Προσεχώς 3D

South Korea presses ahead with terrestrial 3D TV

The South Korean broadcasting authority, the Korea Communications Commission (KCC), has reportedly published plans to allow up to three hours a day of live 3D broadcasting on the country’s four terrestrial TV stations. This plan will remain in place between May 19, when the broadcasts begin, and the start of the 2010 World Cup on June 11.

http://www.televisions.com/tv-news/South-Korea-presses-ahead-with-terrestrial-3D-TV-057.php

Είδα και εγώ σήμερα μια C7000 σε έναν Κωτσόβολο. Ναι, το είδα το 3D εφέ, ήταν εντονότατο. Αλλά μου φάνηκε αλλόκοτο. Δεν νομίζω ότι θα μου άρεσε να δω ταινία σε 3D...
Εμενα προσωπικα μου αρεσε παρα πολυ το 3D εφε της C7000 (διεκρινα ενα προβληματακι στην κινηση της εικονας σε καποιες γρηγορες σκηνες βεβαια) ομως εκει που απογοητευτηκα πληρως ηταν στην "αναβαθμιση" των 2D πηγων προς 3D. Επομενως, εφοσον δεν υπαρχει αφθονο 3D υλικο στην αγορα (για ταινιες μιλω, υπαρχουν καμια 15αρια) δεν πιστευω οτι πρεπει να πεσω με τα μουτρα ακομα...

Καλησπέρα,
Έχω δει και 3D της Sumsung.
Παρατήρηση 1η που έχει να κάνει με την τεχνολογία. Καθαρό, εστιασμένο το κυρίως θέμα... Ανεστίαστο , με σπασίματα στην κίνηση,, με με όλη η υπόλοιπη εικόνα. Με την τεχνολογία του 1960 δεν υπήρχαν τέτοια θέματα. Μπορεί η κάμερα να ήταν αυτή που κουνιόταν, αλλά έβλεπες την διακύμανση του βάθους και του εστιασμού. Ελπίζω να είναι παιδικές ασθένειες.
Α! και ένα βασικό + για χιλιάδες σαν εμένα που έχουμε αστιγματισμό. ΔΕΝ κουράζει. Και τελευταίο ... η sony έχει σκοτώσει αρκετές τεχνολογίες (HDDVD) ας περιμένουμε να δούμε και εδώ, ποιός θα είναι ο νεκρός.

Εμενα προσωπικα μου αρεσε παρα πολυ το 3D εφε της C7000 (διεκρινα ενα προβληματακι στην κινηση της εικονας σε καποιες γρηγορες σκηνες βεβαια) ομως εκει που απογοητευτηκα πληρως ηταν στην "αναβαθμιση" των 2D πηγων προς 3D. Επομενως, εφοσον δεν υπαρχει αφθονο 3D υλικο στην αγορα (για ταινιες μιλω, υπαρχουν καμια 15αρια) δεν πιστευω οτι πρεπει να πεσω με τα μουτρα ακομα...

Και εγώ παρατήρησα το σοβαρό πρόβλημα στην κίνηση (δεν θα το έλεγα προβληματάκι... :flipout:)

Re: Απάντηση: Προσεχώς 3D

Πήγαινε να δεις κίνηση (και στο 2D και στο 3D) στην VT Γιώργο, χωρίς πλάκα.

Πρέπει να το δω για να πιστέψω; :flipout:
Το πιστεύω ότι θα είναι καλύτερη η κίνηση, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι λιγότερο περίεργο το 3D...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προσεχώς 3D

3D.jpg

Με τον όρο crosstalk, οι μηχανικοί των εταιρειών ερμηνεύουν τον χαμηλό διαχωρισμό που παρατηρείτε στην τρισδιάστατη εικόνα, με αποτέλεσμα ο θεατής να αντιλαμβάνεται είδωλα. Τελικά οι LCD ή οι Plasma είναι περισσότερο κατάλληλες για 3D;

Το μεγάλο ερώτημα ποια τεχνολογία (LCD ή Plasma) είναι σε θέση να αποδώσει καλύτερα τρισδιάστατη εικόνα, είναι νωρίς για να το απαντήσουμε.

Ήδη όμως από τις πρώτες 3D εικόνες, έχει παρατηρηθεί ότι οι LCD τηλεοράσεις υποφέρουν περισσότερο από το φαινόμενο crosstalk, μειωμένου διαχωρισμού δηλαδή των δύο εικόνων που προβάλλονται για το κάθε μάτι, ώστε ο εγκέφαλος μας να δημιουργήσει την εντύπωση του βάθους.

Οι επιπτώσεις του Crosstalk, καταπονούν το ανθρώπινο σύστημα όρασης, μειώνουν την τρισδιάστατη αίσθηση σε κάποια σημεία ή ακόμα και σε όλη την εικόνα, ενώ μειώνουν και εν γένη την ποιότητα της εικόνας.

Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι ενώ οι LCD τηλεοράσεις απαιτούν σάρωση στα 200Hz για να αποδώσουν τρισδιάστατη εικόνα, οι Plasma κάνουν το ίδιο με μόλις 100Hz

Το γεγονός αυτό ανάγεται στην θεωρία προβολής κάθε τεχνολογίας.

Η LCD υποφέρει από το λεγόμενο χρόνο διατήρησης (Hold-time). Εδώ η κάθε εικόνα δεν προβάλλεται με την μία αλλά λαμβάνει χώρα σάρωση ανά γραμμή όλων των στοιχείων εικόνας. Αφού δημιουργηθεί η εικόνα, μέχρι να έρθει η επόμενη, διατηρείτε στην οθόνη ένα διάστημα το οποίο δεν είναι διόλου αμελητέο και ισούται με αρκετά msec.

Το στοίχημα που τίθεται λοιπόν στις LCD τηλεοράσεις είναι να μειωθεί αυτός ο χρόνος στο ελάχιστο δυνατό και για αυτό το λόγο η απαιτούμενη σάρωση έχει αυξηθεί στα 200Hz.

Στις plasma τηλεοράσεις τώρα, η εικόνα προβάλλεται όλη μαζί. Δεν λαμβάνει χώρα σάρωσης ανά γραμμή, αλλά όλα τα στοιχεία εικόνας ‛γεμίζουν' ταυτόχρονα. Στην συνέχεια η οθόνη σβήνει , ξαναγεμίζει κ.ο.κ.

Εξαιτίας αυτού του τρόπου οδήγησης οι 100 αυτόνομες εικόνες το δευτερόλεπτο (50 για κάθε μάτι) είναι αρκετές για να δημιουργηθεί η τρισδιάστατη αίσθηση.

Το πρόβλημα όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί έχει να κάνει με το afterglow εφέ. Βάσει αυτού μετά το πέρας του κύκλου δημιουργίας κάθε εικόνας, ο φώσφορος εξακολουθεί να ακτινοβολεί για ένα μικρό διάστημα.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό, αφενός έχουν επιστρατευθεί νέα υλικά για την επίστρωση των κελιών, όπως και νέες διατάξεις οδήγησης οι οποίες επιφέρουν γρηγορότερη και πιο ελεγχόμενη οδήγηση.

Παρόλο που στην θεωρία, η τεχνολογία Plasma δείχνει πιο προσεγγιστική στην δημιουργία τρισδιάστατης εικόνας, με την προβολή ξεχωριστών εικόνων για το κάθε μάτι, αφού στην ουσία και αυτή διαχειρίζεται αυτόνομες εικόνες, εν τούτοις η τεχνολογία LCD υποστηρίζεται από περισσότερες εταιρείες, ενώ παράλληλα προβάλλει και αυτή τα δικά της προτερήματα σχετικά με τα δυναμικά, τα ποσοστά φωτεινότητας, την δυνατότητα αύξησης ακόμα περισσότερο της σάρωσης κ.α.

Η τρισδιάστατη εικόνα, ακόμα είναι σε βρεφική ηλικία και το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να της δώσουμε τον κατάλληλο χρόνο για να αναπτυχθεί...

http://www.fullhd.gr/2008-03-25-10-47-10/2008-03-25-10-57-46/3988-3d-crosstalk.html

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις προβλεπόμενες πωλήσεις 3D επίπεδων ψηφιακών τηλεοράσεων είναι λίαν αισιόδοξα, λαμβανομένης υπόψη της παγκόσμια ύφεσης, αλλά και της παλινωδίας των εταιρειών ως προς την προώθηση της 3D εικόνας.

Με περισσότερα του ενός συστήματα 3D εικόνας στο προσκήνιο, ομιχλώδες τοπίο σε ότι αφορά στην θέση κάποιων κατασκευαστών, ασυμβατότητες μεταξύ των περιφερειακών (γυαλιά), χωρίς δορυφορική ή επίγεια ψηφιακή μετάδοση και τίτλους που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν τους 100 μέσα στο 2011, τα νούμερα στα οποία ευελπιστούν οι εταιρείες, κρίνονται λίαν αισιόδοξα.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες αναμένεται να πωληθούν 6,2 εκατομμύρια τηλεοράσεις 3D, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια αφορούν στις LCD και τα υπόλοιπα 1,2 εκατομμύρια στις Plasma, πράγμα που σημαίνει μία αναλογία 4:1.

Σε ποσοστά η αναλογία είναι 81% για τις LCD και 19% για τις Plasma.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το 2010, αναμένουν 33 εκατομμύρια πωλήσεις έως το 2012 και... 83 εκατομμύρια έως το 2014!

Eπίσης άξιο λόγου είναι το στοιχείο που αναφέρει ότι, παρόλο στο 2010 οι 3D τηλεοράσεις Plasma που θα πωληθούν δεν θα ξεπεράσουν το 8% των συνολικών πωλήσεων Plasma τηλεοράσεων, το 2014 θα αγγίζει το... 99%, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι Plasma θα είναι 3D.

Το κλου της όλης υπόθεσης είναι ότι το 2014... θα ξεκινήσει και η προώθηση της τεχνολογίας 3D χωρίς γυαλιά.... !

Δηλαδή αφού θα έχουν πάρει όλοι με γυαλιά.... μετά θα πέσει το νέο μήλο της έριδος... και ούτω καθεξής...

http://www.fullhd.gr/2008-03-09-23-01-42/3d-tv/2009-12-16-08-32-17/3998-3d-lcd-vs-plasma-41.html

Το 2014 θα ξεκινήσει η προώθηση της τεχνολογίας 3D χωρίς γυαλιά, για να έχει ουσιαστική υποστήρηξη και εφαρμογή μετά το 2018. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τώρα εν έτει 2010 ξεκινάει η προώθηση του 3D με γυαλιά για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε ουσιαστικά μετά από 3-4 χρόνια.

Το κλού της όλης υπόθεσης είναι όποιος ενδιαφέρεται για την 3D τεχνολογία, για την ώρα να ξεχάσει τις τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά. Ας βολευτεί με την τρέχουσα τεχνολογία γιατί ούτως η άλλως ακόμα και έτσι θα αργήσει να την χαρεί.

Ο Τζέιμς Κάμερον καλεί να γυριστούν ζωντανά 3D αθλητικά προγράμματα!

Στη ζωή μας διαμορφώνονται νέες συνθήκες κι αυτές δεν είναι κατ' ανάγκην χειρότερες. Ναι, υπάρχει οικονομική ύφεση, επειδή όμως, το χρήμα δε σταματά ποτέ να κινείται έχουμε και οφέλη. Όπως τα τρεισδιάστατα τηλεοπτικά προγράμματα, τα οποία υπόσχονται μοναδικές στιγμές. Ο Τζέιμς Κάμερον καλεί μάλιστα τις εταιρίες να επενδύσουν άμεσα στη νέα τεχνολογία.

Το δικό του Avatar δημιούργησε φρενίτιδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για μήνες δεν μπορούσαμε να βρούμε εισιτήριο κι αυτές ακριβώς οι στιγμές χαιρετίστηκαν από μεγάλο μέρος του κόσμου ως οι καλύτερες στη μεγάλη οθόνη. Κι ας φορούσαν οι θεατές γυαλιά για 3D. «Οι μεγάλες εταιρίες δεν γίνεται να φοβούνται να κινηματογραφούν σε 3D. Είναι κάτι που πραγματοποιούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», είπε σε τεχνολογικό συνέδριο που διεξάγεται στη Σεούλ. «Θα έχουμε 3D τηλεοράσεις παντού γύρω μας, γι' αυτό και χρειαζόμαστε χιλιάδες ώρες προγράμματος, αθλητικών, κωμωδίας, μουσικής και κάθε άλλης μορφής διασκέδασης», εξήγησε.

Η δική του ταινία ήταν πανάκριβη, το μπάτζετ έφτασε στα 300 εκατομμύρια καθώς τη γύρισε σε 3D. Απέφερε, όμως, 2 δισεκατομμύρια κέρδη κι αυτό είναι το στοιχείο που οδηγεί τις εταιρίες στο να στραφούν στη νέα τεχνολογία, αυτή που θα μας κάνει να αισθανόμαστε τους παίκτες να τρέχουν, να πασάρουν και να σκοράρουν μέσα στο σαλόνι μας. «Δεν θα υπάρχει ούτε το χρήμα, ούτε ο χρόνος για να καλύψουμε τη ζήτηση. Πρέπει να μάθουμε να κινηματογραφούμε 3D σε ζωντανό. Το κόστος θα μειωθεί με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον. Σκεφτείτε μόνον, στο Μουντιάλ που ξεκινά να υπήρχε ήδη αυτή η δυνατότητα και να βλέπαμε όλους τους παίκτες δίπλα μας, να αισθανόμαστε την ατμόσφαιρα κάποιες εκατοντάδες μίλια μακριά από τον τόπο τέλεσης των αγώνων.

Ήδη, οι Κορεάτικες Samsung και LG κυκλοφορούν τέτοιες τηλεοράσεις, ενώ το καλοκαίρι βγάζει και η ιαπωνική Sony, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι παραγωγές προγραμμάτων πρέπει να επιταχυνθούν. Βάσει των υπολογισμών, το 2013 οι πωλήσεις 3D τηλεοράσεων θα φτάσει στα 15,6 εκατομμύρια, και το 2014 στα 1,2 εκατομμύρια, ενώ το 2018 θα φτάσει στα 64 εκατομμύρια παγκοσμίως. «Έχετε τα κανάλια, έχετε τις συσκευές. Το μόνο που λείπει είναι το περιεχόμενο. Φτιάξτε πρόγραμμα», παρότρυνε άμεσα ο Τζέιμς Κάμερον.

contra.gr

Το 2014 θα ξεκινήσει η προώθηση της τεχνολογίας 3D χωρίς γυαλιά, για να έχει ουσιαστική υποστήρηξη και εφαρμογή μετά το 2018. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τώρα εν έτει 2010 ξεκινάει η προώθηση του 3D με γυαλιά για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε ουσιαστικά μετά από 3-4 χρόνια.

Το κλού της όλης υπόθεσης είναι όποιος ενδιαφέρεται για την 3D τεχνολογία, για την ώρα να ξεχάσει τις τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά. Ας βολευτεί με την τρέχουσα τεχνολογία γιατί ούτως η άλλως ακόμα και έτσι θα αργήσει να την χαρεί.

Μια χαρά μου ακούγεται αυτό. Για όλους εμάς που επενδύσαμε σε Full HD Flat Panel ανεξαρτήτως αν είναι LCD ή Plasma και που έχουμε ένα στοιχειώδες προγραμμα, πιστεύω ότι οι περισσότεροι κάπου εκεί έχουν προγραμματίσει την επόμενη αγορά τηλεόρασης. Εγώ αγοράζοντας KURO μέσω του 2009 κάπου εκεί υπολόγιζα την επόμενη αγορά μου για προβολικό σύστημα.

Η τεχνολογία 3D χωρίς γυαλιά θα αφορά και τους προβολείς;; Γιατί αποκλείεται να αλλάξω την Kuro μου με κάποια άλλη για κανένα λόγο!

Όσο για το 3D χωρίς γυαλιά, έχει αναφερθεί πουθενά καμία σοβαρή πληροφορία;

Γιατί ότι έχω διαβάσει εγώ μέχρι τώρα κυμαίνεται από τεχνικά απαράδεκτα συστήματα μέχρι επιστημονική φαντασία.

Σε αυτή τη λίστα αναφέρονται 2 φορητοί που δεν είναι πλέον σε παραγωγή.
http://www.3dmovielist.com/3dhdtvs.html

Why aren't there many autostereoscopic displays listed here?
Although there are a selection of autostereoscopic displays commercially available, the current price of most of these displays makes them only an industrial product and not a consumer product.

Sharp Actius RD3D
It had a built-in 3D graphics button that would create a 3D image by using a "parallax barrier", which beamed two different images to each eye, confusing the brain into thinking that you are looking at a 3D image, all without the use of 3D glasses.
Common problems with the Sharp Actius RD3D Notebook were:

* The 3D graphics could not be seen if you slightly shift position while looking at the computer.
* The computer's performance slowed when it was put into 3D mode.
* It was also very big (12 pounds), bulky, and extremely expensive, selling for $2,999.
* The battery life was also inferior, lasting for a mere 2 hours.

The product was featured in the "25 Worst Tech Products of All Time" list published by PC World magazine in 2006.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sharp_Actius_RD3D_Notebook

ΥΓ
Σίγουρα θα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα, αλλά μάλλον είναι και πιο προσεκτικοί αυτή τι φορά :)

Last edited:
Όσο για το 3D χωρίς γυαλιά, έχει αναφερθεί πουθενά καμία σοβαρή πληροφορία;

Γιατί ότι έχω διαβάσει εγώ μέχρι τώρα κυμαίνεται από τεχνικά απαράδεκτα συστήματα μέχρι επιστημονική φαντασία.

Yπαρχει η τεχνολογια, απλα ειναι πολυ ακριβη.
Ειχα δει πριν λιγο καιρο τη 3D φωτογραφικη και το μονιτορ της Fuji (χωρις γυαλια) , και ηταν εντυπωσιακο τ αποτελεσμα.

Απλα δεν ειναι ακομη η ωρα του...

παντως εγω που ειδα στο πλαισιο την samsung 3d απογοητευτικα με τα ενεργα γυαλια..τα γυαλια δημιουργουν αρκετο flickering και κουραζει.το βαθος στην εικονα ηταν πολυ καλο και η εικονα πεντακαθαρη.

αλλα το flickering που εκανα τα γυαλια ηταν εντονο.δεν ξερω αυτο μετα απο λιγη ωρα αν συνηθιζει το ματι.οταν κοιτουσα ειδικα τα φωτα στο ταβανι του μαγαζιου το flick ηταν παρα πολυ εντονο.

αυτο φυσικα δεν υφισταται με τα πολωτικα γυαλια.ειχα το μονιτορ της zalman που δουλευει με πολωτικα και δεν ειχε τετοιο θεμα φυσικα.αν και λενε οτι τα ενεργα γυαλια εχουν καλητερη ποιοτητα εικονας τι να το κανω αν εχει flickering και κουραζει περισοτερο απο τα πολωτικα.

θα ηθελα την γνωμη σας οσοι ειδανε στο mall τις 3d tv γιατι γενικως εχω πολυ περιεργα ματια.βλεπω τρομερα το rainbow effect στους προβολεις οπως και επισης βλεπω πολυ flickering στις plasma τηλεορασεις.

Yπαρχει η τεχνολογια, απλα ειναι πολυ ακριβη.
Ειχα δει πριν λιγο καιρο τη 3D φωτογραφικη και το μονιτορ της Fuji (χωρις γυαλια) , και ηταν εντυπωσιακο τ αποτελεσμα.

Απλα δεν ειναι ακομη η ωρα του...

Μπορούσες να μετακινηθείς λίγο αριστερά - δεξιά ή υπήρχε αυστηρότατο sweet spot?

Γιατί αν το σύστημα σε αναγκάζει να βλέπεις μόνος σου και καρφωμένος σε μια θέση, είναι σχετικά απλά τα πράγματα..

Η μαγκιά είναι να μπορεί να δει παρέα ταινία χωρίς γυαλιά.

παντως εγω που ειδα στο πλαισιο την samsung 3d απογοητευτικα με τα ενεργα γυαλια..τα γυαλια δημιουργουν αρκετο flickering και κουραζει.το βαθος στην εικονα ηταν πολυ καλο και η εικονα πεντακαθαρη.

αλλα το flickering που εκανα τα γυαλια ηταν εντονο.δεν ξερω αυτο μετα απο λιγη ωρα αν συνηθιζει το ματι.οταν κοιτουσα ειδικα τα φωτα στο ταβανι του μαγαζιου το flick ηταν παρα πολυ εντονο.

αυτο φυσικα δεν υφισταται με τα πολωτικα γυαλια.ειχα το μονιτορ της zalman που δουλευει με πολωτικα και δεν ειχε τετοιο θεμα φυσικα.αν και λενε οτι τα ενεργα γυαλια εχουν καλητερη ποιοτητα εικονας τι να το κανω αν εχει flickering και κουραζει περισοτερο απο τα πολωτικα.

θα ηθελα την γνωμη σας οσοι ειδανε στο mall τις 3d tv γιατι γενικως εχω πολυ περιεργα ματια.βλεπω τρομερα το rainbow effect στους προβολεις οπως και επισης βλεπω πολυ flickering στις plasma τηλεορασεις.

Δυστυχώς όλες οι εναλλακτικές που διατίθενται είναι με ενεργά γυαλιά LCD...
Νομίζω ότι θα βλέπεις ακόμα πιο έντονα το φαινόμενο σε τηλεοράσεις 100Hz...

Μπορούσες να μετακινηθείς λίγο αριστερά - δεξιά ή υπήρχε αυστηρότατο sweet spot?

Γιατί αν το σύστημα σε αναγκάζει να βλέπεις μόνος σου και καρφωμένος σε μια θέση, είναι σχετικά απλά τα πράγματα..

Η μαγκιά είναι να μπορεί να δει παρέα ταινία χωρίς γυαλιά.

Kαι τα δύο συστήματα αυτοστερεοσκοπικού 3D (Sharp-Frauenhoffer, υπάρχει και άλλη μια ντουζίνα από συστήματα, αλλά βασίζονται στις δύο αυτές αρχικές ιδέες) παρουσιάζονται από τους κατασκευαστές τους ως "ατομικά", οπότε έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε μέχρι την ουσιαστική κατάργηση των γυαλιών. Το σύστημα του Frauenhoffer, φαίνεται να έχει ευρύτερο sweet spot, αλλά αποτελεί σαφώς πιο πολύπλοκη διάταξη, καθώς περιλαμβάνει σύστημα tracking του βλέμματος και μηχανικά μέρη. Το σύστημα τύπου Sharp, θα το δούμε σε αρκετά εμπορικά προϊόντα στο άμεσο μέλλον (φωτογραφικές μηχανές-βιντεοκάμερες 3D, DS 3D, κτλ.).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://sharp-world.com/corporate/info/rd/tj4/pdf/4.pdf

http://www.hhi.fraunhofer.de/en/dep...n-factors/overview/free2c-desktop-display/?0=

Τα υπόλοιπα (έγχρωμη ολογραφία) εντάσσονται στην επιστημονική φαντασία προς το παρόν...

Αλήθεια, θυμάστε εκείνο το υπερηχητικό ηχείο, που θα μας έδινε πραγματικό πολυκάναλο ήχο από μία σημειακή πηγή κάτω από την οθόνη μας και θα είχε κυκλοφορήσει στην αγορά εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον; :D