ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο εντοπίστηκε στα Lidl

καταρχάς τα κονσερβοειδή, ειδικά τα εκτός ψυγείου- είναι πήχτρα στα συντηρητικά οπότε δεν χρειάζονται απαραίτητα το αλάτι για να συντηρηθούν.
όσο για τα συντηρητικά έχεις δίκιο,
αλάτι, λάδι και ξύδι είναι τα καλύτερα φυσικά συστατικά !
και το αλάτι φυσικά και δεν δείχνει απαραίτητα κακή ποιότητα, απλά είναι απο τους πιο παραδοσιακούς και παλιούς τρόπους συντήρησης τροφίμων.

κλείνοντας την παρένθεση, μιας και δουλεύω σε εταιρία τροφίμων, θα πω οτι επίσημη ενημέρωση απο τον ΕΦΕΤ είχαμε νομίζω την Πέμπτη-Παρασκευή.
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά καθότι το συζήτησα με επιστήμονες είναι οτι η πρόσμιξη του ορυκτελαίου ποσοστιαία, ήταν σε πάρα πάρα πολύ μικρή ποσότητα .
Αυτό κατα πως φαίνεται, δεν ήταν εσκεμμένο λάθος και πιθανότατα δείχνει πλημμελή καθαρισμό των δεξαμενών του λιμανιού όπου έγινε η φόρτωση ή η εκφόρτωση του λαδιού.

Όπως και να´χει, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ αυτό που έγινε, απλά επισημαίνω κάποια πράγματα καθότι το περιστατικό δεν είναι άξιο τόσο μεγάλου πανικού ......

Last edited:
Για το εσκεμμένο δεν νομίζω να υπάρχει ζήτημα, τι κέρδος να είχαν από την προσθήκη 0,9 γραμμαρίων ορυκτελαίου σε κάθε λίτρο λαδιού;

αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω, οτι δεν υπήρχε τέτοιου είδους πρόθεση, αλλά ότι έγινε ήταν καθαρά θέμα λάθους και πλημμελούς καθαρισμού των δεξαμενών !

κατα τ' άλλα, συνεχίζει να είναι χοντρό λάθος.

Πάντως Ελαΐς και Μινέρβα είπαν ότι σε ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν σε ανεξάρτητα εργαστήρια η περιεκτικότητα βρέθηκε κάτω του ανώτατου ορίου που όρίζει η Ε.Ε. και συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ενώ και οι ανακλήσεις γίνονται περισσότερο για την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο...

Re: Απάντηση: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο εντοπίστηκε στα Lidl

Δεν ξέρω αν αφορά το ίδιο αλλά πριν 2-3 ημέρες η Μινέρβα και η Ελαΐς προχώρησαν σε ανάκληση προϊόντων τους για τον ίδιο λόγο.

Δηλαδή αυτό είναι το Ελληνικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο τις Μινέρβα και Ελαις?! Το βέλγικο που ψωνίζουν και τα LIDL!?!?

:angry::angry:

Τελικά κάτι ήξερε ο πατέρας μου πού πήγε και αγόρασε πριν μερικά χρόνια 1 στρέμμα ελιές... δεν το είχα εκτιμήσει το δικό μας λάδι!!!

Re: Απάντηση: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο εντοπίστηκε στα Lidl

αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω, οτι δεν υπήρχε τέτοιου είδους πρόθεση, αλλά ότι έγινε ήταν καθαρά θέμα λάθους και πλημμελούς καθαρισμού των δεξαμενών !

κατα τ' άλλα, συνεχίζει να είναι χοντρό λάθος.

είναι αμέλεια...
το ηλιέλαιο μεταφέρθηκε με 2 τάνκερ από Ουκρανία στην Ολλανδία.
Καταλαβαίνετε ....
όπως και σε μας αρκετές φορές πιάστηκαν να μεταφέρουν τρόφιμα σε βυτία..

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο εντοπίστηκε στ

Δηλαδή αυτό είναι το Ελληνικό αγνό παρθένο ελαιόλαδο τις Μινέρβα και Ελαις?! Το βέλγικο που ψωνίζουν και τα LIDL!?!?

:angry::angry:

Τελικά κάτι ήξερε ο πατέρας μου πού πήγε και αγόρασε πριν μερικά χρόνια 1 στρέμμα ελιές... δεν το είχα εκτιμήσει το δικό μας λάδι!!!
για ηλιελαιο μιλαμε οχι για ελαιολαδο-bye-

Σχετικά με την ουσία του θέματος δεν γνωρίζω πολλά πράγματα, καθότι αυτό τον καιρό είμαι εξαιρετικά πιεσμένος και αυτό που γνωρίζω είναι μόνο ότι μπορώ να βρω στο δίκτυο και στα ΜΜΕ.

Όμως για τη σκόπιμη αργοπορία του κράτους (πρέπει να καταναλωθεί το λάδι) ή για την αφασία που δέρνει έναν οργανισμό έχω αντιρρήσεις. Έτυχε το 2007 να βρεθώ σε οικογενειακή υποχρέωση με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΦΕΤ που αποχώρησε το 2004 με την αλλαγή της κυβέρνησης. Στη συζήτηση πληροφορήθηκα αρκετά πράγματα.

Πρώτα από όλα, ότι οι περισσότεροι συναγερμοί από το σύστημα ειδοποίησης δεν οδηγούν και σε αποτελέσματα. Δηλ. ότι η υποψία πώς κάπου υπάρχει πρόβλημα δεν σημαίνει ότι πράγματι ένα τρόφιμο ή φάρμακο είναι προβληματικό. Η αναλογία είναι ανάλογα με τη χώρα 5-10 φορές ανά 1 αποδεικτέα περίπτωση. Άρα η βιαστική απόσυρση ύποπτων παρτίδων θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην κατανάλωση.

Δεύτερον ότι η καταγγελία και κυρίως άπό ιδίώτες στην Ελλάδα χρησιμοποιείται συχνά ως μέσο πίεσης ή εκβιασμού από κάποιους προς αυτούς που διακινούν τρόφιμα, κυρίως προς τον τελικό καταναλωτή.

Τρίτον ότι συγκριτικά τα περισσότερα προβλήματα υγιεινής εντοπίζονται στα "σπιτικά" ή "από το χωριό" τρόφιμα, διότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής παρασκευής. Π.χ. αλλοιώσεις κατά την παρασκευή, πιάσιμο ευπαθών τροφίμων με γυμνά χέρια και ακάλυπτες τις τρίχες της κεφαλής, νοθεύσεις σε χύμα τρόφιμα (π.χ. στο λάδι και στα τυριά η νόθευση ήταν σε ποσοστό περίπου 30%). Και φυσικά το πλέον επικίνδυνο τρόφιμο είναι το σφάγειο κατσίκι ή αρνί που αγοράζουμε από το χωριό και μας το σφάζουν στη στάνη.

Μόνο οι πολύ σοβαρές περιπτώσεις φθάνουν στη δημοσιότητα (και έτσι θα έπρεπε να είναι). Πάντως σε καμιά περίπτωση μη φανατστείτε ότι αν δεν δείτε κάτι στις ειδήσεις οργανισμοί σαν τον ΕΦΕΤ δεν κάνουν τίποτε.

ΥΣΤ. Αντίστοιχη δραστηριότητα έχει και ο ΕΛΟΓ.

Δυστυχώς έχω και εγώ τέτοιο :furious3: λαδάκι σπίτι μου. Το αυτοκίνητό μου καίει λάδια. Θα βάλω λίγο απ' αυτό και το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσω για το τηγάνισμα. Λύθηκε και η απορία μου, "γιατί το καλοκαίρι ζεσταινόμαστε περισσότερο και το χειμώνα κρυώνουμε λιγότερο?".

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο εντοπίστηκ

για ηλιελαιο μιλαμε οχι για ελαιολαδο-bye-

ωχ...goofys :p

Συνοψίζω:

1. Μιλάμε για αμέλεια κατά τη μεταφορά, όχι για νοθεία.
2. Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε ικανοποιητικά.
3. Το πρόβλημα δεν έχει τις διαστάσεις που έλαβε η δημοσιότητά του.
4. Άλλες, "αγνότερες" συνήθειές μας είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

Ευχαριστώντας κυρίως το Βλάση, τον Petran και το Γιώργο που μας έδωσαν τις παραπάνω πληροφορίες, παρακαλώ να μην σπεύδουμε σε κορώνες διαμαρτυρίας πριν αποκτήσουμε μια πλήρη γνώση του θέματος. Όπως ισχύει και στις τεχνικές σελίδες του avclub, και στα εδώ θέματα συχνά υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο βάθος που, με λίγη υπομονή, μπορούμε να προσεγγίσουμε.

Ευχαριστώντας κυρίως το Βλάση, τον Petran και το Γιώργο που μας έδωσαν τις παραπάνω πληροφορίες, παρακαλώ να μην σπεύδουμε σε κορώνες διαμαρτυρίας πριν αποκτήσουμε μια πλήρη γνώση του θέματος. Όπως ισχύει και στις τεχνικές σελίδες του avclub, και στα εδώ θέματα συχνά υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο βάθος που, με λίγη υπομονή, μπορούμε να προσεγγίσουμε.

+1

Yπαρχει μια ανυπομονησια οσον αφορα την εκδικαση..... Και απο αυτα που πληροφορουμαστε απο φυλλαδες του κ@λου και καναλια της τηλεθεασης ας κραταμε μονο το γεγονος οχι την εκταση που ποικιλλει αναλογα με την υπαρξη αλλων γεγονοτων.

Επειδη εχω δουλεψει για μια από τις εταιρειες (ΜΙΝΕΡΒΑ) -αλλα δεν ειμαι εκει τωρα για να μην παρεξηγουμαστε- σας πληροφορω οτι δεν υπάρχει περιπτωση νοθειας (για ποιο λογο αλλωστε).
Επίσης παροτι ο πατερας μου εχει ελιες και από αυτο το λαδι παιρνω και εγω, θεωρω ΚΑΛΥΤΕΡΟ το εξτρα παρθενο των εταιρειων αυτων. Πολυ πιο ασφαλες και σιγουρα εντος προδιαγραφων εξτρα παρθενου.
Από την αλλη ειναι τουλαχιστον περιεργη η μη ευρεση της επιμολυνσης με ορυκτελαιο... Τα εργαστηρια αυτα μπορουν να βρουν σταγονα σπορελαιου σε βυτιο ελειολαδου και δεν βρηκαν αυτο?

Απάντηση: Re: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο εντοπίστηκε στα Lidl

Όπως βλέπετε, ενημέρωση υπάρχει....
μήπως δεν πρέπει να μιλούμε έτσι ασυλλόγιστα για την αφασία του κράτους;

μακαρι να ειναι οντως ετσι και να βιαστηκα να κατηγορησω!

το κρατος το οποιο το ευλογουμε ολοι μας .και για αυτο αλλαζει κατι καθε δεκα χρονια .....
(ναι μπαινουν και συνεργεια και φτιαχνουν καναν αγωγο νερου που τρεχει επι μηνες πχ, εξω απο το σπιτι του πατερα μου .... )

θα το καμαρωσουμε το καλοκαιρι με τις ρομαντικες φωτιες που θα κληθει να σβησει και το οποιο δεν εχει λαβει ΟΥΤΕ ΕΝΑ μετρο !!!
ισα ισα ακουσα στο ραδιο οτι αντι να προσληφτουν πυροσβεστες μειωθηκαν κιολας επειδη συνταξιοδοτηθηκαν και καποιοι αλλοι..

αν τους κραταμε σιγοντο θα εχουμε το ιδιο τεμπο παντα!

μακαρι να βγω παλι (ψευτης και γκρινιαρης ).........ειναι κατι που το ευχομαι πολυ

Συγγνώμη αλλά γιατί αγόράζουμε ηλιέλαιο από εξωτερικό ? δικό μας δεν έχουμε ? εδώ δεν μας νοιάζει που πεθαίνουν κάθε μέρα οι γείτονες μας από τα ναρκωτικά το ηλιέλαιο μας πείραξε μωρέ τώρα ? όσο δεν ξέρεις τι τρως είναι όλα μια χαρά.

Το τι (Ε) έχουν τα φαγητά που τρώμε και το τι μεταλλαγμένο έχουμε φάει και συνεχίζουμε να τρώμε δεν λέγεται !!! Με νόμιμο κιολας τρόπο.

Κάτι ξέρω και παίρνω λάδι από το χωριό, τουλάχιστον έχει ωραία γεύση, μυρίζει ελίτσα.

Έχει αναρωτηθεί κανείς τι γεύση έχει η ντομάτα ? Πόσο καιρο έχετε να φάτε ντομάτες, κανονικές όμως.

Πηγαίνετε μια βόλτα σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο και καθίστε 5 λεπτά (με το ρολόι) σε ένα κυλικείο του. Άντε ρωτήστε επίσης τους ανθρώπους που είναι μέσα (και δεν βλέπει ο ένας τον άλλον από τον καπνό) για ποιο λόγο έχουν έρθει στο νοσοκομείο, να δουν συγγενείς ή φίλους για ποιο σκοπό.....να δούμε τι θα σας απαντήσουν.

Επίσης δεν γνωρίζετε ότι οι ειδήσεις στα κανάλια "φιλτράρονται" από άτομα του κράτους πριν βγουν στο γυαλί ? (σιγά μη δίναμε άδειες τηλεόρασης στο οποιονδήποτε και έδειχνε ότι ήθελε αυτός όποτε το ήθελε)

Δεν σας κινεί την περιέργεια ότι οι ειδήσεις σε όλα τα κανάλια έχουν τα ίδια θέματα κάθε ημέρα σε όλα τα κανάλια και πως παίρνουν τις ειδήσεις του Υπουργείου Τύπου ?

Ε βάζουμε και κανα 2 δημοσιογράφους να λένε δήθεν ότι υπάρχει διαφθορά εκεί και εκεί όταν το θέλουμε βέβαια για να αποπλανήσουμε τον κοσμάκη για να περάσουμε κανένα βραδυνό νομοσχέδιο με την ησυχία μας και όλα καλά.

Το καλύτερο είναι να πάμε στα χωριά μας και να τους αφήσουμε να κυβερνάνε άδειες πόλεις αλλά δεν έχουμε μυαλό όλοι μας !!! (εύχομαι να μην παρεξηγήσετε τα λόγια μου, απλά είναι μια στιγμή αγανάκτησης)

Δεν μου λες ? σου αρέσει τελικά ο πουρές ?

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/12/1511005.htm

ΕΦΕΤ: Αποσύρεται μαγιονέζα Kraft που παρασκευάστηκε με επιμολυσμένο ηλιέλαιο
Aποσύρεται από την αγορά μαγιονέζα Kraft για την παρασκευή της οποίας είχε χρησιμοποιηθεί επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ πρόκειται για μαγιονέζα Kraft σε γυάλινο βάζο σε συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, 750 ml και 1000 ml με ημερομηνίες λήξης από 29-12-08 έως 01-02-09.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση του Φορέα από την επιχείρηση Αδελφοί Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε. απομακρύνεται από το χώρο διάθεσης των καταστημάτων της Εταιρείας ηλιελαίο με την εμπορική ονομασία SPAR για προληπτικούς λόγους.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις δημόσιες υπηρεσίες (στρατός, νοσοκομεία κλπ) που έχουν προμηθευτεί ή έχουν στην κατοχή τους το επιμολυσμένο ηλιέλαιο να μη το διαθέσουν προς κατανάλωση στις εγκαταστάσεις τους.

καινούργιες φήμες(?) κυκλοφόρησαν στην αγορά ..............................

..................................................................

θα δείξει.

edit έγινε edit της μεσαίας σειράς του κειμένου για να μην δημιουργηθούν προβλήματα και παρεξηγήσεις άνευ αποδείξεων.

Last edited:
bpzt3.jpg