Prometheus

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    212
Re: Προμηθέας — Prometheus

Προφανως (?) αυτην την διαδικασια με τον ιο , οι μηχανικοι την ειχαν ξαναδοκιμασει σε αλλους.
Θεωρω οτι γνωριζαν τι θα παθαιναν οσοι ερχονταν σε επαφη.

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

Απο την αλλη ομως, βλεπουμε σε τοιχογραφια μια βασιλισσα. Ποιος την εφτιαξε και πως ηξερε τι ειναι η βασιλισσα Alien? Ασε μεγαλο μπαχαλο. Μπαζει απο παντου.
Ακριβως αυτο προιδεαζει οτι το πρωτο Alien ΔΕΝ ειναι αυτο που βλεπουμε να γεννιεται στο τελος της ταινιας.

Τελικά την είδα και εγώ. Δυστηχώς επειδή κοιμόταν η μικρή στον επάνω όροφο όχι με την δέουσα προσοχή και ένταση, έχοντας ως συνέπεια να χάσω αρκετά από την ατμόσφαιρα αλλά και από τη μετάφραση. Πάρα αυτά μου άφησε μία γλυκό πικρή γεύση και αυτό για τους λόγους που λίγο πολύ αναφέρατε όλοι. Πιστεύω ότι στέκεται αρκετά καλά ως pre prequel του Alien και θα επιλέξω να το δω ως τέτοιο διότι τα κενά που αφήνει (αν όντως τα αφήνει εσκεμμένα) είναι τέτοια που μόνο με μία νέα ταινία μπορούν να καλυφθούν. Αν όμως είναι μόνο μία ταινία πίσω τότε τα ελλείμματα είναι ΠΑΡΑ πολλά. Εξαιρετική θα ψηφίσω μόνο αν βγει το sequel. Μέχρι τότε είναι μια βαθμίδα κάτω 😉

ΥΓ. Επιφυλάσσομαι για δεύτερη θέαση και ίσως και μία συμπληρωματική γνώμη

Τελικά την είδα και εγώ. Δυστηχώς επειδή κοιμόταν η μικρή στον επάνω όροφο όχι με την δέουσα προσοχή και ένταση, έχοντας ως συνέπεια να χάσω αρκετά από την ατμόσφαιρα αλλά και από τη μετάφραση. Πάρα αυτά μου άφησε μία γλυκό πικρή γεύση και αυτό για τους λόγους που λίγο πολύ αναφέρατε όλοι. Πιστεύω ότι στέκεται αρκετά καλά ως pre prequel του Alien και θα επιλέξω να το δω ως τέτοιο διότι τα κενά που αφήνει (αν όντως τα αφήνει εσκεμμένα) είναι τέτοια που μόνο με μία νέα ταινία μπορούν να καλυφθούν. Αν όμως είναι μόνο μία ταινία πίσω τότε τα ελλείμματα είναι ΠΑΡΑ πολλά. Εξαιρετική θα ψηφίσω μόνο αν βγει το sequel. Μέχρι τότε είναι μια βαθμίδα κάτω 

ΥΓ. Επιφυλάσσομαι για δεύτερη θέαση και ίσως και μία συμπληρωματική γνώμη

Καλα εισαι, μη λες τιποτα. Εμενα που ο δικος μου κοιμαται στο διπλα δωματιο τι να πω. Το γουφερ εχει πιασει αραχνες:flipout:

Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

ok την είδα και εγώ... δεν ήταν πολύ τσίτα... (2-3 σκηνές μόνο) :guitarist:

Τίποτα το ιδιαίτερο ούτε σκηνοθετικά, ούτε σεναριακά.
Απουσία ατμόσφαιρας (όλα γίνονταν βιαστικά) και σεναριακά ήταν τόσο ρηχό που μπορώ εύκολα να το συγκρίνω με το vs predators...
Απορώ για τον ντόρο (αν και σίγουρα δε δηλώνω φαν των aliens, οπότε δείξτε επιείκεια).

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδευτήκατε με το σενάριο!?
Ο προμηθέας δεν είναι απαραίτητα ο πλανήτης του 1ου allien, οι νεκροί μηχανικοί είναι ξεκοιλιασμένοι από το πρώτο αποτέλεσμα του πειράματος που έκαναν και η βασίλισσα στο τέλος είναι το δεύτερο ατύχημα λόγω τη εγκυμοσύνης σε γήινο σώμα. Αυτή ήταν όλη η ταινία άλλωστε... η γέννηση της βασίλισσας... το ίδιο πήγε να γίνει με το τέρας που "γέννησε" ο κλώνος της σιγκουρνι στο 4...

Το γεγονός ότι οι χαρακτήρες δεν αναπτύχθηκαν... μάλλον είναι καλό για τους παραγωγούς (εμπορικά) αφού εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και χωρίς κόπο το story και τώρα εύκολα μπορούν να τους αντικαταστήσουν σε πιθανή συνέχεια... όρεξη να χουμε...

Όλα τα λεφτά η παρουσίαση του διαστημόπλοιου και οι σκηνές στο διάστημα καθώς και η απογείωση/πορεία προς το δημιουργό στο τέλος.
καλή ταινία λόγω sci fi και μόνο, imo.

Τα τρισδιάστατα γραφικά στους υπολογιστή αντιγραφή απο avatar κτλ, πολύ τετριμμένα... ο Πλανήτης τίποτα... η Σαρλιζ πολύ βαριά ντυμένη...

Αξιώθηκα τελικά να δω την ταινία και μετά ξαναδιάβασα και τις 37 σελίδες αυτού του νήματος για να θυμηθώ τι περιμέναμε όλοι μας από την ταινία αυτή.
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το τι υπονοούν κάποιες σκηνές της ταινίας και τι σεναριακές τρύπες υπάρχουν ειδικά εφόσον γνωρίζουμε ότι πρόκειται να υπάρξει και συνέχεια. Δεν μου αρέσουν οι ταινίες που η ιστορία τους είναι ημιτελής λόγω της συνέχειας που θα υπάρξει, αυτό μου θυμίζει σήριαλ και όχι κινηματογράφο και η αυτοτέλειά τους ως αυτόνομες ταινίες αδυνατίζει σημαντικά λόγω του γεγονότος αυτού, εξ'άλλου δεν είναι κάθε μέρα του Αγίου "Άρχοντα των Δακτυλιδιών".
Προσπάθησα να δω την ταινία με διάθεση να μην συγκρίνω με την πρώτη ταινία Alien του ίδιου σκηνοθέτη η οποία είναι μια από τις αγαπημένες μου χωρίς να μπορώ να πω ότι τα κατάφερα εντελώς.
Μια άλλη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι η νέα ψηφιακή τεχνολογία "χαλάει" την όποια απόπειρα δημιουργίας ενός πειστικού και τρομακτικού σκοτεινού κλίματος, αν την συγκρίνετε με την πρώτη ταινία Alien με το κλειστοφοβικό περιβάλλον της θα διαπιστώσετε ότι αυτό απλά δεν υπάρχει.
Από πλευράς χαρακτήρων δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάτι το συγκλονιστικό, την δράση την κινεί ο χαρακτήρας του Fassbender για τα 3/4 της ταινίας μέχρις ότου αναλάβει δράση στο τέλος ο γυναικείος χαρακτήρας κατά την παράδοση των παλαιοτέρων ταινιών.
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα, ειδικά αν σε κάποιον αρέσουν οι sci-fi ταινίες αλλά με τίποτα δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες του είδους παρά την ύπαρξη του Scott στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Βασικα θα ηθελα να διαβασω μια κριτικη απο καποιον που δεν εχει δει καμια ταινια της σειρας αλιεν....

..Τα έχω δεί αλλά πολύ παλια οπότε δέ θυμάμαι το story...
Περι story & αν προϋπήρχαν στο μέρος ή όχι aliens
όταν στη πρώτη τους βόλτα φεύγει η αποστολή εσπευσμενα λόγω καταιγίδας, πάιρνουν το κεφάλι, κ ο David βουτά το "κιούπι" με το κολλώδες υγρό.
Μέσα στο σκάφος αφου ο "γέρος" λέει 'try harder" ανοίγει ο David to κιούπι που έχει τα πράσινα σωληνάρια, σπάει το ένα κ παίρνει τη σταγόνα για τη δώσει στον άλλο με τα γνωστα αποτελέσματα. Τα σωληνάρια δηλ περιείχαν dna (προ)Alien, και ο τύμβος ηταν γεμάτος με τέτοια εκει..Αποθήκη προΆλιεν; Κ τα σκουλήκια που έφαγαν τους δυο μπέμπηδες alienoειδή δέν θεωρούνται;
Επίσης τί είπε ο David του Engineer, που αρχικά του χαϊδεψε το τσουλούφι κ ο ρομπότανθρωπος καμάρωνε με ρομποηπερηφάνεια, πριν του το κόψει;

Last edited:

Το είδα πριν μερικές μέρες. Σε γενικές γραμμές το θεωρώ καλό, κυρίως για κάποιον που δεν το συνδέει ιδιαίτερα με την τετραλογία των alien.

Θεωρώ δηλαδή ότι η σύνδεση με αυτά (για να θεωρηθεί ως prequel) δεν έγινε τόσο για ν'απαντηθούν κάποια αναπάντητα ερωτήματα από το πρώτο alien, όσο για να ενδιαφερθούν οι fans της alien μυθολογίας και έτσι να εξασφαλιστεί μία σίγουρη "πελατεία".

Στο κάτω κάτω αν θυμηθούμε το κλασσικό πρώτο alien, δεν τέθηκε ποτέ επίμονα από κάποιον χαρακτήρα η προέλευση του space jockey και του σκάφους του (παρά μόνο από τον ίδιο τον Ridley Scott αργότερα) και πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται κατά βάση για ένα κλειστοφοβικό θρίλλερ και όχι για μιά αμιγή sci-fi ταινία όπως ο Προμηθέας.

Από εκεί και πέρα θεωρώ φυσικό όταν κάποιος "κτίζει" ένα prequel με αφορμή μία σκηνή λίγων δευτερολέπτων στο πρώτο alien, να αφήνει κενά πάνω στα οποία θα κτίσει μία νέα μυθολογία. Βέβαια τα κενά είναι τόσα που πιθανόν κάποια να μην έγιναν με την εξέλιξη στο μυαλό του σκηνοθέτη αλλά με τη λογική του "κάτι θα σκεφθούμε αργότερα" λογική όμως που παραπέμπει περισσότερο σε σαπουνόπερα παρά σε ολοκληρωμένη sci fi μυθολογία.

Επομένως δεν θ'ασχοληθώ με κάποια ερωτήματα παρότι έχω αρκετά.

Έχω όμως την εντύπωση ότι οι σεναριογράφοι, είτε ηθελημένα είτε όχι, έφτιαξαν μία ταινία-υβρίδιο του 4ου Alien όσον αφορά το κυρίαρχο πλαίσιο των γενετικών μετατροπών και του Blade Runner όσον αφορά τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Και για το πρώτο δεν έχω να πω πολλά γιατί το πεδίο με βάση την sci-fi λογική επιτρέπει άπειρες εκδοχές. Στο δεύτερο όμως επαναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό χωρίς να έχουν κάνει κάποια ουσιαστική εξέλιξη ή διαφοροποίηση.

Ο Wayland π.χ. ψάχνει να βρει τον δημιουργό του μήπως και κερδίσει χρόνο ζωής όπως ακριβώς η ρέπλικα Roy Batty στο Blade Runner.

Και βέβαια ο David που προσπαθεί να κρύψει άκομψα το γεγονός ότι θα ήθελε κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά, κλασσική κατάσταση με κάθε ρομπότ που σέβεται τον εαυτό του...

Επίσης το ότι οι μηχανικοί έχουν σκοπό να καταστρέψουν το δημιούργημά τους (την ανθρωπότητα δηλαδή) επειδή έκαναν "λάθος", αντιγράφει σχεδόν ακριβώς την θέληση του εξωγήινου φαντάσματος στο μυθιστόρημα "Dirk Gently's Holistic detective agency" του Douglas Adams. Αν δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το για να καταλάβετε τη διαφορά ενός μέτριου σεναρίου από μία σφιχτά δομημένη ιστορία με παρόμοιο περιεχόμενο και χωρίς "τρύπες".

Οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών επίσης είναι βιαστικά δομημένοι, μερικοί μάλιστα από από αυτούς όπως του Φάϊφιλντ και του Μίλμπουρν θυμίζουν b-movie.

Εν ολίγοις και το "καλό" που ψήφισα είναι με πολλή επιείκεια, ίσως και εξαιτίας του χείμαρρου από "φόλες" που έχω δει από sci-fi τώρα τελευταία.

Τη θάψατε την ταινία. Προσπαθεί να μας βάλει σε διαφορετική προρεία από τα υπόλοιπα τύπου
alien και μιλάτε για τρύπες? Πιστεύω ότι πρέπει να κρίνουμε πιο ήπια μια τέτοια προσπάθεια και να περιμένουμε
τα επόμενα - εάν υπάρξουν...
Διάβασα και για έλλειψη ατμόσφαιρας - διαφωνώ.
Επίσης τα εφέ ήταν άψογα και χρησιμοποιήθηκαν όπου χρειάζεται και όχι χάριν εντυπωσιασμού. Πείτε μου ότι
δεν ήταν έργο τέχνης η απογείωση του εξωγήινου σκάφους στον γρίζο ουρανό του πλανήτη.

Α, να μην ξεχάσω. Το πλάσμα που προέκυψε και έχει το look της βασίλισσας αλλά δεν μοιάζει ιδιαίτερα
με αυτό που ξέρουμε, είναι λόγω του ότι η μετάλλαξη μόλις είχε αρχίσει να γίνεται και ήταν στα πρώτα
της βήματα. Όποιος έχει προσέξει τις υπόλοιπες ταινίες ποτέ δεν έχoυν φανεί τα βήματα της μετάλλαξης
των πλασμάτων από τη γέννηση (chest cracking!) μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή
(εκτός από μια σκηνη αμελητέα στο 3 unrated...) και αρχίσουν να δέρνουν κόσμο.-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Τι ήθελες ρε dala να κάνει lap dance στον engineer?:flipout::flipout:

Τουλάχιστον! -bye-

έχει τη σκηνούλα της κι αυτή αλλά δεν... τίποτα...
είδαμε που είδαμε ψιλοπατάτα (οκ λίγο υπερβολικός ο χαρακτηρισμός) ας βλέπαμε λίγο σαρλιν να λούζεται σε μηδενική βαρύτητα... :Banane0:

Κατα τα άλλα μένω εκστασιασμένος απο την προσέγγιση του Έκτορα παραπάνω. Μερικά απο τα σημεία τα χτύπησα και εγώ σε προηγούμενο ποστ αλλά η δομή του λόγου του είναι το κάτι άλλο.

Πολλά μπράβο Έκτορα, ασχέτως αν ταυτίζονται οι γνώμες μας για την ταινία! :worshippy:

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

Τη θάψατε την ταινία. Προσπαθεί να μας βάλει σε διαφορετική προρεία από τα υπόλοιπα τύπου
alien και μιλάτε για τρύπες?
Αυτό πιστεύω κι εγώ. Αλλά τότε δεν μιλάμε για prequel, έτσι δεν είναι; Άρα το prequel ήταν στα πλαίσια του μάρκετινγκ της ταινίας
Πιστεύω ότι πρέπει να κρίνουμε πιο ήπια μια τέτοια προσπάθεια και να περιμένουμε
τα επόμενα - εάν υπάρξουν...
Διάβασα και για έλλειψη ατμόσφαιρας - διαφωνώ.
Επίσης τα εφέ ήταν άψογα και χρησιμοποιήθηκαν όπου χρειάζεται και όχι χάριν εντυπωσιασμού. Πείτε μου ότι
δεν ήταν έργο τέχνης η απογείωση του εξωγήινου σκάφους στον γρίζο ουρανό του πλανήτη.
Το ίδιο το σκάφος είναι απίστευτης και έξω από τα τετριμμένα σύλληψης από την εποχή ακόμη του πρώτου alien. Πόσο μάλλον εδώ που παίζει και animation

Α, να μην ξεχάσω. Το πλάσμα που προέκυψε και έχει το look της βασίλισσας αλλά δεν μοιάζει ιδιαίτερα
με αυτό που ξέρουμε, είναι λόγω του ότι η μετάλλαξη μόλις είχε αρχίσει να γίνεται και ήταν στα πρώτα
της βήματα. Όποιος έχει προσέξει τις υπόλοιπες ταινίες ποτέ δεν έχoυν φανεί τα βήματα της μετάλλαξης
των πλασμάτων από τη γέννηση (chest cracking!) μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή
(εκτός από μια σκηνη αμελητέα στο 3 unrated...) και αρχίσουν να δέρνουν κόσμο.-bye-

Επομένως η τοιχογραφία δείχνει ότι οι μηχανικοί είχαν επίγνωση ότι θα δημιουργηθεί τελικά η βασίλισσα και μάλλον θα τη θεωρούν το τελευταίο εξελικτικό επίπεδο του "όπλου" που έφτιαξαν. Επομένως πως την πάτησαν και βρέθηκαν όλοι οι σκελετοί των μηχανικών με ανοιγμένο το στήθος; Και βέβαια (αν προήλθαν από διαφορετικό κάνιστρο) σε τι φταίνε οι άνθρωποι γι αυτό και (αν προήλθαν από το ίδιο κάνιστρο) τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με τη βασίλισσα των aliens- πόσο μάλλον που ταυτίζεται το DNA τους με αυτό των μηχανικών;

Τελικά δεν μπόρεσα να μη βάλω κάποια ερωτήματα...

Δεν ξερουμε ακομα αν η τοιχογραφια ανηκει σε βασιλισσα (και μαλιστα pre-alien).
Τι μπορει να ειναι ? Αλλο εξωγηινο ον η ... αλλο γενετικο πειραμα (καμια σχεση με τα alien).

Για τον ιδιο λογο δεν ξερουμε ΤΙ ακριβως εσκασε μεσα απο το στηθος των (τσουβαλιασμενων) Μηχανικων.
Γιατι, αυτο το κατι ... θα επρεπε να ζησει καποιο διαστημα μετα τον θανατο των Μηχανικων και να πεθανει
ελλειψει νεων ξενιστων (το διαστημοπλοιο ηταν αδρανες για 2000 χρονια, πως ζουσαν αυτα τα ... νεογνα ?)
Σιγουρα δεν ηταν τα σκουληκια (στυλ κομπρα) αφου αυτα προεκυψαν ΧΩΡΙΣ κυοφορηση σε ξενιστη, ηταν
κατι εντελως αλλιωτικο, που προεκυψε μεσα απο κανιστρα ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Γιατι φταινε οι ανθρωποι ? Μα δεν φταινε !
Ειναι πειραματοζωα (ισως μαζι με αλλα εξωγηινα ειδη) τα οποια θα χρησιμευσουν ως γονιδιακη δεξαμενη
πειραματισμων. Γιατι εχουν το σουλουπι των μηχανικων ? Ισως, γιατι αυτο προεκυψε απο την αντιστοιχη
αυτοθυσια του Μηχανικου στον πλανητη Γη (στο εργο, η θυσια του Μηχανικου ΜΑΛΛΟΝ ειναι στον πλανητη
LV-223 και οχι στην Γη).

Παντως, ειναι τοσο ευκολο να συμπληρωσεις τα κενα της προιστοριας των alien
που μου φαινεται εξαιρετικα απιθανο ... να σακατεψει την μυθολογια τους, ο ιδιος ο Riddley !
Ας περιμενουμε δυο χρονακια ακομα ... (εκτος, αν καποιοι φευγουν ηδη για τον LV-223 !!!) :laugh:

Last edited:

Παντως, ειναι τοσο ευκολο να συμπληρωσεις τα κενα της προιστοριας των alien
που μου φαινεται εξαιρετικα απιθανο ... να σακατεψει την μυθολογια τους, ο ιδιος ο Riddley !
Ας περιμενουμε δυο χρονακια ακομα ... (εκτος, αν καποιοι φευγουν ηδη για τον LV-223 !!!) :laugh:

+10

Ωστόσο πιστεύω ότι ο μηχανικός ήταν όντως στη γη, δεν θυσιάστηκε αλλά μου φάνηκε να είναι καταδικασμένος
σε θάνατο. Παρατήρησα ότι με το που πίνει την πρώτη γουλιά από το σφηνάκι το εξωγήινο σκάφος την κάνει
με τη μία, σαν να θεωρούσε ότι όλα τελείωσαν και ότι η εξέλιξη ήταν σίγουρη. Αυτό που δεν προέβλεψαν είναι
τα απομεινάρια του φουκαρά που δημιούργησαν ζωή εκ νέου και μάλιστα από το νερό (όπως λένε και για τη γη).

Θαρρείς πως ο Προμηθέας ήταν ο μηχανικός και η φωτιά που έφερε σαν δώρο στους ανθρώπους ήταν η ίδια τους η ύπαρξη... η ζωή
(σιγά τις ντομάτες είχα μια καλλιτεχνική-σουρεαλιστική έξαρση):flipout::flipout:

Βαγγο

Χιλια τα σεναρια ... που μπορει να ισχυουν. Σημασια εχει ΤΙ θα τελεδικησει ο σεναριογραφος.

(το εξωγηινο σκαφος την κανει με την μια ... γιατι ΙΣΩΣ ΔΕΝ θελει να προσβληθει απο κατι που θα προεκυπτε ... who knows)

Παντως θα μου αρεσε να ειχαμε ΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ καλλιτεχνικες-σουρεαλιστικες εξαρσεις. Δεν χρειαζεται να εξαντλουμαστε
στην κριτικη του σεναριου. Ας ΠΑΙΞΟΥΜΕ λιγακι με τις εικασιες. Τα καρουζελ απλωθηκαν στο πατωμα .... τι εχουμε να χασουμε !

Ω αινιγματικό μαυροπούλι,

πολύ φοβάμαι ότι αν όλοι αρχίσουμε να παίζουμε με εικασίες και έχουμε εξάρσεις τέτοιου τύπου θα καταντήσουμε:
the-twitter-troll.jpeg

μερικοί από εμάς ήδη trollaρουμε:flipout::flipout:

Last edited:

Οποιος επιτρεπει (ενιοτε) στο ΠΑΙΔΙ, μεσα του, να βγαινει στην επιφανεια
ΔΕΝ τρολλαρει. Γερναει αργοτερα απο τους αλλους !!!