Προσεχώς 3D

Ή την 55" ή την 65" ή προβόλι...

Τα ίδια και είμαι και εγώ στα 2,7 μέτρα...
Για την 65" δεν τα δίνω 4000Ε, προβόλι δεν με παίρνει λόγω περιορισμών στο χώρο... έμεινε η 55άρα...

Θα περιμένω να δω και τις Sam ps D6900 και D7000 που βγαίνουν στις 60 περίπου ίντσες και βλέπουμε...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο - μελέτη για τις "επιπτώσεις" του 3D στο 2D

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που το 3D και η ψηφιακή προβολή έχουν "εισχωρήσει" αρκετά στην αγορά ,
συμβαίνει το παρακάτω.

Οι αιθουσάρχες τοποθετούν polarized φακούς για να προβάλουν 3D ,
φακοί όμως που δεν αφαιρούνται όταν είναι να προβληθεί μια κανονική 2D ταινία
με αποτέλεσμα οι θεατές να βλέπουν το έργο με 85% μειωμένη φωτεινότητα .

Η Sony με μεγάλο μερίδιο στους προβολείς για αίθουσες , ουσιαστικά χάριζε
(με αντάλλαγμα δωρεάν διαφημίσεις) προβολείς που παίζουν 2D + 3D με την χρήση polarized φακού.
Επειδή όμως η διαδικασία του να το βγάζεις / βάζεις το φακό ήταν κάπως
οι αιθουσάρχες προτίμησαν να τους αφήνουν μόνιμα τοποθετημένους .....

Last edited:
Πάντως σε ένα πλαίσιο πού συγκρινα το 3d σε 2 τηλεοράσεις, το passive έπαιζε πολύ καλύτερα από το active.. μιλάμε όμως για χαοτική διαφορά, σε σημείο πού ενώ προγραμματιζα την αγορά μιας vt30, θα την αναβαλω και θα πάρω μία g30, περιμένοντας την εξέλιξη του 3d..

Last edited:
Πάντως σε ένα πλαίσιο πού συγκρινα το 3d σε 2 τηλεοράσεις, το passive έπαιζε πολύ καλύτερα από το active.. μιλάμε όμως για χαοτική διαφορά, σε σημείο πού ενώ προγραμματιζα την αγορά μιας vt30, θα την αναβαλω και θα πάρω μία g30, περιμένοντας την εξέλιξη του 3d..

Εδώ ακριβώς θα πω το αντίθετο, με τον ίδιο τροπο αποφασησα για τη αγορά μιας tv με active glasses, τα δοκίμασα δίπλα δίπλα και το passive μου φάνηκε το λιγότερο γελοίο.
Μετά απο αρκετό "διάβασμα" σε forums έχω καταλήξει ότι το 3d active or passive είναι επιλογή του καθενός και δύσκολα θα καταλήξει κάπου αυτή η διαμάχη.

Για να αποφασίσεις πρέπει 1) να δεις την ίδια πηγή (ή πολλαπλές πηγές) ώστε και να έχεις άμεση σύγκριση αλλά και να αποφύγεις ανακρίβειες του στυλ "οι passive δεν έχουν προβολικό 3d" κτλ.
2) Να μπορείς να έχεις πρόσβαση στο τηλεχειριστήριο και να φτιάξεις λίγο την εικόνα καθώς και να δοκιμάσεις τις ρυθμίσεις για το βάθος 3d για να αποφύγεις "σίγουρες" τοποθετήσεις του στυλ "η active έχει πιο καλό βάθος ή η passive έχει πιο καθαρή εικόνα" και άλλα όμορφα..
Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, το να βγάλεις μια απ τις 2 τεχνολογίες "γελοία" είναι απο μόνο του γελοίο :)
Εγώ όταν είδα πρώτη φορά passive ήταν επιεικώς απαράδεκτο ενώ η active δίπλα ήταν η γνωστή κλασσική active. Βέβαια το ότι η active έπαιζε ένα blu ray ενώ η passive μια άθλια συναυλία και μετά μερικά άθλια demo προφανώς και κατάλαβα ότι είχε διαφορά.. την επόμενη φορά ήμουν προετοιμασμένος είδα blu ray και στις 2, έφτιαξα την φωτεινότητα στην cinema που ήταν πειραγμένη (την έβλεπες κατεβασμένη τουλάχιστον στην μέση σε σχέση με τις δίπλα της στο 2d) και ξαφνικά η άποψη μου άλλαξε εντελώς...) άρα η αβίαστη απόφαση υπέρ της μιας ή της άλλης με μια απλή επίσκεψη των 5 λεπτών σε ένα κατάστημα σίγουρα δεν θα έχει σωστό αποτέλεσμα ούτε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έτσι απλά μια τεχνολογία σαν γελοία. Το διάβασμα στα forum είναι καλό αλλά διαβάζοντας το δικό μου review που τα λέω καλά για την cinema και το review του fullhd που την έβγαλε "μάπα" χωρίς προβολικό 3d, πως θα καταλήξεις αν δεν την δεις μόνος σου ΣΩΣΤΆ με αυτά που είπα παραπάνω? :)
ps. Δεν βλέπω καμιά διαμάχη.. ο κάθε ένας μας αν πάει και κάνει το λογικό δηλαδή να δει παρόμοια πηγή σε σωστές συνθήκες και ρυθμίσεις, θα βγάλει το συμπέρασμα του και θα πάρει όποια του φαίνεται σωστά στο μάτι.. δεν είναι ολυμπιακός-παναθηναϊκός για να υπάρχει διαμάχη.. μια tv είναι που το πιθανότερο είναι σε 1-2 χρόνια να την αλλάξουμε πάλι :P

Όπως ειπα, ο καθένας έχει διαφορετικη άποψη πάνω σε αυτο. Οι tv που είδα παίζαμε και οι δυο το ίδιο blu ray απλά δεν μπήκα στον κόπο να ψάχνω ρυθμίσεις. Με το γελοίο δεν ήθελε να προσβαλω την τεχνολογίας απο το passive, αλλα έτσι μου φάνηκε σαν 3d, πιθανώς διάλεξα λάθος χαρακηρισμο :p

Ρε παιδιά δεν μιλάμε για 5 λεπτά δοκιμής. Το active το εχω δοκιμάσει ατελείωτες φορές σε διάφορες τηλεοράσεις και πάντα έλεγα "εντάξει οκ". 1η φορά δοκίμασα το passive στην LG και για 1η φορά έσκυψα να μην με χτυπήσει η μπάλα ποδοσφαιριστή! Αφού μετά αισθάνθηκα άσχημα ότι θα με κοροϊδεύουν..

Ρε παιδιά δεν μιλάμε για 5 λεπτά δοκιμής. Το active το εχω δοκιμάσει ατελείωτες φορές σε διάφορες τηλεοράσεις και πάντα έλεγα "εντάξει οκ". 1η φορά δοκίμασα το passive στην LG και για 1η φορά έσκυψα να μην με χτυπήσει η μπάλα ποδοσφαιριστή! Αφού μετά αισθάνθηκα άσχημα ότι θα με κοροϊδεύουν..

To βαθος της εικονας η και η αισθηση του κατι βγαινει απο την οθονη οπως μια μπαλα ποδοσφαιρου που ερχεται κατα πανω σου δεν εξαρταται απο το passive η active αλλα απο το ιδιο το υλικο. Αν εβλεπες τη ιδια ακριβως σκηνη απο μια τηλεοραση active και .....δεν εσκυβες τοτε ναι θα ελεγα οτι η passive κανει παπαδες στο 3D. Θελω να πω με αλλα λογια οτι ολες οι τεχνολογιες δειχνουν τα δοντια τους αναλογα με το υλικο που τις τροφοδοτουνε,
Μην ξεχναμε οτι για χρονια ολοκληρα fullHD or HD ready τηλεορασεις πουλιοντουσαν με εικονα απο τα αθλια αναλογικα ακομα καναλια και ολοι οι προυχοντες θαυμαζανε.....
Νικος

Ακριβώς ο ilise έχει απόλυτο δίκιο.. έχω καταλήξει πως το βάθος είναι ακριβώς το ίδιο και στις 2 τεχνολογίες.. και πως να μην είναι αφού το βάθος το δημιουργεί ο εγκέφαλος συνδέοντας τις 2 εικόνες μεταξύ τους. Απ την στιγμή που ο εγκέφαλος παίρνει τις ίδιες 2 εικόνες θα δημιουργήσει το ίδιο βάθος. Τώρα φυσικά μπορεί να υπάρξει αυξομείωση (απόσταση των 2 εικόνων) στο βάθος αλλά πιστεύω πως αυτό είναι το ίδιο και για τις 2 τηλεοράσεις και δεν αφορά την τεχνολογία (ίσως να αφορά που έχει την "default" τιμή της η κάθε μάρκα.
Εγώ έχω δει σκηνές που με έχουν εντυώσιάσει ακόμα και σε side by side videos και εχω δει μάπα 3d με άθλιο βάθος σε blu ray. Είναι καθαρά θέμα υλικού :)

Αν κρίνω απ την 55άρα που θεωρώ ιδανική απόσταση τα 2-2,2 μέτρα (άντε 2,5) για 3d (η απόσταση που μέχρι εκεί σου γεμίζει μεγάλο ποσοστό του οπτικού σου πεδίου), 50άρα στα 2,5 μέτρα θα έχει σχετικά αξιοπρεπή ακόμα θέαση αλλά δυστυχώς θα χάνει αρκετά στην κινηματογραφική αίσθηση καθώς πλέον το οπτικό σου πεδίο δεν θα γεμίζει επαρκώς με την εικόνα με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αντικείμενα στον χώρο (ή ακόμα και η μαυρίλα σε σκοτεινό δωμάτιο) να γεμίζει παραπάνω χώρο απ αυτόν της tv και να χαλάει την όλη αίσθηση ειδικά στο 3d αφού τον εγκέφαλο θα του αποσπά την προσοχή το γύρω περιβάλλον (με την λογική όλα αυτά.. μπορεί φυσικά να κάνω λάθος). Εδώ ακόμα και για Full hd την θεωρώ λίγη την 50άρα στα 2,5 μέτρα..
55άρα στα 2,5 μέτρα νομίζω θα ήταν ένα σωστότερο μέγεθος μην πω 60άρα και γίνω υπερβολικός :)
Το καλύτερο είναι να πας σε ένα κατάστημα με όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον φωτισμού (πχ όχι media markt.. πήγαινε κανένα public που έχουν χαμηλότερα φώτα και συνήθως μια 50άρα vt30 να παίζει σε ξεχωριστό χώρο απ τις άλλες) και κάτσε στα 2,5 μέτρα για να σχηματίσεις σχετική άποψη..

Όντως καλό είναι πριν αγοράσουμε να καθόμαστε κανά εικοσάλεπτο μπροστά σε μια οθόνη σε απόσταση ίδια με αυτή του σπιτιού μας.

Όπως ξαναέγραψα για 3d, εμένα θα μου έκανε (στα 2,7μ) η 65άρα.
Για 2d είμαι εντάξει και με 50" και για τηλεοπτικό SD η 46".

Από την άλλη, τις προάλλες βλέπαμε 4 άτομα το tron (full hd) σε 42" και ενώ εγώ ήθελα παραπάνω ίντσες (στα 2,5μ), η γύναικα μου και ο φίλος μου με είπαν υπερβολικό και η γυναίκα του φίλου μου (στα 2,7μ) παραπονέθηκε ότι ζαλίστηκε...

Ο γενικός κανόνας πάντως λέει ότι για 3d η 50" στα 2,5μ είναι λίγη... αν αυτό που ζητάς είναι η κινηματογραφική αίσθηση... :nounder:

Re: Απάντηση: Προσεχώς 3D

Από την άλλη, τις προάλλες βλέπαμε 4 άτομα το tron (full hd) σε 42" και ενώ εγώ ήθελα παραπάνω ίντσες (στα 2,5μ), η γύναικα μου και ο φίλος μου με είπαν υπερβολικό και η γυναίκα του φίλου μου (στα 2,7μ) παραπονέθηκε ότι ζαλίστηκε...

Αυτό είναι φυσιολογικό ειδικά για αυτούς που έχουν μικρότερη οθόνη και σπάνια βλέπουν σε μεγαλύτερη στην ίδια απόσταση. Θα δείς ότι αν ο φίλος σου και η γυναίκα του στα 2,5 μέτρα πάρουν μια 40άρα την κρατήσουν ένα χρόνο και μετά παρουν 46άρα θα τους φανεί φυσιολογικότατη αναβάθμιση κτλ κτλ.. έτσι και εγώ κάποτε πριν 15 χρόνια είχα μια ωραιότατη 25άρα nordmende στα 2-2,2 μέτρα που για εκείνη την εποχή όλοι έλεγαν τι ωραία και μεγάλη tv και εγώ έλεγα έχω μεγάλη tv και δεν χρειάζομαι μεγαλύτερη.. μετά πήρα μια flat 16:9 jvs 32άρα το 2003 και μου φαινόταν φυσιολογική πλέον και έλεγα δεν χρειάζεται μεγαλύτερη.. πήρα 40άρα lcd sony (w2000) το 2008 και έλεγα αααααα τώρα μάλιστα ... αυτό είναι το σωστό μέγεθος (η 32άρα πλέον μου έμοιαζε για 14άρα μπροστά της)... 52άρα το 2010 και φαινόταν τελικά αυτό να είναι το κατάλληλο μέγεθος... αλλά όχι τελικά "μίκρυνε" και αυτή με τον καιρό και πλέον η 55άρα που πήρα είναι η κατάλληλη (ε εδώ ελπίζω θα σταματήσω). Άρα όλα είναι καθαρά θέμα συνήθειας :) Αν κάποιος έχει 40άρα πχ το να πάει σε 50άρα τον πρώτο καιρό θα τον ξενίσει και ίσως η γυναίκα του παραπονεθεί, μετά απο λίγες μέρες-βδομάδες όμως ξαφνικά θα γίνει απόλυτα φυσιολογική για τον χώρο ;)

btw παίζει ρόλο και η τεχνολογία μιας και μιλάμε για 3d.. είπαμε πως στο passive (για να είμαστε σωστότεροι, για τις LG μιλώντας μιας και αργότερα θα βγουν άλλες με βελτίωση σε αυτό τον τομέα) θέλει να προσέξουμε εκτός απ το να μην πάρουμε μικρή tv και το να μην πάρουμε μεγαλύτερη απ όσο πρέπει (αν δεν θέλουμε να γίνεται αντιληπτή η μείωση της ανάλυσης) σε μια active λοιπόν στα 2,5 μέτρα μπορεί να βάλει κάποιος και 60άρα και 65άρα αν γουστάρει αλλά σε lg passive καλό είναι να σταματήσει στην 55άρα ;)

Δεν είναι αυτή η περίπτωση... περίπου τα ίδια με εμένα έχουν σπίτι τους (46" στα 3μ)

Απλά ο φίλος μου δεν πολυασχολείται και η γυναίκα του μάλλον κουράζεται από τον συνδυασμό μεγάλη οθόνη και ασταμάτητη κίνηση στην οθόνη...

Δυστυχώς εμένα δεν μου έκατσε κανά τέτοιο "κουσούρι"... :flipout:

Ε έπεσες στην περίπτωση τότε! :) εγώ μέχρι τώρα όποιος έχει έρθει εδώ στο τέλος καταλήγει να παίρνει μεγάλη τηλεόραση (μέχρι και τα πεθερικά μου 55άρα πήραν.. και για την 55άρα εδώ η γυναίκα περισσότερο επέμενε)! παράπονο δεν έχω ακούσει και είμαι και πιο κοντά με μεγαλύτερη tv απο εσένα .. τι να πω.. πως σου έκατσε έτσι με τους γύρω σου! :bang:

Έχουν κάτσει και χειρότερα αλλά είναι για άλλη κατηγορία του forum...

(ήθελαν να χαμηλώσω το volume στον ενισχυτή.... :flipout:)

για τους λάτρεις των infographics

3D-Movie-Timeline-Medium.jpg