Προσεχώς 3D

Re: 3D χωρίς γυαλιά απο την Toshiba.

Το μόνο 3D που μπορείς να δεις σε απλή Plasma ή LCD, είναι το "ανάγλυφο" (με τα μπλε-κόκκινα γυαλιά) και κάποιες στερεοσκοπικοί μέθοδοι που στηρίζονται σε εξωτερικό αποκωδικοποιητή/συγχρονιστή, αλλά περιορίζονται στα 30Hz για κάθε μάτι και με το διαθέσιμο υλικό τους να είναι ελάχιστο.

Αν δώσεις υλικό 3D BluRay σε μία τηλεόραση χωρίς 3D, θα το δείξει ως 2D.

Αν δώσεις υλικό side by side ή top to bottom σε μία τηλεόραση χωρίς 3D, θα βλέπεις δύο εικόνες συμπιεσμένες στον οριζόντιο ή κάθετο άξονα.

ευχαριστω

Το μόνο 3D που μπορείς να δεις σε απλή Plasma ή LCD, είναι το "ανάγλυφο" (με τα μπλε-κόκκινα γυαλιά) και κάποιες στερεοσκοπικοί μέθοδοι που στηρίζονται σε εξωτερικό αποκωδικοποιητή/συγχρονιστή, αλλά περιορίζονται στα 30Hz για κάθε μάτι και με το διαθέσιμο υλικό τους να είναι ελάχιστο.

Αν δώσεις υλικό 3D BluRay σε μία τηλεόραση χωρίς 3D, θα το δείξει ως 2D.

Αν δώσεις υλικό side by side ή top to bottom σε μία τηλεόραση χωρίς 3D, θα βλέπεις δύο εικόνες συμπιεσμένες στον οριζόντιο ή κάθετο άξονα.

Εγώ έχω μια απορία. Ως γνωστόν, το blu-ray 3D στέλνει σήμα 2χ24=48fps. Οι κοινές τηλεοράσεις δέχονται, μεταξύ άλλων, σήμα 50fps. Γιατί να μην μπορούν οι τηλεοράσεις αυτές να δείξουν το 3D απλά διπλασιάζοντας ένα από τα 24 καρέ; Δε νομίζω ότι θα ήταν αντιληπτό κάτι τέτοιο από το θεατή.

Φυσικά αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε κάποια ιδιαίτερη συσκευή, ή έστω ένα HTPC με το κατάλληλο λογισμικό (η δεύτερη περίπτωση μάλλον πιο εφικτή).

Εγώ έχω μια απορία. Ως γνωστόν, το blu-ray 3D στέλνει σήμα 2χ24=48fps. Οι κοινές τηλεοράσεις δέχονται, μεταξύ άλλων, σήμα 50fps. Γιατί να μην μπορούν οι τηλεοράσεις αυτές να δείξουν το 3D απλά διπλασιάζοντας ένα από τα 24 καρέ; Δε νομίζω ότι θα ήταν αντιληπτό κάτι τέτοιο από το θεατή.

Φυσικά αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε κάποια ιδιαίτερη συσκευή, ή έστω ένα HTPC με το κατάλληλο λογισμικό (η δεύτερη περίπτωση μάλλον πιο εφικτή).

Ουσιαστικά για 3D χρειάζεται η TV να δέχεται 120Hz στην είσοδο. Με λιγότερα Hz θα είχαμε πολύ flickering και αρκετά κουραστικό αποτέλεσμα.

To BluRay 3D δεν στέλνει σήμα 1920x1080@48Hz στην τηλεόραση, αλλά 1920x2205@24Hz (και οι δύο εικόνες πακεταρισμένες σε ένα καρέ). H τηλεόραση είναι αυτή που επεξεργάζεται αυτό το σήμα ξανά για να το φέρει σε sequential μορφή.

Αν στέλναμε σε μία συμβατική τηλεόραση, το σήμα με τον τρόπο που περιγράφεις, αφενός θα υπήρχε σε κάθε δευτερόπλεπτο ένα στιγμιαίο κόμπιασμα στην εικόνα, αφετέρου δεν θα υπήρχε κάποιος τρόπος για να συγχρονιστούν τα γυαλιά και θα προσπαθούσαμε να το πετύχουμε στην τύχη...

Πάντως στην προβολή 60Hz (3:2) εγώ προσωπικά δε βλέπω κανένα κόμπιασμα. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό το κόμπιασμα υπήρχε, θα μπορούσε να λυθεί με τη δημιουργία ενός έξτρα καρέ ανάμεσα σε δύο πραγματικά (όπως κάνουν οι τηλεοράσεις 100Hz).

Όσο για το συγχονισμό, αυτός θα δινόταν από την πηγή και, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να ρυθμίζεται με αντιστάθμιση το όποιο lag ανάμεσα στην πηγή και στο προβολικό μέσο.

Πιστεύω ότι τεχνικά είναι απολύτως εφικτό αυτό που περιγράφω. Όμως, είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί από τους κατασκευαστές, αφού και οι τηλεοράσεις 3D πρέπει να πουλήσουν...

Last edited:

Πάντως στην προβολή 60Hz (3:2) εγώ προσωπικά δε βλέπω κανένα κόμπιασμα. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό το κόμπιασμα υπήρχε, θα μπορούσε να λυθεί με τη δημιουργία ενός έξτρα καρέ ανάμεσα σε δύο πραγματικά (όπως κάνουν οι τηλεοράσεις 100Hz).

Όσο για το συγχονισμό, αυτός θα δινόταν από την πηγή και, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να ρυθμίζεται με αντιστάθμιση το όποιο lag ανάμεσα στην πηγή και στο προβολικό μέσο.

Πιστεύω ότι τεχνικά είναι απολύτως εφικτό αυτό που περιγράφω. Όμως, είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί από τους κατασκευαστές, αφού και οι τηλεοράσεις 3D πρέπει να πουλήσουν...

Δεν είναι το ίδιο, στο 3:2 pulldown, έχουμε μία αλληλουχία [3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2-3-2] σε κάθε δευτερόλεπτο, η οποία και πάλι δημιουργεί μία "σκαλωτή" κίνηση στα παναρίσματα (telecine judder), ενώ στην άλλη περίπτωση θα είχαμε μία αλληλουχία [2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2-4] και πίστεψε με, αυτό το τελευταίο 4άρι προκαλεί ορατό στιγμιαίο κόμπιασμα...

Μία λύση με frame interpolation βέβαια, όπως λες, θα έλυνε το πρόβλημα.

Ο συγχρονισμός όμως, θα εξακολουθούσε να παραμένει επίπονη διαδικασία, καθώς η κάθε τηλεοπτική συσκευή έχει διαφορετικό lag, το οποίο μεταβάλλεται και αναλόγως των ρυθμίσεων της.

Σίγουρα, ο tweaker θα τα έφερνε βόλτα και με μία τέτοια διάταξη, ο μέσος καταναλωτής όμως, θα έμενε με την εντύπωση πως το 3D αποτελεί κάτι πολύπλοκο και αφορά μόνο τους "βλαμμένους", κάτι που ουσιαστικά έχει ήδη συμβεί: εδώ και μια δεκαετία περίπου, είχαν κυκλοφορήσει συσκευές με χειροκίνητους συγχρονιστές για στερεοσκοπικό 3D με συμβατικές οθόνες/τηλεοράσεις, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και κάποιες ταινίες σε DVD. Tα αποτελέσματα πωλήσεων όμως ήταν απογοητευτικά...

3D Movies και πως μπορούμε να τις δούμε

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες χαζές(Για μερικούς) ερωτήσεις για τη νεες τεχνολογίες 3d που έβγαλαν τώρα τελευταια διάφορες εταιρίες όπως είναι οι samsung, sony, panasonic κ.τ.λ.

1. Αρχικά θέλω να ρωτήσω αν π.χ. βρούμε ένα αρχείο στο νετ ή ένα δισκάκι bluray που να είναι 3d ταινία και το βάλουμε και παίξει μέσω ενός media player(Π.χ. wd tv live) ή στον υπολογιστή μας σε μια απλή(ΟΧΙ 3D) full hd τηλεόραση θα την δούμε κανονικά την ταινία αν έχουμε τα κατάλληλα γυαλιά(Όχι τα παλιά πράσινο-κόκκινο) ή όχι?
Εν ολίγης μπορούν οι κλασικές full hd tv να αναπαράγουν σωστά ή τουλάχιστον απλά να αναπαράγουν 3d ταινίες ή η τηλεόραση πρέπει να έχει και καποια ειδικά γυαλιά - φίλτρα η tv για να τις δεις αυτές τις ταινίες σωστά?

2. Αν στο παραπάνω ερώτημα η απάντηση είναι ναι τότε ποιος ο λόγος να αγοράσουμε 3d tv? Αν η απάντηση είναι όχι τότε υπάρχει τρόπος να παίξουμε αυτές τις 3d movies σε κλασικές full hd tv και αν ναι πως?

3. Υπάρχουν πολλών ειδών 3d τεχνολογίες? Αν ναι ποιες είναι αυτές και ποια τα συν και τα μείον της κάθε μιας?

4. Ή είναι μια και μόνη και αυτή χρησιμοποιούν όλες οι τηλεοράσεις ανεξαρτήτως μάρκας?

5. Αν είναι πολλές οι τεχνολογίες 3d τότε πως θα ξέρουμε αν μελλοντικά από τις π.χ. 5 τεχνολογίες 3d μείνουν οι 2 και η δίκη μας τηλεόραση έχει από αυτές που δεν μείνανε αν με κάποιο τρόπο(Π.χ. firmware updates της tv) θα μπορέσουμε να δούμε τις 3d τεχνολογίες που παρέμειναν?

Αν ξέχασα κάτι θα το συμπληρώσω στην πορεία της συζητήσεις.

Re: 3D Movies και πως μπορούμε να τις δούμε

1--οχι--χωρης την 3d τν δεν κανης τιποτα
2--οχι
3--ναι
4--ναι--στερεσκοπικο 3d και παιζη σε ολες της 3d τν
5--της 3d ταινιες και τα 3d παιχνιδια τα παιζουν ολες η 3d τν
οχι ομος και ολα τα βιντεακια σε αφτο προτοπορουν μονο η samsung η sony η philips kai η toshiba αφτες παιζoυν ολα τα φορματ του 3d

Απάντηση: 3D Movies και πως μπορούμε να τις δούμε

Φίλε απαντάς πολύ κοφτά χωρίς λεπτομέρειες και τίποτα οπότε είναι σαν να μην απαντάς γιατί εγώ ζητάω απαντήσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε τι.

Πάντως σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός, ανάμεσα στην προβολή του στερεοσκοπικού 3D υλικού και στην αποθήκευσή του.

Όσον αφορά την προβολή, αυτή τη στιγμή, σε καταναλωτικό επίπεδο έχει καθιερωθεί η sequential αναπαραγωγή από το μέσο προβολής (δηλαδή προβάλλονται εναλλάξ οι εικόνες για το κάθε μάτι) και ο διαχωρισμός επισυμβαίνει με τη χρήση γυαλιών ενεργών κλείστρων. Αυτά τα γυαλιά, στη θέση των φακών, διαθέτουν διαφανείς οθόνες υγρών κρυστάλλων, οι οποίες σκουραίνουν και ανοίγουν σε συγχρονισμό με την οθόνη της τηλεόρασης, ώστε κάθε στιγμή το κάθε μάτι να βλέπει μόνο την οπτική γωνία που προορίζεται για αυτό.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο σύστημα με χρήση πολωτικών φίλτρων, το οποίο θα δουλεύει με παθητικά γυαλιά. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο και από κάποια επαγγελματικά monitor υπολογιστών, ενώ τα έχουμε δει και σε πρωτότυπα οικιακών βιντεοπροβολέων. Σε αμιγώς καταναλωτικό επίπεδο, δεν αναμένεται κάποια κυκλοφορία με αυτό το σύστημα.

Μελλοντικά, ενδέχεται να μην απαιτείται καθόλου χρήση γυαλιών.

Και οι τρεις αυτές μέθοδοι για την προβολή στερεοσκοπικού 3D, μπορούν να είναι συμβατές με τις υπάρχουσες μεθόδους αποθήκευσης του υλικού, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτό το επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί κάποια τεχνολογία ολογραφίας... :D

Οι σημερινές 2D τηλεοράσεις, δεν μπορούν με κάποιον τρόπο να μετατραπούν σε 3D, αφενός γιατί δεν διαθέτουν εσωτερικά την δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν υλικό 3D, αφετέρου γιατί δεν έχουν κάποιον τρόπο να συγχρονιστούν με τα απαιτούμενα ενεργά γυαλιά.

Άρα, για να δούμε στερεοσκοπικό 3D, πρέπει η τηλεόρασή μας να είναι οπωσδήποτε 3D.

Όσον αφορά την αποθήκευση του 3D υλικού, εδώ έχουμε δύο γενικές περιπτώσεις:

Η πρώτη, αφορά το FullHD 3D, όπως αυτό εκφράζεται στις προδιαγραφές του BluRay 3D. Tέτοιο υλικό, απαιτεί Player πιστοποιημένο για 3D, με δυνατότητα εξόδου κατά frame packing, όπως ένα 3D BluRay player ή ένα PS3 ή ένα PC με το κατάλληλο λογισμικό (και ενδεχομένως και κάρτα γραφικών). Τέτοιο υλικό, αν προσπαθήσουμε να το αναπαράγουμε σε ένα 2D player, όπως ένα απλό BluRay-Player ή ένα media player, θα πάρουμε μόνο εικόνα 2D.

H δεύτερη, αφορά τις διάφορες εκδοχές 3D μισής ανάλυσης ή μισών καρέ, όπως side-by-side, top-to-bottom, line-by-line, checkerbox, frame sequential, κτλ. Tέτοιο υλικό, δεν απαιτεί player πιστοποιημένο κατά 3D για να αναπαραχθεί, αλλά οποιοδήποτε player μπορεί να παίξει συμβατικό βίντεο HD1080i/p 2D είναι αρκετό. Σε αυτή την περίπτωση, αν αναπαράγουμε το υλικό με σύνδεση σε τηλεόραση 2D, θα δούμε δύο εικόνες συμπιεσμένες ή διασπασμένες σε ένα κάδρο. Αν αναπαράγουμε το υλικό με σύνδεση σε τηλεόραση 3D, θα δούμε κανονικά εικόνα 3D.

Σε σχέση με τα 3D παιχνίδια, το PS3 ακολουθεί την κατά frame packing μέθοδο, σε ανάλυση 720p όμως, ενώ XBOX360 και PC τις υπόλοιπες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανέτρεξε και στα ακόλουθα:

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=54600

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=64934

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=63834

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=62901

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=64769

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=42162

Επομένως καλό είναι να ΜΗΝ αγοράσουμε ακόμα 3d tv για τον απλό λόγο ότι ακόμα υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ 3D τεχνολογίες και ΔΕΝ ξέρουμε ακόμα ποια θα επικρατήσει ωστε να αγοράσουμε μια 3d tv που έχει αυτή τη τεχνολογία σωστά?

Και είμαι πολύ περίεργος να δω την τεχνολογία 3d ΧΩΡΙΣ ΓΥΑΛΙΑ και πως ακριβώς θα γίνει αυτό και αν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις 3d τεχνολογίες που χρειάζονται γυαλιά.

Χωρις να είμαι γνωστης...
Και οχι μονο αυτό...
εγω δε καταλαβαίνω γιατί να αγοράσει καποιος 3d τηλεοραση απο τη στιγμή που δεν υπαρχουν εργα να δει...
Κανω λαθος; Υπαρχουν; Νωρίς δεν είναι ακομα;

Χωρις να είμαι γνωστης...
Και οχι μονο αυτό...
εγω δε καταλαβαίνω γιατί να αγοράσει καποιος 3d τηλεοραση απο τη στιγμή που δεν υπαρχουν εργα να δει...
Κανω λαθος; Υπαρχουν; Νωρίς δεν είναι ακομα;

Όντως,δεν υπάρχουν ταινίες 3D στα video-club.
Κι αν,όμως,υπάρξουν μετά από 5-6 μήνες ??
Θα ξαναγοράζουμε τηλεόραση ??

υπαρχουνε εργα! 13 ταινιες μεχρι στιγμης ερχονται και αλλες και πολλα demos
οποιος θελει περισσοτερες πληροφοριες να μου το πει

Αν είναι να περιμέναμε από τα ελληνικά βίντεο κλαμπς να φέρουν τις hd 3d movies τότε σωθήκαμε.

Re: Απάντηση: 3D Movies και πως μπορούμε να τις δούμε

Εχω ηδη δυο τιτλους blu ray 3D στο σπιτι,
εχω παραγγειλει αλλους 9 τιτλους σε amazon.co.uk & play.com και προπαραγγελια για το avatar 3D. Τιτλοι υπαρχουν και ακολουθουν κι αλλοι,
Συνεπως ορματε κατα βλυληση,
Νικος

Επαθα πλακα με το 3D!!!

Λοιπον κατεβασα κατι 3D movies σε μορφη side by side και σε μορφη over-under τη μορφη που υποστηριζουνε οι νεες τηλεορασεις 3D γιατι αγορασα προσφατα τηλεοραση 3D αλλα δεν εχω αγορασει ακομα γυαλια.
Τυχαια βρηκα πεταμενα στο σπιτι κατι γυαλια που κανουνε 1 ευρω αυτα
τα χαρτινα τα κοκκινα/μπλε.
Κατεβασα λοιπον το stereoscopic player το εβαλα σε λειτουργεια anaglyph
και το εβαλα να παιξει τις ταινιες που κατεβασα στην οθονη του υπολογιστη 22'' μια απλη οθονη των 150 ευρω.
Λοιπον επαθα πλακα απο το 3D!
Αμα ειναι ετσι το παλιο anaglyph 3D φανταζομαι οτι το καινουργιο με τα καινουργια γυαλια πρεπει να ειναι απλα φανταστικο!

Re: Επαθα πλακα με το 3D!!!

μάλλον δεν είχες δει ποτέ σου 3D ...ούτε καν απλό viewmaster!?