Prometheus

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    212
Re: Προμηθέας — Prometheus

Δεν εχω διαβασει περι Σουμεριων. Ουτε καν θυμαμαι τι εγραψαν.

Δεν μπλεκω μηλα με πορτοκαλια, η σκεψη μου ειναι απλη : απο την στιγμη που η Αταξια κυνηγαει να σε διαλλυσει
(οχι εσενα αλλα το ειδος σου, στο μηκος του χρονου) δεν σου μενουν πολλες πολυτελειες να αποδεχτεις ειρηνικα
και υσηχα την αραιωση και διαλλυση σου, να συνεχισεις απροβληματιστος παρολες τις τεχνολογικες κατακτησεις σου.

Η εννοια του θεου (οχι καποιου συγκεκριμενου, ιστορικου θεου) προκυπτει απο την αιωνια παλη Ταξης/Οργανωσης
και Εντροπιας/Αταξιας. Ειμαστε (αυταποδεικτα) εγκλωβισμενοι στην αρενα αυτης της συγκρουσης.

(δεν μπορω να στο πω απλουστερα ...).

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

Ωρα να αλλαξεις παλι αβαταρ νομιζω.
Ο τυπος δεν ηταν και πολυ της Ταξης απ'οτι θα θυμασαι και στις ταινιες:p

Δεν ηταν της κυβερνητικης ταξης (μια πρωτολεια ηθικη ταξη, δικη του .... την ειχε :p)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Μα ολη η ταινια σαν θεμα εχει θρησκευτικο περιεχομενο. Πως δημιουργηθηκαμε,αλλα με τεχνητα μεσα, ερχεται σε συγκρουση με τη θρησκεια οπως την αντιλαμβανομαστε και της δινει επιστημονικη βαση. Μαλιστα σε στιγμες της ταινιας υπηρχαν εκφρασεις του τυπου "ο θεος δεν φτιαχνει ευθειες" κλπ. Απο τη στιγμη που οι μηχανικοι μας επισκεφτηκαν και μας καθοδηγησαν ως θεοι θα υπαρχει μια συσχετιση με τις θρησκειες ,και πολυ καλα θα κανει, αν θελει να στηριξει ο σεναριογραφος την πραγματικοτητα και τις αναπαραστασεις που βρισκουμε σε Σουμεριακες απεικονισεις με το σεναριο του προμηθεα. Μαλιστα το επομενο μπορει να τιτλοφορειται "Paradise". O παραδεισος σε ελευθερη μεταφραση ειναι περιφραγμενος κηπος. Σκηνες με το δεντρο της γνωσης εχουμε δει και σε αλλη ταινια οπως το Knowing με τον N.Cage.

αναφερομουν σε μια συνεντευξη του Σκοτ,που παρατεθηκε στο νημα,που προσπαθει να συνδεσει την ταινια,με τις 3 μεγαλες μονοθειστικες θρησκειες.
Για μενα μεγαλο φαουλ.
Η ταινια παρουσιαζει(μαλλον),τη δημιουργια της ζωης στη Γη απ'τους μηχανικους,αυτο απο μονο του απαδει της κοσμοθεωριας των τριων μεγαλων θρησκειων με τις οποιες ο Σκοτ προσπαθει να συγκερασει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

αναφερομουν σε μια συνεντευξη του Σκοτ,που παρατεθηκε στο νημα,που προσπαθει να συνδεσει την ταινια,με τις 3 μεγαλες μονοθειστικες θρησκειες.
Για μενα μεγαλο φαουλ.
Η ταινια παρουσιαζει(μαλλον),τη δημιουργια της ζωης στη Γη απ'τους μηχανικους,αυτο απο μονο του απαδει της κοσμοθεωριας των τριων μεγαλων θρησκειων με τις οποιες ο Σκοτ προσπαθει να συγκερασει.
Δεν εχω δει τη δηλωση του Σκοτ, αλλα θα μπορουσε να πεις οτι ο μηχανικος στην αρχη της ταινιας ειναι ο "αμνος" που θυσιαστηκε για εμας ή αν διαβασεις περι Σουμεριων θα δεις οτι οι ανθρωποι κατασκευαστηκαν απο τους θεους μεσα σε σωληνες ( δοκιμαστικους;;!!) με τροπο που μοιαζει γεννετικο πειραμα. Παντως οι μηχανικοι ως οντοτητες ταιριαζουν σε αρχαιοτερες πολυθειστικες θρησκειες και εμενα το φαουλ θα ειναι να μην τους συσχετισει με αυτες. Μια ταινια που εχει να κανει με την αρχη της ζωης μας και με τους "Θεους" μας δεν μπορει να απομακρυνθει απο το θρησκευτικο παραλληλισμο σε καποια θεματα.

Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Νομίζω ότι είναι σαφής η "θρησκευτικότητα" της ταινίας, μιλήσαμε και νωρίτερα γι αυτό, κάποιους από εμάς μας ενόχλησε και το βρήκαμε φτηνό, κάποιοι το είδαν με περισσότερο ενθουσιασμό. Και μιλάμε για προσπάθεια ταύτισης με συγκεκριμένες θρησκευτικές δοξασίες και όχι απλά μια διάχυτη πνευματικότητα.
Ας πούμε η θυσία του εξωγήινου "αμνού" δεν θέλει και πολύ ανάλυση... πόσο μακριά είναι από το "πίετε εξ αυτού πάντες" το σώμα και το αίμα του υιού των "Θεών" μηχανικών;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Δεν εχω δει τη δηλωση του Σκοτ, αλλα θα μπορουσε να πεις οτι ο μηχανικος στην αρχη της ταινιας ειναι ο "αμνος" που θυσιαστηκε για εμας ή αν διαβασεις περι Σουμεριων θα δεις οτι οι ανθρωποι κατασκευαστηκαν απο τους θεους μεσα σε σωληνες ( δοκιμαστικους;;!!) με τροπο που μοιαζει γεννετικο πειραμα. Παντως οι μηχανικοι ως οντοτητες ταιριαζουν σε αρχαιοτερες πολυθειστικες θρησκειες και εμενα το φαουλ θα ειναι να μην τους συσχετισει με αυτες. Μια ταινια που εχει να κανει με την αρχη της ζωης μας και με τους "Θεους" μας δεν μπορει να απομακρυνθει απο το θρησκευτικο παραλληλισμο σε καποια θεματα.

ημουν πολυ συγκεκριμενος,θελω να πιστευω.
Μιλησα για τις τρεις μονοθειστικες θρησκειες,οι οποιες δεν ειναι συμβατες με τη δημιουργια της ζωης στη Γη οπως παρουσιαζεται στη ταινια.
Εσυ το πας στους Σουμεριους και σε αλλες αρχαιες δοξασιες.
Αλλο λεω εγω,αλλο εσυ.

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

:offtopic:
Xαιρετιζω το (μαλλον χλυαρο) νεο avatar του φιλου Αντρε .... :SFGSFGSF:

Είμαι σε φάση αναζήτησης... ελπίζω μέχρι να έρθει η Ανάπτυξη να έχω κατασταλάξει κάπου...

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

Είμαι σε φάση αναζήτησης... ελπίζω μέχρι να έρθει η Ανάπτυξη να έχω κατασταλάξει κάπου...

Προλαβαινεις-δεν προλαβαινεις...:Banane0:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

ημουν πολυ συγκεκριμενος,θελω να πιστευω.
Μιλησα για τις τρεις μονοθειστικες θρησκειες,οι οποιες δεν ειναι συμβατες με τη δημιουργια της ζωης στη Γη οπως παρουσιαζεται στη ταινια.
Εσυ το πας στους Σουμεριους και σε αλλες αρχαιες δοξασιες.
Αλλο λεω εγω,αλλο εσυ.
Περα απο τον παραλληλισμο που αυθαιρετα εκανα με τον μηχανικο στην αρχη, δεν βλεπω κατι αλλο που να εχει σχεση με καποια μονοθειστικη θρησκεια. Η τοιχογραφια ισως που μοιαζει με "σταυρωμενο" alien;;;; Εγω βλεπω συσχετισεις με πολυθειστικες θρησκειες και αρχαιοτερους πολιτισμους, που ειναι και το πιο λογικο. Τεραστια κεφαλια, πυραμιδες, θεοι που ηρθαν απο τα αστρα σε τοιχογραφιες κλπ.

Εχει τοση μεγαλη σημασια αν οι συνειρμοι ακουμπανε παραδοσεις πολυθειστικων θρησκειων η μονοθειστικων ?
Εξ αποκαλυψεως αληθειες κομιζουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ. Ετσι δεν ειναι ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Περα απο τον παραλληλισμο που αυθαιρετα εκανα με τον μηχανικο στην αρχη, δεν βλεπω κατι αλλο που να εχει σχεση με καποια μονοθειστικη θρησκεια. Η τοιχογραφια ισως που μοιαζει με "σταυρωμενο" alien;;;; Εγω βλεπω συσχετισεις με πολυθειστικες θρησκειες και αρχαιοτερους πολιτισμους, που ειναι και το πιο λογικο. Τεραστια κεφαλια, πυραμιδες, θεοι που ηρθαν απο τα αστρα σε τοιχογραφιες κλπ.

το γραφω τελευταια φορα γιατι βαρεθηκα.
Αναφερομαι στη συνεντευξη του Σκοτ και μπορεις να προσθεσεις και το σταυρο της Σο.
Πλιζ μη μου απαντησεις.

Εχει τοση μεγαλη σημασια αν οι συνειρμοι ακουμπανε παραδοσεις πολυθειστικων θρησκειων η μονοθειστικων ?
Εξ αποκαλυψεως αληθειες κομιζουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ. Ετσι δεν ειναι ?
Οχι, απλα καταληγουμε στο οτι η ταινια εχει θρησκευτικο περιεχομενο, οσο και να ενοχλει καποιους.

Αν μου επιτρεπεις Songless (θα επιθυμουσα να μην εμπλακει και ο Λακης)
ενας εξωγηινος που κατεχει (πληρη) γνωση αλυσιδων DNA ... ΔΕΝ εμπιπτει στην κατηγορια του Θεου
αλλα ενος Δημιουργου. Ποια η διαφορα ? Οτι εχει δημιουργησει συγκεκριμενα πραγματα, αλλα ΟΧΙ τα παντα.

Εχω την εντυπωση οτι η εννοια του Θεου αντιστοιχει σε Δημιουργο των Παντων (και οχι μονο των ανθρωπων)
και σε ον αθανατο και αφθαρτο (τουλαχιστον). Επισης εχω την εντυπωση οτι ενας Μηχανικος (αποκυημα της φαντασιας μας)
ειναι φθαρτο ον (απο σωμα) και πεπερασμενο. Οτι τεχνολογια και αν απεκτησε ... πεθαινει, με τον εναν η αλλο τροπο.

Αρα, εφοσον ενας Μηχανικος δεν μπορει να ειναι Θεος (αθανατος) .... πως εμπλεκεται η θρησκευτικη αντιληψη
(περι θεου) με αυτη ενος πολυ καλου (δεινοτατου) δημιουργου ζωης απο DNA ? Δεν βλεπω τον συσχετισμο ....

Last edited:

ενας εξωγηινος που κατεχει (πληρη) γνωση αλυσιδων DNA ... ΔΕΝ εμπιπτει στην κατηγορια του Θεου
αλλα ενος Δημιουργου. Ποια η διαφορα ? Οτι εχει δημιουργησει συγκεκριμενα πραγματα, αλλα ΟΧΙ τα παντα.

Εχω την εντυπωση οτι η εννοια του Θεου αντιστοιχει σε Δημιουργο των Παντων (και οχι μονο των ανθρωπων)
και σε ον αθανατο και αφθαρτο (τουλαχιστον). Επισης εχω την εντυπωση οτι ενας Μηχανικος (αποκυημα της φαντασιας μας)
ειναι φθαρτο ον (απο σωμα) και πεπερασμενο. Οτι τεχνολογια και αν απεκτησε ... πεθαινει, με τον εναν η αλλο τροπο.

Αρα, εφοσον ενας Μηχανικος δεν μπορει να ειναι Θεος (αθανατος) .... πως εμπλεκεται η θρησκευτικη αντιληψη
(περι θεου) με αυτη ενος πολυ καλου (δεινοτατου) δημιουργου ζωης απο DNA ? Δεν βλεπω τον συσχετισμο ....

Kατα το χριστιανισμο (και οχι μονο ) ο δημιουργος ζωης εναι ο θεος .Αρα εχει βαση .Αλλωστε μην ξεχνας οτι ο Χριστος πεθανε σωματικα ,... αλλα μετα αναστηθηκε .Δεν ξερεις αν οι μηχανικοι δεν θα αναστηθουν στην επομενη ταινια .:grandpa:

Κατα τον Χριστιανισμο ο δημιουργος της ζωης δεν εχει οργανικο σωμα και δεν ειναι φθαρτος. Αρα δεν ειναι Μηχανικος :p
Ποιο το νοημα της θυσιας του Μηχανικου, αν ειναι να αναστηθει (απο τι ? ... απο τα απομειναρια που κυοφορησαν τον πλανητη ?
τοτε θα παρει πισω, κατι απο αυτο που θυσιασε ... σχημα οξυμωρο !!!)

Αλλα, περιμενω την απαντηση και του Songless !

Κατα τον Χριστιανισμο ο δημιουργος της ζωης δεν εχει οργανικο σωμα και δεν ειναι φθαρτος. Αρα δεν ειναι Μηχανικος :p
Ποιο το νοημα της θυσιας του Μηχανικου, αν ειναι να αναστηθει (απο τι ? ... απο τα απομειναρια που κυοφορησαν τον πλανητη ?
τοτε θα παρει πισω, κατι απο αυτο που θυσιασε ... σχημα οξυμωρο !!!)

Αλλα, περιμενω την απαντηση και του Songless !

E τοτε ο Χριστος γιατι ειπαμε οτι πεθανε ? :BXVZCBXZ6:

Να το παρουμε με την μυθολογια πχ των αιγυπτιων, των σκανδιναυων και την ελληνικη; Και οι θεοι πεθαινουν σε αυτες τις μυθολογιες, οπως δεν παρουσιαζεται μονο ενας δημιουργος των παντων. Στην ελληνικη μυθολογια αναφερουμε καποιον ως δημιουργο των παντων; Οχι. Ο Διας ηταν θεος αλλα οχι δημιουργος του κοσμου. Πριν απο αυτον ηταν οι Τιτανες, φθαρτοι και αυτοι. Αν δεν κανω λαθος και ο Οσιρις πεθαινει στην αιγυπτιακη μυθολογια, οπως και στη Σκανδιναυικη ο Οντιν . Γι αυτο εγω βλεπω πολλες συσχετισεις με τις αρχαιες πολυθειστικες θρησκειες. Επισης δεν γνωριζουμε αν τεχνολογικα οι μηχανικοι εχουν πετυχει μια μακροζωια περα απο το ανθρωπινο εφικτο. Πχ ο μηχανικος το σκαφος πρεπει να ηταν εκει χιλιαδες χρονια σε κατασταση υπνου .Στα ματια των ανθρωπων η τεχνολογια αυτη μπορει να ειναι "θεικη". Εχω δει την εναλλακτικη εισαγωγη που δειχνει γερασμενους μηχανικους, που δηλωνει τη φυσικη φθορα τους ,αλλα αν αυτη η φθορα ερχεται μετα απο χιλιαδες ανθρωπινα χρονια, ο ιδιος μηχανικος θα ηταν οικειος σε πολλες γενεες ανθρωπων. Σημερα αν βλεπαμε μηχανικους προφανως και θα μιλουσαμε για τεχνολογια και απλα εναν εξωγηινο πολιτισμο. Χιλιαδες χρονια πριν ομως;
Ισως τα θρησκετικα στοιχεια που δειχνει ο Σκοτ στην ταινια, οπως τον σταυρο, εχει να κανει με την διαπιστωση σου. Οτι αυτο που λατρευαν οι αρχαιες πολυθειστικες λατρειες δεν ηταν πραγματικα Θεοι και οτι υπαρχει αλλου μια αληθεια, ενας δημιουργος των παντων, πραγματικος, πιο κοντα στις μονοθειστικες θρησκειες. Η ταινια ομως δεν εχει να κανει με τη δημιουργια του συμπαντος αλλα τη δικη μας δημιουργια. Αλλιως θα επρεπε να βαλουμε στο τραπεζι ακομη ενα ερωτημα, ποιος δημιουργησε τους μηχανικους.

... με την μυθολογια πχ των αιγυπτιων ...

Καλά ακόμα ψάχνεστε για τις πυραμίδες ?

Όλη η αλήθεια μόνο στο SG

stargate-movie.jpeg

:Banane0: