Προσοχή! Εντοπισμός συσκευών με Bluetooth (laptop, κινητά) από κλέφτες.

merlin

Established Member
20 October 2008
227
Ηράκλειο
Σήμερα έλαβα ένα mail με το παρακάτω κείμενο, το οποίο κοινοποιώ για σχολιασμό, καθώς δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι αν ισχύει.

Πως τα κλεφτρόνια εντοπίζουν κρυμμένα Lap Top και κινητά στα σταθμευμένα Ι.Χ μας.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από σήμερα ,γιατί ήλθε και διατίθεται από κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκεται στην περιοχή πλατείας Ομονοίας, μια συσκευή που μπορεί και ανιχνεύει κινητά τηλέφωνα, Lap tops και κάθε άλλη συσκευή που διαθέτει Bluetooth. Αν λοιπόν αφήνετε υπολογιστές ή κινητά στο αυτοκίνητό σας, θυμηθείτε να κλείνετε πάντα το Bluetooth, γιατί τα μηχανάκια αυτά τα αγόρασαν όλα τα κλεφτρόνια και μόνο.

Η πληροφορία δόθηκε σήμερα από υπάλληλο του εν λόγω καταστήματος εμπιστευτικά σε συνάδελφο ηλεκτρονικό ο οποίος το περιεργάστηκε επί τόπου. Είναι σε μέγεθος κινητού και στην οθόνη έχει 3 βελάκια-πράσινο για ευθεία και 2 κόκκινα για κίνηση δεξιά-αριστερά και είναι τόσο πολύ ευαίσθητο ώστε να εντοπίζει κρυμμένο υπολογιστή από τα 100 μέτρα μακριά. Επειδή προς το τέλος του μήνα θα φθάσουν πολλά από αυτά γιατί τελείωσαν, ενημερώστε τους φίλους σας για την ανάρτηση αυτή.

Ποτέ ανοιχτός υπολογιστής κρυμμένος σε κλειδωμένο αυτοκίνητο.

2 ερωτήσεις:

α) το ΒΤ στις εμπορικές συσκευές έχει εμβέλεια 10 μέτρα, πως το εντοπίζει από τα 100?
β) για να αφήσεις λάπτοπ στο αμάξι, προφανώς το έχεις κλείσει, πως πάλι λοιπόν εντοπίζει ΒΤ αφού θα είναι κλειστό και δεν θα εκπέμπει? Αφήνουν πολλοί ανοιχτά λάπτοπ στο αμάξι να δουλεύουν μόνα τους (για να μην αφήσουν στη μέση το... rendering?)

χμ....

Εντάξει, δεν ακούγεται και κουφό ότι μπορεί να ανιχνευτεί το bluetooth. κι ένα κινητό τηλέφωνο να βάλεις να ψάχνει θα το βρει το laptop.

Το θέμα είναι ότι όντως ποιός αφήνει ανοικτό laptop σε αμάξι;

Για κινητό τηλέφωνο ναι είναι πιό επικίνδυνο αφού πάρα πολλοί έχουν μόνιμα ανοικτό το bluetooth.

οι εμπορικές συσκευές έχουν λόγω πρωτοκόλλου περιορισμένη εμβέλεια και αντίστοιχο δέκτη.
Αυτό το κινέζικο ψαχτήρι προφανώς έχει ισχυρό δέκτη και προφανώς αυτοί που ψάχνουν θα ψάχνουν γύρω από το αυτοκίνητο.

Και είναι ανάγκη να είναι ανοικτό το ΒΤ;
Που μπορεί να κρύψεις ενα laptop στο αυτοκίνητο;
Στο ντουλαπάκι του συνοδηγού;Οχι βέβαια
Στο κάθισμα του συνοδηγού η στο πίσω κάθισμα το ρίχνουν οι περισσότεροι..
Αν περάσει απο δίπλα το κλεφτρόνι το είδε..τέρμα.
Απ την άλλη,αποκλείεται να έχει ανοικτό το ΒΤ,και να είναι το laptop στο πορτ μπαγκάζ κρυμμένο ωστε να μη φαίνεται...

η μισή αθήνα έχει το πορτμπαγκάζ για ασφαλή χώρο , του λόγου μου στην προπερσινη έκθεση hi-end έξω απο το ξενοδοχείο είχα ένα 24αρι μόνιτορ αγορασμένο την ίδια ημέρα

ε μόνο το πορτμμπαγκαζ ανοιξαν και πάει το μονιτοράκι ...

δεν χρειάζεται μηχανάκι εντοπισμου .. απλά ανοιγουν καμοια 50αρια αυτοκινιτα σερί και όλο κάτι θα βρουν

η μισή αθήνα έχει το πορτμπαγκάζ για ασφαλή χώρο , του λόγου μου στην προπερσινη έκθεση hi-end έξω απο το ξενοδοχείο είχα ένα 24αρι μόνιτορ αγορασμένο την ίδια ημέρα

ε μόνο το πορτμμπαγκαζ ανοιξαν και πάει το μονιτοράκι ...

δεν χρειάζεται μηχανάκι εντοπισμου .. απλά ανοιγουν καμοια 50αρια αυτοκινιτα σερί και όλο κάτι θα βρουν

Έχει δίκιο ο φίλος.

Κανείς δεν ψάχνει τίποτα με ''μηχανάκια'' τέτοιου τύπου, απλά ανοίγουν τα αμάξια που θέλουν και αν βρουν κάτι πάει...

Η πληροφορία δόθηκε σήμερα από υπάλληλο του εν λόγω καταστήματος εμπιστευτικά σε συνάδελφο ηλεκτρονικό ο οποίος το περιεργάστηκε επί τόπου. Είναι σε μέγεθος κινητού και στην οθόνη έχει 3 βελάκια-πράσινο για ευθεία και 2 κόκκινα για κίνηση δεξιά-αριστερά και είναι τόσο πολύ ευαίσθητο ώστε να εντοπίζει κρυμμένο υπολογιστή από τα 100 μέτρα μακριά.
Αρα αν δε κρυβουμε τον υπολογιστη δεν τον εντοπιζει...

Όπως προείπα, δεν το έχω δει ή ακούσει με τα μάτια/αυτιά μου, αλλά μου στάλθηκε με mail και το παρέθεσα για σχολιασμό. ήταν συννημένη και αυτή η φωτογραφία του αντικειμένου:
image_article.php

Προσωπικά δεν θεωρώ απίθανο να μπορείς να ανιχνεύσεις την πηγή εκπομπής σήματος, ίσως όχι, από από τόσο μεγάλη απόσταση, αλλά και πάλι, αν δεν παρεμβάλλονται εμπόδια και ο δέκτης είναι υπερευαίσθητος, δεν ξέρω...
Θεώρησα σωστό να έχουμε τουλάχιστον μία ενημέρωση και ανησυχία επί του θέματος.