Προς αναζήτηση καλύτερης αναπαραγωγής ήχου από HTPC

zpapacha

New member
Προς αναζήτηση καλύτερης αναπαραγωγής ήχου από HTPC, βρέθηκα μπροστά στο BURWEN BOBCAT,
w ww.burwenbobcat.com/BB_Home.html

Είναι plugin μόνο για Windows Media Player. Από το site της εταιρίας:
… BURWEN BOBCAT does not attempt to make the analog signal an accurate replica of the digital signal as your player does. It actually improves the signal by adding nearly inaudible high frequency reverberation and subtle tonal balance correction (equalization) …

Από reports/reviews, προκύπτει ότι το plugin κάνει φοβερή δουλειά:
w ww.positive-feedback.com/Issue28/burwen.htm
w ww.stereophile.com/news/050205red/

Το έχει δοκιμάσει κανείς? Βελτιώνει τόσο πολύ τον ήχο? Κάνει 200 USD, και δεν έχει evaluation period.

Ps. sorry για τη μορφή των links αλλά έχω λιγότερα από 10 μηνύματα και δεν μπορώ να στείλω Link

Γιατί όλα αυτά … στόχος μου λοιπόν είναι να μετατρέψω ένα HTPC σε συνδυασμό με ένα μουσικό DAC με θύρα USB, σε πηγή Hi end …

Έχω καταλήξει στα παρακάτω συμπεράσματα:

• Lossless αποθήκευση ηχητικής ψηφιακής πληροφορίας εξασφαλίζει μηδενική απώλεια στην αναπαραγωγή
• To jitter μέσω της θύρας USB (αμφίδρομη επικοινωνία) είναι σχεδόν μηδενικό. Έχεις διόρθωση λάθους και buffering και στις δύο πλευρές (PC, DAC) και επειδή η επικοινωνία είναι ασύγχρονη δεν έχεις clocking προβλήματα όπως στην SPDIF που είναι μιας κατεύθυνσης και πρέπει το DAC να συγχρονιστεί με το transport.
• Ο σκληρός δίσκος εξασφαλίζει πολύ χαμηλό jitter αφού δεν έχεις τις απώλειες από το μηχανισμό ανάγνωσης του CD

Αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι ίσως αξίζει το κόπο να μπω στη διαδικασία της αγοράς κάποιου USB DAC για την αναπαραγωγή WAV, MP3, APE, FLAC και internet radio streaming. Ορισμένα υποψήφια DAC: PS Audio Link III, Bel Canto Dac 3, Wavelength audio Brick USB DAC, Aqvox DAC, Benchmark DAC 1

Ποια είναι η γνώμη σας?

Ενα σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η σωστή τροφοδοσία του υοπολογιστή γιατί τα -κακής ποιότητας- τροφοδοτικά μπορεί να εισάγουν έντονο θόρυβο ενώ και οι ηλεκτροκινητήρες των ανεμιστήρων θα παρουσιάζουν ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο (υποθέτω, μιας και οι στροφές που κρατάνε ποτέ δεν είναι απόλυτα σταθερές οπότε οι μικρομεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος θα μεταβάλλουν συνέχεια το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επηρεάζοντας τα κοντινά κυκλώματα).

Επίσης, η διαδρομή του σήματος μέσα από τη motherboard μάλλον θα κάνει τους οπαδούς των hard-wired κατασκευών να πέφτουν στο έδαφος από τα γέλια.

Πρέπει επίσης κατά την αναπαραγωγή μουσικής να μην τρέχει κανένα άλλο περιττό πρόγραμμα οπότε ο χρήστης θα πρέπει κάθε φορά να κάνει login με άλλο λογαριασμό όπου θα είναι απενεργοποιημένα ακόμα και τα αντι-virus.

Δεν ξέρω αν ένα HTPC θα μπορέσει να υποκαταστήσει ένα κορυφαίο player (αν μιλάμε για πανάκριβο σύστημα) αλλά δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος μπορεί πραγματικά να αντιληφθεί τις όποιες διαφορές (τώρα βέβαια άλλοι μπορούν να κάνουν έκθεση ιδεών για τις διαφορές των καλωδίων οπότε...)

Αυτό το ζήτημα το συζητάμε με το Στέργιο τον τελευταίο καιρό.

Σε μια ψηφιακή πηγή, τον πρώτο λόγο έχει το DAC κι όχι το transport.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, υποστηρίζω τη χρήση εξωτερικής κάρτας ήχου (εννοείται κάποιου audiophile κατασκευαστή), ούτως ώστε το κύκλωμα ήχου να είναι σχετικά ελεύθερο από παρεμβολές. Από την ψηφιακή έξοδο της κάρτας ήχου στέλνεις σήμα στο DAC.
Αν υπάρχει μάλιστα και κάρτα ήχου με AES/EBU ψηφιακή έξοδο, ακόμα καλύτερα (δεν ξέρω αν κυκλοφορεί καν τέτοιο προϊόν!).