Προκατασκευασμενα Σπιτια

Απάντηση: Re: Προκατασκευασμενα Σπιτια

Το κοντά δεν το καταλαβαίνω εκτός εάν φυσικά εννοείς εντός δασικής περιοχής αυτό είναι παράνομο εάν δεν υπάρχει η έγκριση δασαρχείου, πολεοδομίας κτλ.:a0210:

Κοντά;
100-150 μέτρα απο δασώδη περιοχή που καίγεται δύσκολα τη γλυτώνεις. Έχω δεί και χειρότερα....
Πάντως όπως και να ´χει ο μεταλλικός σκελετός στα προκάτ είναι προτιμότερος απο τον ξύλινο.
Yλικά μόνωσης και επένδυσης υπάρχουν διάφορα, όπως to heraklith και το ytong (έτοιμες τσιμεντόπλακες που μπαίνουν στο πι και φι)

Last edited:
Koίτα, όλα ξεκινούν από το εάν το οικόπεδο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης.
Από εκεί και μετά α αναλαμβάνουν οι εταιρίες, των προκάτ, οικοδομική άδεια, σχέδια, μαστόρους στο λινκ που παρέθεσα παραπάνω έχει αρκετές πληροφορίες.

Koίτα, όλα ξεκινούν από το εάν το οικόπεδο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης.
Από εκεί και μετά α αναλαμβάνουν οι εταιρίες, των προκάτ, οικοδομική άδεια, σχέδια, μαστόρους στο λινκ που παρέθεσα παραπάνω έχει αρκετές πληροφορίες.

Έχω διαβάσει το link που έβαλες, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για μη θεμελίωση.... πράγμα που γίνεται σίγουρα γιατί το έχω δει (σε κατασκευές 30-40τμ).

Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου πόλεως φυσικά... αφού είναι χαρακτηρισμένο πράσινο. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται άδεια για να βάλεις ένα προκάτ χωρίς θεμέλια... Αν ξέρει κάποιος ας μας πει...

Θα κοιτάξω και εγώ να ρωτήσω κάποιον μηχανικό και θα ενημερώσω.
Αν γίνεται πάντως, τουλάχιστον για εμπορική χρήση είναι σπουδαίο πλεονέκτημα για τα προκάτ.

Πάντως δεν πιστεύω να ισχύει... θεμέλια ή όχι μάλλον ζητούν άδεια...

Re: Απάντηση: Re: Προκατασκευασμενα Σπιτια

Έχω διαβάσει το link που έβαλες, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για μη θεμελίωση.... πράγμα που γίνεται σίγουρα γιατί το έχω δει (σε κατασκευές 30-40τμ).

Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου πόλεως φυσικά... αφού είναι χαρακτηρισμένο πράσινο. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται άδεια για να βάλεις ένα προκάτ χωρίς θεμέλια... Αν ξέρει κάποιος ας μας πει...

Θα κοιτάξω και εγώ να ρωτήσω κάποιον μηχανικό και θα ενημερώσω.
Αν γίνεται πάντως, τουλάχιστον για εμπορική χρήση είναι σπουδαίο πλεονέκτημα για τα προκάτ.

Πάντως δεν πιστεύω να ισχύει... θεμέλια ή όχι μάλλον ζητούν άδεια...

Πάντως ένας γνωστός μου με το ίδιο πρόβλημα, έβαλε ένα τροχόσπιτο καί το έκανε γραφείο (μάντρα αυτοκινήτων)

Καλησπέρα.
Ακόμη και για προκάτ χωρίς θεμέλια χρειάζεται άδεια (λυομένου νομίζω λέγεται).
Σε κάθε περίπτωση ακίνητο με προορισμό την εκμετάλλευση (επαγγελματική στέγη π.χ.) πρέπει να είναι νόμιμο.
Οσον αφορά τα προκάτ,από εμπειρία μου πριν 6-7 χρόνια, η τιμή που συνήθως δίνουν οι κατασκευαστές με το τ.μ., απέχει αρκετά από την τελική.Η πλατφόρμα έδρασης είναι έξτρα,οι εξωτερικοί χώροι(μπαλκόνια, βεράντες κ.λ.π.)επίσης έξτρα και στους εσωτερικούς χώρους (ντουλάπια,πατώματα,ειδη υγιεινής) οι στάνταρ επιλογές περιορισμένες.
Συνολικά, θα πρότεινα μεταλλική κατασκευή ,αν και αυτή έχει το άγχος μιας κανονικής οικοδομής.

Πάντως ένας γνωστός μου με το ίδιο πρόβλημα, έβαλε ένα τροχόσπιτο καί το έκανε γραφείο (μάντρα αυτοκινήτων)

Δεν είναι ασφαλής μίσθωση σε μαντρά ειδικά αυτή την εποχή...

Χρήστο, άσχετο αλλά η αγορά των μεταχειρισμένων σημειώνει μεγάλα μακροβούτια.

Καλησπέρα.
Ακόμη και για προκάτ χωρίς θεμέλια χρειάζεται άδεια (λυομένου νομίζω λέγεται).
Σε κάθε περίπτωση ακίνητο με προορισμό την εκμετάλλευση (επαγγελματική στέγη π.χ.) πρέπει να είναι νόμιμο.

Ευχαριστώ φίλε... :a0210: αυτό φαντάστηκα και εγώ....

Ειδικά τώρα που μπορείς εύκολα να έχεις αυτόνομα ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κάπου πρέπει να σε σταματάνε...

Γενικά πιστεύω ότι τα προκατ έχουν μόνο προτερήματα και στο εξωτερικό είναι αρκετά έως πολύ διαδεδομένα...
Απλά στην Ελλάδα φαίνεται ότι νοιώθουμε περισσότερη ασφάλεια με το μπετόν και τις κλασσικές μεθόδους κατασκευής...
Για τις μεγαλουπόλεις, δε όπου δεν είναι εύκολη η μονοκατοικία (ασύμφορη από θέμα χρημάτων) τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα λόγω έλλειψης εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τους κατασκευαστές.

Προσωπικά υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα προτιμούσα προκατ...

Last edited:
Kι εγώ πριν 7-8 χρόνια το είχα ψάξει αρκετά και είχα καταλήξει πως μια σοβαρή κατασκευή προκάτ δεν είναι τόσο φθηνότερη από μια συμβατική(σχεδόν καθόλου δηλαδή).Δεν ξέρω πόσο έχουν αλλάξει από τότε τα πράγματα.

Τα πλεονεκτήματά τους το εξής ένα :δεν κινδυνεύεις από σεισμό...

Last edited:

Χρήστο, άσχετο αλλά η αγορά των μεταχειρισμένων σημειώνει μεγάλα μακροβούτια.

Καμμία αντίρηση Σίμο ............ ο άνθρωπος είναι "ματσό" καί απλά κάνει το κέφι του!

Το κοντά δεν το καταλαβαίνω εκτός εάν φυσικά εννοείς εντός δασικής περιοχής αυτό είναι παράνομο εάν δεν υπάρχει η έγκριση δασαρχείου, πολεοδομίας κτλ.:a0210:

Καλά τα λες, αλλά στην πράξη...άλλα βλέπουμε, παρόλο που μας λενε συνεχώς ότι θα ειναι η τελευταία φορά! Παντως δεν μιλαω για αυθαίρετο ή νόμιμο κτίσμα αλλά ασχέτως αυτού η Ελλάδα δεν ειναι Σκανδιναβία και τα πευκοδάση αλλά ακόμη και τα πουρνάρια καίγονται...για πλάκα, οπότε εγω θα ήμουν επιφυλακτικός για ένα ξύλινο σπιτάκι στην ελληνική φύση (επειδή η ερώτηση ήταν για τα πιθανά αρνητικά των προκάτ). Επίσης, απ όσο εχω καταλάβει τα τοποθετούν κυρίως όσοι δεν έχουν άρτια οικόπεδα (άρα δεν θα έπαιρναν άδεια δόμησης), εμφανίζοντας τα (προφανώς με κάποιες κομπίνες) σαν....μετακινούμενα (ειναι και κάποια που μοιάζουν με τροχόσπιτα στην βάση, αλλά είναι κανονικά σπίτια με σκεπή κλπ)

Τα προκατ οσον αφορα τη νομοθεσια τους δεν εχουν καμμια διαφορα με τις συμβατικες κατασκευες.Για να προχωρησεις σε κατασκευη χρειαζεται οικοδομικη αδεια.Η αρτιοτητα ενος οικοπεδου δεν εχει καμμια σχεση με το ειδος της κατασκευης.Αν δεν ειναι αρτιο το οικοπεδο,ουτε οικοδομησιμο οτιδηποτε μονιμη κατασκευη βαλεις μεσα θα ειναι αυθαιρετη...
Τα συγχρονα προκατ δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτε απο τις συμβατικες κατασκευες.Μαλιστα τα καινουρια ξυλινα σοβαντιζονται με θερμοσοβα και βαφονται κανονικα οπως και τα συμβατικα.Εξωτερικα ενα προκατ δεν ξεχωριζει απο μια συμβατικη κατασκευη.Η μονη διαφορα ειναι οτι δεν μπορεις,αν η κατασκευη ειναι απο ξυλινο σκελετο,να σηκωσεις πανω απο 2 οροφους.
Το κοστος κατασκευης πλεον σε μια καλη κατασκευη προκατ(μαζι με τη βαση) δεν διαφερει πολυ απο μια συμβατικη.Η μεγαλη διαφορα ειναι στα ενσημα (που ειναι στο 1/3 περιπου της συμβατικης) και βεβαια στο χρονο...
Το μονο ρισκο ειναι οτι δεν ειναι ολες οι εταιριες προκατ αξιοπιστες.Υπαρχουν πολλοι σκιτζηδες εξω....

με προλάβανε αρκετοί αλλα ας γραψω και εγω μαζεμενα καποια πραγματα
Αναφερομαι στη βαρια προκατασκευή...

1. Δεν ειναι πιο οικονομικα. Οι εταιριες λενε οτι γλυτωνεις πολλα... αλλα το κοστος είναι το ιδιο στο τελος. Σου λενε 850 το τετραγωνικό αλλα δεν συμπεριλαμβάνουν αδεια, πλάκα που καθεται πανω το σπίτι, υπόγειο (εχει διαφορετικό κοστος γιατί το φτιάχνεις οπως τη συμβατική κατασκευή) μεταφορικά κλπ....
2. Υπαρχει θεμα συντήρησης. Με τους σεισμους που εχουμε δημιουργούνται στις ενωσεις μικροπροβληματακια. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ προβλημα με τους σεισμους στατικά αλλα προβλημα με την υγρομόνωση.
3. Δεν ειναι εύκολη μια αλλαγή αν κατι δε σου αρεσει... πχ να γκρεμίσεις ενα τοίχο. Οι τοίχοι δεν ειναι οπως στις συμβατικές κατασκευές απο οπλισμένο σκυρόδεμα. Ειναι ουσιαστικά αυτοί που κρατάνε το σπίτι. Σαν να λέμε οι κολώνες και τα σίδερα...

Πριν ξεκινήσω και εγώ την περιπέτεια μου το είχα ψάξει πολύ.

Συμφωνώ για τα κόστη. Μία η άλλη ,όταν βέβαια μπεις στη διαδικασία να το χτίσεις μόνο σου (το κανονικό).

Τα προκάτ εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν σε λίγες μέρες να τελειώνουν και να μη δώσουν στόχο για καταγγελίες κ.τ.λ. Καταλαβαίνετε όλοι.

Σε αυτά που έβλεπα με απασχολούσαν έντονα οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που έδεναν τις γωνίες , η μόνωση και βέβαια όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ,το γεγονός ότι στην τιμή τους ,δεν έβαζαν μέσα την πλάκα, τις βεράντες κ.τ.λ.

Σε οικονομικό επίπεδο έδωσα για κανονικό με έναν όροφο παραπάνω ,+ 40 χιλιάδες από την τιμή προκάτ μονοκατοικίας. Αλλά μιλάμε για πολύ ψάξιμο και χρονοβόρα η διαδικασία.

Με τους κορμούς με τρόμαξαν ,με κάτι : ''To σπίτι θα έχει λίγα τριξίματα για κανα χρόνο μέχρι να καθήσουν οι κορμοί και κάτι τέτοια''.

Φίλη πάντως που έχει ψάξει το θέμα αυτή την εποχή ,αποφάσισε για μεταλλικό.

Υ.Γ. Το θετικότερο με τα κανονικά όταν το ξεκινήσεις ο ίδιος, είναι ότι γίνεσαι άντρας. :grandpa:
Οι παλιοί ήταν σοφοί.

Εχω ενα φιλο που εχει Ξυλινο σπιτι στα Γιαννενα το εφερε μια εταιρια απο την ΚΡΟΑΤΙΑ !
το φεραν με νταλικες το στησαν σε μια βδομαδα περιπου !

καλο απο εμφανιση σκιζει αλλα αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ειχε απιστευτη ζεστη το καλοκαιρι μεσα ....

ισως φταιει οτι δεν ειχαν βαλει μονωση αλλα και παλι ...

Γενικώς στα προκάτ η τεχνολογία έχει εξελιχθεί. Η λογική του "μπετού και καλού" είναι κόλλημα των παλιών "σοφών " που δεν ισχύει.
Σήμερα όσο καλό σπίτι και να θέλεις μπορείς να το φτιάξεις και προκάτ , και μάλιστα σε περιπτώσεις που χρειάζεσαι πολύ καλή θερμομόνωση είναι πολύ καλύτερα από μπετό .
Για τα ξύλα μην σας φοβίζουν τα τριξίματα τον πρώτο καιρό είναι λογικό . Έχω μείνει στην Φινλανδία σε ξύλινη μονοκατοικία με ψοφόκρυο έξω και δεν το πίστευα ότι μια τόσο επιφανειακά ψεύτικη κατασκευή είχε τόσο ζέστη μέσα με τα καλολιφέρ να δουλεύουν ελάχιστα . Και να φανταστείτε το καλολιφέρ δεν ενδεικνύεται σε σπίτια με ξύλο .

Από τιμές σίγουρα αν θέλεις κάτι όσο το δυνατόν πιο οικονομικό τότε θα το βρείς σε προκάτ. Από εκεί και πέρα συμφέρει ελάχιστα και ζυγίζεις τα + και - .
Επίσης και τα σπίτια προκάτ με πέτρα είναι ενδιαφέρον .
Και τέλος εννοείται ότι αυτός που θα το κάνει πρέπει να ξέρει τι κάνει και να το έχει ξανακάνει πολλές φορές.

κάποια δείγματα τυχαία από μια αναζήτηση.

http://www.batzolis.gr/house.php

http://www.texnoane.gr/gr/cat_erga.asp?erga_type_id=3