Προσεχώς 3D

Re: Philips PFL9705 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

ποιο ειναι καλυτερο σε ποιοτητα 3D με σειρα καταξης
το red/cyan το polarized που εχουνε οι κινηματογραφοι η αυτο που εχουνε οι σημερινες τηλεορασεις ?

Οσο για το 3D δεν ειναι ψευδεσθηση του εγκεφαλου οταν τα ματια περνουνε
διαφορετικες εικονες με μικρη διαφορα στη γωνια ο εγκεφαλος το μεταφραζει σωστα σε 3διαστατο οπως συμβαινει και στη φυση οταν κοιταμε διαφορα πραγματα.

Εγω παντως ειδα μια χχχ στη 46αρα με red/cyan και ειτανε σα αληθινο αν εξαιρεσεις την αλλοιωση στα χρωματα και τη ζαλουρα.

Last edited:

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα...

Κατ' αρχήν, είτε με ενεργητικά, είτε με παθητικά γυαλιά, την δουλειά για την ψευδαίσθηση του 3D την κάνει ο εγκέφαλος και όχι τα μάτια ή τα γυαλιά ή το πάνελ...

Ένα σύστημα με παθητικά γυαλιά, δεν αποτελεί πανάκεια. Για να υλοποιηθεί σε μορφή τηλεόρασης, που να προβάλλει ταυτόχρονα τις εικόνες και για τα δύο μάτια, απαιτεί πάνελ ανάλυσης 3840x1080. Χρησιμοποιώντας τις μονές κάθετες γραμμές για το ένα μάτι και τις ζυγές για το άλλο, έχουμε αυτομάτως εισαγάγει ένα καινούριο πρόβλημα στην εικόνα μας, η οποία θα φαίνεται σαν κάθετο κοτλέ και με προβληματική σύγκλιση, όσο πιο κοντά καθόμαστε. Αν χρησιμοποιήσουμε κατευθυντικούς μικροφακούς για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αποκτάμε ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τις υλοποιήσεις 3D χωρίς γυαλιά.

Tα παθητικά γυαλιά, μειώνουν και αυτά αρκετά τη φωτεινότητα, ενώ είναι και αυτά "γκουμούτσες", γιατί θα πρέπει να μπορούν να τα φορεθούν και πάνω από γυαλιά οράσεως. Είναι βέβαια πιο φτηνά και λίγο ελαφρύτερα.

Χμ, τωρα με εβαλες σε σκεψεις.Οταν λες σαν καθετο κοτλε γιατι να συμβαινεει αυτο στο 3Δ? Αφου το ενα φιλτρο θα επιτρεπει μια καθαρα full HD εικονα στο ενα ματι και το αλλο φιλτρο στο αλλο ματι . Εκτος και αν χανω κατι....στο 2Δ ομως ισως να εχεις δικιο αφου μια εικονα 1920χ1080 θα πρεπει να γινει upscale σε 3840x1080. Αλλα και παλι θελω να πιστευω οτι θα βρουνε καποιο τροπο να το κανουνε χωρις να παραμορφωνεται η εικονα.

Οσο για τον εγκεφαλο και τα ματια...εννοειτε οτι παντα την δουλεια την κανει ο εγκεφαλος και στις 2 περιπτωσεις απλα στην περιπτωση του ενεργητικου οι 2 εικονες παρουσιαζονται στον εγκεφαλο με ανοιγμα και κλεισιμο(εναλλαξ) των ματιων και την δουλεια την κανουν τα γυαλια(θεωρητικα θα μπορουσαμε να συγχρονισουμε τα ματια μας να ανοιγουν και να κλεινουν εναλλαξ με την καθε εικονα και να εχουμε το ιδιο αποτελεσμα, στην πραξη βεβαια δεν γινεται αυτο) και στην αλλη(παθητικο) τα ματια βλεπουν ταυτοχρονα 2 εικονες και εαν μη τι αλλο σιγουρα δεν θα υπαρχει flicker(λογο των ενεργων γυαλιων) ουτε crosstalk και λογικα θα ειναι μια πιο ξεκουραστη εμπειρια. Επισης τα παθητικα γυαλια μειωνουν την φωτεινοτητα μεν(λογω των πολωτικων φιλτρων), λιγοτερο δε διοτι δεν ανοιγοκλεινουν.

Βεβαια κατι που δεν καταλαβαινω ειναι με πανελ αναλυσης 3840x1080 θα μπορουσε να διατηρηθει η αναλογια 16:9? Δλδ να μικρυνουν τοσο τα πιξελς που το ratio της τηλεοραση να παραμεινει 16:9...μαλλον ειμαστε μακρια ακομα!!!

Last edited:

ποιο ειναι καλυτερο σε ποιοτητα 3D με σειρα καταξης
το red/cyan το polarized που εχουνε οι κινηματογραφοι η αυτο που εχουνε οι σημερινες τηλεορασεις ?

διαφορετικες εικονες με μικρη διαφορα στη γωνια ο εγκεφαλος το μεταφραζει σωστα σε 3διαστατο οπως συμβαινει και στη φυση οταν κοιταμε διαφορα πραγματα.

Εγω παντως ειδα μια χχχ στη 46αρα με red/cyan και ειτανε σα αληθινο αν εξαιρεσεις την αλλοιωση στα χρωματα και τη ζαλουρα.

Εξαρταται πως τα κατατασεις. Το red-cyan δεν ειναι πολωτικο εκτoς εαν εννοεις red-cyan ή πολωτικο ή ενεργο. Ας ξεχασουμε το red cyan αφου ειναι μια μεγαλη αποτυχια και παραμορφωνει τα χρωματα σε βαθμο που αλλοιωνεται η ταινια και μετα εχεις και πονοκεφαλο. Ενεργητικο και παθητικο εχουν τις διαφορες που αναφεροπυμε πιο πανω το παθητικο(λεγομενο και πολωτικο, χρησιμοπιει 2 φακους με διαφορετικο πολωτικο φιλτρο το καθενα, κατι σαν τα πολωτικα γυαλια ηλιου-με διαφορετικη διαταξη φιλτραρισματος ομως το καθε ματι) εχει λιγο καλυτερη φωτεινοτητα και καθολου crosstalk αλλα αυτη την στιγμη μειωνει την οριζοντια αναλυση αρα λιγοτερη λεπτομερεια δλδ οχι full hd 3d. Το ενεργητικο εχει crosstalk στις LCD (λιγοτερο στις plasma) αρα θελει και γρηγορο πανελ που για εμενα τα LCD εχουν φτασει τα ορια τους(αρα το crosstalk δεν θα φυγει ποτε) αλλα εχει καλυτερη αναλυση περισσοτερο λεπτομερεια αρα και καλυτερη αισθηση βαθους αλλα τα γυαλια ειναι ολοκληρο μηχανημα που θελει μπαταρια και μια περουσια για να αγορασεις για ολους εαν εχεις οικογενεια.

Εγω θελω την πιο φθηνη και σταθερη λυση και για εμενα καλυτερο ειναι το πολωτικο γιατι δεν θελει μπαταριες ουτε IR transmitors και USB και αλλες τετοιες ιστοριες. Θλει ομως δουλεια για να φτασει σε ενα σημειο που να δινεει την λεπτομερεια του ενεργητικου. Επισης μονο η LG εχει φτιαξει τετοια τηελοραση μεχρι στιγμης και εχει τα προβληματα της (μου φαινεται και η Vizio στην Αμερικη με πανελ της LG). Ολες οι αλλες ειναι ενεργητικες.

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, γιατί όταν κοιτάς στο φυσιολογικό τρισδιάστατο περιβάλλον, η εικόνα λαμβάνεται με τα οπτικά χαρακτηριστικά των ματιών σου, από πραγματικές τρισδιάστατες επιφάνειες και όχι με τα οπτικά χαρακτηριστικά φωτογραφικών φακών και εκπομπή της εικόνας από επίπεδη επιφάνεια.

Αυτός είναι και ο λόγος, που όσο καλά και αν έχει δουλευτεί το βάθος κατά το γύρισμα ή το rendering στον υπολογιστή, στο στερεοσκοπικό 3D πάντα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό θα έχουμε αυτή την αίσθηση των πολλαπλών "δισδιάστατων" επιπέδων εν είδει viewmaster...

Χμ, τωρα με εβαλες σε σκεψεις.Οταν λες σαν καθετο κοτλε γιατι να συμβαινεει αυτο στο 3Δ? Αφου το ενα φιλτρο θα επιτρεπει μια καθαρα full HD εικονα στο ενα ματι και το αλλο φιλτρο στο αλλο ματι . Εκτος και αν χανω κατι....στο 2Δ ομως ισως να εχεις δικιο αφου μια εικονα 1920χ1080 θα πρεπει να γινει upscale σε 3840x1080. Αλλα και παλι θελω να πιστευω οτι θα βρουνε καποιο τροπο να το κανουνε χωρις να παραμορφωνεται η εικονα.

Εφόσον το κάθε μάτι θα βλέπει τα μισά pixel του πάνελ ενεργά, τα υπόλοιπα μισά δεν θα καταλαμβάνουν τον ενδιάμεσο χώρο, ως μη ενεργά (λόγω διαφορετικής πόλωσης); Έτοιμο το κοτλέ σου... :flipout:

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι η χρήση μικροσκοπικών πρισμάτων (κατευθυντικοί μικροφακοί) σε συνδυασμό με τα πολωτικά φίλτρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καλύπτονται τα ενδιάμεσα κενά για κάθε μάτι, αλλά θα περιορίζεται η γωνία θέασης και θα γίνεται πιο έντονο το sweet spot.

Οσο για τον εγκεφαλο και τα ματια...εννοειτε οτι παντα την δουλεια την κανει ο εγκεφαλος και στις 2 περιπτωσεις απλα στην περιπτωση του ενεργητικου οι 2 εικονες παρουσιαζονται στον εγκεφαλο με ανοιγμα και κλεισιμο(εναλλαξ) των ματιων και την δουλεια την κανουν τα γυαλια(θεωρητικα θα μπορουσαμε να συγχρονισουμε τα ματια μας να ανοιγουν και να κλεινουν εναλλαξ με την καθε εικονα και να εχουμε το ιδιο αποτελεσμα, στην πραξη βεβαια δεν γινεται αυτο) και στην αλλη(παθητικο) τα ματια βλεπουν ταυτοχρονα 2 εικονες και εαν μη τι αλλο σιγουρα δεν θα υπαρχει flicker(λογο των ενεργων γυαλιων) ουτε crosstalk και λογικα θα ειναι μια πιο ξεκουραστη εμπειρια. Επισης τα παθητικα γυαλια μειωνουν την φωτεινοτητα μεν(λογω των πολωτικων φιλτρων), λιγοτερο δε διοτι δεν ανοιγοκλεινουν.

Όχι απαραίτητα. Στα σύγχρονα συστήματα RealD και Dolby 3D στον κινηματογράφο, η προβολή των δύο εικόνων δεν γίνεται ταυτόχρονα, αλλά διαδοχικά (sequential), όπως και στις τηλεοράσεις. Απλώς υπάρχει ένας περιστρεφόμενος δίσκος στον προβολέα, που εναλλάσσει την πόλωση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν παθητικά γυαλιά από τους θεατές. Ουσιαστικά δηλαδή, εκεί φοράει τα ενεργά γυαλιά ο προβολέας... :flipout:

ερχωνται γιαλια 3D που φησηκα δεν θελουν τν
απλα τα φωρας και εχεις 200 ιντσες εικονα
αναπαραγουν μονο 3Δ
στα 720ρ
περνουν ΗDΜΙ
η τιμη ειναι περιπου στα 280ευρο
θα μαθω περησοτερα και θα επανερθο
αν δουλεψουν με το ρς3 μηλαμαι θα γινη χαμως με αυτα κηριος για τα παιχνιδα 3D που ερχωνται απο νοεμβιο και μετα

το χειρωτερο θα ειναι αν αντεξης κανα 2ωρο με αφτα τα γυαλια
οταν τα βγαλης τη θα σημβη αραγε
πραγματη θα υπαρχουν πολα προβληματα
εδω κουραζονται με τα γυαλια στο σηνεμα
φαντασου με αυτα ηδικοτερα αν παιζης και παιχνιδι

Last edited:

Είμαι της γνώμης ότι το 3D δεν θα μπει σύντομα σπίτι μας. Πόσες 3Δ ταινίες θα γυριστούν φέτος; Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι...

Και να σου πω την αλήθεια, έβλεπα τους κεφτέδες και το τερατόσπιτο σε 3Δ. Ε, και; Η διαφορά δεν ήταν και τόσο σημαντική. Ναι, η εικόνα είχε ένα βάθος (περίπου 3 επιπέδων). Αλλά δεν θα έλεγα ότι ήταν τόσο εντυπωσιακό. Και το βάρος των γυαλιών αρκετό - είναι κουραστικά...

Βέβαια στην 9705 δεν υπάρχει δίλημμα: αν δεις την εικόνα με local dimming και την εικόνα χωρίς αυτό η επιλογή είναι ξεκάθαρη...

Οταν βγουνε tv που δεν θα χρειαζονται γυαλια, και θα ειναι σωστο 3d οχι ψεματα των 3 επιπεδων και τετοια, και οταν η τιμη τους ειναι κατω απο 1500 ευρω στις 42", μονο τοτε θα πουλανε σοβαρα, δηλαδη σε 2-3 χρονια και αν!

To στερεοσκοπικό 3D, πάντα θα είναι viewmasterοειδές.

Μόνο η ολογραφία μπορεί να δώσει "πραγματικό 3D" αποτέλεσμα, αλλά απέχει ακόμα χρονικά πολύ, μέχρι να γίνει εμπορική πραγματικότητα...

To στερεοσκοπικό 3D, πάντα θα είναι viewmasterοειδές.

Μόνο η ολογραφία μπορεί να δώσει "πραγματικό 3D" αποτέλεσμα, αλλά απέχει ακόμα χρονικά πολύ, μέχρι να γίνει εμπορική πραγματικότητα...

Καμιά 200άρια χρόνια μόνο... :flipout:

Πάντως ότι και να λέμε, δεν υπάρχει υλικό... 5 ταινίες και 6 ντοκυμαντέρ δεν είναι υλικό τόσους μήνες μετά το λανσάρισμα...

εγω εχω 20 mkv και ειναι και μερικες που δεν τις εχω ακομα σε mkv αλλα σε
bluray.Για ψαξε λιγο καλυτερα..
Τους επομενους 2 μηνες εχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει ενα κυμα υλικου 3D με καμποσες ταινιες.
Οτι εχει κυκλοφορησει στο παρελθον στο cinema σε 3D θα βγει σε bluray 3D
οποτε λιγο υπομονη ..
Θα βγει και το saw 3D .
Ειναι λογικο να μην υπαρχουνε τοσες πολλες κυκλοφοριες επειδη οι εταιριες χανουνε πολλα απο την πειρατια ακολουθουνε
την φορμουλα cinema -> dvd -> bluray -> bluray 3D -> συνδρομητικα καναλια -> περιοδικα εφημεριδες -> καναλια
για να βγαλουνε τη χασουρα..

Τωρα υπαρχει και υλικο χχχ σε καποια sites επι πληρωμη αν ενδιαφερεται καποιος

Last edited:
Δεν έχει νόημα αν είναι 5 η 20. Έχει νόημα να είναι 200 ή 400.
Επίσης ταινίες που δεν γυρίστηκαν εξ' αρχής σε 3Δ, πάλι δεν λένε κάτι...

εγω περιμενω ντοκυμαντερ 3D που με ενδιαφερουνε κυριως
και απο ταινιες το saw 3D..

εγω εχω 20 mkv και ειναι και μερικες που δεν τις εχω ακομα σε mkv αλλα σε
bluray.Για ψαξε λιγο καλυτερα..

Αν έχεις MKV μάλλον έχεις side by side 3D.. Από όσο γνωρίζω το MKV δεν υποστηρίζει το "καλό" 3D.

Αν έχεις MKV μάλλον έχεις side by side 3D.. Από όσο γνωρίζω το MKV δεν υποστηρίζει το "καλό" 3D.

αυτα που εχω εγω ειναι half side by side bluray 3D rips ειναι το καλο 3D
απλα εχει τη μιση οριζοντια αναλυση που δεν φαινεται και τοσο πολυ η διαφορα στην ποιοτητα αν χανεις τη μιση οριζοντια αναλυση.

Αλλα εδω πρεπει να πουμε οτι το mkv container υποστηριζει 3D κανονικο
σε full hd αναλυση εχοντας μεσα 2 video streams 1 left 1 right το θεμα
ειναι οτι ο player της τηλεορασης δεν υποστηριζει στερεοσκοπικα mkv.
Επισης δεν γνωριζω αν καποιος player σημερα υποστηριζει στερεοσκοπικα
mkv.
Αμα θελετε να φτιαξετε στερεοσκοπικα γνησια full hd mkv βαζετε μεσα στο mkvtoolnix τα 2 streams του βιντεο 1 για το αριστερο ματι 1 για το δεξι ματι
δηλωνετε το καθε stream για ποιο ματι ειναι βαζετε
τα streams ηχου και υποτιλων που θελετε κανετε muxing και ετοιμο το στερεοσκοπικο mkv

Πάντως ο τρόπος που κωδικοποιείται στο bluray μου φαίνεται πιο αποδοτικός: μια κύρια ροή, και η ροή για το δεύτερο μάτι κωδικοποιημένη σαν διαφορά από την πρωτεύουσα ροή. Σίγουρα οι ματρόσκες θέλουν 2 ανεξάρτητες ροές; Τα αρχεία θα είναι τεράστια σε μέγεθος...

ναι θελουνε 2 ανεξαρτητες ροες προς το παρον.
Αυτος που φτιαχνει το 3dbdbuster ελεγε πως θα κανει τα mkv σαν τα bluray3d
αλλα ισως και να μην καταλαβα καλα.