικών φωτογραφιών. Εξαιρετικά ηχεία, νομίζω ότι δεν θα ξανακούσω εύκολα τέτοια ήχο. Το ύψος τους και ο χώρος όμως δεν επέτρεπε την τοποθέτηση τους μπροστά από τις θέσεις θέασης και κάτω από την οθόνη. Είτε η εικόνα έπρεπε να ανέβει πολύ ψηλά είτε να μικρύνει στο πλάτος. Το να μείνουν εκτεθειμένα ειδικά το δεξί εκτός τοίχου ήταν απαγορευτικό με τις δύο μικρές να τρέχουν γύρω γύρω όλη μέρα. Η μετακίνηση τους δε ήταν προβληματική. Τελικά έκατσα και σχεδίασα κάτι ποδαράκια αντάπτορες ώστε να κουμπώσουν εκεί που είναι τώρα οι ακίδες και τα νέα ποδαράκια να πατάνε σε ball units. Αφού αγόρασα όλα τα υλικά ένα ωραίο πρωϊ Παρασκευής και από Δευτέρα θα μιλούσα με τον ξυλουργό μου ένα καλό παιδί του φόρουμ πρότεινε μια ανταλλαγή και voila...μέσα σε ένα απόγευμα Κυριακής βρέθηκα με νέα ηχεία. KEF Reference 201/2. Καλά παίζουν και αυτά...όχι σαν τα άλλα, είναι διαφορετική η φύση τους, αλλά έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος τελικά γιατί και χωροταξικά ήρθαν εκεί που ήθελα αλλά και ακουστικά δεν ξέπεσα πολύ από αυτό που είχα συνηθίσει.

09.jpg

10.jpg

11.JPG

(τρέχει ήδη το project σχεδιασμού των βάσεων τους!)