Προς ιδιοκτήτες Denon AVC-A1SE/A1SR/A1SRA. Heaven on earth!

Σε συνέχεια του thread που έχω ανοίξει εδώ, με τίτλο:

Ψηφιακό σήμα 96kHz/24bit σε ομοαξονική είσοδο S/PDIF. Περνάει;
(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=37665)

ανακάλυψα κάτι που μπορεί να χαρίσει τον "ουρανό πάνω στη γή" στους κατόχους των εν επικεφαλίδι ενισχυτών.

Όμως, όπως έχω αλλού γράψει, ο δικός μου Denon AVC-A1SE, μετά την αναβάθμισή του διαθέτει μεν πολυκάναλη ψηφιακή είσοδο, όχι όμως σε HDMI αλλά σε μια 4-πλή S/PDIF.

Είχα προσπαθήσει να συλλέξω πληροφορίες για το πώς μπορώ να ψηφιοποιήσω τα αναλογικά σήματα μιας τέτοιας πηγής, ώστε να εκμεταλλευτώ αυτή την δυνατότητα του Denon.

Είχα αποφασίσει να αγοράσω 4 εξωτερικούς ανεξάρτητους A-to-D converters της Behringer, αλλά πριν το κάνω, ήθελα να σιγουρευτώ αν θα δουλέψουν.

Διάφορα ερωτηματικά με βασάνιζαν για θέματα συμβατότητας και πριν υλοποιήσω την παραγγελία, αποφάσισα να ρωτήσω την ίδια την Denon για αυτή μου την ιδέα.

Έστειλα, λοιπόν, ένα email στην Τεχνική Υποστήριξη των κεντρικών γραφείων στην Γερμανία (με κόπια στην Κινοτεχνική, βεβαίως, για να μην φανεί πως αγνοώ την εδώ αντιπροσωπεία), που τους ρωτούσα για την λύση αυτή και για συμβατότητες μεταξύ των AD Converters και της πολυκάναλης ψηφιακής εισόδου του ενισχυτή μου.

Η απάντηση ήταν αποτρεπτική. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με πληροφόρησαν πως κάτι τέτοιο ΔΕΝ θα δουλέψει διότι ΟΛΑ τα ψηφιακά σήματα που θα εισέλθουν στα 4 ομοαξονικά βύσματα SPDIF της εισόδου αυτής πρέπει να ελέγχονται από το ίδιο Master Clock, πράγμα αδύνατον με 4 ξεχωριστούς AD converters.

Την ίδια στιγμή, όμως είχα βάλει και ένα μήνυμα στο Αμερικάνικο avsforum και κάποιος από κει μου απάντησε πως διαθέτει ειδική μονάδα-μετατροπέα, που λαμβάνει το σήμα HDMI του player και το μετατρέπει σε 4 SPDIF, ενώ διατηρεί παράλληλα και έξοδο HDMI για σύνδεση με τον προβολέα. Η όλη διαδικασία εκτελείται στο ψηφιακό πεδίο και το σήμα φτάνει στον ενισχυτή έτοιμο για επεξεργασία, αλλά ήδη αποκωδικοποιημένο σε πολυκάναλη μορφή.

Μετά από ανταλλαγή κάποιων emails με τον τύπο, αποφάσισα να το παραγγείλω με κόστος στα 525 δολάρια + άλλα 36 τα μεταφορικά με USPS Express Mail. Θα είναι έτοιμο την Δευτέρα (ο τύπος το κατασκευάζει επί παραγγελία) και μετά από 5-6 (εργάσιμες ή ημερολογιακές - δεν είναι ξεκάθαρο) μέρες θα το έχω.

Μια λύση, που δεν είναι μεν φτηνή, αλλά σαφώς φτηνότερη από τα 740 Ευρώ που κοστίζουν οι 4 AD Converters και βέβαια πιο σωστή.

Έτσι, οι χρήστες των παραπάνω ενισχυτών, που δεν έχουν μεν HDMI αλλά διαθέτουν ψηφιακή πολυκάναλη είσοδο, η οποία ήταν άχρηστη, μπορούν να την αξιοποιήσουν και δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις σημερινές πανάκριβες υλοποιήσεις των 4 και 5 χιλιάδων, οι οποίες δουλεύουν με τα νέα φορμά του ήχου.

Με μια προϋπόθεση, όμως: Το player πρέπει να διαθέτει δυαντότητα εσωτερικής αποκωδικοποίησης, έστω και αν δεν έχει πολυκάναλη αναλογική έξοδο. Τέτοια είναι π.χ. το Panasonic DMP-BD35 και το Sony BDP-S350, τα οποία είναι τα μικρά αδελφάκια των μεγαλύτερων (και ακριβότερων) DMP-BD55 και BDP-S550, αλλά δεν έχουν αναλογική πολυκάναλη έξοδο.

Έτσι, ο υποψήφιος αγοραστής, κάτοχος τέτοιου ενισχυτή, μπορεί με αυτή την μονάδα, μπορεί να επιλέξει ένα από αυτά τα φτηνότερα players και να έχει πλήρη αξιοποίηση των νέων ηχητικών φορμά.

Αυτό προτίθεμαι να κάνω κι εγώ!:smile:

Υ.Γ.:
Τα στοιχεία του, στην διάθεσή σας. Όποιος θέλει, ας μου στείλει PM.
 
Μερικές λεπτομέρειες ακόμα

Η παραπάνω μονάδα απευθύνεται ΜΟΝΟ στους ιδιοκτήτες των παραπάνω ενισχυτών. Οι κάτοχοι του AVC-A1SE θα πρέπει να έχουν ήδη εγκαταστήσει την κάρτα αναβάθμισης KAVC-A1SE, η οποία προσφέρει αυτή την σπέσιαλ ποληκάναλη ψηφιακή είσοδο των 4 SPDIF. Οι κάτοχοι των επόμενων μοντέλων (AVC-A1SR/A1SRA) δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, διότι αυτή η είσοδος προϋπάρχει από τη μάννα της.

Η εικόνα της είναι η παρακάτω:

IMG_2977_SMALL.JPG


όπως βλέπετε, υπάρχει ήδη έξοδος HDMI για το προβολικό, ενώ υπάρχουν και τα 4 SPDIF, που καθορίζουν σε ποιά κανάλια αντιστοιχούν. Τέλος υπάρχει επί πλέον και μια οπτική Toslink έξοδος SPDIF για συμβατική μεταφορά συμπιεσμένου πολυκάναλου σήματος (Dolby Digital, DTS κλπ.).

Δεν ξέρω αν υπήρξαν άλλοι ενισχυτές που υιοθέτησαν αυτή την λύση πολυκάναλης ψηφιακής εισόδου, μετά την Denon. Και τούτο διότι (όπως ήδη έχω γράψει αλλού), τότε που καθιερώθηκε το HDMI ήταν άγνωστο. Ίσως υπάρχει σε κάποια μοντέλα της Meridian και της Lexicon, όπως λέει ο ίδιος ο κατασκευαστής αυτής της μονάδας.

Εάν δεν υπάρχει αυτή η είσοδος, τότε η μονάδα είναι άχρηστη για άλλους ενισχυτές.

Παρ' όλα αυτά, ο τύπος που την κατασκευάζει, φτιάχνει και άλλες παρόμοιας φιλοσοφίας υλοποιήσεις. Π.χ. προσφέρει μια πλακέτα με 3 SPDIF εξόδους για DVD-A, HD-DVD & BD players, για να συνδεθούν με τον Lexicon MC-1 και κάποιες μονάδες της Meridian. Επίσης αναβαθμίζει με παρόμοιο τρόπο τα OPPO DV980H και DV983H.

Όποιοι ενδιαφέρονται ας επισκεφθούν το site του:

http://www.switch-box.com

Ελπίζω να βοήθησα.
 
Εγώ πάντως, αφήνοντας τη φαντασία μου να οργιάσει, θα ήθελα να δω αν αυτό μπορεί να δουλέψει συνδέοντας 4 DAC στις εξόδους, από εκεί σε έναν πολυκάναλο προ ή κάποιο μίκτη και από εκεί σε τελικούς... :BDGBGDB55:
 
Μια λύση, που δεν είναι μεν φτηνή, αλλά σαφώς φτηνότερη από τα 740 Ευρώ που κοστίζουν οι 4 AD Converters και βέβαια πιο σωστή.

Και φυσικά φτηνότερη από τα 4-5 χιλιάρικα που θα απαιτούσε η αγορά ενός τέτοιας ποιότητας σημερινού ενισχυτή.


Απίστευτη λύση, μένει να μάθουμε πως δουλεύει... (εγώ για εγκυκλοπαιδικούς μόνο λόγους δυστυχώς.... :argue:)
 
Είναι δοκιμασμένο

Μακάρι να σου δουλέψει.

Δεν τόκανα στην τύχη. Έχει πέσει πολύ ψάξιμο, πάνω από ενάμισυ μήνα τώρα, και είναι δοκιμασμένο.

Το recommendation έγινε από τον Kal Rubinson, συντάκτη του Stereophile, σε μια συζήτηση που γίνονταν στο αμερικάνικο avsforum. Το thread που μπορείτε να δείτε την συζήτηση είναι το:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1039844

Εκεί μπορείτε να διαβάσετε τί έχει γίνει και από άλλους χρήστες, που ακολούθησαν παρόμοιες υλοποιήσεις. Η παρούσα υλοποίηση είναι μάλλον η πιο ολοκληρωμένη, μιας και ο τύπος την έχει ήδη δοκιμάσει και έχουν κι άλλοι χρησιμοποιήσει.

Και για να είμαι ειλικρινής, ενώ περίμενα υπομονετικά μέχρι σήμερα το Panasonic BD55, με αυτό το μηχανάκι το παράτησα και παράγγειλα το BD35, που αναμένεται την Δευτέρα κατά 80 περίπου ευρώ φτηνότερο.
 
οταν καψουν μοναδες μας το λενε
α
και καλο θα ειναι να ακουμε ηχο μετα απο
db ανα καναλι
κρος ανα καναλι
αποσταση ηχειων
και να γινονται σωστα
με ευχερια και δυαντοτητες ισες με ενα ενισυτακο του κιλου
α
ας διαβασουμε κα κανα περιοδικο 8ετιας καλο κανει
 
Re: Απάντηση: Προς ιδιοκτήτες Denon AVC-A1SE/A1SR/A1SRA. Heaven on earth!

και καλο θα ειναι να ακουμε ηχο μετα απο
db ανα καναλι
κρος ανα καναλι
αποσταση ηχειων
και να γινονται σωστα

Ναι αυτό κι εμένα με προβλημάτισε. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που θα το δικαιώσει ή θα το καταδικάσει..
 
Last edited:
Εδώ δηλώνω αδυναμία κατανόησης

οταν καψουν μοναδες μας το λενε
α
και καλο θα ειναι να ακουμε ηχο μετα απο
db ανα καναλι
κρος ανα καναλι
αποσταση ηχειων
και να γινονται σωστα
με ευχερια και δυαντοτητες ισες με ενα ενισυτακο του κιλου
α
ας διαβασουμε κα κανα περιοδικο 8ετιας καλο κανει

Αργύρη μου, τί θέλεις να πεις;

Για κάντο πενηνταράκια να το καταλάβω, please.:nounder:

Να δοκιμάσω να το ερμηνεύσω; Ας δοκιμάσω, λοιπόν:

οταν καψουν μοναδες μας το λενε
α


Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Θα εκτιμούσα να το ερμηνεύσεις εσύ.

και καλο θα ειναι να ακουμε ηχο μετα απο
db ανα καναλι
κρος ανα καναλι
αποσταση ηχειων


Αυτό το ερμηνεύω ως εξής:

"Αν κάποιος θέλει να κάνει σωστό setup σε ένα σύστημα, θα ήταν σωστό να το έκανε ακούγοντας την ένταση κάθε ηχείου ξεχωριστά, ώστε να καθορίσει την στάθμη, την απόσταση και το cross-talk ανάμεσα στα ηχεία"

Τα λέω καλά;

"και να γινονται σωστα
με ευχερια και δυαντοτητες ισες με ενα ενισυτακο του κιλου
α
ας διαβασουμε κα κανα περιοδικο 8ετιας καλο κανει
"

Αυτό μάλλον σημαίνει πως η παραπάνω διαδικασία πρέπει να γίνεται σωστά (προφανώς θα εννοείς μέσω των μενού του ενισχυτή), οποίος μάλιστα θα πρέπει να είναι σοβαρή κατασκευή και όχι "του κιλού".

Η τελευταία φράση παραπέμπει φυσικά στις πληροφορίες που προσφέρει ο ειδικός τύπος. Τώρα γιατί πρέπει να είναι 8-ετίας δεν το καταλαβαίνω, αλλά φαντάζομαι πως εννοείς ότι πριν από μια 8-ετία περίπου, τα περιοδικά είχαν περισσότερες και αναλυτικότερες οδηγίες γι αυτά τα πράγματα.

Πες μου αν τα ερμήνευσα σωστά.

Και αν ναι, τί σχέση έχουν με το κεντρικό νόημα αυτού του thread; Πλην φυσικά εκείνης που από την αρχή εξήγησα, δηλ. το γεγονός ότι η χρήση αυτής της εισόδου επιτρέπει στον χρήστη του ενισχυτή να κάνει λεπτομερές setup, μέσα από τα μενού του.

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής;:chinscratch:

Θενκς.
 
παμε
τα περιοδικα 8τιας και εδω εχουν αναφερει νεα τσιπακια με μεγαλυτερη ταχυτητα και ακριβια σε σχεση με αφτα τς προηγουμενης φουρνιας.
Ειναι κατι σαν το dark chip 1-2-3 που μπαινουν στους προβολεις καθε νεο και καλυτερο.
Τωρα το να ακους σωστα και με ασφαλεια μπορει να απεχει πολυ και λιγο με αφτο που ακουμε ή νομιζουμε οτι ακουμε.
Αν κατι δεν ειναι οπως δεν πρεπει να ειναι,
και δεν εχουμε εμπειρια στο τι ειναι σωστο τοτε απλα ζουε σε κατι που απλα
νομιζουμε .
Η καταστροφη των μοναδων των ηχειων μας και ο λαθος τροπος ακροασης ειναι γεγονος.
Ακουγοντας ομως κατι σωστο καταλαβαινουμε τι χαναμε τοσο καιρο
Η ρυθμιση των μενου των ενισχυτων και η ισοσταθμιση ειναι κατι που δεν πρεπει να πρεπει να αγνοηται και δεν μπορει απλα να μην γινει.
 
Σχετικα με την ασφαλεια των μοναδων
αν ενα ηχειο ειναι μικρο
και δεν του δωθει η δυνατοτητα να να παιζει αυτα που πρεπει ,
απλα ζοριζουμε το ηχειο .
Κατι που καταλαβαινουμε οτι δεν ειναι σωστο.
Αν δεν εχουμε ακριβως το ιδιο μενου με αυτο που προσφερει ενας τυπικος ενισχυτακος πως θα ακουσομε σωστα?
και ασφαλη?
οπως τα htpc ακομα ειναι μισα και εχθρικα σε σχεση με ενα πλειερ ετσι και το μενου των πλειερ ειναι λιγα μπροστα σε αυτα των ενισχυτων.
 
ΟΚ, κατάλαβα, αλλά πού κολλάνε αυτά εδώ;

παμε
τα περιοδικα 8τιας και εδω εχουν αναφερει νεα τσιπακια με μεγαλυτερη ταχυτητα και ακριβια σε σχεση με αφτα τς προηγουμενης φουρνιας.
Ειναι κατι σαν το dark chip 1-2-3 που μπαινουν στους προβολεις καθε νεο και καλυτερο.
Τωρα το να ακους σωστα και με ασφαλεια μπορει να απεχει πολυ και λιγο με αφτο που ακουμε ή νομιζουμε οτι ακουμε.
Αν κατι δεν ειναι οπως δεν πρεπει να ειναι,
και δεν εχουμε εμπειρια στο τι ειναι σωστο τοτε απλα ζουε σε κατι που απλα
νομιζουμε .
Η καταστροφη των μοναδων των ηχειων μας και ο λαθος τροπος ακροασης ειναι γεγονος.
Ακουγοντας ομως κατι σωστο καταλαβαινουμε τι χαναμε τοσο καιρο
Η ρυθμιση των μενου των ενισχυτων και η ισοσταθμιση ειναι κατι που δεν πρεπει να πρεπει να αγνοηται και δεν μπορει απλα να μην γινει.

Καλά είναι όλα αυτά που λες - σχετικά με τα νέα τσιπάκια και τις αναφορές των περιοδικών γενικώς ΟΚ, αλλά άσε με να κρατάω μικρότερο καλάθι - αλλά τί σχέση έχουν με το thread;

Το μήνυμά μου είχε καθαρά σκοπό πληροφόρησης για κάτι που δεν είναι ευρέως (θα έλεγα "καθόλου") γνωστό και που αφορά στους κατόχους των συγκεκριμένων ενισχυτών, καθώς και κάποιων από τους παλιότερους ενισχυτές της Meridian και της Lexicon, που διέθεταν πολυκάναλη είσοδο σε πολλαπλά βύσματα SPDIF.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει τα πολύ εκτεταμένα, αναλυτικά και ποιοτικά μενού του ενισχυτή, εφαρμόζοντάς τα πάνω στο σήμα που έρχεται από το player, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ σύνδεση HDMI. Επίσης του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τα πολύ ποιοτικά ψηφιακά ΚΑΙ αναλογικά του στάδια (εξαιρούνται τα τελικά στάδια ενίσχυσης, όχι γιατί δεν είναι ποιοτικά, αλλά γιατί ένας καλός πολυκάναλος τελικός μπορεί να προσφέρει πολύ ποιοτικότερα).

Σχετικα με την ασφαλεια των μοναδων
αν ενα ηχειο ειναι μικρο
και δεν του δωθει η δυνατοτητα να να παιζει αυτα που πρεπει ,
απλα ζοριζουμε το ηχειο .
Κατι που καταλαβαινουμε οτι δεν ειναι σωστο.
Αν δεν εχουμε ακριβως το ιδιο μενου με αυτο που προσφερει ενας τυπικος ενισχυτακος πως θα ακουσομε σωστα?
και ασφαλη?
οπως τα htpc ακομα ειναι μισα και εχθρικα σε σχεση με ενα πλειερ ετσι και το μενου των πλειερ ειναι λιγα μπροστα σε αυτα των ενισχυτων.

Ούτε εδώ διαφωνώ. Μάλιστα, προς επίρρωσιν των όσων λες, θα σου πω πως οι σωστοί κατασκευαστές των ενισχυτών (ή προενισχυτών) AV, δίνουν στα εγχειρίδια και κάποιους οδηγούς για τον χρήστη, βοηθώντας τον να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τί είδους ηχεία έχει και αν μπορεί να τα δηλώσει σαν Large ή Small ή να καθορίσει ακριβώς ποιές θα είναι οι συχνότητες αποκοπής Χαμηλών (ή Υψηλών, εφ' όσον πρόκειται για μονάδες Χαμηλών), έτσι ώστε να μην προξενήσει ούτε ζημιά ούτε - κυρίως - παραμόρφωση κατά την ακρόαση.

Αντιγράφω από το εγχειρίδιο ενός σοβαρού κατασκευαστή, του μοναδικού που έφτιαξε εξωτερική μονάδα για Bass Management, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα Hi-End πολυκάναλο crossover. Ο κατασκευαστής είναι η Outlaw Audio και η εν λόγω μονάδα είναι το ICBM-1:

Large tower speaker with one 12- or 15-inch woofer, or two 10-inch woofers. ICBM Setting: Bypass or 40 Hz
Small tower speaker with one 10-inch woofer or two 8-inch woofers. ICBM Setting: 40 Hz
Small tower or large bookshelf speaker with one 8-inch woofer or two 6-inch woofers. ICBM Setting: 60 Hz
Bookshelf speaker with one 6-inch woofer or two 5-inch woofers. ICBM Setting: 80 Hz
Bookshelf speaker with one 5-inch woofer or two 4-inch woofers. ICBM Setting: 100 Hz
Satellite speaker with one 4-inch woofer or one or two 3.5-inch woofers. ICBM Setting: 120 Hz

(Για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο στην σωστή μέθοδο και στις έννοιες του Bass Management, το εγχειρίδιο του ICBM-1 υπάρχει on line: http://pdf.outlawaudio.com/outlaw/docs/icbm_manual.pdf).

Αλλά, θα επαναλάβω.

Οι παρατηρήσεις σου, σωστές κατά τα άλλα, δεν "κολλάνε" εδώ.

Εκτός και εάν είναι μια περαιτέρω προτροπή και ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της συσκευής.

Εάν είναι αυτό, είμαι 100% μαζί σου. :grinning-smiley-043
 
Καλά είναι όλα αυτά που λες - σχετικά με τα νέα τσιπάκια και τις αναφορές των περιοδικών γενικώς ΟΚ, αλλά άσε με να κρατάω μικρότερο καλάθι - αλλά τί σχέση έχουν με το thread;

Το μήνυμά μου είχε καθαρά σκοπό πληροφόρησης για κάτι που δεν είναι ευρέως (θα έλεγα "καθόλου") γνωστό και που αφορά στους κατόχους των συγκεκριμένων ενισχυτών, καθώς και κάποιων από τους παλιότερους ενισχυτές της Meridian και της Lexicon, που διέθεταν πολυκάναλη είσοδο σε πολλαπλά βύσματα SPDIF.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιήσει τα πολύ εκτεταμένα, αναλυτικά και ποιοτικά μενού του ενισχυτή, εφαρμόζοντάς τα πάνω στο σήμα που έρχεται από το player, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ σύνδεση HDMI. Επίσης του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τα πολύ ποιοτικά ψηφιακά ΚΑΙ αναλογικά του στάδια (εξαιρούνται τα τελικά στάδια ενίσχυσης, όχι γιατί δεν είναι ποιοτικά, αλλά γιατί ένας καλός πολυκάναλος τελικός μπορεί να προσφέρει πολύ ποιοτικότερα).

αν θυμασαι ειχα ενα ροτελ προ φτιαγμενο αναλογικα μπουνια
ε συνδεοντας αναλογικα το ροτελ και τον ονκιο
ε ο ονκιο επαιζε κλασεις καλυτερα
δεν ξερω γιατι αλλα επαιζε
 
Άρτι αφιχθείς από Κορέα. Το CLUX-11SA ήταν εδώ και με περίμενε.

ΟΚ, το παρατράβηξα κι εγώ, βέβαια. Για δυο μήνες πήγα και πέρασα τους τέσσερεις.

Αλλά το μηχανάκι, με την ευγενή "χορηγεία" του κ. Shawn Fogg, ήταν εδώ και με περίμενε από τις 9-10 του Γενάρη.

Ο Shawn Fogg το είχε κατασκευάσει (custom made για μένα και για τον αναβαθμισμένο AVC-A1SE) και το είχε στείλει στο σπίτι.

Το μηχανάκι είναι μικρό σε διαστάσεις (περίπου όσο ένα HDMI Switch και λίγο μεγαλύτερο), διαθέτει HDMI IN και OUT, για να τροφοδοτείται η συσκευή εικόνας, δηλ. να μην χάνεται η δυνατότητα εξόδου εικόνας από την HDMI της πηγής καθώς και 4 ομοαξονικές στερεοφωνικές επίχρυσες ψηφιακές εξόδους S/PDIF, όπως φαίνεται στην εικόνα: FL/FR - LFE/FC - RL/RR - RLC/RRC (Front L/R - LFE/Front C - Rear L/R - Rear L Center/R Center).

Το άλλο πάνελ του έχει την είσοδο HDMI, έναν επιλογέα τριών θέσεων για το σήμα που μπαίνει στην είσοδο HDMI (Bitstream - LPCM 5.1/7.1 - LPCM 2 ch), την είσοδο τροφοδοσίας 5V DC και το LEDάκι ένδειξης ισχύος.

Η λειτουργία του και η φιλοσοφία του είναι απλή. Λαμβάνει σήμα πολυκάναλου ήχου HD σε οποιαδήποτε μορφή, είτε αποκωδικοποιημένο σε μορφή LPCM είτε κωδικοποιημένο σε μορφή Bitstream. Το σήμα περιέχει ασφαλώς και την πληροφορία της εικόνας.

Στη συνέχεια, και ανάλογα με την επιλογή του χρήστη, είτε το σήμα βγαίνει αυτούσιο σε μορφή Bitstream και οδεύει προς περαιτέρω επεξεργασία στον ενισχυτή AV, ενώ το σήμα εικόνας οδεύει προς την συσκευή απεικόνισης, είτε το σήμα λαμβάνεται ήδη αποκωδικοποιημένο από την πηγή σε μορφή LPCM πολυκάναλου ή απλού δικάναλου ψηφιακού σήματος και η συσκευή το σπάει σε 3 ή 4 ζευγάρια LPCM, και το διανέμει στις ψηφιακές εξόδους όπως παραπάνω, ενώ και εδώ η πληροφορία της εικόνας εξάγεται από την έξοδο HDMI.

Θα μου πει κάποιος τί χρειάζεται μια τέτοια συσκευή στην πρώτη περίπτωση (όταν δηλ. το σήμα εξέρχεται από την πηγή ήδη αποκωδικοποιημένο); Δικαίως θα μπορούσε να διατυπωθεί μια τέτοια απορία, αλλά το μηχανάκι φτιάχτηκε όχι για την πρώτη αλλά για την δεύτερη περίπτωση, για χρήστη του οποίου ο ενισχυτής ΔΕΝ διαθέτει είσοδο HDMI, αλλά αυτές τις proprietary 4 ομοαξονικές εισόδους. Απλά, η πρώτη δυνατότητα φαντάζομαι ότι υπάρχει για κάποιον που στο μέλλον θα αποφασίσει να αναβαθμίσει το σύστημα με έναν σύγχρονο ενισχυτή.

Πέραν των παραπάνω, όμως το μηχανάκι είναι και ενισχυτής σήματος, πλήρως συμβατός με HDMI 1.3. Σήμα 1080p/8 bits μπορεί να περάσει μέχρι και από καλώδιο 20 μέτρων, ενώ για σήμα μεγαλύτερης ανάλυσης 1080p/12 bits, το σήμα μπορεί να περπατήσει μέχρι και σε απόσταση 15/10 μέτρων, χωρίς απώλειες.

Τέλος, η έξοδος Optical S/PDIF, υπάρχει για να μετατρέπει το ασυμπίεστο σήμα Dolby True HD ή DTS Master Audio κλπ. και να το μεταφέρει σε μορφή downconverted σήματος απλού Dolby Digital ή απλού DTS.

Θα ρεπορτάρω αποτελέσματα, μόλις το συνδέσω και ρυθμίσω ενισχυτή.

Το μηχανάκι έχει 6-μηνη εγγύηση και υπάρχει συμφωνία, αν κάτι δεν δουλέψει να επιστραφεί με επιστροφή χρημάτων, αν όχι όλων τουλάχιστον κάποιου σεβαστού ποσοστού.

Και φυσικά διαφέρει από αυτό, το οποίο έχει μεν την ίδια (περίπου) εμφάνιση και ονομασία, αλλά ΔΕΝ μετατρέπει το ψηφιακό σήμα HDMI σε 4 SPDIF, αλλά σε 8 ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ εξόδους (4 στερεοφωνικές), γι αυτό είναι και φτηνότερο και στην θέση των 4 ομοαξονικών SPDIF εξόδων, βάζει 4 αναλογικές στερεοφωνικές σε mini-jack.

Επιστρέφω σε 2-3 μέρες, αφού το δοκιμάσω.

Δείτε και 4 φωτό συνημμένες.
 

Attachments

  • R0013543.jpg
    R0013543.jpg
    164.4 KB · Views: 59
  • R0013544.jpg
    R0013544.jpg
    142.6 KB · Views: 58
  • R0013545.jpg
    R0013545.jpg
    137.9 KB · Views: 53
  • R0013546.jpg
    R0013546.jpg
    142.8 KB · Views: 44
Πλήρης επιτυχία!

Άργησα λίγο, είναι αλήθεια, να κάνω τον έλεγχο και την δοκιμή της συσκευής του Shawn Fogg. Ο λόγος ήταν ότι προσπαθούσα να βάλω μια τάξη στα καλώδια HDMI και στις τροφοδοσίες των προβολικών με αυτά, χωρίς να έχω προβλήματα συμβατότητας και έλλειψης σήματος. Ο στόχος αυτός, όμως, επετεύχθη με τον συνδυασμό 2 switchers και ενός splitter (το οποίο μάλιστα ίσως και να είναι περιττό, αλλά θα φανεί στο τέλος). Έτσι έχω σήμα (εικόνας) μέσω HDMI τώρα και στους δυο προβολείς μου με πρόβλεψη να στείλω και στον CRT, μόλις φορέσει την κάρτα του Moome. Τα προβλήματα με τα switchers και την επίλυσή τους τα αναφέρω σε άλλο thread (εδώ)

Τώρα όμως βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ρεπορτάρω ότι το CLUX-11SA συνδέθηκε στην 4-πλή είσοδο Digital Multi-Ch In του (αναβαθμισμένου) Denon AVC-A1SE. Αφού ρύθμισα από τα μενού την ψηφιακή έξοδο τόσο του HD-DVD Toshiba XE-HD1 όσο και του Blu-Ray Panasonic DMP-BD55 σε Multi Channel LPCM (δηλ. να κάνουν τα ίδια τα players την αποκωδικοποίηση), το πολυκάναλο σήμα LPCM έφτασε απρόσκοπτα μέχρι τα "σπλάχνα" του Denon κι από κει στην 7.1 έξοδό του (ως γνωστόν, ο ενισχυτής χρησιμοποιείται ως AV pro) για να τροφοδοτηθούν οι τελικοί και τα ηχεία.

Μια εκπληκτική και απίστευτα μοναδική εμπειρία με περίμενε! Ο - ασυμπίεστος - ήχος των φορμά υψηλής ευκρίνειας γέμισε το στούντιο με πρωτόγνωρα ακούσματα. Εντάξει, το ηχητικό μου σύστημα δεν είναι και κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, είναι όμως αρκετά αξιόλογο και προσεκτικά στημένο. Και για την κατηγορία του το θεωρώ κορυφαίο. Μουσικά με έχει αρκετά ικανοποιήσει (Τα Mirage M3-si ήταν πάντα στις Hi-End προτιμήσεις των ειδικών, αλλά κι εγώ τα θεωρώ πολύ μουσικά ηχεία, χωρίς καθόλου να τους λείπει το σφρίγος και η ταχύτητα, ενώ τα μικρότερα αδελφάκια τους M5-si είναι απολύτως ταιριαστά με τα κύρια και σε άλλα συστήματα θα μπορούσαν άνετα να παίξουν τον ρόλο των κυρίων ηχείων. Όσο για το sub, το BPSS-210 ήταν ανέκαθεν η κορυφή της Mirage, χωρίς αντίπαλο και μία από τις 5 κορυφαίες επιλογές του Widescreen Review. Τέλος τα κεντρικά και Surround Back OM-C2 ανήκουν στην επόμενη γενιά της Mirage και ταιριάζουν τονικά απόλυτα με τα της σειράς M-si, ενώ είναι από τα κορυφαία κεντρικά της Mirage), αλλά και στις κινηματογραφικές του επιδόσεις δεν πάει πίσω, δοκιμασμένο όμως μέχρι σήμερα μόνο με DVD (Dolby Digital EX, THX-EX και DTS-ES).

Ομολογώ βέβαια, ότι μέχρι σήμερα δεν είχα ακούσει από το σύστημα ασυμπίεστο πολυκάναλο ήχο, πλην κάποιων πολύ γρήγορων ακουσμάτων μέσω των αναλογικών εξόδων των δύο players, αλλά κι αυτά για πολύ λίγο και χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία. Αυτή τη φορά όμως, η διαφορά ήταν εμφανής.

Τελικά, χωρίς να χρειαστεί να "πετάξω" τον Denon ή να τον απαξιώσω - πουλώντας τον ίσως για μια δεκάρα, με το μηχανάκι του Shawn Fogg επιβιβάζομαι οριστικά στο βαγόνι του High Definition, τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο.

Ένα ζήτημα που με απασχόλησε και με απασχολεί είναι το υλικό 7.1. Η δισκοθήκη μου γέμισε πρόσφατα με δισκάκια Blu-Ray και HD-DVD και δεν ξέρω ποιό δισκάκι έχει πραγματκό και ακουστό περιεχόμενο 7.1. Έκανα τη δοκιμή με κανα-δυο δισκάκια, μέσα στα οποία υπήρχε και το δισκάκι του HiTECH "Ambra Blu-Ray Experience", που γράφει απ' έξω: "Full HD-7.1 Sound". Όμως όσο και να πρόσεξα δεν άκουσα τίποτα άλλο, παρά μόνο 5.1.

Αν μπορεί κάποιος να συστήσει κάποιο δισκάκι για να βεβαιωθώ για τον ήχο όλων - και των 8 - καναλιών, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, υποδεικνύοντας ίσως και κάποιο ή κάποια κεφάλαια του δίσκου.

Είχα και μιαν άλλη αμφιβολία. Ο Shawn Fogg στην αλληλογραφία που ανταλλάξαμε πριν την παραγγελία του CLUX, με είχε προειδοποιήσει ότι πιθανόν να υπήρχε ζήτημα προσαρμογής του CLUX με τον προβολέα μου (JVC D-ILA RS2), ένα θέμα, που ακούει στο όνομα EDID (Extended Display Identification Data), και το οποίο έχει να κάνει με την αναγνώριση του προβολικού (ο JVC στην συγκεκριμένη περίπτωση) από την συσκευή πηγής σήματος (το CLUX στην περίπτωσή μου). Αν υπήρχε τέτοιο θέμα, η δεν θα είχα καθόλου ήχο ή θα είχα μόνο 2 κανάλια.

Όμως το πείραμα έδειξε ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπήρξε. Πλήρης πολυκάναλος ήχος έκανε πραγματικά αισθητή την παρουσία του και εμένα βέβαια ευτυχή.

Έτσι, η διορθωτική ενέργεια, που ήταν πιθανή αν συνέβαινε κάτι τέτιοιο με την προσθήκη ενός Gefen HDMI Detective Plus, δεν θα χρειαστεί.

Τώρα μένει να (ξανα)σετάρουμε το σύστημα. Και μετά θα μας περιμένουν ατελείωτες κινηματογραφικές (και μουσικές βεβαίως-βεβαίως) βραδιές, ειδικά τον χειμώνα, τον πρώτο που δεν θα δουλεύω ξενιτεμένος πλέον!
 
Δοκίμασε το hellboy2 αλλά απο amazon , γιατί το ελληνικό είναι 5,1, ενω το αγγλικό που εχω εγω 7,1.Υπάρχουν και άλλα , στο blueray.com εχει ειδική σελίδα με 7,1.
 
Ταινίες με 7.1 ήχο

Δοκίμασε το hellboy2 αλλά απο amazon , γιατί το ελληνικό είναι 5,1, ενω το αγγλικό που εχω εγω 7,1.Υπάρχουν και άλλα , στο blueray.com εχει ειδική σελίδα με 7,1.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.

Η αλήθεια είναι ότι κι άλλος μου έκανε αυτή την πρόταση, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν για την ελληνική έκδοση.

Πάντως παίρνοντάς την υπ' όψη μου, πήγα χτες σε δυο-τρία μεγάλα καταστήματα κι έψαξα τα ράφια τους να βρω έστω κι έναν δίσκο που να γράφει 7.1 ήχο και δεν βρήκα ΚΑΝΕΝΑ. Όλοι ήταν 5.1. Ήδη έχω συλλέξει γύρω στα 100 Blu-Ray, χωρίς να έχω ψάξει στο πίσω μέρος των εξωφύλλων τους να δω τί ήχο έχουν, αλλά μου φαίνεται πως ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ πρέπει να κάνω.

Για το δισκάκι του HiTECH που ανέφερα, ξέρει κανείς κάτι; Είναι δηλαδή, όντως 7.1 ο ήχος του ή λέει μπούρδες το εξώφυλλο; Μήπως είναι σε επιλεγμένα κεφάλαια μόνο;

Για ρίξε κανένα link για την περιοχή του 7.1 στο blu-ray.com, γιατί δεν έχω καταφέρει να το εντοπίσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Last edited: